смокини - 1 кг зелени (здрави)
захар - 1 кг
вода - 380 мл
лимонтузу - 1 ч.л.
Подбират се здрави зелени смокини. Измиват се. Надупчват се с игла на няколко места и се поставят в голяма тенджера пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути, за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня.
Времето се засича от момента на завиране. Водата се изхвърля и отново се налива студена вода. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се охлаждат.
От захарта и водата се сварява сироп за около 10 мин. В сиропа се добавят смокините и се варят на силен огън за около 20 мин. Не се разбъркват с лъжица, а само се отпенват с решетъчна такава.
Тенджерата се поклаща докато се варят плодовете. Сваля се от огъня и се оставя за 24 часа на стайна температура без капак.
След тези часове се възваряват отново до необходимата гъстота на сиропа. Накрая се добавя и лимоновата киселина разтворена в 3-4 ч.л. вода за да се стопят кристалите. Сваля се от огъня и се налива с сухи и горещи бурканчета. Обръщат се за да се вакуумират.