*↘ПИЦАТА↙*

  • 12 552
  • 57
  •   1
Отговори
# 15
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 518
Нищо не му пречи, дори в хладилника става още по-добро. И по два-три дни съм държала омесено тесто в хладилника и после - чудни пици и всякакви закуски съм правила.

# 16
  • София
  • Мнения: 1 832
Добре е тестото да престои поне една нощ в хладилника. Аз харесвам тънко тесто. Пека в загряна фурна за кратко.

# 17
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 518
Вдъхнових се от разговора вчера, че реших да метна една пица и аз. Замесих тестото снощи късно и го оставих в хладилника през нощта.
Сутринта рано я изпекох, но ми остана тесто, не пекох много голяма и го прибрах отново в хладилника. За утре/ вдругиден ще измисля друго.
Сиренето ми е домашно овче (прясно), което правим.
И както споделих вчера - брашно, мая, сол, вода, зехтин. Нищо друго.



# 18
  • Мнения: 8 890
А точни или поне приблизителни количества на съставките би ли споделила?

# 19
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 518
Този въпрос много ме мъчи, защото готвя и меся само на око.
Ами да видим... Брашно сложих в купата, примерно 200-250 гр. Добавих щипка сол, маята 4-5 гр. суха, две-три супени лъжици зехтин. Добавях топла вода, може би около 100-150 мл. и замесвах постепенно с другата ръка, докато се оформи тесто. Добавях и още брашно, докато се омеси добре и тестото стане еластично.
Месене му е чалъма. Толкова години меся какво ли не - и опитът ме убеди в това. Само на ръка го правя.

# 20
  • Мнения: 8 890
Този въпрос много ме мъчи, защото готвя и меся само на око.
Ами да видим... Брашно сложих в купата, примерно 200-250 гр. Добавих щипка сол, маята 4-5 гр. суха, две-три супени лъжици зехтин. Добавях топла вода, може би около 100-150 мл. и замесвах постепенно с другата ръка, докато се оформи тесто. Добавях и още брашно, докато се омеси добре и тестото стане еластично.
Месене му е чалъма. Толкова години меся какво ли не - и опитът ме убеди в това. Само на ръка го правя.
Благодаря, ще пробвам тези дни.
Затова писах "поне приблизителни", защото и аз готвя на око и знам колко ми е трудно да отговоря на въпросите "колко". Но в месенето нямам опит и предпочитам да имам някакви насоки.

# 21
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Аз напоследък много съм доволна от теста с айрян, даже от домашното мляко като се отдели сурватката, ползвам нея. Дали заради ферментите, не знам, но става много хубаво тесто.
А иначе, да, пицата си трябва да е с вода. Но пробвайте и така.
С типово брашно става много по-добра.

# 22
  • Мнения: 12 583
За пропорциите - аз правя по тази рецепта:
250 г брашно;
125 мл вода;
1 ч.л. суха мая;
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар.
1 - 2 с.л.зехтин

Това за една пица грубо, но все пак зависи кой колко тънък харесва блата и колко голяма е пицата. Аз я харесвам тънка, с хубав дебел борд отстрани и обикновено утроявам за две пици в голямата тава на фурната - не кръгли ами направо си уплътнявам цялата тава от край до край.
Зехтина го слагам на вече омесено тесто, не в началото. Ако заменя половината брашно с типово, както правя понякога, увеличавам водата малко. Маята също може да е по-малко, с това количество втасва бързо - случвало ми се е да ми превтаса леко ако оставя до края програмата за тесто на хлебопекарната, там втасването ми е 70 минути. Ако ще втасва в хладилника за следващия ден, направо наполовина мая слагам, достатъчно е и повече ми харесва как се получава. То втасва и още малко докато се отвърне след изваждане от хладилника.
Захарта все се каня да пробвам без нея и все забравям и я слагам по навик... свикнала съм че има ли мая, слагам и поне мъничко захар, но все си мисля че и без нея ще стане.
Точилка не използвам, тестото се разтегля/разплесква лесно с ръце, най-много леко да си ги намажа с мазнина. Пека върху хартия за печене, така че оформям тестото направо върху нея, докато тавата ми се загрява вътре във фурната, после го премествам с хартията в нея направо и гарнирам набързо.

