Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

  • 58 650
  • 825
  •   1
Отговори
# 810
  • Мнения: 413
излишният протеин се преработва като въглехидрат
в кюфтета си имала повече месо(протеини), а не мазнини , а тялото не може да складира протеини, обработва ги като въглехидрати (покачане на инсулина) и ги складира като подкожни мазнини
и за това се смятат необходимите дневни грамове протеини

Много благодаря! Колкото и сама да ровя и да чета, друго си е някой знаещ да ти отговори с две думи по същество. Simple Smile

# 811
  • Мнения: 10 010
ста момичета от онази тема вече не пишат, нямат нерви просто да повтарят едно и също до припадък на хора, които търсят лесен и бърз начин само да отслабнат.



Шоколата пише страхотни постове в темата за Хашимото в Здравния форум.  Peace
Аз лесно си я намерих. Определено има какво да каже, особено по темата за въглехидратите.



# 812
  • Мнения: 235
Твърдението с чакрите искрено ме разсмя: обхваща целия диапазон от страх до контрол, остава само да си избереш в кое да се припознаеш...У нас с ИР е моя роднина, която е по-тиха от мравчица, от търпение и пълна липса на контрол се докара до 104 кг и припадъци от хипогликемия от скоковете на инсулина.

Ще те оставя да се забавляваш щом те е развеселило.
А за който се интересува чакрите, енергията, органите ни могат да се блокират и разболяват както от твърде малко, така и от твърде голямо натоварване. Така, че ако панкреаса ви отявлено страда, то не винаги е от злоупотреба с храна. ИР и диабет се причиняват и от недохранване!
Аналогично с втора чакра- може да се блокира и да създава проблеми или ако сте изложени на твърде много стрес , или ако вие причинявате твърде много стрес на хората. Познавам индивиди, които обичат да провокират реакциите на хората и дразнят за хоби, не го вярвах, но имах челен сблъсък с такъв човек.

http://drhyman.com/blog/2010/09/17/not-having-enough-food-causes … ity-and-diabetes/

Ако говорим за щитовидната жлеза и 5та чакра там по същия начин блокажа може да дойде от твърде много премълчаване, недоизказване , но и от твърде много говорене за АЗ, за МЕН , твърде много говорене по принцип.

Все още чета страниците назад и вероятно не съм стигнала до подобен пост, но ми е интервсно има ли тук хора, които освен режим за тялото, работят и над емоциите и същността си?

Това е следствие на проблем с щитовидната, много ярка симптоматика при вече отключен проблем, не че го причинява. Разстройството може да възникне по куп причини, като емоционалните изобщо не са за подценяване, както и хранителните навици в детството, но също така, когато вече е налице проблемът, без промяна в режима трудно може да се рестартира системата. Мерките трябва да се комплексни. Не говоря само за щитовидната разбира се.

Вярно е, че до диабет и ИР може да се стигне и от недохранване на даден етап от живота. Всяка крайност е намеса в метаболитните процеси и води до по-тежки промени впоследствие.

# 813
  • Варна
  • Мнения: 483
DeVa , в поста си бях сложила статия, но е на английски.

За да не я копирам цялата ще дам само есенцията. Теорията е, че панкреаса се изтощава от прехранване (всички знаем защо), но и от недохранване. В бедните региони често се случва хората да нямат нормален брой хранения, пък за качествена храна не говорим изобщо. Тогава както си гладен 5 дни, така изведнъж ти попада храна и се нахвърляш. Панкреаса полудява- спал е 5 дни, а сега газ до дупка. Така и голяма част от нашите предци са се оказали с ИР и диабет, а отделно са и гените. Моята баба по майчина линия беше на инсулин инджекции по 3 пъти на ден- така беше откак се помня. Тя да не е яла пасти и вафли? Не, напротив. В семейство с 12 деца редовно са били недохранени. Разказвала ми е, че шоколад е опитала за пръв път след като се е омъжила, а като деца на реката гълтали камъчета, че приличали на бонбони, които видели в богаташка къща. Та, такова изтощение също е вредно за панкреаса.

