МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 71 482
  • 756
  •   1
Отговори
# 255
  • Добрич
  • Мнения: 5 447
У дома пицата е на почит и пека две големи тави /тавите на фурната, нищо, че не са кръгли/

450 г. бяло брашно
450 г. пълнозърнесто брашно грахам
2 г.л. захар
1 1/2 г.л. сол
4 г.л. мазнина
1 г.л. оцет
22 г. прясна мая
500 мл. топла вода
Програма месене с втасване.
Пиците стават нито много тънки, нито много дебели. Точно по вкуса ни.

# 256
  • София
  • Мнения: 2 917
Винаги правя тестото за пица по рецептата от пицарии Верди (или поне така се твърдеше в старите теми). Ползвам програма паста и излиза тесто за две тави средна големина с тънка кора без втасване. По време на печенето се вдига, колкото успее Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

300гр бяло брашно
300гр пълнозърнесто
1 чаена чаша около 250 грама топло прясно млеко
2 яйца от по-големите
8 супени лъжици зехтин
1 щедра щипка сол
4-5 грама суха мая от френската САФ Инстант.

# 257
  • Мнения: 12 574
Имаше наскоро тема за рецепти за пица специално, всяка една може да се омеси в хлебопекарната и там вече всеки си избира дали да е с яйца, мляко и прочие, за мен лично това не е точно тесто за пица, но пък доста хора го харесват.

# 258
  • Мнения: 2 404
Често ви чета и сте ми много в помощ за ползването на машинката, та да се включа и аз да помогна.
Често правя тесто за паста на програмата за Паста, рецептата е от книжката /моята е тефалска/,  преди точех на ръка, да стане тънко тестото, навивах на един доста дълъг нож и придърпвайки ножа с друг нож, режех тестото на ленти.  Сега си купих такава машинка за разточване и рязане на пастата
Скрит текст:
имаше някаква промоция в кауфланд, не е  идеална, но за домашни условия е супер
Вкъщи много я харесваме прясната паста.

# 259
  • София
  • Мнения: 9 910
Първи опит,
300мл вода
540гр брашно (1:5 бяло с Добруджа + 8г прясна мая + 1 ч,л. хималайска сол и 1/2 ч.л. захар)
Програма 1 - Нормален, ускорена - 2,15 (печене 55мин), беше с бяла коричка. Допекох още 15мин.
След изваждането малко спихна .
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Обаче стои безсолно, с какво овкусявате вие?

Така ли трябва да се въртят бъркалките - спомням си на старата че бяха като предавка (или се лъжа)? 



# 260
  • Добрич
  • Мнения: 5 447
Увеличи солта. И аз ползвам хималайска. На белия хляб /405 мл. вода и 750 г. брашно/ слагам 2 малки лъжички сол. На пълнозърнестия /505 мл.  вода и 900 г брашно/ солта ми е 2 1/2 малки лъжички.

# 261
  • София
  • Мнения: 9 910
Гледам в съседната тема рецепти за кекс и се чудя - всичко натюр ли се слага - без да се бият яйцата и захарта? Ако е така има смисъл да го правя в нея.

Втория опит с хляба, отново 60-65мин печене и кората едва се загатва. Дали е от това че е нисък, спрямо капака (900г готов излезе) Иначе 1500г е макса.
Скрит текст:

Правих и пълнозърнест (1600г) и се изпече добре отгоре, но заради брашното не личи много цветът. Ще пробвам и с бяло 1500г и ако пак не се опече явно е дефект.
Аз пускам 10мин отгоре (65+10) да хвана кора, но отдолу/в страни - започва да гради по-дебела кора...

Вашите бъркалки как се въртят? Старата ми Силверкрест отново - се въртяха по спомени една срещу друга и така по-добре се месеше... сега са в една посока.

# 262
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 128
имаш 3 степени на изпичане. не казваш на коя печеш.
бъркалките може да ги слагаш в посока , която си пожелаеш. постави ги в една посока , после в противоположни посоки и след това в срещуположни. прецени кое ти върши работа.
може да ги поставиш и на 90 градуса изместени една спрямо друга.

# 263
  • София
  • Мнения: 2 917
Няма модел на Силвъркрест от старите по-малки модели, чиито бъркалки да се въртят в срещуположни посоки. От по-достъпните марки, само Мулинекс върти бъркалките в срещуположни посоки. Аз не слагам повече от 600 грама брашно в Силвъркреста и поставям бъркалките на 90о една спрямо друга. Това по препоръки от старите теми. Така едната бъркалка върши основната работа а другата прибутва тестото, за да не се измества встрани и само да се върти без да се меси. Напълно ясно е, че когато искаш нещо невъзможно от машината, ще платиш с нещо нежелано от теб. Няма как да получиш онова изпичане от горе, което би се получило във фурна с наличен горен реотан. Слагай на препечена коричка и се радвай на живота. Ако си толкова претенциозен - печи във фурната.

# 264
  • София
  • Мнения: 9 910
И с препечена и без препечена е същия ефект, просто вместо 55мин пече 60 или 65мин (на най-препечена). Все пак ще направя още 2-3 хляба, за да има база. Горната снимка беше на най-препечена (65мин).


# 265
  • Мнения: 7 267
Коя е тази програма за кило и половина и само 65 мин.?Аз пека пълнозърнест,кило, за 3 часа и 18 мин.,средна кора.(5-годишна Силвъркрес)

# 266
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 707
Ниските хлябове остават светли отгоре. Топлината се отразява от капака, логично при нисък хляб тя да не стига за добро изпичане отгоре.
Denyil, само печенето е 65 мин., така пише в предходните постове.

# 267
  • Мнения: 7 267
Благодаря,не чета явно" с разбиране", съжалявам Sad

# 268
  • Мнения: 6 675
И с препечена и без препечена е същия ефект, просто вместо 55мин пече 60 или 65мин (на най-препечена). Все пак ще направя още 2-3 хляба, за да има база. Горната снимка беше на най-препечена (65мин).



Веднага ли след приключване на програмата изваждаш хляба? Моята хлебопекарна има поддържане на хляба топъл 1час. Аз обикновено правя най-малкия грамаж (500 гр) и съм забелязала, че ако извадя хляба след този час горната коричка е по-препечена, отколкото ако го извадя преди това. Така че пробвай и така.
п.п. Моята хлебопекарна е друга марка, пека на средна степен.

# 269
  • Добрич
  • Мнения: 5 447
Последните ми хлябове ставаха неравномерно надигнати. Направи ми впечатление, но не задълбах по темата. Вчерашният хляб имаше и малко неизмесено брашно от едната страна и реших, че машината не го е забъркала добре. Преди малко обаче установих, че едната ми бъркалка не се върти заедно с другата. Ако няма тесто в машината двете бъркалки се въртят едновременно, но при наличие на тесто едната бъркалка почти не извършва движение. Завъртих казанчето, не е от бъркалките и казанчето. Явно иска майстор.

Общи условия

Активация на акаунт