Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Диети и отслабване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 752 отговора

М

Мнения: 1 585
Момичета, бихте ли споделили мнение за моя случай?

Репродуктивен специалист ми назначи изследването за ИР и през януари правих обременяване с глюкоза, това бяха резултатите:



Назначиха ми диета и Сиофор 3х500мг.

През юли реших контролно да пусна само КЗ и инсулин на гладно, да видя как са нещата:



Нормално ли е при прием на лекарства и диета, нивата да са такива?
А иначе като резултат съм отслабнала.

Аз всъщност проблеми с килограмите не съм имала никога. Даже хората около мен винаги са се чудили как си хапвам добре, а не ми личи. И като казвам, че съм отслабнала, това означава от 56-7кг преди, на около 52-3кг сега (167см съм). Просто си мислех, че свалянето на килограми е някакъв показател, че диетата и сиофора действат и очаквах други резултати...


От края на януари съм на Сиофор и диета. Лекарката ми каза, че мога да хапвам до две малки филийки черен хляб на ден и аз го правя на закуска. Към момента промених закуската и сега е - 2 лъжици овесени ядки, кисело мляко, канела, малко орехи и няколко парченца плод (ябълка или праскова). Позволявам си до един плод на ден (гледам да не е от много сладките). Хапвам и 85% черен шоколад по блокче-две понякога. Като цяло, режима ми драстично се промени спрямо преди, а разлика в кръвната захар не виждам. Преди ядях картофи, тестени изделия, доста сладки неща, плодове много, пици, паста... А тогава съм имала по-ниска КЗ спрямо сега, когато тотално съм ги махнала от менюто.
Цитирай


Мнения: 2 018
Въй Wink, как познах Very Happy Сега ми стана интересно дали за 17 години практика, колкото пише на сайта му, е излекувал някого от ИР само с глюкофаж. Защото и на мен това ми беше "лечението" - ето тук едни хапченца и чао. Въобще и не ги пих де. Повече при него няма да отида, че ще вземе да го отчете като успех - как за 6 месеца съм свалила инсулина от 47 на 8 благодарение на терапията му.

Варените яйца по-добре ги остави за работата да не се чудиш там какво да ядеш, че от магазините наистина е трудна работа. Пък вечер като си вкъщи си сготви нещо, трябва да е разнообразно храненето. Месо със зеленчуци най-добре - рецепти и варианти бол - пържоли, кюфтета, кебапчета, мусаки, запеканки, на тиган със зеленчуци (така най-обичам), гювечи, манджи, каквото ти душа иска. Мусака като казвам има рецепти без картофи, както и за редица други традиционни ястия има заместители в рецептите за картофите, ориза, брашното и т.н. Можеш от вечерята също да си отделяш за обяд в кутия и да си носиш. Като съм прегладнявала навън съм взимала от магазина малко кашкавал, маслини и 1 домат. Или си имам винаги в мен лешници (тях най-обичам, иначе може примерно и бадеми) - хапвам 30-тина грама и ми минава гладът. Но като цяло гледам да си организирам така деня, че да нямам инцидентни хранения. Свиква се.
Цитирай

Бургас

Мнения: 111
Аз декември пак трябва да ходя при него,за да види как вървят нещата.... пък не знам при кой друг да отида,личната ми го препоръча него. Трябва да почна да чета и за глюкофажа,че и за него много бяхте писали в първите теми,обаче ще ми дойде вече много информацията Smile
И правилно ми казваш Бледолилава,ще си сваря за понеделника 2 яйчица,ще си взема в една кутия доматка със сиренце (ама обикновенно,че сега имам такова вкъщи) и така...абе общо взето,ще се науча,ама ми трябва малко време Smile
Грета Ей  ясно е,че може банани да ям в нормални количества,но някой ми беше написал че с 4 банана на ден си вървя стабилно към диабета,и за по сигурно реших направо да си ги спра.Сериозно ,страх си ме е от тоя диабет... 
Цитирай


Мнения: 1 655
Ей, че се ядосах с тоя доктор. Може ли бре, може ли 1 минута да не отдели на хората и да каже - ей, спрете захарта и тестото. Поне това да каже!!!  Даже 10 секунди ще му отнеме!!! Убийци са това, убийци!  Аз не бих отишла при тоя доктор повече!

UnbreakableFlower, ще го мислим, до декември има доста време. Сега си спазвай режима, движи се и ще видиш как ще започне да ти олеква. Аз от 110 кг. стигнах до 68 кг., та знам какво говоря Smile  И килограми ще свалиш, и инсулина ще оправиш. Нищо страшно не е станало Smile
Цитирай


Мнения: 1 102
За да стане ясно кои са предпоставките за инсулинова резистентност, трябва да се представи накратко хорнома лептин, така че връщам малко лентата натам.


Лептин

Основният хормон, произвеждан от белите мастни клетки, е лептинът. Лептинът комуникира директно с хипоталамуса в мозъка. Когато нивата на лептина са високи при правилно функциониращия човек, това казва на мозъка да намали приема на храна и да увеличи активността на симпатиковата нервна система, увеличавайки по този начин нивото на метаболизма и стимулирайки разпада на складираната в бялата адипозна тъкан мазнина.

Скрит текст :
LEPTIN
The primary hormone made by white fat cells is leptin. Leptin talks directly to the hypothalamus gland of the brain. When leptin levels are high in the properly functioning person, this tells the brain to decrease food intake and increase sympathetic nerve activity, thus increasing metabolic rate and stimulating white adipose tissue to break down stored fat.
С увеличение на активността на симпатиковата нервна система, лептинът бива намален, сигнализирайки нужда от натрупване на още складирана енергия. Това затваря кръг на комуникация между мастните клетки и мозъка.
As sympathetic nerve activity increases and metabolic rate increases, leptin is lowered, signaling the need to accumulate more stored energy. This completes a circle of communication between fat cells and the brain.

Това е начинът, по който метаболизмът работи, когато тялото на човек е в състояние на естествен баланс. То е важен пример за хомеостатична система в човешкото тяло, отнасяща се до естествения енергиен баланс. То има своите вградени механизми за корекция. Приливът и отливът на тези комуникационни сигнали са фундаментални за това да е налице адекватен апетит.

Скрит текст :
This is how metabolism works when a person’s body is in a state of natural balance. It is an example of a homeostatic system in the human body relating to the natural balance of energy. It has its own built-in checks and balances. The ebb and flow of these communication signals are fundamental to having an appropriate appetite.

Когато са налице проблеми с лептина има срив на правилната комуникация. Ниските лептинови нива причиняват загуба на апетит, водеща до прекомерна загуба на тегло и загуба на костна плътност. Високи лептинови нива карат човек да яде често или да натрупа скоростно тегло от каквото консумира. Това е наобратно на начинът, по който се държи хормонът, когато работи нормални. Налице е нарушение на нормалната комуникация между мозъка и мастните клетки. Това не само предизвиква объркване относно храненето, но също има и важни последствия за останалото цяло./.../

Скрит текст :
When there are problems with leptin, there is a breakdown of proper communication. Low leptin levels cause a person to have no appetite, resulting in too much weight loss and the loss of bone density. High leptin levels cause a person to eat frequently or to rapidly gain weight from whatever is eaten.  This is the opposite of how the hormone behaves when it is working properly. There is a disruption of the normal communication between the brain and fat cells. Not only does this cause confusion about eating, but there are major consequences for the rest of the body as well. /.../

Ако не се приеме достатъчно храна, тогава лептинът клони към ниски нива, намалявайки стимулацията на симпатиковата нервна система и нивото на метаболизма и увеличавайки апетита. Това довежда до ефект на хибернация, който позволява на хората да оцеляват продължителни периоди на намален достъп до храна. В следствие метаболизмът се забавя, за да запази телесните мазнини за оцеляване.

Скрит текст :
If not enough food is consumed, then leptin tends to stay low, decreasing sympathetic nerve stimulation and metabolic rate and increasing appetite. This results in the hibernation effect that enables humans to survive prolonged periods of reduced food availability. Metabolism consequently slows down to conserve body fat for survival.  

Когато се консумира храна, нивата на лептин се покачват, казвайки на мозъка да спре храненето и да увеличи нивото на метаболизма. Това позволява на тялото да има енергичнo метаболитно задвижване. Налице е по-високо ниво на лептин, което означава, че е налично адекватно количество гориво, така че тялото да може да работи на оптималнa скорост и няма необходимост да бъде в режим на гладуване/оцеляване. Това е начинът, по който хормонът лептин се държи, когато работи правилно, в сравнение с начина, по който действа когато има лептинова резистентност.

Скрит текст :
When enough food is consumed, the leptin level rises, telling the brain to quit eating and increase metabolic rate. This enables the body to have an energetic metabolic drive. There is a higher level of leptin, meaning there is adequate fuel on hand so that the body can work at an optimum rate and does not need to be in starvation mode. This is how the leptin hormone behaves when it works correctly, as opposed to how it functions during times of leptin resistance.  

Когато има лептинова резистентност, мозъкът не чува обаждането от мастните клетки, което му казва, че има достатъчно енергия на съхранение. В следствие на това, мастните клетки продължават да трупат тегло, тъй като нито мозъкът, нито мастните клетки имат представа какво реално се случва. Това е влошено от твърде многото стрес. Адреналинът би трябвало да стимулира мастните клетки да освобождават енергия, което от своя страна би трябвало да доведе до загуба на тегло. Но, когато адреналинът е твърде повишен твърде често, мастните клетки развиват адреналинова резистентност. От гледна точка на мастната клетка, е сякаш ѝ се крещи твърде често. След известно време мастната клетка се притъпява към адреналина и се развива адреналинова резистентност. Това води до оставането на метаболизма на мастните клетки на ниво на „метаболична хибернация“. Това също води до натрупване на тегло около пъпа/кръста, високо кръвно налягане и проблеми със съня.

Скрит текст :
When there is leptin resistance, the brain does not hear the phone call from fat cells telling it there is enough fuel in storage. Consequently, the fat cells keep accumulating weight because neither the brain nor the fat-cell troops have a sense of what is actually happening (figure 4). In an effort to stimulate metabolism, the brain releases adrenaline. This is magnified by too much stress. Such adrenaline should stimulate fat cells to release energy which in turn should cause weight loss. However, when adrenaline is too high too often, fat cells develop adrenaline resistance. From a fat cell’s point of view, it is like being yelled at too often. After a while, the fat cells go numb to the adrenaline, and adrenaline resistance develops. This causes metabolism of fat cells to stay locked in a “hibernation metabolic rate.” It also causes weight gain around the middle, high blood pressure, and sleep problems (figure 5).

В допълнение към комуникацията между мозъка и мастните клетки, нивата на лептина следват и ежедневен модел. Лептиновите нива са най-висок през първите няколко часа от съня и спадат до най-ниските си стойности сутрин. Техният пик е преди на кортизола, който е най-висок в 6ч. сутринта, и те не са обвързани с производството на кортизол.

Скрит текст :
In addition to communication between the brain and fat cells, leptin levels follow a daily pattern. Leptin levels are highest during the first few hours of sleep and fall to their lowest level in the morning. They peak before the adrenal steroid cortisol which is highest at 6 a.m., and they are not tied to cortisol production.

Човек, който е в добър ритъм, няма да изпитва глад преди лягане, защото мозъкът правилно усеща по-високите нива на лептин; така се изключва сигналът на апетита и отсъстват неконтролируеми позиви за храна. Човек, на когото му се яде преди лягане, има лептинова резистентност, което означава, че мозъкът не усеща лептиновия сигнал да не се яде, въпреки че лептинът е естествено най-висок по това време. Много изданическо поведение за човек, който е тръгнал по пътя на лептиновата резистентност, е неконтролируемото хранене след вечеря. Храненето след вечеря сериозно нарушава действието на лептина. В допълнение, хранене, съдържащо твърде много въглехидрати или сладко може да причини изместване на обичайното вечерно повишение на лептина със 7 до 9 часа по-рано, изхвърляйки тялото изцяло от правилен ритъм. С други думи, яденето на твърде много сладко ще причини повишаването на лептина в грешния момент. Веднъж щом човек развие лептинова резистентност, това води до преяждане, особено вечер. /.../

Скрит текст :
A person who is in a good rhythm and pattern will not be hungry before bed because the brain correctly senses the higher level of leptin; thus the appetite signal is turned off and food cravings are absent.  A person who craves food before bed has leptin resistance, meaning that the brain does not sense the leptin signal to not eat even though leptin is naturally highest at this time. A major clue that a person is heading down a pattern of leptin resistance is out-of-control eating after dinner. Eating after dinner seriously disturbs healthy leptin function. Furthermore, a meal that has too many carbohydrates or sweets can cause the normal night pattern of rising leptin to occur seven to nine hours earlier than it should, completely throwing the body out of proper rhythm. In other words, eating too many sweets will cause leptin levels to rise at the wrong time. Once a person has leptin resistance, this leads to overeating, especially at night. /.../

