Май обърках чия пудинга. Моля за съвет.

  • 1 631
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 16
Момичета, не знам къде да пусна тема, съжалявам ако не е на правилното място.
Снощи за първи път киснах чия в кокосово мляко. Сложих 5 с.л. чия в 400мл кокосово мляко. На сутринта не виждам зърната да са кръгли и уголемени. Доста гъста смес като масло и деликатно хрупа... за хвърляне ли е? мислих да добавя и тапиока и да стане десерт...

http://prikachi.com/images.php?images/167/9330167D.jpg

Последна редакция: пт, 18 май 2018, 09:21 от bubanka

# 1
  • Мнения: 25 568
Според мен е нормално. Чията желира и в много рецепти замества желатина.

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ти какво точно очакваше да стане?

чията набъбва и съответно сгъстява течността. точно това е станало. всичко е наред.

ако си се подвела по думата "пудинг", то за мен проблемът е маркетингов - опитват се да пробутат нови продукти като им слагат имена на познати неща, за да ги пробваш.  Wink
както соевият шницел не е шницел, така и чия пудингът не е точно пудинг Mr. Green

# 3
  • Мнения: 16
А, мерси са отговорите. Да ви кажа очаквах да станат зърнята много пухкави и меки... явно съв в грешка. Още веднъж благодаря. Ще опитам да спретна нещо с плодове отгоре... ако не става коша ще му е следваща спирка...

# 4
  • Мнения: 47 963
В заведения съм яла крем с чия, в който чията е добре набъбнала и мекичка. Аз не успявам да я докарам до такова състояние. Особено в мляко. Не знам защо

# 5
  • Мнения: 25 568
Предполагам, че може би е била обработена термично – варена или попарена с гореща смес, затова е била по-набъбнала и мека. Или има разлика в семената, не знам.

# 6
  • Мнения: 47 963
Освен да пробвам с варене. Варене направо с млякото, или първо във вода, пък после да сложа мляко...?

# 7
  • Мнения: 25 568
Ако ти се пробва наистина, просто я пусни във врялото мляко и виж какво ще стане, след като изстине.  Simple Smile

ПП Поразрових се в Гугъл и попаднах на следното:

Цитат
Не е добре да се подлага на топлинна обработка, тъй като се губят свойствата ѝ.

Последна редакция: пт, 18 май 2018, 09:36 от Как' Сийка

# 8
  • София
  • Мнения: 19 221
Според мен е нормално чията леко да хрупа, но не съм яла в заведение.
Не я хвърляйте, добре е за стомаха, действа прокарващо  Mr. Green като лененото семе.

# 9
  • Мнения: 16
Благодаря на всички, които се включиха. Няма да я хвърля, макар че изобщо не съм доволна какво сътворих. Гледах клипчета в YouTube. Видях, че там я киснат в същото съотношение, но някак им става по - рядка и набъбнала... Явно не ми е хубава чията, кокосовото мляко ли... Ще експериментирам пак с по - малко чия и повече мляко, та да видим.
Иначе много е вкусно, но като си с две леви ръце като мен...

# 10
  • София
  • Мнения: 19 221
Еее, чак пък леви ръце... Качеството на продуктите не е Ваша вина
Важното е да е вкусно, на вид да е каквото ще. 

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз само един път съм я киснала и не помня дали е хрускала, но можеш да пробваш да я накиснеш във вода или нещо без мазнина като плодов сок или пасиран плод, не в мляко.
може мазнината да пречи  Peace

иначе аз си я ръся така върху кисело мляко, слагам плодове и го ям. чак толкова не хруска, няма време да набъбне, защото ям директно. Peace

Общи условия

Активация на акаунт