Зелеви сърми

  • 87 234
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 318
Момичета, да знаете някои изпитани  рецепти за зелеви сърми? Тази коледа съм решила да гощавам всички у дома с тази гозба, още от сега са ми се прияли. А не знам никаква рецепта...

Мерси предварително!

# 1
  • Мнения: 645
1 кисела зелка
150 г ориз
1 пакетче кайма
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
глава лук
3-4 с. л. олио
1/2 буркан стерилизирани домати
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
1/2 л. зелев сок  


 В олиото се запържва нарязан на дребно лук за минута. След това каймата се прибавя към лука. Пържат се 5 минути, след което се добавя ориз, червен пипер, домати, чубрица, сол и чаша вода. Сместа се задушава, докато ориза поеме водата. Зелката се почиства от кочана. Във всяко листо се поставя  плънка. Завиват се сърми и се подреждат в тенджера, на дъното на която е поставена чиния.
Сърмите се заливат със зелев сок и вода, докато ги покрият. Върху сърмите се поставя чиния и тенджерата се затваря и поставя на котлона. Щом заври, огънят се намалява и ястието се вари на тих огън 1 час
Яйцата се разбиват с кисело мляко и към тях, на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване, се налива от бульона на сърмите. Застройката се пробавя към в тенджерата.Сърмите се сервират, като се заливат обилно със получения сос.




# 2
  • Bristol
  • Мнения: 9 355
на Бъдни вечер не се ли ядът постни  Thinking или ти за Коледа ще ги готвиш?

# 3
  • Мнения: 3 927
моите коледни сърми са постни и ги гитвя без мерни единици, защото пълня един голям глинен гювеч.

в тиган задушавам ситно нарязан праз 2-3 стръка, добавям ориза и вода да набъбне, но по-малко от съотшението 3:1; подправям с черен пипер, много кимион, чубрица, сол. слагам и между 50-100 грама бели стафиди. оставям плънката да поизстине.
нарязвам си зелевите листа с размери, не по-големи от длан и започва едно навиване, ум да ти зайде Wink , защото сърмичките трябва да станат големи като куршумчета, т.е. да се хапват на веднъж. това са т.нар. асеновградски сърмички - стават много кипри....(аз не харесвам ония големите, дето 2 сърми ти напълват чинията Close ).....
забравих: нареждам ги в гювеч, заливам с вода, слагам чиния отгоре и пека на много слаба фурна. най-хубави стават ако се оставят във фурната цяла нощ на 50 градуса!

# 4
  • София
  • Мнения: 4 273
И аз много харесвам малките сърмички. Може плънката вместо от ориз и стафиди, да е от моркови и ориз или гъби и ориз. Пак стават много вкусни!

# 5
  • Мнения: 1 399
И аз харесвам малките сърмички. Плънката ми е следната:

за месните: 1/2  кг кайма, 1 кафяна чашка ориз, черен пипер /на вкус/, 2 ч.л.червен пипер, праз /може и лук, но праза дава друг аромат на зелевите сърми/, щипка чубрица. нищо не запържвам предварително, направо навивам на не много стегнати сърми и варя.

за постните: ориз, праз /или лук/, гъби, моркови, масло, 1 кубче зеленчуков бульон, черен пипер, щипка чубрица. Нарязаните на дребно праз/лук/, гъби и настърган морков се задушават в сгорещеното масло. Прибавям ориза и се запържва леко. Залива се с горещия бульон. Вари се до набъбване на ориза. На готовата плънка се прибавя черен пипер и чубрица. Сол не слагам, тъй като зеленчуковия бульон и киселото зеле са солени, но всичко е въпрос на вкус.Завиват се не много стегнати сърми, нареждат се в гювеч, заливат се с гореща вода и се пекат на умерена фурна.

# 6
  • Мнения: 645
аз зелевите сърми ги правя само с месо на Коледа, а на Бъдни вечер правя постни но с лозов лист.

# 7
  • Мнения: 1 290
Tuti Fruti,

Щом ще са за Коледна гощавка - зелевите сърмички трябва да са много вкусни и прекрасни нали?  Close-mas: Ще ти кажа как ги приготвям аз - много са вкусни и нездравословни Wink
Но все пак - Коледа е    santa2
Изобщо не съм по мерките, но поне продуктите мога да ти изредя и да обясня как се справям с тях аз Simple Smile :

ПРОДУКТИ:
Кисела зелка
ориз:булгур  (1:1)
праз лук
св. гърди
чубрица-доста, чер пипер, червен пипер
1 бахар, 1 малък дафинов лист
зелевата чорба

