Избор на миксер

  • 14 134
  • 54
  •   2
Отговори
  • Мнения: 1 207
КАК ДА ИЗБЕРЕМ МИКСЕР?

Като за начало трябва да се зададем въпросът, от какво точно имаме нужда? Необходимо ли е до доплащаме за допълнителни приставки, като на пример пасат и подобни? Пазарът предлага голямо разнообразие от модели, цветове и цени, така че крайната дума имате Вие. Вземете най-практичния и най-необходимия модел за Вашата кухня.

Ето все пак и няколко неща, на които е добре да обърнете внимание:
Приставки – Както споменах по-горе, повечето миксери са с многобройни аксесоари – различни приставки и бъркалки. Помислете кои ще отговорят на Вашите нужди. Няма смисъл да купувате кухненски уред с голям брой аксесоари, защото вероятността да не използвате повечето от тях е голяма. Най-използваните бъркалки са тези за разбиване на яйца, които са задължителни за всеки миксер. Допълнителните приставки, които също се случва да се използват по-често са тези за разбиване на сметана и такива за объркване на тесто. Бъркалките за тесто са често срещан аксесоар, но са ненужни, ако миксерът е с мощност по-ниска от 300W. Тестото може сериозно да затрудни миксер със слаб електромотор и в резултат на това да изгори. Някои от миксерите могат да бъдат комбинирани с пасатор – този вариант е доста практичен, тъй като така имате два уреда в един.

Цена – Важен фактор, но нека не е водеща при избора Ви. Разгледайте, какви екстри и допълнения има избрания от Вас миксер, защото не винаги по-скъпото е по-хубаво. Не се насочвайте веднага към най-скъпия или най-евтиния модел. Най-важно е, просто уредът да покрива потребностите Ви.
Ако искате да закупите миксер, който ще се използва за разбиване на кремове и по-леки съставки, достатъчната мощност е 200W. За приготвяне на по-гъсти, като тесто, добре е да изберете такъв с мощност не-по-ниска от 300W.
Брой степени - Това е един маловажен фактор, обичайно 3 степени са повече от достатъчни. Наличието на отделен "турбо" бутон, с който скоростта значително се увеличава е желателно, той е идеален за разбиване на бучки в тестото, например.

Обобщение: Не се хвърляйте на най-евтиния китайски миксер за 15-тина лева, но и не е нужно да давате излишни пари за безкрайно скъпи и мощни уреди, в комплект с куп приставки, ако нямате нужда от тях. Гледайте приставките да са изработени от неръждаема стомана, защото хромираните с времето покритието се надрасква и избива ръжда.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 10:45 от Редактор*

# 1
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 278
Аз исках към миксера да има метална купа,да има достатъчно приставки и да е с по-голяма мощност.На прилична цена естествено.Да не е турски или китайски.

# 2
  • Мнения: 9 525
от личен опит бих казала, че миксерите с купи не са достатъчно практични, определено предпочитам ръчен. мощността е важна и в този смисъл 200 W е крайно недостатъчно.

# 3
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Това за купите не е вярно, просто трябва да знаеш как да я ползваш, удобство си е. А пък планетарните са просто чудо.

# 4
  • Мнения: 9 525
какво пък толкова сложно има в използването на миксер с купа, извинявай? да не е ядрена физика...
казах, че на мен не ми допадат, не ангажирам никого с мнение. използвала съм достатъчно видове миксери, за да преценя за себе си.

# 5
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Не е ядрена физика, но много жени не знаят как правилно да разбиват и после се оплакват, че не става добре.

# 6
  • Мнения: 25 600
Миксерите с въртяща се купа са голямо улеснение. Хем не ти се изморява ръката да държиш миксера, хем и докато се разбиват яйцата или каквото там се разбива, можеш да си подготвяш другите съставки.  Laughing
Голям мерак ми е планетарният миксер, само липсата на място ме спира да си взема и такъв.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 298
Голям мерак ми е планетарният миксер, само липсата на място ме спира да си взема и такъв.
Моят планетарен миксер сега мерих е 27/27 см., не е чак толкова много мястото, на Бош е.
Но върши страхотна работа, . Меся тесто за хляб, меся кайма, разбивам яйца и разни смеси за мъфини, домален сладолед и какво ли не. Каната блендер към него също ползвам много, както и приставките за италианска паста.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 17:56 от nati_nat

# 8
  • Мнения: 207
Моят миксер е Бош с купа и хиляда приставки. И аз съм на мнение, че е много по-удобно, докато той меси тестото (я за хляб, я за пица, я за козунак... абе самунджии хора сме), за което трябват поне 10 минути, аз тичам след детето. Купата се мие лесно, все пак не е загоряла тенджера... Ползвам го всеки ден, две години и половина вече и не е мръднало животинчето - меси, разбива, реже, мели месо, блендира, цеди сок... абе ако започне да прави и мусака и ще се притесня за мястото си в семейството... Satisfied Сега мисля да си купя и приставката за паста 😊

# 9
  • София
  • Мнения: 4 709
Моят миксер е Бош с купа и хиляда приставки. И аз съм на мнение, че е много по-удобно, докато той меси тестото (я за хляб, я за пица, я за козунак... абе самунджии хора сме), за което трябват поне 10 минути, аз тичам след детето. Купата се мие лесно, все пак не е загоряла тенджера... Ползвам го всеки ден, две години и половина вече и не е мръднало животинчето - меси, разбива, реже, мели месо, блендира, цеди сок... абе ако започне да прави и мусака и ще се притесня за мястото си в семейството... Satisfied Сега мисля да си купя и приставката за паста 😊
Модел и цена моля на миксера !

# 10
  • Мнения: 1 207
Моят миксер е Бош с купа и хиляда приставки. И аз съм на мнение, че е много по-удобно, докато той меси тестото (я за хляб, я за пица, я за козунак... абе самунджии хора сме), за което трябват поне 10 минути, аз тичам след детето. Купата се мие лесно, все пак не е загоряла тенджера... Ползвам го всеки ден, две години и половина вече и не е мръднало животинчето - меси, разбива, реже, мели месо, блендира, цеди сок... абе ако започне да прави и мусака и ще се притесня за мястото си в семейството... Satisfied Сега мисля да си купя и приставката за паста 😊

Да, щом се меси редовно с него, да има купичка е улеснение, но имам много хора, които не ги харесват и ползват, защото някои продукти полепват по дъното и стените на купичката и не се разбиват оптимално, както на ръка. Също се оплакват и от пасатора, че е по-добре отделен, защото не им е удобно монтирания към миксер.

На мен ми се е случвало да пробвам да разбия в купичка с миксер "Бош" крем оле на Dr.Oetker, обаче направих грешка, изсипах съдържанието, преди да сипя млякото и резултатът бе, че по-голямата част бе останала по дъното. Пък като тръгна да го разбивам поставяйки съдържанието на пакетчето след млякото, голяма част полепва по стените на купичката и пак не е оптимално разбито. На ръка си го разбивам много по-пълноценно. И с много други продукти го има този недостатък.
Та както написах по-горе, всичко със своите плюсове и минуси. Мен лично не ме мързи, пък и не готвя кой знае колко често, не ми е проблем да жертвам 3 минути, но пък да разбия прецизно, а не съдържанието да остане по стените и дъното. Не ми е необходима купа към миксера.

Ето един пример за дама купила миксер с куп допълнителни приставки, но не ги ползва. Твърди, че ползва само самия миксер. https://youtu.be/MeOUrCmjyhU

# 11
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Действително мъжко мнение. Grinning Определено за крем на Йоткер миксер от 20 лв ти стига. Не е ядрена физика, ама ей на, хората наистина не знаят как да го ползват, всичко им полепва. Сухи съставки се прибавят по малко, не изведнъж. Ако се налага, спираш, обираш с бъркалката от стените и пак пускаш. Само планетарните си обират всичко сами. Когато се разбиват яйца със захар, първо леко се започва на ръка, ако са малко продуктите, после се закача на стойката. Миксер с купа не е равно на пълен автомат, прави всичко сам, а аз пуша отстрани. Не, той е улеснение в определени операции. Той и затова може да се отделя от стойката.

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 09:41 от Джемма

# 12
  • Мнения: 1 207
Действително мъжко мнение. Grinning Определено за крем на Йоткер миксер от 20 лв ти стига. Не е ядрена физика, ама ей на, хората наистина не знаят как да го ползват, всичко им полепва. Сухи съставки се прибавят по малко, не изведнъж. Ако се налага, спираш, обираш с бъркалката от стените и пак пускаш. Само планетарните си обират всичко сами. Когато се разбиват яйца със захар, първо леко се започва на ръка, ако са малко продуктите, после се закача на стойката. Миксер с купа не е равно на пълен автомат, прави всичко сам, а аз пуша отстрани. Не, той е улеснение в определени операции. Той и затова може да се отделя от стойката.

Мъжко да, но да не забравяме, че мъже са най-добрите готвачи по света. Stuck Out Tongue Closed Eyes
И за какво ми е да си играя, да прибавям бавно, или да откачам и закачам миксера от купата, като просто мога да взема подходящ съд и да го разбия на ръка с миксер, обирайки без проблем налепите от стените на съда? За тесто може би е улеснение , но въпреки това човек по-прецизно може да види, къде има бучки, къде трябва да повиши оборотите и да наблегне в дадена зона.

Купата е спорна "екстра", едни не могат да ѝ се нарадват, други не я харесват и не я ползват, като жената от видеото, примерно. За това човек преди покупка, за да не хвърли пари за нещо, което няма да ползва е добре да си направи сметката, че по тези купи полепват голяма част от приготвяните продукти и трябва допълнително да се разбърква, често вървят със специални шпатулки, с които се обират полепите от стените и дъното, което на практика си е излишна играчка и 1 прибор повече за миене. Приставката за пасиране също е малко по-некомфортна за работа, в сравнение с обикновен пасатор, така че често е излишна екстра, особено ако в кухнята вече имате наличен отделен пасатор.

Миксерите за 20лв. както споменах по-горе и за кремчета не стават, пълни боклуци са. Впрочем и марковите не винаги блестят с особена надеждност. Помолиха ме преди време да поправя "Бош", ако не се лъжа 425W беше, сравнително мощен електромотор, не задвижваше бъркалките, а електромотора се чуваше, че работи. Отварям го, и какво да видя, слизал зъбните колела, които задвижват бъркалките, защото са направени от пластмаса. Да не говоря за луфтовете по корпуса, които поне в моите разбирания са недопустими за бранд като "бош".

# 13
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Да, от всяко дърво свирка не става, както и за всеки влак си има пътник. Всеки с мнението си. Аз по принцип ползвам планетарни миксери, тива е моят избор. Но чат-пат в употреба влиза и ръчният ми немски, 30 годишен миксер.

# 14
  • Мнения: 207
Bosch MUM5 има доста варианти. Моят е този https://goo.gl/images/yHurfG не знам колко струва в България, но изгубих едната бъркалка и я поръчахме в сервиза им (в нашият малък град имат дори два сервиза), дойде за седмица от Германия за 12лв, тук въобще не намерих, а в Амазон ми искаха 50 евро.
Относно полепването - до сега не ми се е случвало нещо да ми полепне. Няма ред на добавяне на продуктите. Слагам всичко в началото, като в циганско бакърче и му вадя душата, докато не разбърка всичко хубаво. Както казах, понякога работи по 20 минути, че и нагоре. Нямам време да добавям едно по едно, ако рецептата не го изисква изрично (разбиване на белтъци за блат на торта или подобни).
Относно блендера - с него захраних малкия дзвер. Всеки ден, три пъти на ден манджи с месо.

# 15
  • Мнения: 1 207
Bosch MUM5 има доста варианти. Моят е този https://goo.gl/images/yHurfG не знам колко струва в България, но изгубих едната бъркалка и я поръчахме в сервиза им (в нашият малък град имат дори два сервиза), дойде за седмица от Германия за 12лв, тук въобще не намерих, а в Амазон ми искаха 50 евро.
Относно полепването - до сега не ми се е случвало нещо да ми полепне. Няма ред на добавяне на продуктите. Слагам всичко в началото, като в циганско бакърче и му вадя душата, докато не разбърка всичко хубаво. Както казах, понякога работи по 20 минути, че и нагоре. Нямам време да добавям едно по едно, ако рецептата не го изисква изрично (разбиване на белтъци за блат на торта или подобни).
Относно блендера - с него захраних малкия дзвер. Всеки ден, три пъти на ден манджи с месо.

Би трябвало да е този: https://www.pazaruvaj.com/kuhnenski-roboti-c3404/bosch/mum54251-p129088129/#

Малцина в България биха дали близо 600лв. за миксер.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 298
Би трябвало да е този: https://www.pazaruvaj.com/kuhnenski-roboti-c3404/bosch/mum54251-p129088129/#
Малцина в България биха дали близо 600лв. за миксер.
Пак правите заключения, изхождайки от собствените си виждания.

Аз съм от България и моят е точно такъв, с допълнително купените приставки за италианска паста скочи с още над 200 лв. отгоре.  И съм една от 5 човека, които пишат в темата. Ако се включат повече хора, вероятно ще се появят още собственици на такъв или подобен уред. В България има хора с планетарни миксери и от 2 000 лв., и Джемма мисля има какво да каже по въпроса.
И защо да не се инвестира такава сума ? Имам го от три години и се е изплатил отдавна, защото се ползва ежедневно. Една проста сметка за италианската паста - сравнително добрата, говоря за такава с яйца и семолина, струва поне 5-6 лв. за 300 гр. (само да не започнете сега да я сравнявате с евтините български макарони), на мене ми излиза около 1 лв. Веднъж седмично консумираме паста и знам какво съм сложила в нея. Значи тези приставки са се изплатили за около година и след този срок тази храна приготвена у дома излиза доста по-евтино от купешката. И тук не говорим само за цена, а за това, че храната е домашна и с качествени продукти.
С робота пастата се прави за отрицателно време, с ръчна машина за италианска паста времето е неколкократно повече.
Това е само един пример, аналогично е за целия уред и всички други приставки, които имат разнообразна употреба. От съображения за качеството на съставките не купуваме хляб например, робота го меси през 3-4 дни, някак си не си представям всеки трети ден да мога да отделям време да го правя на ръка, а и защо да си моря ръцете ?
Дисковете режат продукти за секунди, колко време ще ви отнеме например ренденето на ръка на една купа салата зеле с моркови ? Можете ли на ръка да нарежете абсолютно равномерни и за колко време 1 кг. картофи като купешките за пържене ?

Е, ако само се разбиват яйца и готовите кремчета на Йоткер - наистина е неоправдана инвестиция.

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 17:08 от nati_nat

# 17
  • Мнения: 1 207

Пак правите заключения, изхождайки от собствените си виждания.

Аз съм от България и моят е точно такъв, с допълнително купените приставки за италианска паста скочи с още над 200 лв. отгоре.  И съм една от 5 човека, които пишат в темата. Ако се включат повече хора, вероятно ще се появят още собственици на такъв или подобен уред. В България има хора с планетарни миксери и от 2 000 лв., и Джемма мисля има какво да каже по въпроса.
И защо да не се инвестира такава сума ? Имам го от три години и се е изплатил отдавна, защото се ползва ежедневно. Една проста сметка за италианската паста - сравнително добрата, говоря за такава с яйца и семолина, струва поне 5-6 лв. за 300 гр. (само да не започнете сега да я сравнявате с евтините български макарони), на мене ми излиза около 1 лв. Веднъж седмично консумираме паста и знам какво съм сложила в нея. Значи тези приставки са се изплатили за около година и след този срок тази храна приготвена у дома излиза доста по-евтино от купешката. И тук не говорим само за цена, а за това, че храната е домашна и с качествени продукти.
С робота пастата се прави за отрицателно време, с ръчна машина за италианска паста времето е неколкократно повече.
Това е само един пример, аналогично е за целия уред и всички други приставки, които имат разнообразна употреба. От съображения за качеството на съставките не купуваме хляб например, робота го меси през 3-4 дни, някак си не си представям всеки трети ден да мога да отделям време да го правя на ръка, а и защо да си моря ръцете ?
Дисковете режат продукти за секунди, колко време ще ви отнеме например ренденето на ръка на една купа салата зеле с моркови ? Можете ли на ръка да нарежете абсолютно равномерни и за колко време 1 кг. картофи като купешките за пържене ?

Е, ако само се разбиват яйца и готовите кремчета на Йоткер - наистина е неоправдана инвестиция.

Тези заключения не са мои лични, а са изградени върху факти. Аз не твърдя, че скъпите кухненски уреди са нещо лошо, прекрасно нещо са, за хората които готвят, а те са все по-малко и за тези с пари, които също не са мнозинство в България.
Знаете ли колко е минималната работна заплата в България? 510лв бруто, а знаете ли средната колко е? Средното нетно възнаграждение в България е малко под 900лв.
Вие сериозно ли смятате, че в тази страна пълна с бедни са мнозина позволяващи си да дадат 600лв. за миксер? Пък да не говорим за 2000.

Та какво е заключението? Това което съм написал по-горе е съвършено вярно! Пък и живеем в 21-ви век, хората масово купуват храна, а не я готвят сами. Най-купувани са евтините китайски миксери за по 10-20лв от кауфланд. Преди няколко седмици бяха пуснали промоция китайски миксер 150w за 10лв. и ги купуваха като топъл хляб.

Не знам при вас конкретно, как стоят нещата, може 2000лв за вас да са джобни пари и по цял ден да си седите вкъщи, да се чудите, за какви кухненски играчки да харчите парите на мъжа си примерно, но далеч не всички са така.
Преди години имах връзка с дама, чиито родители в буквалния смисъл бяха милионери, а дори и те не се хвърляха да купуват куп скъпи кухненски уреди, по простата причина че не готвят често. Най-често, просто си поръчваха храната. Просто хората, дори и с много пари, като знаят, как трудно се изкарват, не си позволяват да харчат за глупости, които няма да ползват или ще ползват но крайно рядко.
Една сутрин преди фитнес решихме да си приготвим енергийни коктейли, правят се с 250 мл мляко, 1 банан, кисело мляко, 2 с.л. мед, овесени ядки, сладолед. Става много вкусно, но не успяхме да намерим в тяхната кухня, дори елементарен пасатор.

Така че ако мислите, че хората масово хвърлят пари за подобни уреди, явно сте в много голямо заблуждение.

# 18
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Този Бош е планетарен, затова няма полепване и поетапно добавяне на продукти. Ставаше въпрос за обикновен миксер с купа.

# 19
  • София
  • Мнения: 2 298
Така че ако мислите, че хората масово хвърлят пари за подобни уреди, явно сте в много голямо заблуждение.
Или изопачавате твърдението ми, или не разбирате какво съм написала. Някъде да твърдя, че се купуват масово ?
Оспорвам вашето твърдение, че са малцина. От малцина до масово разликата е огромна.
1-2 страници назад има теми за кухненските роботи и за скъпите машини Kenwood и Kitchenaid - поразгледайте ги и пребройте колко хора притежават по-скъпи уреди. Вижте и статистиката колко хора работят за доходи, при които уред от 600 лв. няма да им е проблем.
Нито родителите ми са милионери, нито харча парите на мъжа ми, защото печеля повече от него. Няма ме по 10 часа на ден и с труд изкарвам всяка една стотинка, и инвестирам в такива уреди, защото имам нужда по най-бързия и с възможно по-малко усилия начин да се справям с готвенето и другите домакински задължения, защото и аз имам нужда от почивка и време да посветя на другите у дома.
Не разбирам твърдението ви, че хем всички са бедни, хем понеже сме в 21 век масово не се готви и се купува готова храна. Намерете няколко бедни и ги питайте дали сутрин, обед и вечер карат все на готова храна. Разгледайте темите в кулинарния и ще разберете, че тези, които готвят са доста повече от малцина. И точно в 21 век, и по специално последните години, доста хора (сред които и ние) се отдръпват от готовите храни заради влаганите в тях некачествени продукти и не съвсем безвредни химични добавки и прибягват до домашно приготвяне на по-здравословни храни.

От моето обкръжение - колежки, приятелки, познати - всички жени готвят и всяка според собствените си разбирания и потребности инвестира в различни уреди, за да си облекчи живота. И ние купуваме готова храна - средно веднъж седмично, но това е 1 от 21 хранения за седмицата.
Не знам каква е била приятелката ви и родителите й, но богаташките къщи си имат добре обзаведени и оборудвани кухни, някои със собствени готвачи. И си мислите, че готвачите на богатите са въоръжени с миксери на промоция от 10 лв. ?

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 19:48 от nati_nat

# 20
  • София
  • Мнения: 2 298
ВМ21, продължавате да не разбирате, че се обсъждаше уред - кухненски робот, който освен планетарен миксер има и други приставки, които облекчават множество други действия в кухнята, различни от миксиране.
Вие така и придължавате да го наричате миксер, очевидно нямате представа какво е другото и каква работа върши, но компетентно и аргументирано обяснявате на хората, които го ползват ежедневно, защо не им трябва.
Само за един "миксер" вероятно никой, включително и аз не бих дала 600 лв.

# 21
  • Мнения: 1 207
ВМ21, продължавате да не разбирате, че се обсъждаше уред - кухненски робот, който освен планетарен миксер има и други приставки, които облекчават множество други действия в кухнята, различни от миксиране.
Вие така и придължавате да го наричате миксер, очевидно нямате представа какво е другото и каква работа върши.
Само за един "миксер" вероятно никой, включително и аз не бих дала 600 лв.


1-во не обсъждам конкретно боша, който бе публикуван по-горе. И защо се хващате за думата "кухненски робот"? Да в подобна богата комплектация се продава, като "кухненски робот", но в основата му е планетарен МИКСЕР, просто е с много други приспособления. Наясно съм, че се ползва и за други неща освен разбъркване. А вие, какво се опитвате да ми обясните, че няма миксери над 600лв. а само кухненски роботи ли? Защото веднага съм склонен да Ви опровергая!
https://www.emag.bg/planetaren-mikser-kitchenaid-artisan-6-9l-5k … eac/pd/D8LTX0BBM/

# 22
  • София
  • Мнения: 2 298
ВМ21, продължавате да не разбирате, че се обсъждаше уред - кухненски робот, който освен планетарен миксер има и други приставки, които облекчават множество други действия в кухнята, различни от миксиране.
Вие така и придължавате да го наричате миксер, очевидно нямате представа какво е другото и каква работа върши.
Само за един "миксер" вероятно никой, включително и аз не бих дала 600 лв.


1-во не обсъждам конкретно боша, който бе публикуван по-горе. И защо се хващате за думата "кухненски робот"? Да в подобна богата комплектация се продава, като "кухненски робот", но в основата му е планетарен МИКСЕР, просто е с много други приспособления. Наясно съм, че се ползва и за други неща освен разбъркване. А вие, какво се опитвате да ми обясните, че няма миксери над 600лв. а само кухненски роботи ли? Защото веднага съм склонен да Ви опровергая!
https://www.emag.bg/planetaren-mikser-kitchenaid-artisan-6-9l-5k … eac/pd/D8LTX0BBM/



Върнете се по-назад и ще видите, че точно в обсъждането на бош-а се намесихте.
Да съм написала, че няма миксери над 600 лв. ? Написах, че който дава повече пари не го прави само заради единия "миксер", имах предвид простото миксиране, а го прави за да има мултифункционално устройство.
На линка сте дали базовия уред, ясно си пише, че към него могат да се добавят различни приставки, което му придава характвристики на робот. И който купи този уред, бъдете сигурен, че не го прави за да бърка яйца и кремчета на Йоткер, а постепенно разширява функциите му със закупуване и на други приставки.
Хайде останете си със здраве и си купувайте уреди, каквито ви се нравят ! И не порицавайте другите, които имат по-високи потребности от вашите.

# 23
  • Мнения: 1 207

Върнете се по-назад и ще видите, че точно в обсъждането на бош-а се намесихте.
Да съм написала, че няма миксери над 600 лв. ? Написах, че който дава повече пари не го прави само заради единия "миксер", имах предвид простото миксиране, а го прави за да има мултифункционално устройство.
На линка сте дали базовия уред, ясно си пише, че към него могат да се добавят различни приставки, което му придава характвристики на робот. И който купи този уред, бъдете сигурен, че не го прави за да бърка яйца и кремчета на Йоткер, а постепенно разширява функциите му със закупуване и на други приставки.
Хайде останете си със здраве и си купувайте уреди, каквито ви се нравят ! И не порицавайте другите, които имат по-високи потребности от вашите.


Аз помня, какво съм писал, за боша конкретно казах, че малцина биха дали 600лв. Много ясно, че едва ли някой ще го вземе, само за да си бърка кремчета. Още в самата тема съм написал, че човек трябва да прецени добре за какво точно си дава парите, какви са неговите конкретни нужни, а не като жената от клипа, който постнах по-горе за 1 миксер да закупи още куп непотребни за нея джаджи. Конкретно боша по-горе включва доста неща, които може да ги имате вече закупени, като отделни кухненски уреди. Та за какво е нужно да доплащате за неща, които вече имате налични? В това няма нищо "тесногръдо", просто практично мислене.

Ето примерно в моя случай,
Блендер - имам като отделен уред.
Месомелачка - имам.
Цитрус преса - имам.

Боша който публикувах по-горе включва всички тези, ненужни за мен неща, по простата причина, че вече са ми налични. Най-разумно е, ако има възможност периферията да се купи отделно, и то само реално необходими компоненти. Елементарен съвет, как да не хвърляме пари на вятъра.

# 24
  • Мнения: 633
nati_nat ще споделите ли коя е приставката за Бош мам5 -за пържени картофи?Благодаря

# 25
# 26
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Едно уточнение, на Джемма миксерът не е 2000 лв. Simple Smile

# 27
  • София
  • Мнения: 12 006
А поради каква причина се мешат понятията за миксер и робот, който има и функция миксер?

# 28
  • Мнения: 1 355
Ех, изтървала съм спора. ВМ21, ти не знаеш на какво може да е способна една жена, дори със заплатата си от 700 лв.
Та по темата - имам и обикновен миксер 450 w Siemens и планетарен, който с приставките има към 2000 лв.
Когато бях на 19 и започнах да живея сама, една от мечтите ми беше да си имам миксер с купа и докато ми бърка яйцата да си прибавям останалите продукти, без да се налага да включвам и изключвам постоянно.

# 29
  • Мнения: 8
Здравейте търся си планетарен миксер. Харесах един в емаг, някой да има мнение за него. Благодаря много.
https://m.emag.bg/planetaren-mikser-s-inoksova-kupa-royalty-line … earch-Action=view

# 30
  • София
  • Мнения: 2 298
Здравейте търся си планетарен миксер. Харесах един в емаг, някой да има мнение за него. Благодаря много.
https://m.emag.bg/planetaren-mikser-s-inoksova-kupa-royalty-line … earch-Action=view
Достатъчно мощен е. Но няма възможност за други приставки, въпросът е дали са ти необходими. От рода на блендер, чопър, разни рендета, мелачки, за прясна италианска паста и т.н.

# 31
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Мощен, но за тази цена 100% е пластмасов, бързо ще се износи.

# 32
  • Мнения: 8
Мощен, но за тази цена 100% е пластмасов, бързо ще се износи.

Може ли да ми препоръчате някой планетарен миксер,  от който сте доволни. Confused

# 33
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Мощен, но за тази цена 100% е пластмасов, бързо ще се износи.

Може ли да ми препоръчате някой планетарен миксер,  от който сте доволни. Confused
За конкретен модел не мога да кажа, защото не следя новостите, но като марки-Бош, Кенууд (без Prospero).

# 34
  • Мнения: 8
Мощен, но за тази цена 100% е пластмасов, бързо ще се износи.

Може ли да ми препоръчате някой планетарен миксер,  от който сте доволни. Confused
За конкретен модел не мога да кажа, защото не следя новостите, но като марки-Бош, Кенууд (без Prospero).

Благодаря 😊

# 35
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Най-добре е да потърсите форуми за ремонт у да попетете кои са често реминтирани. Аз така избрах навремето моя, бях сигурна, че частите са метални.

# 36
  • Мнения: 28
Здравейте.
Искам да попитам,дали някой има впечатления от планетарен миксер=ПЛАНЕТАРЕН МИКСЕР BERLINGER HAUS BH 9042.
Много ми харесва на вид,но..чета доста негативни коментари за стоките на тази фирма,и затова не смея да го купя преди да науча малко повече за него! Благодаря предварително !

# 37
  • Мнения: 3 376
Здравейте.
Каква е разликата между обикновен миксер с 2 бъркалки, стойка и купа и планетарен, който очевидно е огроооооомен!?
Развали ми се миксера и исках да си купя нов, но мъжа ми решил да направи изненада за мен и ми взел планетарен миксер. ....  Та не знам дали да съжалявам

# 38
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Здравейте.
Каква е разликата между обикновен миксер с 2 бъркалки, стойка и купа и планетарен, който очевидно е огроооооомен!?

