За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 170
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 3 340
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.

# 616
  • София
  • Мнения: 11 665
Аз с въпрос конкретно към Марчева. Simple Smile Ще приготвям гръцката мусака и понеже от Гърция си купих от техните  бурканчета с подправки за мусака, мога ли да ги използвам и съответно трябва да ли добавя нещо допълнително от изброените от теб?
Например карамфила ме притеснява, не знам къде бих могла да намеря в Бургас и дали не мога да го заменя с нещо?
Ооооо, чудно си направила. Техните подправки за мусака са си само техни и никъде другаде ги няма. Винаги се запасявам на количество. Не е необходимо друга подправка да добавяш освен 1 по-голяма чаена лъжичка от подправката и 3 розички карамфил. Можеш да добавиш съвсем спокойно и 1 дафинов лист. След като е готова плънката, защото тези подправки ги добавяш към плънката от кайма, изваждаш даф. лист и търсиш карамфилчетата, не че е страшно, ако останат , ама аз ги вадя.
Карамфил се продава навсякъде в пакетчета, струва стотинки.
Ето го, пакетче. Запази си го за друг път, не го хвърляй, той е много в пакетчето, но по коледните празници ще ти потрябва.
Скрит текст:
[/spoiler]

# 617
  • Мнения: 22 036
Мими, и аз ползвам доста зехтин, но купувам един, с много лек аромат, този е обикновен и ми идва силен, ама дето има една приказка, пени се, не пени се, ке го ядем. Поне маслините станаха чудни, чак може и да не останат до новите, а раздадох 5 буркана.

# 618
  • Мнения: 5 992
Момичета, много благодаря за насоките Simple Smile никога не съм ползвала карамфил и не се сетих, че по веригите ще има.

# 619
  • Мнения: 28 131
Мими, и аз ползвам доста зехтин, но купувам един, с много лек аромат, този е обикновен и ми идва силен, ама дето има една приказка, пени се, не пени се, ке го ядем. Поне маслините станаха чудни, чак може и да не останат до новите, а раздадох 5 буркана.
Щом е силен за ястия може би няма да е добре......ще се чувства натрапчив вкус? newsm78 Карайте го за салати и това е....! Wink

# 620
  • Мнения: 9 468
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.

обаче не е за всеки, на мен лично не ми харесва в солени ястия.
down under, сподели за маслините, как ги правиш? аз сега съм накиснала едни, но ми е за първи път.

# 621
  • Боса по асфалта вървя си ...
  • Мнения: 20 778
Здравейте, имам джинджифил на корен, който е пуснал израстъци. Дали е годен за ядене?

# 622
  • София
  • Мнения: 11 665
Здравейте, имам джинджифил на корен, който е пуснал израстъци. Дали е годен за ядене?

Нищо  му няма, той е прорасъл , затова го държа във фризер и когато ми трябва стържа на ренде, 1 см  по-малко, или повече.. не е проблем да се замразява.

# 623
  • Мнения: 18 353
Чудя се като видях ,така израстнал дали няма да се вкорени и размножи ,както руснаците са изрязвали картофите след войната,от тези пъпки са израствали нови растения.

# 624
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Чудя се като видях ,така израстнал дали няма да се вкорени и размножи ,както руснаците са изрязвали картофите след войната,от тези пъпки са израствали нови растения.

израства, става растение, но при мен корен не е правил. храни се от парчето, което после се скапва....
мисля, че обича топло, т.е. и сезонът май не е подходящ. Peace
при мен само листа направи, нямаше цвят.
според мен така прорасъл не е толкова сочен вече, но чакнегоден не е.  Peace

# 625
  • Мнения: 22 036
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.

обаче не е за всеки, на мен лично не ми харесва в солени ястия.
down under, сподели за маслините, как ги правиш? аз сега съм накиснала едни, но ми е за първи път.


Ще ти кажа. От две години слагам и миналата изчетох какви ли не рецепти. Обрах около 5 кила и ги нацепих с нож и им сменях солената вода на всеки три дни и така 50 дни. После залях със зехтин. Станаха супер.

Тази година обрах над 15 кила и нямах нерви да ги режа, а и заминах за БГ та ги накиснах в солена вода и ги зарязах за 6 седмици. Солта беше на око, повечко, за да не се развалят. Като се прибрах ги измих, смених им водата два пъти, опитах ги и не горчаха вече, а и бяха омекнали и ги залях със зехтина. Значи и по мързелив начин стават Simple Smile. Ако са ти малко, цепни ги и им сменяй водата, по-бързо ще станат, но резултатът ще е един и същ.

# 626
  • Мнения: 28 131
Карамфила придава специфичен аромат на мусаката и според мен не трябва да се замества или пропуска.

обаче не е за всеки, на мен лично не ми харесва в солени ястия.
down under, сподели за маслините, как ги правиш? аз сега съм накиснала едни, но ми е за първи път.


Ще ти кажа. От две години слагам и миналата изчетох какви ли не рецепти. Обрах около 5 кила и ги нацепих с нож и им сменях солената вода на всеки три дни и така 50 дни. После залях със зехтин. Станаха супер.

Ще пътувам до Гърция края на седмицата, смятам да взимам сурови и аз....има ли значение какъв зехтин се слага или какъвто избера! Имам една тенекия турски, той е по евтин и мисля него да ползвам, защото гръцкия ми е лайт и не ми се харчи за маслините?

# 627
  • Перник
  • Мнения: 300
правя хумус, ама нахута сякаш дойде повече (правя го на око, явно голяма грешка) и сега робота се мъчи и прегрява, а слагах и зехтин и лимонов сок... какво да сложа да го поразредя малко? да набухам още зехтин ли?

# 628
  • Мнения: 22 036
Мими, колко струват пресните маслини? Ако не са поне 10 пъти по-евтини от готовите и ако не ти е просто мерак, не го прави. Аз се хванах, защото имам.

Иначе, всякакъв зехтин става, а и само в саламура може да съхраняваш. Само като станат ги дръж на тъмно, за да не изсветлеят. Ако са няколко кила, наистина ги цепни и им сменяй водата през ден. Така за около месец ще станат. Като спрат да горчат ги опитай и или ги отцеди в прясна вода, ако са ти солени, или ги остави в по-солена за една нощ.

Ако вземеш зелени маслини ще отнеме повече време. Аз ги залях с евтин зехтин. Не им се отрази на вкуса. По-скоро е само за запечатване.

# 629
  • Мнения: 28 131
Мими, колко струват пресните маслини? Ако не са поне 10 пъти по-евтини от готовите и ако не ти е просто мерак, не го прави. Аз се хванах, защото имам.

Не помня,.....но не бяха десет пъти по евтини със сигурност.....преди години бяхме в апартамент на производители на маслини, човекът имаше 100 дка, почерпи ни с неговите, правени в специална марината, с подправки, бяха страхотни. И от тогава все се заричам да направя.....тогава от него купихме и домашен зехтин, много лек и вкусен. Тази година ще сме пак на острова, ще се отбия при същия човек и искам да купя, защото ще са чисти и хубави. По това време са още зелени, та ще трябва зелени да купя? Smile Той каза към декември ставали тъмни...

Общи условия

Активация на акаунт