ПРИГОТВЯНЕ:
Режеш на кубчета свинските гърди и ги задушаваш в мазнина леко. Отделно задушаваш леко ориза и булгура с лука, добавяш малко водичка "да клокнат" и после ги смесеш. Аз като се измързелявя ги запържвам ЛЕКО заедно. Сместа от кълцаното месо и ориз/булгур се овкусява със сол на вкус, чер и червен пипер и доста чубрица. Навиваш си с тази смес сърмичките и ги редиш по възможност в тенджара под налягане. Между навитите сърмички сложи парченца от бахара и натрошения дафинов лист. Заливаш със зелева чорба и слагаш отгоре чиния да ги затисне. Съобрази, че оризът ще набъбне като слагаш плънката във всяка сърмичка, а също така и пълненето на тенджарата с тях. Така приготвени сърмите носят на една лъжица свинска мас сложена в чорбата при варенето. Ако употребявате този продукт - сложи - ако не може и без.
Ние яко плющим чесън после с тях  newsm10    newsm47  newsm48
Ако ги правиш с кайма - няма нужда от предварително запържване - направо омесваш всичко и завиваш сърмите, но горещо ти препоръчвам да ги направиш с прясно месце от гърди, което да си наклъцкаш.

Дано съм ти помогнала - Весели празници  newsm44

# 8
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз ги правя така:
1 кг кайма
1 ч.ч. ориз
праз - 1 стрък
чубрица
червен пипер
сол
черен пипер
магданоз

Зъпържвам праза, слагам каймата също да се запържи, слагам всички подправки без червения пипер, след това доливам 1 к.ч. вода и сипвам ориза - ако много се сгъсти слагам още малко вода. След това добавям червен пипер и сместа е готова.
Варя ги в тендежера и после ги запичам малко в тавичка.
Може и в гювеч да се направят, но стават доста бавничко.

# 9
  • Мнения: 1 290
ПОСТНИ СЪРМИЧКИ

Постни сърми със зелев лист не правя, а само с лозов.
Много са подходящи за Бъдни вечер.
Тяхната плънка никога не я обработвам предварително, а завивам сърмичките със смес в суров вид. Сместа винаги е различна според настроението ми Wink
Ето един вариант за плънка на постни сърми и от мен:

ориз/булгур (1:1)  - много я обичам тази комбинация Wink +
натрошени или смлени орехи, копър-доста, лук, джоджен, червен и чер пипер, малко чубрица, чесън 1-2 скилидки на ситно накълцани, домат от буркан или още по-добре пресен, може някаква универсална зеленчукова подправка. Омесваш хубаво всичко и завиваш сърмичките.

ВНИМАНИЕ! Лозовия лист  е лъскав от едната страна, а от другата (вътрешната) по-грапав. Завиваш така, че отвън да е "лъскавата" страна за да се плъзгат леко и с безкрайно удоволствие в устата при похапването им. newsm53

Към тази смес може да се сложи и малко натрошено сирене и/или стафиди, но за тях са споменали и по-горе

# 10
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Абе и аз много хубави работи чувам за тая комбинация ориз:булгур и се каня да пробвам. Освен за сърмички, къде другаде върви?

# 11
  • Мнения: 318
Мммм, много апетитно звучат рецептите ви, това ме амбицира още повече да  запретна ръкави и да завия едни зелеви сърми. На мен това ми е мерак за тази Коледа, все ми мирише от всякъде на зелеви стрмички...

Много ви благодаря на всички за идеите!!!

# 12
  • Мнения: 1 290
Цитат на: anomalia
Абе и аз много хубави работи чувам за тая комбинация ориз:булгур и се каня да пробвам. Освен за сърмички, къде другаде върви?


Всияко ястие по принцип което готвиш с ориз може да се замени от тази комбинация или дори само от булгур Simple Smile

# 13
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Значи спокойно мога да метна един праз с маслинки и булгур?А вкуса му като на жито ли е или по-близко до ориза? Извинявай за тъпите въпроси Embarassed

# 14
  • Мнения: 1 290
Цитат на: anomalia
Значи спокойно мога да метна един праз с маслинки и булгур?А вкуса му като на жито ли е или по-близко до ориза? Извинявай за тъпите въпроси Embarassed



по-близко до ориза е според мен.

Като сготвиш гореспоменатата манджичка - чакай гости - ЩЕ ДОЙАААААА  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт