За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 275
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 4 671
Simple Smile)))) и аз така, ама нали знаеш, като подхващаш нещо за първи път, много му се спичаш, докато му свикнеш и гледаш всичко да спазиш
С времето си намираш правилния начин и си караш, както прецениш. С много уреди при мен така се случи, ама нямам опит с кукър

# 586
  • Мнения: 9 107
Важното е да си го ползваш мерак, не да стои по шкафовете Simple Smile
Различно го правя месото аз. Макар скоро да не съм готвила нищо в него.  ако е за манджа - и да го сложиш месото сурово - все тая. Ще си се готви. Ако е за задушено, с малко сос , или само мЕсо - предпочитам да го запечатам - тогава месото хваща коричка, която не му позволява да има вкус на варено месо.  основно за свинското. Пилето не толкова, за него по-важно, ако ще е печено, да го пъхнеш накрая във фурната за тен

# 587
  • Мнения: 4 671
Засега имам голям мерак Simple Smile)), харесах си от другата тема майонезеното пиле варианта на Мария и сега се чудя да го запечатвам ли или не и не знам дали после направо с купата да го сложа да се запече във фурната, моята е май тефлонова, на такава прилича

# 588
  • Мнения: 9 107
вътрешния съд ли е тефлонов?  Би трябвало да е керамичен? 
аз слагам керамичния съд само - той си е загрят, загрявам и фурната на 150* и като сложа - увеличавам до 220*

# 589
  • Мнения: 4 671
вътрешния съд ли е тефлонов?  Би трябвало да е керамичен?  
аз слагам керамичния съд само - той си е загрят, загрявам и фурната на 150* и като сложа - увеличавам до 220*
да, вътрешният
Моето е мултикукър, но досега съм правила само ориз и ризото на него и затова ми се искаше да се възползвам от пълния му капацитет, а и нали бавното готвене е по-здравословно, пък и не знам иначе на коя друга програма да сложа рецептата Simple Smile))), още не съм го разучила
Да запечатам ли пилето?

# 590
  • Мнения: 10 257
ааа, и моя е керамичен, аз за това се учудих защо пък да не е добре да се готви в него. Виж за тефлон верно не е много препоръчително. Поне каквото и да решиш с готвенето, не оставяй храната в него като се сготви. Прехвърли я в друго.

# 591
  • Мнения: 10 374
Може би идеята е, че всякакви бактерии, салмонели и подобни загиват на по-високи температури. Това е мое предположение, не съм имала слоукукър. Мъжа ми е маниак на такива теми и винаги държи да готвим пилето на най-високата температура на фурната, после намалявам

# 592
  • Мнения: 22 036
Малко ме е срам да питам, защото не съм сигурна, дали и миналата година не съм ви питала за същото, ама старост, нерадост и не помня.

Тази година направих доста маслини. Залях ги със зехтин, но като изядем буркана и остава много зехтин. Мога ли да го ползвам повторно или да го изхвърля и догодина нов?

# 593
  • София-Младост
  • Мнения: 23 345
Според мен може, или поне за готвене го ползвай...как ще го хвърляш?

# 594
  • София
  • Мнения: 10 858
Малко ме е срам да питам, защото не съм сигурна, дали и миналата година не съм ви питала за същото, ама старост, нерадост и не помня.

Тази година направих доста маслини. Залях ги със зехтин, но като изядем буркана и остава много зехтин. Мога ли да го ползвам повторно или да го изхвърля и догодина нов?

Можеш да го използваш, ако веднага след като ти свършат маслините заредиш с нови, но ако ще чакаш до догодина - не. Ще граняса! Не го изхвърляй, просто го вкарай в употреба за  нещо друго.

# 595
  • Sofia
  • Мнения: 26 376
Ще пека в йена голямо парче суров бекон.Трябва ли да сложа вода?

# 596
  • Мнения: 2 774
Дребната иска шоколадова торта, бях правила блатовете на най-вкусната  на Купенска, на мен ми харесаха, влажни, сочни блатове, но на децата им дойдоха недостатъчно сладки, дали бих могла да увелича захарта в тях? Притеснява ме да не стане глетав блата, заради повечето захар.....или ще ми препоръчате други блатове?

# 597
  • Мнения: 28 464
Малко ме е срам да питам, защото не съм сигурна, дали и миналата година не съм ви питала за същото, ама старост, нерадост и не помня.

Тази година направих доста маслини. Залях ги със зехтин, но като изядем буркана и остава много зехтин. Мога ли да го ползвам повторно или да го изхвърля и догодина нов?
Да се съхранява година е много.....мазнината гранясва и добива неприятен дъх, идея от мен, ние го ползваме за салати, веднага след като сме изяли маслините.....добиват приятен вкус с аромат на маслини! За готвене също става скоро след като са свършили маслините, но в ястие по може да не се възприеме! Simple Smile

# 598
  • Мнения: 9 107
Дребната иска шоколадова торта, бях правила блатовете на най-вкусната  на Купенска, на мен ми харесаха, влажни, сочни блатове, но на децата им дойдоха недостатъчно сладки, дали бих могла да увелича захарта в тях? Притеснява ме да не стане глетав блата, заради повечето захар.....или ще ми препоръчате други блатове?
Слагай повече Захар

# 599
  • Мнения: 28 464
ааа, и моя е керамичен, аз за това се учудих защо пък да не е добре да се готви в него. Виж за тефлон верно не е много препоръчително. Поне каквото и да решиш с готвенето, не оставяй храната в него като се сготви. Прехвърли я в друго.
Тефлонът изпарява канцерогенни вещества при готвене над 250 градуса, вярно е, че най добре е веднага след готвене храната да се прехвърли, в друг съд! пърженето в тефлонов тиган не е препоръчително.......При мултикукъра на Филипс тефлоновата купа не е проблем, защото той не вдига температура 250! Simple Smile Дори програма Fry е 150 градуса! Peace
Керамичните съдове на слоукукъра би трябвало да са безвредни,  Пепчо препоръчва при готвене на дивеч в слоукукър  да се кипне до ключ месото Peace преди поставянето им в слоукукъра, за месата от магазина, където все пак има ветеринарен контрол слоукукъра не е проблем, дългото варене на ниска температура дезинфикцира достатъчно!Когато температурите са високи не оставям месо да се готви по цял ден в слоукукъра, страх ме е че може да се развали!Но това лятото при температура над 32 градуса!

Последна редакция: нд, 16 сеп 2018, 15:12 от mimi.7299

Общи условия

Активация на акаунт