По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 19 418
  • 169
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 908
Сладко от зелени смокина
60 зелени мъжки смокини
1 кг захар
лимонтузу
Работи се с гумени ръкавици, защото може да сте алергични към сока, който пускат смокините.
Подрязват се чисто дръжчиците и се дупчат смокините на две места с вилица. Варят се 4-5 пъти за по 5 минути. В първата вода се слага 1 с.л. син камък. Той запазва зеления цвят на смокините. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но да не се разкъсат. Моя идея - правя го в центрофугата на пералнята на 600 оборота/минута - става перфектно. Накрая остава полуфабрикат - зелени сплескани смокинчета.
Сваряваме гъст сироп от захарта и 600-700 мл вода. Изсипвате смокините в сиропа. Те ще се надуят и придобият първоначалната си форма, както и когато ги варите. Когато това стане, проверявате гъстотата на сиропа на суха порцеланова чинийка, че после малко се отпускат. Ако е добре, спирате нагряването и слагате лимонтозуто. Сладкото веднага се насипва в бурканчета
 - първо смокините, после се долива сиропа. Затваряте с капачките, няма нужда от допълнителна стерилизация. Добре приготвеното сладко има светлозелен прозрачен сироп.

# 16
  • Мнения: X
Дълго време в двора си отглеждам червен касис и до сега освен на компот, друго не съм се сещала да го направя. Откакто открих желиращата захар на Захира, ето каква вкусотия приготвям!

•   Червен касис - 2 кг
•   желираща захар Захира - 1 кг
•   1 ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Почиствам и измивам касиса и го насипвам със захарта. Престоява така няколко часа.
Слагам съда на котлона и варя, като разбърквам, докато кипне и поври за 10 минути.

Накрая добавям лимонтузуто. Веднага разсипвам сладкото в затоплени бурканчета, затварям и обръщам с капачките надолу.
Уникална гарнитура за торти и кексове!

# 17
  • Мнения: 2 063
Сладко от череши

3 кг. череши
1 кг. захар

Изчиствам черешите от костилките, поставям в подходяща тенджера и посипвам със захарта. Оставям да престоят няколко часа, за да пуснат черешите сок. Слагам на котлона и варя до сгъстяване на сиропа на слаб огън. Наливам в сухи и затоплени бурканчета.

# 18
  • Мнения: 14 715
Нашето любимо сладко е от вишни. Хем кисело,хем сладко. 🤗 Рецептата е следната:
1кг вишни
1 кг захар
Лимонтузу
Измивам и изчиствам вишните от костилките,посипвам ги със захарта и ги оставям да престоят. На следващия ден ги слагам на слаб огън за час-час и половина,като махам пяната от време на време. Малко преди да го махна добавям лимонтузуто. Става уникално вкусно!

# 19
  • София
  • Мнения: 1 154
Безумно вкусното сладко от зелени орехчета, любим детски спомен

Необходими продукти за сладкото от орехчета:
100 орехчета
1кг захар
2 чаени лъжички лимонтозу – една при беленето и една при варенето
0,5 л вода
Начин на приготвяне на сладкото от орехчета:
Избират се еднакви орехчета преди да започнат да се образуват ядките.
Зелената кора се обелва желателно с ръкавици, защото много цапат ръцете и се измиват трудно. Слагат се веднага в съд с вода, в която има една чаена лъжичка лимонтозу, за да не потъмняват. Орехчетата се възваряват на котлона и веднага водата се изхвърля. За по-удобно се използва гевгир.
Веднага се поставят под течаща вода.
Това се повтаря 4-5 пъти. Така се премахва горчивината на орехчетата. Последната вода трябва да не е кафява. Добре е да се прецени какви съдове да се използват и къде да се изхвърля водата защото орехчетата много боядисват. Възварява се захарта с половин литър вода за около 5 минути. Слагат се орехчетата и се варят.
Образувалата се пяна по време на варенето се отпенва.
Орехчетата се варят докато от сиропа се образува капка без да се оттича върху суха порцеланова чиния.
Другият показател, че сладкото е готово е образуването на „сапунени“ мехурчета в целия съд. Две -три минути преди отнемане от огъня се поръсва една чаена лъжичка лимонтозу и се разбърква. Ако след отнемането от огъня има пяна, съда се разклаща леко. Така пяната се събира в средата и лесно се обира. Не е желателно да има пяна, защото сладкото се озахарява. Сладкото престоява не по-вече от 2-3 минути и се разлива в затоплени бурканчета. Запечатват се и обръщат с капачката надолу.
Ако е станало сполучливо не е необходимо заваряване.