# 23
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 134
както се казва "бързата работа е срам за майстора"  Laughing
то и за това в някои пицарии пиците са хубави. не защото месят на момента тестото , а защото ги гарнират и пекат на момента. тестото е направено някога си преди това.
по някога слагам кашкавал след като съм намазал с дом.пюре/сок. така кашкавала пуска мазнина в/у тестото. после слагам каквото съм си решил. след печене поръсвам отново с кашкавал , но не връщам във фурната. така нямам запичане и всичко е сочно.  използвам и салам Чоризо, в който има сланинка и подправки. по време на печене сланинката се стопява и омазнява тестото, а ако саламчето се препече се получава вкусен чипс. бирата не стига  Joy

# 24
# 25
  • Beyond the Frontiers
  • Мнения: 4 726
В нашата къща италианската кухня е на почит. Не готвя аз, а мъж ми, но пък аз най-често купувам продуктите:
- брашно тип 00 - има го в Метро или магазините с италиански продукти. Не е скъпо, но тестото с него става съвсем различно. Подходящо е и за домашна паста.
- мазнина - само зехтин.
- доматен сос - повечето български сосове съдържат домати и нишесте, чета внимателно етикетите и взимат само чисти домати. Има страхотни италиански сосове домати със зехтин, чесън и босилек.
- колбас - честно казано с прошуто или салами е супер.
- босилек - задължителна добавка -  2 саксии на терасата.
Тестото е само брашно, вода, зехтин и суха мая, малко сол и захар - в хлебопекарнат. Печем на фурна в мрежеста тава за пица.

# 26
  • София
  • Мнения: 973
Afrodita благодаря за темата.
И аз имам едно сполучливо тесто за пица, което правя от много време ( същото, което е посочила и Лале в дъжда - Тесто за пица „Верди” ). Но се записах защото с удоволствие бих пробвала някоя и от Вашите рецепти, може пък повече да ми харесат, а искам и малко разнообразие.
Ето например не знаех за кашкавала, че се слага не отгоре , а отдолу. Винаги правя тестото с прясно мляко...
И не мога да меся Disappointed , затова за съжаление дори за едно тесто ползвам машината за хляб.
Просто не знам как и нямам от кой да видя, пробвала съм се , но все не ми става като хората.

# 27
  • Мнения: 12 583
Доста хора правят пици и от "хладилното" тесто, дето е почти универсално - за пици, мекици, закуски... въпрос на вкус. То за вкусно - вкусно е, у сестра ми само с такова се прави и злоядият ми племенник много ги харесва, просто за мен това не е точно тесто за пица. Предпочитам да се открояват повече вкусовете на това, което съм сложила отгоре.
Относно машината - и аз я използвам почти винаги за месене, а и защо не? Мога да меся на ръка, получават ми се добре нещата, но след като може по-лесно и по-чисто... действам на ръка само ако меся някъде другаде Grinning

# 28
  • Мнения: 8 890
Снощи правих Маргарита с домашно тесто. В Италия и по-хубава съм яла.Simple Smile Не бях очарована, но аз само една хапка опитах, че се гледам да съм НВ. Детето я хареса, което ми е особено важно, защото то е капризно и пицата (само Маргарита обаче) е от малкото неща, които обича. ММ яде всичко, което му предложа. Смятам по-нататък да пробвам и с брашно от спелта.

# 29
  • София
  • Мнения: 2 298
Замесвам тестото с 300 гр. брашно при 70% хидратация, т.е. 210 мл. вода, малко мая, зехтин и щипка сол, без захар. С италианско брашно тип 00 най-много ни харесва, тестото е съвсем различно. Тестото става доста меко, ползвам планетарен миксер с приставка за месене на тесто, на ръка вече не ми се меси. Когато имам квас за хляб, правя и с него, вместо с мая.

Пресни (зимата замразени) домати правя с пасатор на пюре и смесвам със сол и зехтин. С този сос мажа блата, от горе настъргвам кашкавал, доста. И върху него слагам каквото реша, напоследък само моцарела и босилек, и поливам на няколко места с останалото количество от соса. И с нарязани на шайби пресни домати от горе става супер. Фурната ми има готови програми, включително за пица и пека на нея, тя е на 220 гр. C. Имам 2 големи тави на решетка, пицата става тънка и с хрупкава от долу коричка.

Правила съм и по-диетично тесто - смесвам бяло брашно и пълнозърнесто брашно (понякога био) от лимец, спелта, камут, твърда пшеница, каквото имам в момента. При добавяне на пълнозърнесто брашно водата се увеличава малко. Както и съм смесвала брашно тип 00 със семолина, от която правя италианска паста - така също ни харесва.  

Последна редакция: сб, 07 юли 2018, 12:24 от nati_nat

Общи условия

Активация на акаунт