Цитат  на Др. Марк Химан  "When calories are scarce metabolism slows down and muscle is lost. As a result the blood sugar imbalances that drive the process of insulin resistance and lead to pre-diabetes and diabetes worsens, and soon people are caught in a recurrent pattern of bingeing on nutrient-poor calories once resources are again available."
http://drhyman.com/blog/2010/09/17/not-having-enough-food-causes … ity-and-diabetes/

Отделно тук в статията една жена, която харесвам как подкрепя написаното с изследвания, говори и за значението на гените и за това, че наднорменото тегло не винаги е равно на диабет (!!), което за мен е нещо много странно и ново.
http://www.phlaunt.com/diabetes/14046739.php

Тук тя също говори за нисковъглехидратния режим, в сравнение с други такива. Има интересни резултати.
Но, както и вие сте обсъдили по-напред- трябва да се винамава, ако се залитне към малко по-високи въглехидрати тогава веднага да се свали количеството мазнини (някъде в последната част на статията).
http://www.phlaunt.com/diabetes/19066498.php

# 814
  • Мнения: 235
Отделно тук в статията една жена, която харесвам как подкрепя написаното с изследвания, говори и за значението на гените и за това, че наднорменото тегло не винаги е равно на диабет (!!), което за мен е нещо много странно и ново.
http://www.phlaunt.com/diabetes/14046739.php


Не съм я чела, но реално надномерното тегло е вид защитен механизъм на организма, за да не се стигне до по-сериозно усложнение. Много често страдат от диабет хора, които изобщо нямат толкова излишни килограми, или пък ще ги чуете да коментират, че не са отявлени привърженици на сладкото. (Понеже нали само сладкото е проблем... казвам го с ирония).
Всъщност пълничките имат повод да се радват, че тялото им реагира и им подсказва, че нещата са тръгнали в грешна посока, докато при други това си върви подмолно като проблем,  а те нехаят - само защото са слаби, в привидно прилична форма. 

# 815
  • Пловдив
  • Мнения: 1 567
Отделно тук в статията една жена, която харесвам как подкрепя написаното с изследвания, говори и за значението на гените и за това, че наднорменото тегло не винаги е равно на диабет (!!), което за мен е нещо много странно и ново.
http://www.phlaunt.com/diabetes/14046739.php


Не съм я чела, но реално надномерното тегло е вид защитен механизъм на организма, за да не се стигне до по-сериозно усложнение. Много често страдат от диабет хора, които изобщо нямат толкова излишни килограми, или пък ще ги чуете да коментират, че не са отявлени привърженици на сладкото. (Понеже нали само сладкото е проблем... казвам го с ирония).
Всъщност пълничките имат повод да се радват, че тялото им реагира и им подсказва, че нещата са тръгнали в грешна посока, докато при други това си върви подмолно като проблем,  а те нехаят - само защото са слаби, в привидно прилична форма. 
Ами не, за съжаление не е вярно че пълничките имат повод да се радват, защото на практика една от причините за ИР е затлъстяването. Отделно след това заради ИР се трупат още килограми.
Но наистина СЗО (Световна здравна организация) дава като рисков фактор не килограми, а обиколка на талията. Имам приятелка, която е над 90 кг, но натрупани основно в ханш и бедра, няма никакви проблеми.

# 816
  • Мнения: 413
Аз пък имам позната, която е уникално красива и стройна жена, но е на 4 пъти инсулин на ден... Айде, кажете ми защо и как?

Много е възможно тази жена да е с диабет тип 1, където панкреасът не произвежда инсулин. Или пък да е с толкова изтощен панкреас, че производство на инсулин да е вече твърде малко (най-често при възрастни пациенти). В тези случаи инжектирането на инсулин е жизнено важно и задължително, без коментар. Ако обаче панкреасът има все още запазен капацитет, добре е да бъде подкрепян всячески, а не да му се изцеждат и последните силици. В този смисъл доста от хаповете "за" диабет, правят именно това - довеждат  още по-бързо до него. Метформинът май е единственият хап, който не прави това.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 16:27 от Samt

# 817
  • Мнения: 52
Здравейте.Не мога да ви изчета.Големи дискусии е имало.
Излязоха ми резултатите.Според мен са добре, но ще се радвам на кометар и от ваша страна.
На режима съм от 10-11 дена и не вярвам толкова бързо да съм се повлияла ако съм била зле.
Мисля, че навреме си обърнах внимание, за да не ме сполети съдбата на баба и тате.
Продължавам да държа въгл. около 50-60 гр. заради хашимотото. Знам, че не съм с голям опит,
но като изключим неразположението към 3,4 ден и голямото ми желание за тесто и сладко първите
няколко дена се чувствам прекрасно.Сита съм и не мисля постоянно за храна.Усещам една такава специфична свобода да не мисля постоянно за стомаха си Blush Е, все още ми се яде тесто и сладко, но ще се справя, защото
искам да съм здрава и слаба.

# 818
  • Мнения: 4 042
Добре са резултатите. Само на гладно не изключват напълно ИР, но ти това изобщо не го мисли! По-важното е, че осъзнаваш риска, променила си храненето и имаш правилни и разумни цели. 50-60 грама са добре, може и повече, ако не са от бързи въглехидрати. Но не едновременно и много В и много М.

Ако със сегашния си акъл бях здрава, просто никога нямаше да консумирам захар и брашно под никаква форма. Мисля, че това е напълно достатъчно за профилактика, а и като цяло за по-добро здравословно състояние.
Скрит текст:
Много често съм попадала например на твърдения, че за масовите проблеми с щитовидната жлеза е виновна пшеницата. Макар моята ЛЛ да има друга теория, веднъж беше споменала, че бумът започнал 28 /ако не се лъжа/ години след Чернобил, точно колкото бил периодът на полуразпад на незнам какъв си елемент.

И по-рано щях да сляза от колата и да открия, че имам крака Grinning

# 819
  • Мнения: 7 856
Много често съм попадала например на твърдения, че за масовите проблеми с щитовидната жлеза е виновна пшеницата. Макар моята ЛЛ да има друга теория, веднъж беше споменала, че бумът започнал 28 /ако не се лъжа/ години след Чернобил, точно колкото бил периодът на полуразпад на незнам какъв си елемент.
Основните радиоактивни гадории, които ни изсипа Чернобил, са йод-131 ( период на полуразпад 8 дни) , цезий-137 (период на полуразпад 30 години), стронций-90 (период на полеразпад 29 години).
Период на полуразпад е времето, за което радиоактивността намалява наполовина.
От трите елемента основно йодът е този, който уврежда щитовидната жлеза. И проблемите започнаха преди доста години - около мене изведнъж доста хора се наложи да оперират жлезите си.
Това не значи, че и много по-късните проблеми с ЩЗ не са свързани с радиацията - и при малко поглъщане на радиоактивно вещество може да има ДНК мутации на клетки и видими проблеми след много години.
Още нещо - много от българските бебета, родени около аварията в Чернобил, рано или късно ще имат проблеми - имаше партиди нащенски адаптирани млека и бурканчета с детски храни, които бяха с много голяма радиоактивност.
Извинявайте за офф-топика.

# 820
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 043
Скрит текст:
Добре са резултатите. Само на гладно не изключват напълно ИР, но ти това изобщо не го мисли! По-важното е, че осъзнаваш риска, променила си храненето и имаш правилни и разумни цели. 50-60 грама са добре, може и повече, ако не са от бързи въглехидрати. Но не едновременно и много В и много М.

Ако със сегашния си акъл бях здрава, просто никога нямаше да консумирам захар и брашно под никаква форма. Мисля, че това е напълно достатъчно за профилактика, а и като цяло за по-добро здравословно състояние.

Много често съм попадала например на твърдения, че за масовите проблеми с щитовидната жлеза е виновна пшеницата. Макар моята ЛЛ да има друга теория, веднъж беше споменала, че бумът започнал 28 /ако не се лъжа/ години след Чернобил, точно колкото бил периодът на полуразпад на незнам какъв си елемент.

Скрит текст:
И по-рано щях да сляза от колата и да открия, че имам крака Grinning

значи 2014 г., т.е.  преди 3-4 години?
а преди това не е имало пролеми със щитовидната, ИР и диабет?