# 20
  • Мнения: 2 124
Моето любимо сладко е Сладкото от боровинки
Всяка година го приготвям по следния начин:
Продукти:2кг боровинки(предпочитам горските,а не култивираните,които от известно време се предлагат по магазините и пазарите).
900гр. захар
250мл. вода
1\2 k.л. лим.киселина
В дълбок съд слагам водата и захарта да заврят.Оставям околко 20 мин.да поври сладкия сироп.Добавям предварително почистените и измити боровинки и лекичко започвам да бъркам,на бавен огън до желаната гъстота.5 мин.преди да отстраня от котлона прибавям лим.киселина.Насипвам в сухи бурканчета и стерилизирам 10-13 мин.

# 21
  • Мнения: 2 682
Въпреки, че любимото ми сладко е от ягоди, в последните години правя най-често от смокини, което също става божествено.
За приготвянето му са нужните следните продукти:
3 кг смокини
2 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
2 ванилийки

Измивам и обелвам смокините, след което правя сладко както с цели така и със ситни парченца, защото членовете на семейството ми го харесват по различен начин.
Поръсвам обелените смокини със захар и ги оставям 24 часа да стоят със захарта. След престояването се варят на умерен огън. Още докато е топло сладкото се пълни в бурканчета, които после варя.
От там нататък отваряме и правим сладкиши и мажем на филии. 😁

# 22
  • Мнения: 452
Любимото ми сладко от ягоди:

2,5 кг. ягоди
800 гр. захар
1 ч.л. лимонена киселина

Целите измити ягоди слагам внимателно в тенджера. Поръсвам ги със захар и ги оставям така да престоят една нощ. На другия ден слагам тенджерата на слаб огън, като разбърквам внимателно с дървена лъжица. Варя 40 мин. и 5 мин. преди края слагам лимонената киселина. Наливам в бурканчета без да ги варя.

# 23
  • Мнения: 1 705
Любимото ми сладко от ягоди :

2 кг ягоди
1,5 кг.захар
1ч.л.лимонена киселина

Измиваме и нарязваме на парчета ягодите, слагаме в тенджера. Поръсваме ги със захар и ги оставяме така да престоят една нощ, за да си пуснат сок. На другия ден слагаме тенджерата без капак на слаб огън, като разбъркваме внимателно. Варим около 1,30 мин. и 5 мин. преди края слагаме лимонената киселина. Насипваме горещото сладко в бурканчета.

# 24
  • Мнения: 1 672
Цяло изкуство си е у нас приготвянето на сладко от зелени смокини, но пък е незаменимо при някои от редовните ни глезотийки: печено сирене с орехи и сладко от смокини, панирани топени сиренца със сладко от смокини, печен камембер със сладко от смокини.... Филийките и палачинките хич не ги броим Wink

Ето и рецептата:
Необходими продукти:
    1 кг. зелени смокини
    1 кг. захар
    1 ½ чаени чаши (375 мл.) вода
    1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)

Приготвя се:

Плодовете се измиват, слагат се в голяма тенджера и се заливат със студена вода. Варят се 3 пъти за по 5 минути, за да се отстрани горчивия вкус. Времето на варене се засича от момента на завиране. След всяко варене, горещата вода се изхвърля, смокините се обливат със студена вода, за да се охладят, връщат се в тенджерата и се заливат с нова студена вода. След последното варене се обливат със студена вода докато се охладят.
От захарта и водата се сварява сироп (ври около 8-10 минути). В сиропа се добавят отцедените от водата и охладени смокини. Вари се на силен огън около 20 мин. Пяната която се образува на повърхността се премахва с помощта на решетъчна лъжица. Не се бърка с лъжица, тенджерата се разклаща. Свалям от огъня и оставям сладкото (не се похлупва или завива) да престои 24 часа на стайна температура.

След това го възварявам отново до нужната гъстота на сиропа.

Малко преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина.

Сваля се от котлона и докато е горещо се разпределя в сухи, чисти буркани.
Затварят се и се обръщат върху капачките, където остават докато изстинат напълно.

Сега ще пробвам с желиращата захар, тъй като подозирам, че ще е още по успешен резултатът.

# 25
  • плевен
  • Мнения: 449
Сладко от кайсии с орехови ядки

Продукти за 3 бурканчета по 500 г: 1 кг зрели и твърди кайсии, 600 г захар, 1 лъжичка настъргана кора от портокал, 200 г половинки от орехови ядки

Приготовление

Измийте кайсиите, подсушете и извадете костилките. Нарежете ги на големи парчета. Поставете захарта в метален съд с 1 чаша вода. Оставете да кипне, намалете огъня до минимум и варете 5 минути (захарта да се разтопи напълно). Поставете нарязаните на парчета кайсии и продължете варенето, като разбърквате и отпенвате с дупчеста лъжица, докато водата от плодовете се изпари и сместа започне да се сгъстява. Поставете портокаловата кора и ореховите ядки. Продължете варенето още 10 минути, без да преставате да бъркате и да отпенвате. Изсипете горещия конфитюр в стъклени буркани, затворете и обърнете с капачките надолу.

# 26
  • Мнения: 710
Аз съм нова в кухнята и нямам опит в приготвянето на сладка, но тези дни съм замислила един конфитюр от вишни, тъй като имам на двора в излишък и искам да ги оползотворя. Харесах си следната рецепта:

Първо се заемаме с подготовката на вишните. Измиват се, махат се дръжките и се вадят костилките. Почистените вишни се изсипват в съд, засипват се с 1кг захар и се оставят да престоят една нощ.
На следващия ден вишните се пресипват в тенджера и се пускат на слаб огън. От време навреме трябва да се премахва пяната, която се образува. Сладкото трябва да ври на бавен огън, като се разбърква периодично. Вари се до получаване на желаната гъстота. Накрая се добавя лимонтозуто и се оставя да поври още 3-4 минути. Още горещо сладкото се пълни в измити и подсушени бурканчета.

Ако ми се получи, смятам да експериментирам и с други плодове и други рецепти. Smile

# 27
  • София
  • Мнения: 1 068
СЛАДКО ОТ ЯГОДИ
Продукти:
3 килограма пресни ягоди
2800 грама кристална захар
ромова есенция на вкус
ванилия
1 непълна и равна чаена лъжичка лимонена киселина

Измийте и почистете ягодите, но не ги режете, оставете ги цели.
Подредете един ред в голяма тава и посипете със захар, после сложете още един ред ягоди и пак ги посипете със захар.


И така редете до изчерпване на продуктите.
Приберете тавата в хладилник и ги оставете да пренощуват така.



На другия ден изсипете ягодите и захарта в голяма тенджера и започнете да ги варите на слаб огън.
Варете до сгъстяване на конфитюра, при мен бяха необходими около 50 минути.
Не усилвайте котлона.



Ако желаете да направите сладко с цели ягоди, когато сиропа започне да се сгъстява, извадете ягодите с решетъчна лъжица и продължете да варите само сиропа до пълното му сгъстяване.


После добавете и ягодите и ги варете малко, като не разбърквате агресивно и работете с дървена лъжица, за да не ги накъсате.
От време на време махайте образувалата се отгоре пяна.
5 минути, преди да е напълно готово всичко, добавете лимонената киселина и есенциите. Внимавайте с лимонената киселина, лъжичката наистина не трябва да бъде много пълна, за да не стане твърде кисело.


Още, докато конфитюра е врял, внимателно (да не се изгорите) го сипете в бурканчета, затворете хубаво капачките и обърнете с капачките надолу.
Оставете го да престои 1 ден така с обърнати надолу бурканчета.
Съхранявайте сладкото на тъмно и хладно място.

# 28
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 743
 аз правя Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

2 чаени чаши (400 гр.) сини сливи нарязани на парчета
1 чаена чаша (240 гр.) захар
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1 супена лъжица вода

# 29
  • Мнения: 3 541
Най-често правя сладко от сини сливи, във фурната, защото е лесно и не ми отнема много от времето.
Ето и как го правя: вечерта измивам и раполовявам 1 кг. сини сливи, слагам ги в тава и ги заливам с половин кг захар. Оставям ги така до сутринта. Сутринта включвам фурната и ги пека до сгъстяване, около час, час и половина - като от време на време разбърквам. Готовата смес слагам в чисти и сухи бурканчета. Бурканчетата обръщам с капачката на долу и ги слагам на хладно. Бързо и лесно без да съм роб на котлона.
Добър апетит.

Общи условия

Активация на акаунт