Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 12

  • 117 867
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 265
sem 22, моля те кажи как приготви така хубаво, апетитно и с приятен загар тиквичките на фурна? Обичам тиквички и ги приготвям на грил тигана като непрекъснато стоя до него, а във фурната- този ангажимент значително ще намалее.
Благодаря.
B.U 2 - идеята не е моя. И както каза Мидко в предишната тема за това са виновни:
 
Скрит текст:
Здравейте дами. Благодаря за бързия отклик на всички ви вчера за приготвянето на тиквички на фурна.
Възползвах се от идеите на всички ви и сътворих нещо по мой вкус. Та както каза пеп4о, посолих ги иги оставих около час и пуснаха много течност. mspasov, идеята ти за рязане на ленти съвпадна с досегашната ми практика да ги режа на филии, съгласувах всичко с рецептата на  marchеva14,
Аз само се възползвах от тях. Е, не ги прегорях Smiley като него защото ги пазих. А рецептата е много лесна.
Скрит текст:
Миеш, белиш ако искаш и режеш надлъжно на филии. Посоляваш обилно и оставяш поне за 1 час. Измиваш хубаво и оставяш да се отцедят или подсушаваш. В широк съд слагаш повечко брашно и овалваш с изтупване на брашното - трябва да остане само тънък слой и редиш в подноси на един ред. След 1-1 1/2 часа брашното е попило хубаво в тиквичките. В голямата тава на фурната слагаш хартия за печене, ръсиш с олио и редиш на един ред. Поръсваш пак със олио отгоре - НО в малко количество, сол, ако искаш подправка и слагаш да се пече в загрята до 200* фурна. Това е. Наистина е играчка и като време доста. НО СА ПРЕВЪЗХОДНИ!!!!
mspasov - АКО се опитваш да качиш снимката на Марчева - няма да стане. Писах ти на ЛС - много е лесно с новата версия. И аз  съм много на Вие с компютъра, но тук се справихПепи - не беше синковеца със сьомгата. Едни новозеландци, ама те какво ли разбират от сьомга  Nerd
leia2015 - питаш за патладжан в кюфте. (тази рецепта я видях преди време във ФБ; пратих я на Тайна, че като мен обича патладжан. Тя я направи първа и я показа. Но не беше слагала кашкавал. Хареса ми и на мен и...ето ме.) А рецептата е много лесна:
Скрит текст:
Избираш колкото се може по-малки патладжани, измиваш и както са си с дръжките - опичаш. Обелваш и махаш САМО листенцата. Правиш си кайма както за кюфтета - с хляб, яйца, лук, подправки. Отрязваш си един големичък лист алуминиево фолио (с него е мнооого лесно!) и върху него разстилаш на правоъгълен пласт част от каймата. Нито много дебел, нито много тънък; отгоре слагаш патладжана с дръжката навън и вътре пъхаш парче като гредичка кашкавал. Завиваш с помоща на фолиото и редиш в тава с олио. Отгоре намазах с разбит на пява белтък, да не се пука. Но пак някои се спукаха. Добавяш водичка - топла. Пекох на загрята до 220* фурна. Всъщност това е "ала руло Стефани"; но аз не го ръсих отгоре с кашквал

Днешното ни меню:
* Агне - пристигнало специално от Нова Зеландия - в хладилна чанта. Можете да си представите как са се пулели в самолетите? Зареждали са Я и месото пристигна почти замръзнало ?!

* картофи, зелена салата (без снимка) и таратор за гарнитура



* закуска - пълнен хляб и мъфини с крема сирене



* за следобедното кафе - мъфини с ябълка и шоколад; има  диня и грозде (тук в Осло днес е 31* над нулата ?! - просто необичайни горещини, но ние се радваме Smiley )
 


# 16
  • Мнения: 22 867

sem 22,  bouquet

У нас обикновени манджи, салатката,


супа от кладница,


свинско с картофи,


кюфтенца,


карамелизирана юфка на фурна,


и със сладолед върви добре. Heart Eyes

# 17
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 005
Скрит текст:
sem 22, моля те кажи как приготви така хубаво, апетитно и с приятен загар тиквичките на фурна? Обичам тиквички и ги приготвям на грил тигана като непрекъснато стоя до него, а във фурната- този ангажимент значително ще намалее.
Благодаря.
B.U 2 - идеята не е моя. И както каза Мидко в предишната тема за това са виновни:
 
Скрит текст:
Здравейте дами. Благодаря за бързия отклик на всички ви вчера за приготвянето на тиквички на фурна.
Възползвах се от идеите на всички ви и сътворих нещо по мой вкус. Та както каза пеп4о, посолих ги иги оставих около час и пуснаха много течност. mspasov, идеята ти за рязане на ленти съвпадна с досегашната ми практика да ги режа на филии, съгласувах всичко с рецептата на  marchеva14,
Аз само се възползвах от тях. Е, не ги прегорях Smiley като него защото ги пазих. А рецептата е много лесна.
Скрит текст:
Миеш, белиш ако искаш и режеш надлъжно на филии. Посоляваш обилно и оставяш поне за 1 час. Измиваш хубаво и оставяш да се отцедят или подсушаваш. В широк съд слагаш повечко брашно и овалваш с изтупване на брашното - трябва да остане само тънък слой и редиш в подноси на един ред. След 1-1 1/2 часа брашното е попило хубаво в тиквичките. В голямата тава на фурната слагаш хартия за печене, ръсиш с олио и редиш на един ред. Поръсваш пак със олио отгоре - НО в малко количество, сол, ако искаш подправка и слагаш да се пече в загрята до 200* фурна. Това е. Наистина е играчка и като време доста. НО СА ПРЕВЪЗХОДНИ!!!!
mspasov - АКО се опитваш да качиш снимката на Марчева - няма да стане. Писах ти на ЛС - много е лесно с новата версия. И аз  съм много на Вие с компютъра, но тук се справихПепи - не беше синковеца със сьомгата. Едни новозеландци, ама те какво ли разбират от сьомга  Nerd
leia2015 - питаш за патладжан в кюфте. (тази рецепта я видях преди време във ФБ; пратих я на Тайна, че като мен обича патладжан. Тя я направи първа и я показа. Но не беше слагала кашкавал. Хареса ми и на мен и...ето ме.) А рецептата е много лесна:
Скрит текст:
Избираш колкото се може по-малки патладжани, измиваш и както са си с дръжките - опичаш. Обелваш и махаш САМО листенцата. Правиш си кайма както за кюфтета - с хляб, яйца, лук, подправки. Отрязваш си един големичък лист алуминиево фолио (с него е мнооого лесно!) и върху него разстилаш на правоъгълен пласт част от каймата. Нито много дебел, нито много тънък; отгоре слагаш патладжана с дръжката навън и вътре пъхаш парче като гредичка кашкавал. Завиваш с помоща на фолиото и редиш в тава с олио. Отгоре намазах с разбит на пява белтък, да не се пука. Но пак някои се спукаха. Добавяш водичка - топла. Пекох на загрята до 220* фурна. Всъщност това е "ала руло Стефани"; но аз не го ръсих отгоре с кашквал

Днешното ни меню:
* Агне - пристигнало специално от Нова Зеландия - в хладилна чанта. Можете да си представите как са се пулели в самолетите? Зареждали са Я и месото пристигна почти замръзнало ?!

* картофи, зелена салата (без снимка) и таратор за гарнитура



* закуска - пълнен хляб и мъфини с крема сирене



* за следобедното кафе - мъфини с ябълка и шоколад; има  диня и грозде (
тук в Осло днес е 31* над нулата ?! - просто необичайни горещини, но ние се радваме Smiley
Скрит текст:
[/sub] )
 


[/quote]

ей къде е избягало топлото!
Simple Smile благодаря за идеята с патладжана - само в кюфте не съм го слагала, но у дома се обича в каквато и да е форма и рецепта.
Simple Smile

# 18
  • София
  • Мнения: 11 688
sem този патладжан е разкошен, що съм го пропуснала, ще го приготвя.
бобулина ми поиска девойката онзи сладкиш с череши, но идеята е тази, но аз замених кайсиите с череши, погледни
http://explosionofflavorsandfragrances.blogspot.com/2017/06/blog-post.html


http://recepti.gotvach.bg/r-99669-Черешов_сладкиш_с_крема_сирене_и_сметана

# 19
  • Мнения: 978
Някой може ли да даде рецепта за домашен течен шоколад, който максимално да се доближава по вкус на този готовия по магазините.

# 20
  • Мнения: 9 107
страхотен тем има тази юфка, Лабрекс!
Една непоказана от мен панирана рибка - филе е, но основно във фурната http://pep-4o.blogspot.com/2018/06/blog-post_27.html

# 21
  • София
  • Мнения: 11 688
Някой може ли да даде рецепта за домашен течен шоколад, който максимално да се доближава по вкус на този готовия по магазините.
Мога! Но трябва да ме изчакаш да се прибера и ще го намеря къде го записах ще го  извадя и напиша. Не съм го правила, но източника ми е повече от великолепен. Само зная, че ти трябва добро висококачествено какао - тъмно с висок процент мисля , че имаше, не мисля, а съм сигурна че има и смлени ядки  Ще го видиш.

# 22
  • Montana, Bulgaria
  • Мнения: 564
Благодаря за темата!
Момичета и момчета, смея се с глас. Направих пълнена питка прасенце, което след изпичане се наложи да фиксирам тук там с клечки за зъби и шишчета. Joy То горкото от самото начало не беше много красиво, но в последствие стана ... Joy


Плънката му е от кюфтенца и печен свински врат.


За десерт 6 минутно руло със сладко от кайсии и един не сниман таратор.
А повода за кулинарното вихрене е годишнината с ММ. Горкия той. Joy

# 23
  • Мнения: 978
Питата е просто уникална.

Марчева предварително ти благодаря. Днес, за пореден път се отзоваваш Simple Smile



Направих някаква лятна манджа, тъй като имах доста излишни червени чушки, които са пред разваляне, но нещо не ми допадна резултата.

# 24
  • Мнения: 22 867
MoHu Todorinska, прасьо е разкошен! Направо красавец, чак ми е жал, че ще падне под ножа! Heart Eyes Simple Smile bouquet

# 25
  • Мнения: 7 272
МоНи,много е готин прасчо,а че ще е и вкусен няма съмнение. Честита ви годишнина-бъдете здрави и подкрепящи се!
От мен една измишльотина за вечеря

и закуската за някои недиетични

Сем,може ли да помоля за "жокер "относно солените ти мъфини?Благодаря!

# 26
  • София
  • Мнения: 11 688
Солунските гевречета - Koulouria Thesalonikis Dimitra`s Cooking


МоНи, много е смешен и хубав, прасинката.

Питата е просто уникална.

Марчева предварително ти благодаря. Днес, за пореден път се отзоваваш Simple Smile

....................
Нали тук е бюро за зваимопомощ  всякаква.  Wink
Ще ти я напиша, пък ти я спретни, за да видим дали става за нещо или не става,  имам и още една, но нямам превод, ако ме чакаш може и някой ден да я преведа, ако искаш пък да  ти я пускам без превод, ако можеш...
ТЕЧЕН ДОМАШЕН ШОКОЛАД
АМUSE  BOUCHE

Скрит текст:
70 г. печен белен лешник
170 мл високомаслено  прясно мляко
30 г сухо мляко
100 г захар, кристал
60 г глюкоза
30 г високомаслено и в % съдържание какао
сол - щ.
40-50 г какаово масло нарязано на ситно
ванилия екстракт - 1/2 ч . л .
В касерола се изсипва млякото, сухото мляко, захарта, глюкозата, солта и какаото. Разбърква се , докато кипне. Отстранява се от огъня и се излива в блендер/робот, добавят се лешниците и се смила за 2 -3 мин.
 Оставя се да се охлади приятно и след това се добавя какаовото масло и отново се смила за няколко минути. Добавя се ванилията. Пресипва се в буркан и се оставя за 1 нощ в хласилник. В началото се е течна маса, но след престой в хладилник ще е напълно стегнато до хубава паста.

Последна редакция: ср, 27 юни 2018, 22:04 от marchеva14

# 27
  • Мнения: 978
Спретнаха я набързо. Единствено сложих бадеми, вместо лешник (нямах в наличност) и след 24 часа ще споделя какво се е случило Simple Smile

Благодарности!

# 28
  • София
  • Мнения: 11 688
Спретнаха я набързо. Единствено сложих бадеми, вместо лешник (нямах в наличност) и след 24 часа ще споделя какво се е случило Simple Smile

Благодарности!
Ето я и онази за която писах, тя била кратка и не ми беше проблем - Здравословна нутела - Healthy Nutella - The Real Deal - Bruno Albouze - това е един изключителен MasterChef - някакво чудо от вкусове , аромат и техника е този човек, фантастичен е. Малко рецепти успах да приготвя от него, защото бяха елементарни, но като общо са сложни и непосилни за мен.
HEALTHY NUTELLA - смятам , че това е още по-добър вариант
Скрит текст:
30 г бадеми
80 г лешници
прясно високомаслено мляко - 200 мл
мед - 20 г
30 г сухо мляко
щ сол
черен шоколад 60-70% - 75 г
млечен шоколад - качествен - 75 г.
Ядките се поставят в тавичка и се слагат във фурната на 180 градуса за около 10-15 мин. Изваждат се и заедно с обелките се поставят в блендер/робот за да се смелят до паста , около 1-1.5 мин зависи от силата на блендера, но трябва да са на паста.
Млякото се поставя на умерен котлон заедно с меда, добавя се и двата вида разтопен шоколад и щ. сол. Щом кипне или до точка на кипене се сваля и се изсипва направо в блендера при пастата ядки. Отново се смила за 2-3 оборота до напълно гладна смес. Сваля се и се налива в бурканче.
Не се сваля люспата от ядките, защото съдържа полифеноли и антиоксиданти които задържат стареенето, против стареенето, дрън дрън та пляс . Това е, здравословната рецепта на Нутела.

Да допълня с една постна мусака от тиквички и картофи


Последна редакция: ср, 27 юни 2018, 23:56 от marchеva14

# 29
  • Мнения: 1 265
Сем,може ли да помоля за "жокер "относно солените ти мъфини?Благодаря!
Може, че как да не може
Скрит текст:
В купата на миксера слагам: 250 гр кисело мляко+2 големи яйца+70 мл олио+250 гр брашно+2чл равни бакпулвер+1чл сол+1/2 чл сода за хляб + 1 кутийка Филаделфия (при нас е 200 гр). Смесвам хубаво и пълня силиконови форми. Пека до зачервяване в загрята до 180* фурна. Понякога слагам и риган в тестото. Тази рецепта я имам от години и тя търпи всякакви солени, че даже и сладки пълнежи. Дори и без.....винаги е сполучлива. Никога не ме е посвеждала.
МоНи- честита годишнина. Още много години щастие и семейно благополучие в дома ти да има. Gift Heart А прасчо е великолепен, как си се сетила?!
Пепи - тази панирана риба -ооох Nerd
Марчева - метни един гИврек с по-голяма дупка към мен Smiley
mspasov - виж че стана? Ето така - браво. Flowers Hibiscus
Добри - самолета и бегом след топлото Smirk
Лабрекс - ти ме уби с тази юфкЪ; така ми се е прияло. Дали да врътна една тепсийка?!

Момичета посред нощите стигнах до вас. Замесих мекичетата на Батето. Утре това ще е за закуска. И ако нощесния риболов е успешен и донесат риба - ще има скумрия на скара утре. Ако не..... ще го мисля сутринта.
Един чийзкейк пъхнах в хладилника да стяга. Но го порционирах в чаши, че по-лесно за поднасяне.

Общи условия

Активация на акаунт