Интересно е да се отбележи, че контролът над ежедневния ритъм на лептинова секреция идва от биологичния часоник на мозъка. Въпреки че самият хормон се произвежда в мастните клетки, той отговаря на ритмичен сигнал, идващ от мозъка. Предишно сме описали как симпатиковата нервна система е въвлечена в комуникацията с мастните клетки  и как мастните клетки отговарят на мозъка. Сега е налице допълнителна фунцкия на тази система на комуникация – има дневен времеви / часови ритъм, който е от съществено значение на правилната функция на лептина. Този дневен ритъм е контролиран от мозъка, който действа като диригент на оркестър.  Неправилно фукциониращите модели на лептина водят до разбиране защо лептинът е причина за толкова много здравословни проблеми.

Скрит текст :
It is interesting to note that the control of the daily pattern of leptin secretion comes from the biological clock in the brain.30 Even though the hormone itself is produced in fat cells, it responds to a rhythmic signal coming from the brain. Previously, we have described how the sympathetic nerves are involved in communication to fat cells and how fat cells talk back to the brain. Now there is an additional feature of this communication system: there is a daily timing pattern essential for proper leptin function. This daily timing pattern is under control of the brain, which functions like the conductor of an orchestra.  Malfunctioning leptin patterns opens the door to understanding why leptin is the cause of so many health problems.

Нивата на лептина са ключови за инстинкта за оцеляване, фундаменталното ниво на енергия. Без гориво не функционира нищо в тялото. Лептинът е най-важният хормонен сигнал, измерващ постъпването на гориво. По същия начин, по който ние напасваме стила си на шофиране, за да стигнем до бензиностанция, когато сензора за гориво показва, че резервоарът е празен, така и лептинът командва мощни инстинкти, отнасящи се до приема на хранан. Когато е нарушен ритмичният модел на лептинова секреция, мозъкът се затруднява с цялостната енергийна регулация, както и други време-зависещи модели в тялото са изхвърлени от естествения си ритъм. Множество примери в настоящата клига показват, че основни здравословни проблеми включват в себе си отсъствието на правилен тайминг на лептина, и не са задължително свързани с количеството лептин. Нивата на лептина в кръвта може да са „нормални:, но просто да не правят това, което би трябвало, в правилния момент. Това е особено важно. Лабораторен тест за лептин в кръвта не отразява тези проблеми.

Скрит текст :
Leptin levels are crucial to survival instinct, the fundamental core level of energy. Without fuel, nothing in the human body works. Leptin is the most important hormone signal gauging fuel supply. Just as we alter our driving patterns to go to a gas station when the car’s fuel gauge says empty, so it is that leptin levels command powerful urges relating to food consumption.  When the rhythmic pattern of leptin secretion is disrupted, the brain has trouble with energy regulation in general, and other timing patterns in the body are thrown out of natural rhythm. There are numerous examples in this book that show that major health problems involve the loss of proper leptin timing, not necessarily related to the amount of leptin. Leptin levels in the blood could be at a “normal” amount; they are simply not doing what they are supposed to be doing at the right time. This is a very important point. A lab test for leptin in the blood does not reflect these problems.

В допълнение към нормалното повишение на метаболизма вечерно време се случва и „пулсираща“ регулация. В период от 24 часа има до 32 пулса на лептинова активност. Те се отнасят към нивата на циркулиращ адреналин. Приема се, че това действа като вид напрежение в регулиращата система, позволявайки на хормона да варира постепенно, вместо по груба схема „включено – изключено“. Това напрежение между адреналина и лептина е от съществена важност за бързодействащия отговор при стрес, тъй като има повишена нужда от гориво за производство на енергия в случай на спешна необходимост. В своята същност, това напрежение между лептина и адреналина създава „енергиен тонус“, близък до мускулния тонус, който изпитваме, когато сме в добра физическа форма. Обратното на този енергиен тонус е усещането за отпадналост и умора. Доминиращият фактор, оказващ влияние върху производството на лептин, е симпатиковата нервна система. Съществува цикъл на комуникация между мастните клетки и мозъка. Те си говорят в опит да определят дългосрочните нужди от складиране на мазнини. Този дългосрочен план също може да бъде стопиран за справяне с настоящи енергийни нужди за преодоляване на стрес.