Ръчните миксери са преносими, предназначени основно за държане в ръката докато се работи с тях и затова няма как да съдържат в корпуса мощен мотор, който би бил прекалено тежък и би изморил бързо работещия с тях. По-мощните имат допълнителни бъркали (куки) за тесто, някои имат и други приставки като пасатор и резачка за зеленчуци. Могат да работят на бавна скорост като 250-300 завъртания в минута до около 1200-1500 завъртания в минута. Всеки ръчен миксер, дори и най-евтиния, се справя с разбиване на всякакви кексови теста и даже хлебни на висока хидрация, разбиване на белтъци. За повечето домакинства, в които не се месят редовно големи количества тежки и твърди теста, ръчен миксер с куки за тесто е предостатъчен. Моят е от Лидл, 300W, с много дълги, иноксови куки и бъркалки, 4-5 скорости и турбо. Бъркалките се мият в миляна. От 15г не е мръднал. Единственият му кусур е, че е шумен, но рядко го ползувам за повече от 2-3 минути и не ме бърка. Безшумно работят някои миксери на  Bosch и Braun,

Най-голямото предимство на ръчния миксер е, че може да се ползва в различни съдове, така че да ни е удобно и даже направо в тенджерата като се приготвя боза, примерно.

Ръчен пасатор - някои имат бъркалки за тесто, други имат специална купа с перка за тесто. По-мощни са  от ръчен миксер при едни и същи ватове, защото моторът им е вертикален и по-ефективен и защото се въртят повече пъти в минута, най-бързите до почти 20 000. Някои имат избор на скорост. Всички, които имат приставка балон или поне 2 извити резачки на пасатора могат да разбият идеално белтъци, смеси за кекс и леки теста. По-тежките теста се приготвят с пулсиране - натисва се и се пуска бутона за ниска скорост няколко пъти в продължение на 10-30 секунди и след няколко минути операцията се повтаря. По-високите маркови модели могат да съберат прилично тесто за пица, дори макаронени изделия, но в много малко количество - с 200 грама брашно, примерно. Bamix, дори 160 ватовия, разбива белтъци за 10-15 секунди до твърдост, при която като се обърне чашата не мърдат. Недостатъците на подобни уреди са, че не бива да работят повече от 2 минути без прекъсване, но за мене това време ми е предостатъчно за всичко, което правя.

Планетарните миксери имат купа, която е фиксирана и бъркалката се върти в купата както планета около слънцето (оттам и името им). Орбиталното им въртене позволява по-бързо и качествено обработване на по-голямо количество продукти, с които ръчен миксер трудно би се справил (ако изобщо). Те могат да вършат голям брой дейности с най-различни приставки, макар и не винаги да ги извършват качествено. Някои модели идват с допълнителни приставки като комбайн за рязане на зеленчуци, блендер, кафемелачка, уред за точене на лазаня . Повечето високи марки предлагат  допълнителни приставки като сокоизтисквачки, месомелачки, рендета за зеленчуци, които се фиксират отзад, отгоре или отпред.

Ако ще се ползуват за кексове, изискващи разбиване в отделни купи на белтъци и жълтъци е добре да се купи втора купа за да не се пресипва и мие купата, в която е разбъркана първата смес.

Ако ще се прави в тях картофено пюре или теста с мая или закваска , белтъци, парено тесто е добре да имат загряващ елемент отдолу, да са от тип "готвещ робот". В тези, които не загряват се загряват купа и бъркалки ръчно. Инструкцията за картофено пюре в робот на известна марка беше да се излее водата от варените картофи в купата за да я загрее, да се потопи К бъркалката в гореща вода, да се излее водата от купата и да се сложат картофите, после горещо мляко. Че с такава хамалогия ми е по-лесно да ги намачкам ръчно и без да пличкам горещи води от една тенджера в друга и обратно. Докато загрея такъмите, ще съм смачкала пюрето ръчно и ще сме го изяли без да вдигам тежки купи, които после да ми заемат четвърт чекмедже в миялната.

Спиралните миксери имат въртяща се купа и 2 мотора - един, който задвижва купата и друг, който задвижва бъркалките. Правели по-хубави теста, но не съм тествала и не мога да се изкажа.

На големите миксери с много приставки трябва да се намери място, да се научим коя приставка за какво е. Някои са ужасно шумни. Убедих се, че само някои планетарния миксери на високите марки като Kenwood и Kitchenaid си струват инвестицията.

Приятелка си купи планетарния миксер от Lidl. Шумен е като самолет, над 1000W,, подскача по плота, обаче нито майонеза, нито белтъци прави като предишния и Kitchenaid. Сега си купи Kitchenaid, който е 250W, с по-малка купа, но прави идеално всичко, от което тя има нужда.

В момента имам само ръчен пасатор с балон и резачка за зеленчуци и ръчен миксер с бъркалки. Като разбивам 2 смеси, бъркам жълтъците с балона на ръчния пасатор, а белтъците с миксер или обратно. В миялната всички бъркалки, купи и високи чаши за упражнението заемат четвърт чекмедже.

Установих, че за малки количества теста или белтъци ми е по-бързо да ги разбия на ръка, но също и по-лесно, защото не търся и монтирам приставки и купи.

За тези, които нямат място за планетарен робот, но биха искали стоящ на плота уред, който да им разбива малки количества теста и белтъци, мармалад, каши, пюрета - има готвещи блендери (пасатори). Нямат много приставки, но се справят идеално с всичко, което правят планетарните роботи. Мелят кафе, брашно, захар, лед, бъркат сладолед. Много интуитивни и полезни уреди, които не заемат толкова място, особено приставките им, които са максимум 2 на брой (извън скарите за готвене на пара).Thermomix е най-известния, но има вече и доста други, някои от които правят и карамел, примерно. Demarle  предлагат такъв. Има бюджетни  - Mr Cuosine в Lidl и Cecotec Mambo, примерно. Може да погледнете ревюта в YouTube. Аз не понесох досадното боботене с часове, докато готви, но за теста и втасването им не е зле. Ако имах място на плота щях да си го оставя, но за съжаление нямам никакво.

Съветът ми към тези, които търсят такъв уред е да ореценят:

1. Имат ли място в кухнята за голям робот и време да го бършат и трият.

2. Да преценят какво точно искат да правят с робота и коя дейност е най-често правената в момента.

3. Могат ли да си позволят скъп, но надежден модел с възможности за смяна на счупени приставки и купи.

4. Могат ли да си позволят добър, но шумен модел. За живеещи в холо-кухня с бебе такъв уред не е удачен.

5. Ако имат миялна, биха ли бърсали на ръка, защото в улеите и по пластмасовите части винаги остава вода.

6. Да прочетат мнения за конкретни модели, защото ватове, обем, брой приставки нищо не означават сами по себе си.

7. Когато искат съвет за уред, да поясняват какво искат да правят с него и на какво държат, а също и бюджета, с който разполагат.

Butterfly, ако още не сте отворили миксера, питай наоколо дали е надежден и ако не, по-добре го върнете, докато не е късно! Мисля, че трябва да обмислите и обсъдите подобна голяма покупка. И моят мъж купува подобни уреди само защото някой продавач го убедил, че имат WiFi или пищят с.много интересен тон 🥳😎

Последна редакция: чт, 04 мар 2021, 19:31 от Nevena Virolan

# 39
  • Мнения: 3 376
Благодаря ти за подробната информация! Аз точно спирален миксер съм имала ( не знаех, че така се казва ) и бях много доволна от работата , просто бъркалките му все падат и се изнервих и заявих , че искам нов и качествен.



Не съм професионален готвач и не готвя различни и по много неща , като например торти и прочее.
За съжаление планетарния миксер го разопаковах,  но не е ползван. Просто не е в кашона .... кашона го качих в таванското помещение , и оставих миксера  заедно с неговия найлон в кухнята , за да предпазва от прах и да не ми се налага постоянно да го бърша и чистя.
Марката му е тази

Получих го този вторник. Имам класовата бележка за гаранция от спиди , но не знам сега..  да го връщам ли,  заслужава ли си...

# 40
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Butterfly, накратко - аз бих го върнала.

Не познавам марката, но ниските марки са китайджос с лепнато име на марката. В изработката им не са вложени проучвания, качествени материали и мотори. Има две положения:

1. Не месиш често тесто, камо ли за лазаня и специални, гъсти и тежки смеси в големи количества. В такъв случай подобен миксер не ти е нужен.

2. Правиш непрекъснато големи количества теста и мармалад. Тогава е по-удачно да инвестираш в качествен планетарен миксер, идеално със затопляне и готвене  така че само да сипвам (без костилките 😎) плодовете в купата и после да ги разпределял в бурканите, а не да бъркаш и преливащ. Той сам си бърка и готви едновременно. За малки количества мармалад машина за хляб е предостатъчно, а вече даже го готвя в нултикукър с налягане и после бъркам с ръчен пасатор, направо в тенджерата  и го смилам за точно 15 секунди, хайде 30. За това време не мога даже да монтирам приставката на готвещия планетарен робот, а първо трябва да я намеря в трите кашона с приставки. Машината за хляб, готвещият робот, готвещият блендер  боботят по поне час докато сготвят мармалад, а в мултикукърът нищо не шуми. От мултикукър с налягане даже пара не излиза докато не се отвори капака след свършване на програмата.

Този Rotary line не е еволюитивен, в смисъл не може да се купят приставки за други дейности като пасатор, сокоизтисквачки, ренде, комбайн за рязане и стъргане на зеленчуци, така че като седи на плота, поне да има за какво и да се ползува. Вероятно е шумен, защото купата е метална и огромна.

Както вече писах, имам ръчен миксер без стойка и съм предоволна. Сега не го ползвам изобщо, защото сме в карантина. Усилено го ползвам преди посрещане на гости, РД и по Коледа и Нова година. Обикновено бъркам в пластмасова купа с капак от две части и дръжка. Пълня купата и слагам външния капак, а вътрешното,малко капаче го слагам до купата и ако има ставане, затварям вътрешния отвор с него, но без да го натискам. Купата е 2 литрова, с дръжка и човка за наливане, с деления за милилитра и чаши и се мие в миляна. Не ми се е случило да не ми стигне за някакъв кекс, торта и даже хляб. Само за катми и боза.ми е малка, но тях ги бъркам в 8 литрова тенджера. Чиста работа. и не седи на плота да се цапа.

Като свърши карантината ще занеса сегашния ми миксер в другия апартамент, защото дълги бъркалки вече отдавна не са ми нужни, а от там ще си взема стария, който е само 100 вата, но прави това, което прави сегашния без изобщо да се чува.

Тези падащи бъркалки са странност - да не би да не ги фиксираш добре? След като ги фиксираш, трябва да ги дръпнеш с ръка да видиш дали държат добре. А кога падат? Всеки път ли?

Да, най-добре опитайте да върнете миксера!

# 41
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
Благодаря ти за подробната информация! Аз точно спирален миксер съм имала ( не знаех, че така се казва ) и бях много доволна от работата , просто бъркалките му все падат и се изнервих и заявих , че искам нов и качествен.



Не съм професионален готвач и не готвя различни и по много неща , като например торти и прочее.
За съжаление планетарния миксер го разопаковах,  но не е ползван. Просто не е в кашона .... кашона го качих в таванското помещение , и оставих миксера  заедно с неговия найлон в кухнята , за да предпазва от прах и да не ми се налага постоянно да го бърша и чистя.
Марката му е тази

Получих го този вторник. Имам класовата бележка за гаранция от спиди , но не знам сега..  да го връщам ли,  заслужава ли си...
Аз бих го върнала този китайския (или какъвто е там) и за тези пари, ако ще купувам миксер, то бих взела на тефал (с купа), че е от качествени материали и с добра мощност,а до колкото помня имаше и пасатор и още нещо в комплекта, май чопър. Ако искаш робот (хубав) следва да си отделиш доста по-сериозна сума за първоначална покупка и после за накрайници, които се купуват отделно. Роботът върши добра работа, но според мен си заслужава, ако постоянно правиш разни неща и си запален пекар, сладкар и т.н. За палачинки и кекс или мъфини си е едно ненужно затваряне на средства. Това си е мое мнение. Виж темите за роботите, там ще добиеш представа за какво точно служат.

# 42
  • Мнения: 14 843
Здравейте!
Да не отварям нова тема. Имам миниатюрен ръчен миксер Сапир, който ползвам да бъркам кремчета , палачинки и кексове, има и бъркалки за тесто - за меко тесто стават. Съвсем куче марка и го взех на абсурдно ниска цена, но ми върши чудесна работа. Сега видях, че яйчените бъркалки долу са малко ръждясали, ама наистина малко.
Свиди ми да хвърлям цял работещ уред заради едни бъркалки.
Резервни бъркалки откъде мога да намеря? Има ли някакви 'универсални' за куче марки, които биха паснали на какъв да е евтин миксер?

# 43
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
За резервните бъркалки съм пас.

Ръжда махам като накисвам ръждясалото в оцет 8%, чакам час и после изтърквам с абразивен прах. Ако има още ръжда, накисвам отново и пак търкам и така докато се махне. После гледам да е винаги сухо за да не ръждясва отново.

Можеш да питаш в някоя железария. Има специални продукти за ръжда.

# 44
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
За резервните бъркалки съм пас.

Ръжда махам като накисвам ръждясалото в оцет 8%, чакам час и после изтърквам с абразивен прах. Ако има още ръжда, накисвам отново и пак търкам и така докато се махне. После гледам да е винаги сухо за да не ръждясва отново.

Можеш да питаш в някоя железария. Има специални продукти за ръжда.
Има да, но не мисля, че е безпасно точно бъркалки за храна, да се накисват в такъв продукт, все пак е киселина. Такъв миксер струва към 20лв., не си заслужава според мен.

# 45
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Няма проблем с киселината. И най-силната киселина се неутрализира до сол като се смеси с достатъчно количество основа, нещо като натриев бикарбонат, сода, примерно. След почистване топва в сода и готово.

Аз пък не обичам да хвърлям, дори и нещо евтино, защото в идните 100 години и много повече пластмасата ще си седи в някоя боклучна яма. Да не говорим за разхищението на метал.

# 46
  • Мнения: 1 207
Здравейте!
Да не отварям нова тема. Имам миниатюрен ръчен миксер Сапир, който ползвам да бъркам кремчета , палачинки и кексове, има и бъркалки за тесто - за меко тесто стават. Съвсем куче марка и го взех на абсурдно ниска цена, но ми върши чудесна работа. Сега видях, че яйчените бъркалки долу са малко ръждясали, ама наистина малко.
Свиди ми да хвърлям цял работещ уред заради едни бъркалки.
Резервни бъркалки откъде мога да намеря? Има ли някакви 'универсални' за куче марки, които биха паснали на какъв да е евтин миксер?

Повечето китайски са еднотипни. Идете в магазина лично носейки една от Вашите бъркалки и сравнете дебелината на основата им, както и типа и разположението на частта, която се прикрепя към самия миксер. Гледайте новите да са изработени от инокс, защото при тези от черен метал корозията се появява бързо.

# 47
  • Варна
  • Мнения: 138
Здравейте, като марка Tefal или Bosch е по-добре за миксер.Разликата е цената е незначителна.Няма да се използва често или за кой знае какво.Ватовете са 450w и 500w.

# 48
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Здравейте, като марка Tefal или Bosch е по-добре за миксер.Разликата е цената е незначителна.Няма да се използва често или за кой знае какво.Ватовете са 450w и 500w.

Зависи от модела. Бош имат един, който е доста безшумен. А за какво ще го ползваш? Ако е за тесто, гледай да има куки! Също гледай дължината на бъркалките ако ще правиш огромни количества хлебни, катми, ей такива.

А епизодично замесване на леки кексове, разбиване на белтъци на пяна, крем може да прави идеално абсолютно всеки миксер, даже и най-евтиния. Ако имаш ръчен пастор става и с него, даже за тесто. Разликите са основно в шума, вибрациите, материалите, от които е изработен.

Braun имат хубави и тихи миксер. Този на Kitchenaid е тих като мушичка, никаква вибрация, но бъркалките са ми къси за кофи с тесто за катми като правя за много хора. 

Имам и лидълски. Дълги, иноксови бъркалки, които се мият в миялна. От 14 години не е мръднал. Само дето е шумен като самолет. Ако шумът не е проблем, изчакай техните! Имат 3 години гаранция.

# 49
  • Мнения: 614
Здравейте, моля препоръчайте ми планетарен миксер с приставка за мелене .
Тези на Делимано добри ли са  ?
🤗

# 50
  • София
  • Мнения: 4 709
И аз чакам някакъв, който е гаранция че няма да мръдне поне 10 г
Имам приятелка, която има кухненски робот мисля че беше на Мулинекс, каза че го ползва 15г

# 51
  • Мнения: 211
Здравейте! Другата седмица има промоция на планетарни миксери в Лидл и в Метро. Може ли някой да сподели дали си е купувал от тези магазини такъв уред и дали сте доволни? Цената им е една и съща, но този в Метро е по-мощен. Трябва ми за бъркане на тесто.
Благодаря за споделените мнения!

# 52
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Лидълския не го препоръчвам.

# 53
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Цената им е една и съща, но този в Метро е по-мощен. Трябва ми за бъркане на тесто.

Как разбра, че е по-мощен?

Лидълският е шумен като самолет, но наистина не е особено мощен. Не бих го купила за едно тесто. Честно казано ми е по-лесно да го меся с бъркалките на ръчния миксер, отколкото да чистя огромен робот на плота. Лидълският има много голяма купа и не прави хубави смески или белтъци на сняг в малко количество. Не е добре направен. Моторът е с предавка и се губи много енергия. Така и посмъртно няма мощта на тихичкия Kitchenaid, който го бие във всички отношения. Kitchenaid заема много по-малко място на плота, но е 2 пъти по-тежък. 

За този от Метро съм пас.

# 54
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Еее, да се сравнява Лидълския с Kitchen aid, все едно сравняваме магаре и Космос.

Общи условия

Активация на акаунт