По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 19 421
  • 169
  •   1
Отговори
# 105
  • Gulyantsi
  • Мнения: 225
Любимото ни сладко е от ягоди. Приготвям го като към 5 кг. ягоди добавям 3 кг. захар и го варя докато спре да се получава пяна. След това добавям гел фикс за сладко и го наливам горещо в бурканчетата. Затварям ги и обръщам с капачките надолу, докато изстине.

# 106
  • Мнения: 1 884
Сладко от дюли е любимо в нашето семейство. 3 кг. дюли, 2 кг. захар, 10 гр.лимонена киселина, клонка индрише. Сварявам захарен сироп от 2 литра вода и 2 кг захар, настъргвам дюлите във врящия сироп, една по една, за да остане сладкото светло, при готовност поставям киселината и индришето. Разпределям горещо в буркани и след охлаждане прибирам на хладно в мазето.

# 107
  • Мнения: 72
Продукти

1 кг. горски ягоди
2 кг. захар
1 ч.л. лимонтузу (лимонена киселина)
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме ягодите.
В съда, в който ще варим ягодите нареждаме ред ягоди, ред захар. Оставяме ги да престоят около 5-6 часа, като е добре да ги разбъркваме от време на време.
На следващия ден ги слагаме на огъня да врат с една чаша вода.
След като сиропът се сгъсти, прибавяме лимонтузуто. След 5 минути сваляме сладкото от огъня, като го разклащаме за да се отдели пяната и ягодите да не са залепнали една за друга.
Изсипваме в бурканчета и затваряме докато са горещи. Обръщаме с капачката на долу, за се получи вакум.

# 108
  • Мнения: 44
Сладко от дюли в мултикукър

Около един килограм дюли,един литър вода,2 1/2 ч.ч захар,1 ч.л.лимонена киселина.
Измих,почистих ,нарязах, блендирах дюлите и ги сложих в купата на кукъра ,където налях литър вода.Включих на програма Custom(собствена програма ) на най - висока температура - 160 и след като започна да ври сложих захарта, варих 50 минути, като на оставащите 5 минути сложих и лимонената киселина.Излязоха три бурканчета , които напълних с горещото сладко и обърнах с капачките надолу.Поради липса на индрише и орехи не сложих,но и така се получи много вкусно.

# 109
  • Мнения: 806
Правя сладко от ягоди по тази рецепта:
2кг ягоди
1кг захар
2бр. ванилия
1ч.л. лимонтозу

Измивате и почиствате ягодите.
В голяма тенджера изсипвате захарта, добавяте ½ чаена чаша вода, както и ванилиите и слагате тенджерата на котлона. След като сиропа заври добре изсипвате и ягодите. По време на варене на сладкото от ягоди се образува розова пяна, която трябва да отстраните.
Варите сладкото от ягоди до достигане на желат от вас гъстота. За около 60-70 минути сладкото от ягоди трябва да е сварено. След като сладкото се е сгъстило добавяте лимонтузуто и варите още 2-3 минути. Разпределяте горещото сладко от ягоди в бурканчетата, които сте подготвили. Затваряте бурканчетата и ги обръщате с капаците надолу. Оставяте ги така докато изстинат.

# 110
  • плевен
  • Мнения: 449
[Сладко от боровинки и малини

    малини - 500 г
    боровинки - 500 г
    захар - 1.5 кг
    пектин - 85 мл
    масло - ½ ч.л.
 Разтворете петкина в топла вода, но не вряла.

Измиваме и отцеждаме плодовете. Смесваме ги заедно с ½ ч.л. масло и изсипете в тенджера. Сипваме течния пектин и кипваме сместа. Варим 1 минута, като разбърквате непрекъснато.

Махаме от котлона и разсипваме сместа в бурканите, като ги напълним до половината. Притискаме леко с лъжица, за да се махнат балончетата и допълваме бурканите.

Затваряме с капачки   и кипваме за 10 минути – времето се смята от момента на кипване. 

# 111
  • Мнения: 116
Моето любимо сладко е от вишни.
Необходими продукти:
Вишни 2кг
Захар 2кг
Пакетче лимонтузу
Канела- това е тайната съставка за да стане вкусно.
Вишните се измиват, лед това им се махат костилките. Поръсват се със захарта и се оставят няколко часа или цяла нощ в хладилник. След като си пуснат сока се варят до сгъстяване, когато капнем капка в чинийката не трябва да се разтича. След това горещо се сипва в бурканчета и не се стерилизират. Да Ви е вкусно!

# 112
  • София
  • Мнения: 199
Тази рецепта я знам от моята баба. Simple Smile



Сладко от бял крем (цвете) :
200 гр. цветове от бял крем
1 кг. захар
1 ч.л. лимонтузу

Цветовете на белия крем се накисват във вода за 24 часа - предварително се махат тичинките. Водата се сменя поне 2-3 пъти. Захарта се смесва с 1ч.ч вода и се вари до пълно разтваряне. След това се слагат цветовете и се вари до сгъстяване. Малко преди да се махне сладкото от огъня, се слага лимонтузуто. Оставя се да изстине и след това се разсипва в буркани. Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 юни 2018, 19:03 от Bellindaa

# 113
  • Варна
  • Мнения: 11 340
Едно от любимите ми сладка е това от зелени орехчета. Ето и рецептата:
Необходими продукти: зелени орехчета - около стотина, 1 кг. захар, 2 ч. ч. вода, 1 ч. л. лимонтузу и канела на пръчки (2 бр.)
Начин на приготвяне:  Орехчетата се измиват и надупчват на места с шишче, след което киснат в студена вода за 7 дни (водата трябва да се смени поне 4-5 пъти). След това отново се измиват, слагат се в тенджера със студена вода, докато кипне. Водата се излива, слага се нова и се кипва пак и така общо 4 пъти. Отделно се вари гъст захарен сироп от водата, захарта и канелата, който, след като се сгъсти с гъстотата на сладко, се оставя да се охлади. Отцедените орехчета се слагат в студения сироп се кипват отново, като се отпенват. Свалят се от огъня и се оставя да престоят за 1 нощ. На следващия ден отново се варят до кипване, след което се разбъркват с лимонената киселина. Готовото сладко се разсипва в сухи и затоплени бурканчета, които се затварят плътно.

# 114
  • Мнения: 56
Сладко от смокини - лесно и много вкусно
ВАЖНО е да подберете добре узрели смокини!!!

Необходими продукти:
90 бр. добре узрели, но здрави смокини
1 кг захар
5 г. лимонтозу

В дълбок съд се поставят измитите, подсушени и почистени от дръжките смокини. Трябва да бъдат с леко цепнати ''дъна''. Посипват се с 1 кг бяла кристална захар "Захира". След това престояват 1 нощ. На следващият ден (поне 12 ч престой), се поставят на котлона със същия съд (ако позволява това) или се пресипват внимателно в подходящ за котлон съд. НЕ СЕ БЪРКА, за да не се наруши целостта им. Малко преди завирането се добавя лимонтозу. Леко и внимателно се разбърква. Не трябва да ври дълго.

Достатъчно гъсто е когато капка, пусната върху студена стъклена чиния не се разтича.
При достигане на тази гъстота, отстраняваме и сипваме в буркани 400 мл. Затваряме и стерилизираме 10 минути.
Излизат точно 6 буркана, ако се спази рецептата.

# 115
  • Мнения: 9 825
Заглавието на темата е ... малко тъпо.
1. Кой ще иде на плаж, носейки със себе си захар?
2. Първоначално ми звучеше като че ли Захира е някакъв аксесоар, крем, дори вещ, любовница-абе всичко друго, МО не и захар
З. Двусмислено е, защото подтиква да мислиш, че повече време ще употребяваш захарта на плажа - готвейки я, отколкото ще я употребяваш - готвейки я- в кухнята си
И още мисли се боричкат в главата ми, но да не ви досаждам.
Извинявам се за лиричното отклонение.
Моите родители правят сок от бъз с внушително количество захар от 50% от темността. Ако рова се брои за рецепта Simple Smile

# 116
  • София
  • Мнения: 35 818
Сладко от бели сливи с орехи
Необходими продукти:
3 кг бели сливи
1 кг бяла кристална захар
1 чл лимонена киселина
1 чч едро нарязани орехи
1 пръчка канела /цейлонска, защото не е толкова пикантна и е с аромат на цитруси/
Технология:
- всеки плод се реже по дължина на 2 и се слага в широка тенджера
- посипва се със захарта
- на следващата сутрин се добавя канелата и се сварява на бавен огън
- когато се достигне желаната гъстота се добавят орехите
- след 15 мин е готово
- сипва се в сух буркан още горещо, затваря се и се обръща

# 117
  • Мнения: 1 770
вкъщи много обичаме сладко от боровинки
Рецептата е:
2кг боровинки
1кг захар
1/2 ч.л. лимонтозу
Вечерта посипваме боровинките със захарта, и на другата вечер боровинките са пуснали сок, прехвърляме в тенджера и слагаме на котлона да се вари на бавен огън, когато се сгъсти достатъчно слагаме лимонтозу. Още топло го посипваме в буркани и ги обръщаме с капачките на долу.
Става страхотно Simple Smile

# 118
  • Мнения: 6
Сладко от смокини
Взимаме 3 кг.Смокини обелваме ги и ги слагаме във разтвор от 1 шепа вар и 3литра вода за около 1 час .
Изваждаме ги от варта и ги слагаме на котлона със 3 кг.захар .Варим до сгъстяване .Получава се прекрасно сладко 🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯

# 119
  • Мнения: 85
Сладко от малини
1кг. малини
1кг. захар
1ч.лъж. лимонена киселина
1ч.ч. вода
Прави се захарен сироп, прибавят се плодовете. Вари се до сгъстяване. Прибавя се лимонената киселина и се вари още 5 минути.
Сипва се в бурканчета, докато е топло, и се обръщат с капачките надолу.

Общи условия

Активация на акаунт