и как точно фактът, че са останали половината от първоначалният брой атоми би предизвикал бум в което и да е заболяване?
честно
Скрит текст:
съмнявам се, че знае какво е полуразпад. но напоследък много често, по всякакъв повод и от всякакви хора се размахва чернобилското плашило.
Sad
Цитат


Simulation of many identical atoms undergoing radioactive decay, starting with either 4 atoms per box (left) or 400 (right). The number at the top is how many half-lives have elapsed. Note the consequence of the law of large numbers: with more atoms, the overall decay is more regular and more predictable

# 821
  • Мнения: 4 042
Е не знам, освен аз да не съм я разбрала и неправилно да интерпретирам. newsm78
Но със сигурност ставаше въпрос, че според нея бумът на ЩЗ-заболяванията е свързан с аварията. Аз съм по-склонна да вярвам на теорията за пшеницата. Защото като гледам колко млади хора имат проблеми с ЩЗ, в това число и дъщеря ми, а пък през 1986 не са били още дори пламък в очите на бащите си Simple Smile

По-рано днес за преяждането коментирахме. Ето в тази статия пише за преяждането, което дори и да е с разрешени продукти повишава захарта: http://diabet-med.com/kak-snizit-saxar-v-krovi/

Елора, не си ли на линия вече? Нова тема?

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 20:28 от Бледолилава

# 822
  • Мнения: 31 656
Тук съм.
Сори, ама като се прибрах яхнах кончето  Laughing Влязох, ама не обърнах внимание, че сте изписали един тон страници.

Нова тема

http://old.bg-mamma.com/?topic=1049321.new#new

# 823
  • Мнения: X
Такива боклуци въобще не са ми в коментара. Става въпрос за бавните въглехидрати- боб,леща, грах, овесени ядки, елда ( високо я ценя) . Плодове не обичам кой знае колко.  Но най - вече за % им съотношение в храненето. За мен 40% -въглехидрати и 50% протеини и макс 10% мазнини , ми действа най-добре. Естествено намалявам въглехидратите и увеличавам протеините в дните с тренировки с цел отслабване, но след като сваля 500 гр си връщам баланса. В интерес на истината и аз консумирам въглехидрати на закуска и обяд. Вечерите обикновено са ми салати
Ами аз съм писала, че също се надявам един ден отново да мога да ям точно боб, леща, овесени ядки, но може и да стане, може и да не стане. И ще го преживея със сигурност. Гадно е наистина години наред да си изграждал едни хранителни навици и изведнъж да се наложи такава драстична промяна. Права си, още от детството се започва. Най ме е яд не за мен, такава е била средата, "хранителния пейзаж", както казва Джейми Оливър. Ами ме е яд, че съм хранила и аз децата си с боклуци и съм им възпитавала вкус към нездравословни храни. Синът ми в момента отвиква със завиден успех. Но дъщеря ми не може, с всяко хранене яде хляб, картофи, ориз и пр., и аз просто съм бясна, че ми е надалеч и не мога да ѝ влияя по никакъв начин. А има нужда със сигурност - след като спря да спортува надебеля, една вяла, сънлива е, все уморена... И двамата имат моята конструкция и са склонни към напълняване. Не като баща си, той яде за трима и винаги е бил слаб.
Точно това ме притеснява най-вече и мен.
Аз от раждането й съм я хранила здравословно и не е имало хляб към никоя храна (освен ако не е сандвич), но за сметка на това е ядяла много пълнозърнста паста, плодове, зърнени и прочие. И сега ако не хареса вечерята си взема един банан/ябълка и вечеря така. Снощи и двете вечеряхме с диня и сирене Sad Беше адски топъл ден и много се изморих с градината и от жегата и имахме половин нарязана диня и .... вечеряхме това.

Знам, че не е правилно според новото ми хранене, но поне веднъж семдично си позлволявам да хапвам такива прегрешения. Иначе на обяд бяхме на сьомга със зеленчуци, а днес за закуска бяхме на салата с варени яйца, но динята си оказа влиянието днес на кантара Sad

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 21:29 от Анонимен

# 824
  • Варна
  • Мнения: 483
Искам да повдигна въпроса за бременност с ИР.  Планираме второ детенце, но ме притеснява гестационния диабет.
След като ми откриха ИР изказаха съмнение, че вероятно и с първата бременност съм имала, затова и толкова кг бях качила, нооо АГ нищо не ми беше споменала. Смених я в последния триместър, но каква полза.

Общи условия

Активация на акаунт