I
Скрит текст :
n addition to the normal nighttime rise in leptin, there also occurs a pulsing regulation. In a twenty-four-hour period, there are as many as thirty-two pulses of leptin activity. These relate to circulating adrenaline levels. This is believed to act as a sort of tension in the regulatory system, providing the ability of the hormone to fluctuate on a gradual basis, rather than in blatant on-and-off patterns. This leptin and adrenaline tension is essential for fast-action response to stress, as more fuel is needed to produce energy in the case of an emergency demand.  In essence, this leptin and adrenaline tension provides an “energy tone,” much like the muscle tone we feel when we are in good physical shape. The opposite of this “energy tone” is a fatigued or washed-out feeling.  The dominant factor that influences leptin production is the sympathetic nervous system. There is a cycle of communication between fat cells and the brain. They talk to each other in an effort to figure out the fat storage needs on a long-term basis. This long-term plan can also be put on hold for short-term energy needs to deal with stress.

Лептин и инсулин
Лептинът от мастните клетки и инсулинът от панкреаса също комуникират помежду си. Това е съпоставимо с двама началници на отдели в компания, които си говорят. Производството на инсулин стимулира производството на лептин. В произвеждащите инсулин Б-клетки на панкреаса има лептинови рецептори, демостриращи способност да изключват производството на инсулин. При нормални физически функции, лептинът и инсулинът имат балансиращ ефект върху приема на храна, складирането на енергия и стабилните енергийни нива.

Скрит текст :
LEPTIN AND INSULIN
Leptin from fat cells and insulin from the pancreas also communicate with each other. This is similar to two department heads in a company talking to each other. Insulin production stimulates leptin production.33 Leptin receptors are present on the insulin-producing B-cells of the pancreas, demonstrating the ability to turn off insulin production. In normal physical function, leptin and insulin have a balancing effect on food intake, energy storage, and a stable energy level.

Щом настъпи лептинова резистентност и нивата на лептина са високи, Б-клетките на панкреаса не отговарят на лептиновия сигнал да спре да произвежда инсулин. Обаче инсулинът продължава да стимулира производството на лептин и по същото време инсулинът подпомага складирането на калориите като мазнини. Допълнително, повишеният циркулиращ инсулин предизвиква навсякъде в тялото клетки да станат резистетни към инсулин. Така виждаме как лептиновата резистетност създава предпоставки за инсулинова резистентност и двата проблема продължават да си вляят и взаимно да се влошават.

Скрит текст :
Once leptin resistance sets in and leptin levels are high, then the pancreatic B-cells do not respond to the signal from leptin to stop making insulin. However, insulin keeps stimulating leptin production at the same time that insulin promotes calories to store as fat. Furthermore, the high circulating insulin causes cells throughout the body to be resistant to insulin. Thus, we see that leptin resistance sets the stage for insulin resistance, and the two problems continue to play off each other and make each other worse.

Така, виждаме триадата от лептинова резистентност, инсулинова резистетност и адреналинова резистетност като основна причина за всеки проблем на излишното тегло. Примерно, когато мастните клетки в коремната област станат резистентни към адреналин, тогава индивидът започва да трупа тегло в поясната област. Това е обичайна област за напълняване при мъжете, но също се случва и на жените с нередовна менструация и жени в менопауза. Този тип напълняване около пояса е най-лошият вид – този, асоцииран със сърдечно-съдовите болести. /.../ Индивидите, мъчещи се с контрола над телесното тегло, имат триада от проблеми с ефикасността. Общият знаменател е, че хормоналните сигнали не могат да достигнат до целите си, има резистентност.

Скрит текст :
THE KEY TRIAD OF PROBLEMS
Hence, we see the triad of leptin resistance, insulin resistance, and adrenaline resistance as the main cause of any problem of excess weight (figure 7). For example, when the fat cells in the abdominal area become resistant to adrenaline, then the individual begins to gain weight around the middle. This is a common area for weight gain in men; it also happens to women who struggle with menstrual irregularities and women at menopause. This type of weight gain around the middle is the worst kind of weight gain, the type most associated with cardiovascular disease.  /.../ Individuals struggling with body weight have a key triad of efficiency problems. The common denominator is that the hormonal signals cannot get through to their targets; there is resistance.

Инсулинова резистентност
Инсулинът действа като такси, водещо пътници (глюкоза) към различни дестинации. Главно, тялото синтезира инсулин когато е приета храна и за периода, в който храната се яде. Да речем, че преядем или ядем между храненията. Инсулинът, в ролята си на такси, води пътници към черния дроб, мускулите и други места. Обаче клетките нямат нужда от това гориво. В началото, те любезно насочват таксито да отиде другаде. С течение на времето, с идването на таксито те заключват вратите, буквално изключвайки и, в отделни случаи, елиминирайки рецепторите за инсулин по клетъчните мембрани. Това са нарича инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност е начин за самосъхранение на клетките. Ако клетките не откажат да приемат калориите, калориите биха навлезли в клетката и биха причинили нейното „циментиране“. Ако захарта не може да бъде използвана, тя се карамелизира или втвърдява структури, сходно на оставянето на разлят мед по кухненски плот за няколко дни. С годините, инсулиновата резистентност причинява основни проблеми в баланса между инсулин, глюкагон и оползотворяването на гориво.

Скрит текст :
INSULIN RESISTANCE  
Insulin acts like a taxicab carrying passengers (glucose) to various destinations. Generally, the body synthesizes insulin whenever food is eaten and for as long as food is eaten. Let us say that we overeat or eat between meals. Insulin, acting in its taxicab role, takes its passengers to the liver, muscles, and other places to be dropped off. However, the cells have no need for the fuel. At first, they politely tell the taxicab to go someplace else. As time goes by, they see the taxicab coming and they lock the doors, literally turning off and, in some cases, eliminating the receptors for insulin on the membranes of cells. This is called insulin resistance.  Insulin resistance is a means of self-preservation for cells. If the cells did not reject the calories, they would enter the cell and cause the cell to become cemented. If sugar cannot be used, it caramelizes or hardens structures, similar to leaving spilled honey on the counter for a few days. Over the years, insulin resistance causes major problems in the balance among insulin, glucagon, and fuel utilization.

Инсулинова резистентност на черния дроб
Както всяка друга клетка в организма, черният дроб също развива инсулинова резистентност. Когато това се случи, дробът не успява да складира 60% процента гориво, които обичайно съхранява от хранене. Това означава, че консумираните калории заминават директно към складиране на мазнини. Този проблем се утежнява, когато чове яде твърде често. Не само черният дроб не успява да складира правилно калории, а твърде честото хранене кара черният дроб да задържа калориите, които вече има складирани. В крайна сметка, честото хранене задръства горивната система на черния дроб. Умората е обичаен симптом на човек със задръстен черен дроб. Когато човек се храни твърде често, особено ястия с високо съдържание на захар, черният дроб минава към хронична стимулация на синтеза на VLDL (липопротеини с много ниска плътност) – формата на холестерол, която е най-често асоциирана със сърдечно-съдови заболявания. Това доставя на мускулите излишък от мастни субстанции, които задръстват мускулната тъкан и я правят резистентна към глюкоза. Така, от гледна точка на храненето, основна причина за повишен холестерол е прихапването между храненията, не съдържанието на холестерол в храните.

Скрит текст :
LIVER INSULIN RESISTANCE
Like every cell of the body, the liver also develops insulin resistance. When this happens, the liver fails to store the sixty percent of fuel it typically stores from a meal. This means that the calories consumed head in the direction of fat storage. This problem is magnified when a person eats too often. Not only does the liver fail to store calories properly, eating too often causes the liver to retain the calories it already has in storage. The bottom line is that frequent eating clogs the liver’s fuel system. Fatigue is a common symptom for a person with a clogged liver.  When a person eats too often, especially meals high in sugar, the liver goes into a chronic stimulation of VLDL synthesis (very low density lipoproteins), the form of cholesterol most associated with cardiovascular disease. This delivers an excess of fatty substances to muscle, which clog muscle tissue and make it resistant to glucose. This is a typical way that many individuals start on the path to insulin resistance and elevated cholesterol,189 and consequently leptin resistance. Thus, from a dietary point of view, the foremost reason for elevated cholesterol is snacking between meals, not the cholesterol content of food.

Горивото от черния дроб е първото, което се освобождава при стрес, от централно значение е за посрещането на моментните енергийни нужди. Ако е налице намален запас на гориво в черния дроб, човек лесно се уморява от стрес и е податлив към раздразнителност и променливи настроения. Хора с инсулинова резистентност типично имат в някаква степен раздразнителност и умора. Инсулиновата резистентност на черния дроб също затруднява човек да изкара 5 до 6 часа без хранене или да спи добре през нощта, тъй като стабилизирането на кръвната захар между храненията и предотвратяването на хипогликемия се осъществява под ръководство на глюкагона чрез постоянното освобождаване на складирана захар. Когато е налице инсулинова резистентност в черния дроб, черният дроб решава да превръща калориите в мазнини с повишена скорост, по този начин предизвиквайки свръхтегло у индивида.

Скрит текст :
Liver fuel is the first fuel released under stress; it is essential to meet a current energy demand. If there is reduced storage of fuel in the liver, an individual is easily tired by stress and susceptible to irritability and moodiness. Individuals with insulin resistance typically have some level of fatigue and irritability.  Liver insulin resistance also makes it difficult for the person to go five to six hours without eating or to sleep properly through the night, as it is the liver’s consistent release of stored sugar, under the direction of glucagon, that stabilizes blood sugar between meals and prevents hypoglycemia.  When there is insulin resistance in the liver, the liver decides to turn calories into fat at an increased rate, thus causing the person to become overweight.

При лептинова резистентност и инсулинова резистентност, черният дроб се обърква и не разчита правилно сигналите. Излишният лептин се намесва в нормалния път на инсулина в червния дроб, обърква черния дроб за състоянието на наличното гориво, и има нетен ефект на намаляването на глюкагона – хормонът, необходим за активиране на метаболичното задвижване на черния дроб.
Резултатът е, че човек продължава да трупа тегло, дори и при много складирани мазнини. Когато човек има инсулинова резистентност, калориите от хранене по-трудно навлизат в мускулите. Такива мускули са слаби, което допринася за умора. Затова, инсулиновата резистентност е комбинация от недостатъчно добра физическа форма и недостатъчно добро състояние на черния дроб. Така, както знаем какво е усещането, когато мускулите ни са извън форма, умората и честото огладняване са ключови значи за черен дроб, който не е в добро състояние.

Скрит текст :
During leptin resistance and insulin resistance, the liver gets confused and misunderstands the messages. Excess leptin becomes involved with the normal pathway of insulin in the liver, confuses the liver about the state of fuel on hand, and has the net effect of turning down glucagon, the hormone needed to activate the liver’s metabolic drive. The result is that a person continues to gain weight, even with plenty of fat already in storage. When a person has insulin resistance, the calories from a meal have a difficult time getting into muscles.192 Such muscles are weaker, contributing to fatigue. Therefore, insulin resistance is a combination of a lack of physical fitness and a lack of liver fitness. Just as we know how it feels when our muscles get out of shape, fatigue and getting hungry too often are key signs of an out-of-shape liver.


Останалото - в понеделник/вторник.

« Последна редакция: пт, 03 авг 2018, 17:14 от Обич Синеока »
Цитирай

Бургас

Мнения: 111
Ей, че се ядосах с тоя доктор. Може ли бре, може ли 1 минута да не отдели на хората и да каже - ей, спрете захарта и тестото. Поне това да каже!!!  Даже 10 секунди ще му отнеме!!! Убийци са това, убийци!  Аз не бих отишла при тоя доктор повече!

UnbreakableFlower, ще го мислим, до декември има доста време. Сега си спазвай режима, движи се и ще видиш как ще започне да ти олеква. Аз от 110 кг. стигнах до 68 кг., та знам какво говоря Smile  И килограми ще свалиш, и инсулина ще оправиш. Нищо страшно не е станало Smile

Ухааааа....40кг надолу ! Браво !!!
А ти след като си оправила и инсулина и килограмите,продължаваш ли да го имаш това "заболяване" така да го кажа ? Смисъл напълно ли се изчиства или винаги си го имаш,но просто си подобрил състоянието си ?
И другото което е....цял живот ли да не се яде сладко и тесто ? Ами на рождения ми ден,или на сватбата ми ? Как ? Без торта ли ? Flushed Smile
Цитирай

Бургас

Мнения: 91
Хей,сладурка си ти,нали сме от Бургас:)Инсулиновата резистентност се преодолява с хранителен режим и спорт.Но ако човек се върне към старите си навици ще се завърне и ИР.Аз също съм в началото на дългия път от отърване на ИР и следвам съветите на момичетата тук.А на рождения ти ден и на сватбата ти може да си хапнеш тортичка,идеята е да не е системно хапването,че от това сме се докарали до тук.За себе си предпочитам да съм на строг режим,защото без едно мога,с едно не мога.Това е причината много години да се въртя в омагьосан кръг и да ходя болна и дебела.Вярвам,че скоро вече няма да е така:)И още нещо-пишеш за майонеза.Добре е да си я направиш вкъщи ,защото купешката е яйчен прах с още един куп е-та и т.н
Цитирай

Бургас

Мнения: 111
Еее,да де.Яденето на сладко и аз мисля,че трябва да се намалина минимум (след отърваването от ИР) но все пак в месеца 2-3 пъти винаги ще можеш да си хапнеш нещо,това имам напредвид.
А и сега като се замисля,наистина съм се докарала до тук заради вредни храни...ние вкъщи ядяхме предимно картофи и ориз,и често си угаждахме след това със сладко за десерт....и като се замисля още повече,плодовете и зеленуците направи си лиспваха в менюто ни.Ужас....от 4 дни карам на банани (вече знам,че не трябва,но пък съм горда че все пак не посехнах към нещо сладко или тестено Very Happy ) и вече се чудя как преди това съм яла само вредни храни..не било толкова страшно хахаха
А за майонезата..ау приятеля ми каква майонеза прави,ей сега като се прибера и ще го карам да ми направи Smile
Цитирай


Мнения: 2 018
Така е за майонезата. Освен това е с олио, а не че е задължително да не го ядем при ИР, но аз го избягвам. Наблягам на зехтина и маслото.

Обич Синеока, благодаря за труда bouquet, с интерес чета и чакам продължението. Peace

Дотук ми направи впечатление, че от една страна многократното хранене не е добре, от друга гладуването също, така че правилно съм се ориентирала към три хранения дневно. Отслабва се с ядене, не с глад - това няма да се уморя да го казвам, защото ми е мноооого изстрадан личен опит през годините Wink
Цитирай


Мнения: 1 655
UnbreakableFlower, много хубаво ти е отговорила belle femme. Поне няколко месеца в началото бъди абсолютно стриктна. След това, разбира се, че може да си позволяваш сладко, но много рядко. Никой от нас тук не е робот Smile На няколко месеца ВЕДНЪЖ няма лошо да си хапнеш малко сладко или тесто, като имаш специален повод.

За излекуването от ИР - сега, ако си направя изследвания съм сигурна, че всичко ще е в норма. Но, ако няколко месеца спра тренировките и си върна старите хранителни навици "отпреди" всичко ще се върне с пълна сила - и килограмите, и високия инсулин. Та това не е - няколко месеца на режим, спорт и всичко минало-заминало.  Това заболяване е шанс за преоценка на мисленето ни и начина ни на живот.

Сигурно всичко сега звучи много страшно, но вярвай ми - не е Smile
Цитирай


Мнения: 11
Обич, и аз благодаря за превода.Много полезна информация!
Цитирай


Мнения: 201
Момичета и аз съм от Бургас. Този Данов ендо ли е? То тука свестен доктор има ли изобщо?
Цитирай


Мнения: 1 102
С удоволствие, момичета!

UnbreakableFlower, тук и в съседната тема за ВМ - НВХ можеш да намериш много полезна информация, на базата на която да си съставиш менюто.

Цитирай

Бургас

Мнения: 111
ЕваНиколова,аз нямах предвид за абсолютно връщане към стария начин на хранене.То човек трябва да е много тъо да си го причини това 😀 става въпрос че след време вече няма да си забранявам сладкото и ще мога да си хапвам от време на време,това което каза и ти Smile та това исках да разбера.Благодаря за отговора Smile

Обич Синеока,горе долу взех да схващам...разбрах че е добре да не ям дори и пълнозърнест хляб,но за сега си хапвам от него...днеска не се сдържах с домашната майонеза Joy
А сватба няма,просто така го казах като пример за повод 😀
Цитирай


Мнения: 4 807
Обич Синеока, благодаря за полезната информация.


Аз осъзнавам колко е важен спорта и продължавам да не мога да го включа. Просто нямам никаква енергия.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 752 отговора