Приятеля ми е в болница, от един месец е в кома, с черепно-мозъчна травма, отслабнал е ужасно много, хранят го със сонда през носа. Попитах мога ли да му нося храна и му занесох от тази:https://apteka.framar.bg/30034037/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5 … 200-%D0%BC%D0%BB-, но лекарите казаха, че тя имала разхлабващо действие и е по-добре да му нося домашно приготвена храна. Въпроса е че това ми се струва ужасно отговорна задача. На всичкото отгоре човека е диабетик и с ниско кръвно, и трябва много да внимавам как да я балансирам. А и повечето храни трудно се пасират до степен да преминават през марля, каквото е изискването. Вчера опитах да пасирам пилешко месо с бульона и малко моркови. Днес сварих телешко месо, киноа, морков и спанак, и накрая добавих малко зехтин. Проблема е, че повечето месо и киноа остават в марлята и предимно водата преминава. Можете ли да ми помогнете с идеи какво друго бих могла да приготвя? Трябва ли в храната да има въглехидрати, и от какъв източник да са? Мазнините какви трябва да бъдат, зехтин ли е по-добре, или да добавям по малко масло от сьомга? Протеините предполагам е най-добре да са от месото, въпроса ми е дали в бульона се съдържат част от тях, защото предимно той преминава през марлята?
Благодаря предварително на всички които ще ми отговорят.