По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 19 444
  • 169
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 1 304
Сладко от зелени смокини:

смокини - 1 кг зелени (здрави)
захар - 1 кг
вода - 380 мл
лимонтузу - 1 ч.л.

Подбират се здрави зелени смокини. Измиват се. Надупчват се с игла на няколко места и се поставят в голяма тенджера пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути, за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня.
Времето се засича от момента на завиране. Водата се изхвърля и отново се налива студена вода. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се охлаждат.
От захарта и водата се сварява сироп за около 10 мин. В сиропа се добавят смокините и се варят на силен огън за около 20 мин. Не се разбъркват с лъжица, а само се отпенват с решетъчна такава.
Тенджерата се поклаща докато се варят плодовете. Сваля се от огъня и се оставя за 24 часа на стайна температура без капак.
След тези часове се възваряват отново до необходимата гъстота на сиропа. Накрая се добавя и лимоновата киселина разтворена в 3-4 ч.л. вода за да се стопят кристалите. Сваля се от огъня и се налива с сухи и горещи бурканчета. Обръщат се за да се вакуумират.

# 91
  • Мнения: 7 279
Последните няколко години правя различни сладка,предимно с желиращата захар,защото не се "отвисявам" над котлона...
Нямам точни мерки за обикновено сладко,но приблизително:2кг.плод,1кг.захар,1пак.лимонена киселина. Плодовете измивам,обелвам(сливи,праскови,нектарини),нарязвам.Посипвам ги със захарта (в дълбока тава),престояват една нощ и на следващия ден-във фурната до желаната гъстота.

# 92
  • Мнения: 1 050
Обожавам палачинки с домашно сладко от вишни. По традиционна старомодна рецепта, въпре че майка ми от години прави само със желиращата захар, защото плодовете се запазват и не виси с часове на котлона.

Продукти
1 кг вишни
1 кг захар
1 ч.л. лимонов сок (лимонтозу)
Вишните се почистват от дръжките и костилките; вишните се посипват със захарта и се оставят за няколко часа;
варят се на среден огън до готовност, като пяната се отстранява; / ям пяната на филийка с масло/; прави се проверка с капка върху студена чиния, не трябва да тече или в чаша с вода, а капката стига до дъното; прибавя се лимоновата киселина и се пълни още горещо в буркани.

# 93
  • Мнения: 1 589
Сладко от ягоди:

2 кг. ягоди
1 кг. захар (не повече)
1 ч.л. лимонена киселина

Измивам и нарязвам на парчета ягодите, Поръсвам ги със захар и ги оставям така да престоят една нощ, за да си пуснат сок. На другия ден слагам тенджерата без капак на слаб огън, като разбърквам внимателно. Варя около 1,30 мин. и 5 мин. преди края слагам лимонената киселина. Наливам горещото сладко в бурканчета.
Много вкусно става.Ягодите не са разварени,не стават на каша.

# 94
  • Мнения: 4 872
Любимото ми сладко е от Вишни.

Необходими продукти :
1 кг. вишни;
1кг. захар;
1/2 чаена лъжичка лимонена киселина.

Начин на приготвяне:
Измивам вишните. Отстранявам дръжките и костилките. Така подготвените вишни изсипвам в голям съд и ги поръсвам със захарта . Оставям ги да престоят една нощ. На следващата сутрин слагам вишните на слаб огън да врят, като периодично отстранявам образувалата се пяна и разбърквам. След около час- час и половина сладкото е достигнало необходимата гъстота. Добавям лимонената киселина и оставям да поври още 3-4 минути. Горещото сладко изсипвам в измити и подсушени бурканчета, които затваряте веднага.

# 95
  • Мнения: 311
 Обожавам сладко от череши . Ето как го правя аз:
2 кг. череши
1 кг. захар
1/2 пак. лимонтузу

Изчистваме черешите от костилките, поставяме в подходяща тенджера и посипваме със захарта. За мен достатъчно сладко е съотношението 1:2, но може да се увеличи. Оставяме да престоят няколко часа, а може и едно денонощие , черешите да си пуснат сок. Слагаме на котлона и варим до сгъстяване на сиропа. Наливаме в сухи бурканчета. Затваряме плътно и обръщаме бурканчетата с капачката на долу, до напълно изстиване на сладкото

# 96
  • Мнения: 3 020
Вкъщи се консумират всякакви сладка, да са живи и здрави бабите, че помагат с правенето им. На мен любимото ми е от смокини:

Продукти:

    1 кг смокини
    1 кг захар
    1 ч.л. лимонена киселина
    1 ч.ч. вода

Приготвяне:

Смокините се обелват, като се внимава да не се разкъсат. Поръсват се със захарта и се оставят да престоят половин час. След това се добавя водата и сладкото се слага на котлона. Вари се на силен огън, като периодично се потупва с опакото на лъжицата, за да не изкипи сладкото. От време на време с решетъчна лъжица се обира образувалата се пяна и се отстранява. Вари се до сгъстяване и малко преди да се премести от огъня, се добавя лимонтузуто, предварително разтворено в малко вода. Разбърква се старателно и сладкото от смокини се разпределя горещо в сухи буркани, които не се затварят веднага. По желание бурканите се стерилизират за 5 минути.

# 97
  • София
  • Мнения: 9 850
Обожавам сладкото от вишни на баба, рецептата е следната:
3кг. вишни
2кг. захар

Изчистват се вишните от костилките, посипват се със захарта, оставят се да престоят една нощ. След това се слагат на котлона, когато сладкото прави "пътечка" с лъжицата, е готово. Сипва се горещо в бурканчета.

# 98
  • Мнения: 229
2 килограма ягоди

 

1 килограм захар

 

1 чаена лъжичка лимонтузу Започвате и изчистването на ягодите от дръжките. Слагайте ги в дълбок съд, в който после да може да се побере захарта. Засипете със захарта.Оставете плода да престои за през нощта, а на сутринта ще видите образувалият се сок. Ягодите са много сочни плодове, а това, именно, ги прави много подходящи за направата на сладко.

 

Преминете към варенето на сладкото. Прехвърлете всичко в един удобен за целта съд, огнеупорен за препоръчване, и варете за няколко часа.Периодично опитвайте гъстотата на сладкото, като взимате от сока с помощта на лъжица или черпак и направите линийка от него в чиния. Ако се получи т.нар. пътечка, тогава значи сте готови с варенето на сладкото.
 

 

Малко преди да махнете сладкото от огъня, сложете лимонтузуто. Важно е да не го пропуснем, тъй като лимонтузуто не позволява на плодовете да се захаросат.След това разпределете сладкото в бурканчета и затворете добре. Остана само да ги стерилизирате, като варите за 5-10 минути в голям съд на огъня. Да Ви е сладко!

# 99
  • Мнения: 1 556
Любимите ни сладка са от вишни и от ягоди. Слагам 1 кг захар на 1 кг плод, като предварително съм измила и почистила плодовете. Обикновено ги оставям да престоят със захарта няколко часа. Слагам да се вари и малко преди да започна да разсипвам по бурканчетата, добавям малко лимонтозу. Запечатвам в бурканчета и обръщам с капачката надолу, докато изстинат. Ако някое не се е вакуумирало, съхранявам в хладилник, останалите - в сух и тъмен шкаф. За палачинки и торти зимата Simple Smile

# 100
  • Мнения: 218
Любимото ни сладко е от смокини.
Необходими продукти:
2кг. смокини
6ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. вода
1к.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
В тенджера завират водата със захарта около 15-тина минути.
Слагат се смокините и се бърка. Врят се до сгъстяване добавя се лимонтузуто.
Сипва се в буркани и се запечатва. Стерилизира се 10 мин.
Има и друг начин сладкото се слага в загряти на фурна бурканчета - вряло.

# 101
  • Мнения: 41
Това сладко може да се приготви както от купешки, така и от домашни или диви ягоди.

Почистете плодовете и ги измийте добре. Ако са по-едри може да ги нарежете на половинка или четвъртинка, по желание.
Поставете в голяма тенджера ягодите, захарта и водата. Оставете да заври на умерен огън.
След завирането намалете на слаб огън и махайте с решетеста лъжица образуващата се отгоре пяна.

Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбирате, че е готово, когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко.

След сваляне от огъня добавете лимонтузуто. Разбъркайте добре. Разпределете по буркани, затворете ги и обърнете докато изстинат.

# 102
  • Мнения: 1
Моето любимо сладко е от Сини сливи.
Сливите се разделят на половинки и се нареждат в тавата.поръсват се със захар всяка една и се запичат 30 мин.
След което се нареждат в бурканчета и заварят за капачка!

# 103
  • Мнения: 554
У дома най-много се харчи Желето от дюли Simple Smile

Желе от дюли
Използват се кори и семенници, заедно със семките, общо взето всичко, което бихте изхвърлили. Не е проблем да се сложат и цели дюли, естествено, но е важно да има семки, защото в тях се съдържа желиращото вещество, без което няма как да стане хубаво желе. След като всичко се измие, се слага в тенджера и се залива с вода, която да покрива хубаво плода. Оставя се да се вари продължително време, може да отнеме между 2 и 3 часа, докато като се вземе от течността с лъжица, се вижда, че е започнала да се „точи“. След това течността се прецежда и премерва, след което на 1 л течност се слага ½ кг захар и отново се слага да се вари, докато се сгъсти. Малко преди сваляне от огъня, се слага лимонена киселина (1 пак. на 1 кг захар) и още горещо желето се пълни в бурканчета.

# 104
  • Мнения: 853
Аз лично обичам сладко от смокини.

захар - 1 кг
вода - около 100 мл
лимонтозу - 1/2 пакетче
смокини - 3 кг едри зрели

Можете да го направите и с цели смокини и ако ги нарежте на парченца, предварително ги измийте добре Simple Smile Слагам смокините в тенджера, посипвам захарта и сипвам водата. Варя го на тих огън 2-3 часа. Проверявам гъстотата му и го разбърквам. Около 5-8 мин преди да го сваля от котлона слагам лимонтозу.
Бурканчетата обикновено ги приготвям предварително, така че да са подсушени. Сипвам сладкото докато е още вряло, даже не гася котлона. Затварям ги веднага и не ги стирилизирам. До сега не съм имала проблеми Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт