МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 71 350
  • 756
  •   1
Отговори
# 735
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
Напоследък правя хляба с яйце, че иначе не ми се получава, не знам на какво се дължи това.

# 736
  • Мнения: 847
Как така не се получава,стои сбит ли?

# 737
  • София
  • Мнения: 1 353
Има ли физически магазин, откъдето мога да си купя бъркалка на TAURUS? Намирам само електронни, а не ми се занимава с поръчки и доставки...

# 738
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 12 993
сервизите за обслужване на гаранциите са все физически магазини. има и други.

# 739
  • Мнения: 36
Някой прави ли безглутенов хляб в машина? От няколко месеца ми откриха безглутенова непоносимост. Безглутеновия хляб е скъп (200 грама за около 5 лв.), та търся друг начин да си правя.

# 740
  • Добрич
  • Мнения: 5 427
На предната страница е обсъждан безглутенов хляб. Ще се самоцитирам:

Valeryy, много зависи от брашното. Според мен най-удачно е с оризово брашно. Хлебопекарната ми е Горение за 1600 г., има програма за безглутенов хляб, но аз го правя на програма за домашен хляб /сама си я зададох/. Месене и втасване 1 ч. и 20 мин., печене 1 ч.  Когато опитвах с комбинации от най-различни брашна /оризово, соево, царевично, тиквено, сусамово, от елда, даже и ленено добавих веднъж/, хлябът не ми се получаваше. Сега съм доволна, става вкусен, прилича на солен кекс или мъфини. Правя си малко хлебче и си го съхранявам в хладилника, че го ям 7-10 дена. Обаче слагам и ксантанова гума, за да се получи подходящата консистенция.
Скрит текст:
Четох, четох за ксантановата група и останах с впечатление, че обикновено не се  усвоява от организма и така погледнато не може да причини вреда. В редки случаи, най-често при по-малките деца е възможно дразнене на червата.
Не ползвам готови смески, защото имат повече добавки... Маята ми е без глутен, пише си го на опаковката.
Програмите без глутен са дълги и въобще не са подходящи за тесто със сода.

Скрит текст:
С оризово брашно наскоро правих блат за торта с бакпулвер и беше сполучилив опит. Според мен стана малко по-суха от обикновено, макар, че я сиропирах по обичайния начин.

Ето рецептата ми за хляб:
Скрит текст:
420 мл вода
1 яйце ХL
3 г.л. олио
1 м.л. оцет
1 ½ м. л. сол
2 г.л. захар
520 г. брашно /100 царевично, 370 оризово, 50 соево/
2 м.л. ксантанова гума
8 г. прясна мая

# 741
  • Мнения: 170
Здравейте, от скоро имам машината за хляб на Лидл,доволна съм, след като започнах да ползвам тяхната суха мая,хлябът се надува и изпича добре.

Не е лош самият хляб, обаче не е като на ръчен хляб от пекарна, много се троши при рязане и като цяло е вкусен само като е топъл. Моля кажете някоя рецепта, с която става плътен хляб. Тази, която ползвам обикновено е  2 с.л. олио,350 мл вода, 1 ч.л. сол,1 ч.л. захар, 600гр брашно, 1 пакет суха мая.
Предполагам за самата коричка няма как да се промени от рецептата, тя зависи от това как самата машина пече,нали?
Благодаря!

# 742
  • Мнения: 35 891
с моята машина хляб, печен на най-бавната програма, става най-хубав и нетрошлив

# 743
  • Мнения: 12 294
Има разлика в коричката и от рецептите - става донякъде различна при наличието на яйца, мляко/кисело мляко, повече мазнина или други съставки в хляба освен основните. Там вече си е въпрос на вкус и си е до проба. Не че е някаква чак огромна разлика де, но има.
На мен лично цяло пакетче мая ми звучи много за това количество хляб, може да опитате с по-малко и може и да се изненадате че пак си набухва достатъчно. Помня че отначало като си купих моята, реших да пробвам първо базова рецепта от книжката към нея и бях много скептична дали ще стане нещо с толкова малко мая. (Чаена лъжичка суха мая за хлябовете от 700 грама и лъжичка и половина за по-големия размер от 900 - това за нормалните програми, не експресната). Обаче взе че се оказа напълно достатъчно. Дори и за експресната програма или както там я водят мисля че не беше чак цяло пакетче мая. Права е bubanka, по-добра структура има на по-дългите програми.

# 744
  • Мнения: 170
Много сте бързи в отговорите, страхотни сте! Ползвам или програмата за основен хляб,или за френски. Ще пробвам с по-малко мая как ще се получи. А за роненето на готовия хляб имате ли идея от какво се получава? Като почна да режа и цялата кухня е в трохи, с купен хляб не е така.

# 745
  • Мнения: 35 891
режи го напълно изстинал, няколко часа след изпичане

# 746
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 12 993
Здравейте, от скоро имам машината за хляб на Лидл,доволна съм, след като започнах да ползвам тяхната суха мая,хлябът се надува и изпича добре.

Не е лош самият хляб, обаче не е като на ръчен хляб от пекарна, много се троши при рязане и като цяло е вкусен само като е топъл. Моля кажете някоя рецепта, с която става плътен хляб. Тази, която ползвам обикновено е  2 с.л. олио,350 мл вода, 1 ч.л. сол,1 ч.л. захар, 600гр брашно, 1 пакет суха мая.
Предполагам за самата коричка няма как да се промени от рецептата, тя зависи от това как самата машина пече,нали?
Благодаря!
както се казва - "Чети етикета"  Laughing
пакетчетата суха мая са по 7, по 10 и по 11 грама.
виждам ,че си нова във форума. на първа страница от темата има доста полезна информация. хвърли и едно око.

# 747
  • Мнения: 12 294
Тя е писала че ползва на Лидл маята, тяхната не е ли само един грамаж - 7 грама? Дори и толкова да е, пак много ми се струва, става си хубав хляб и с доста по-малко мая. Пък нека си пише на пакетчето че е за половин кило брашно.
Поне за мен най-хубава структура имаше и най-дълго се запазваше мек хляб в който има 2-3 лъжици кисело мляко и захарта е съвсем малко - чаена лъжичка някъде. Въпрос на вкус и на проби, ще си намери "нейната" рецепта с времето.

# 748
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 651
На тази доза 1/2 пакетче мая от 7 гр е напълно достатъчно. За тънка и мека коричка открих програмата за сладък хляб, при все че аз го правя с опция Бърз. На Лидлската пекарна това е 4та програма, а бързата опция е на бутона за препичане на коричката, четвъртата опция, след най-препечената. За хрупкава коричка е най-подходяща френската програма. За ръчен хляб, може би основата най се доближава.
Относно роненето, вчерашният ми се рони по-малко от пресен от днес. А не е толкова вкусен, ако не е  топъл, защото няма консерванти и старее бързо Simple Smile.

# 749
  • Мнения: 246
Здравейте,надявам се някой да може да ми помогне.Имам хлебопекарна и си печеше супер.След транспорт нещо и стана.Включва се и само пищи и на дисплея само един LLLLL,В книжката доколкото разбрах това значи ,че не е достигнала температура.Ама тя от самото включване нио не може да направиш,само пищи.не може да избереш програма или нещо.Марката е kind home,ако има значение.

Общи условия

Активация на акаунт