Въпрос за домашната оризова каша и консистенцията на пюрета

  • 1 672
  • 26
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 379
Можете ли да ми кажете в какв осъотношение слагате оризово брашно към вода за правенето на кашата?

Да добавя, та да не отварям нова тема...

А консистенцията на пюретата каква трябва да е? Аз почти нищо не пасирам - само моркова, тиквата... Картофът мачкам, ябълка и круша - на рендето... Някой път са и по-едро рендосани. Дали това няма да създаде проблеми на коремчето на Гогата?

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 807
20-25 гр брашно (2 - 2 1/2 с.л.) брашно в 150-160 мл вода. Като заври, се посгъстява - бъркаш до желаната гъстота.

Пюрето - аз картофеното го разреждах, много гъсто иначе. С малко кърма, водата в която е вряло или с ад. мляко. Най-често на МВ задушавах няколко зеленчука на кубчета с вода, после пак с нея пасирах, след първите един-два опита почти не са ми ставали гъсти. Понеже не съм махала млечно ядене, ги правех безмлечни.

# 2
  • Мнения: 3 379
Бу, а в закованата тем апрочетох, че трябва да се накисва брашното във вода от предната вечер? Ми то се утаява, едно такова тъмно става... нормално ли е?

Пюретата и аз не ги мешам с мляко, само ако трябва да се разреди (картофа или кашата) и то преди хранене. Но не ги и пасирам особено, повечето са намачкани  Embarassed Чудех се не му ли едро на Гошко да са намачкани?

# 3
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 807
Утаява се, ама като го разбъркаш, нищо му няма. Аз накисвах в началото, ма после почна да ме домързява и направо преди готвене го разбърквах... Може би не е толкова здравословно, но  Rolling Eyes

Нищо му няма на Гогата, че са намачкани, а не пасирани. Ако има - той ще си плюе, не бой се. Аз пасирах до 9-10 месец, но една позната точно като теб процедираше - в МВ, после с вилицата мачка, и айде - от 6 месец така, направо, без преходно пасирано.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 890
Горе-долу като boo процедирам. Сипвам около 1 водна чаша вода и като заври слагам 1 супена лъжица (голяма) с връх оризово брашно. Варя на слаб огън докато се сгъсти, но не по-малко от 10 минути, защото веднъж ми беше останал суров ориза и го хвърлих. Обикновенно захлупвам с капак да се задуши малко.

Елдата я правя по същият начин. Преди я мелех на ръчна кафемелачка и тогава я варях, но вече я варя на зърна и после - шльоп в шейкъра. Става екстра. Варя повечко, пасирам (или каквото се казва, че прави шейкъра) още вряло, сипвам в бурканчета и оставям надолу с капачките да изстива. Като извадиш после от хладилника седи като желе, но на водна баня придобива първоначалния си вид. Стисвам един банан в пресата за картофи, смесвам с бурканче каша и Боби лапа като змей.

Ако не ти се мачкат зеланчуците с вилица, ползвай пресата за картофи. Ако нямаш си купи - струват около 12-17 лева в зависимост от производителя и продавача. Много ще ти е полезна в кухнята. Само гледай дръжките да са стабилно захванати и да са по-дебели, че да не се огънат при употреба. Ако си купуваш от тези на ТСМ, да знаеш, че пресата е много здрава, но подвижното дъно залепва за горната част и за всяко пасиране, трябва да го отлепваш. Не е много приятно, особено ако пасираш врели неща.

# 5
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 807
Цитат на: Raya
Горе-долу като boo процедирам. Сипвам около 1 водна чаша вода и като заври слагам 1 супена лъжица (голяма) с връх оризово брашно. Варя на слаб огън докато се сгъсти, но не по-малко от 10 минути, защото веднъж ми беше останал суров ориза и го хвърлих. Обикновенно захлупвам с капак да се задуши малко..

Рая, моя ориз беше печен предварително (както си пише в окачената тема с рецепти), затова по-малко варене му трябваше.

# 6
  • София
  • Мнения: 3 890
А-а-а. Нямам нерви да пека, пък да варя, пък да гоня Боби с лъжицата.... В Китай да не ги хранят с печен ориз бебетата - варят и бутат в устата. Важното е корема да е пълен с ориз.

# 7
  • Мнения: 3 379
И аз пекох ориза  Embarassed

А елдата пече ли се и тя?

Значи и кашите мога да замразявам?

И още един въпрос последно, мога ли да му давам грозде - на сок например?

# 8
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 807
Цитат на: SZA
И аз пекох ориза  Embarassed
- правилно де, иначе бая варене му трябва. А така си сигурна, че не остава суров.
Цитат на: SZA
А елдата пече ли се и тя?
- да.
Цитат на: SZA
Значи и кашите мога да замразявам?
- не мисля...не съм пробвала, ама ми звучи гадно.
Цитат на: SZA
И още един въпрос последно, мога ли да му давам грозде - на сок например?
- да. Или на пюре - белено, обезсемчено и намачкано/пасирано.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 890
Нито ориза, нито елдата съм пекла. И така си ги хрупа. А за гроздовият сок - май ви е рано. Не си спомням дали гроздовата захар се усвояваше по-трудно или имаше друга причина, но по-добре изчакай другата реколта.

# 10
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 807
Цитат на: Raya
Нито ориза, нито елдата съм пекла. И така си ги хрупа. А за гроздовият сок - май ви е рано. Не си спомням дали гроздовата захар се усвояваше по-трудно или имаше друга причина, но по-добре изчакай другата реколта.

Мислиш ли? Аз давах на Мая... Хм. Замисли ме. Я да чуем още врели-кипели мами?

# 11
  • София
  • Мнения: 3 890
Между другото днес купих за Боби макарони от елда и макарони от пшенично тъмно брашно и коприва. За второто сте малки, защото е с глутен, но от елдените макарони, може да пробвате. Производителят е Техра Макрин. Купих ги от ХИТ.

# 12
  • Мнения: 3 379
Абе трябва да отида най-накрая в този ХИТ.

И на мен ми звучи гадно замразена каша, ама знам ли... Е, тя поне става бърз ои лесно.

Мерси за отговорите, майчета!

# 13
  • Мнения: 6 243
Моя опит с елдата е такъв: купих ядки елда на "Фамилия Никола" (друго не намерих) - от Билла. Варя, отделям една част за бебето, която пасирам в блендера, а останалото ям. Много вкусно.

Пасира се лесно и получава хубава консистенция. За бебета, които вече ядат храната, намачкана с вилица, това няма да се налага, тъй като ядките са фини. При моята мома го правя, тъй като тя все още има проблеми с гълтателния рефлекс (при нея нещата са по-специфични, но това е без връзка със захранването).

Кашата не съм замразявала, но без проблем престоява в хладилника два дни в бурканчета - по метода на Рая.

# 14
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 807
Да, забравих да кажа, че когато приготвям ядки (овесени, пшеничени, елдени) - не ги пека, разбира се, те са си полуготови. Но Мая елда не яде, ако ще цял ден гладна да ходи Sad

Общи условия

Активация на акаунт