Моля помогнете ми със съвети за хранене на човек в кома

  • 4 113
  • 14
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 338
Здравейте,

Приятеля ми е в болница, от един месец е в кома, с черепно-мозъчна травма, отслабнал е ужасно много, хранят го със сонда през носа. Попитах мога ли да му нося храна и му занесох от тази:https://apteka.framar.bg/30034037/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5 … 200-%D0%BC%D0%BB-, но лекарите казаха, че тя имала разхлабващо действие и е по-добре да му нося домашно приготвена храна. Въпроса е че това ми се струва ужасно отговорна задача. На всичкото отгоре човека е диабетик и с ниско кръвно, и трябва много да внимавам как да я балансирам. А и повечето храни трудно се пасират до степен да преминават през марля, каквото е изискването. Вчера опитах да пасирам пилешко месо с бульона и малко моркови. Днес сварих телешко месо, киноа, морков и спанак, и накрая добавих малко зехтин. Проблема е, че повечето месо и киноа остават в марлята и предимно водата преминава. Можете ли да ми помогнете с идеи какво друго бих могла да приготвя? Трябва ли в храната да има въглехидрати, и от какъв източник да са? Мазнините какви трябва да бъдат, зехтин ли е по-добре, или да добавям по малко масло от сьомга? Протеините предполагам е най-добре да са от месото, въпроса ми е дали в бульона се съдържат част от тях, защото предимно той преминава през марлята?
Благодаря предварително на всички които ще ми отговорят.

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 6 468
Тук едва ли ще получите много наистина полезни и смислени отговори. По-скоро потърсете лекари /на частно/, които могат да ви помогнат с информация и чисто практически съвети.
Желая успех и скорошно възстановяване на приятеля ви!

# 2
  • Мнения: 15 165
Когато храната е добре пасирана минава без проблем през назалната сонда. Защо се цеди през марля? За да не се запуши сондата се вкарва вода след храната.
Щом е с диабет, вероятно има режим на хранене.

# 3
  • Мнения: 2 489
При диабет на инсулин се смятат въглехидратите.Ти,не че не можеш да ги сметнеш,но няма да знаеш колко от тази храна ще му дават.Виждам,че имаш и проблем с пасирането.Евентуално,най-продуктивно би било да разговаряш с лекар от отделението за съвет.Но мисля,че ползват готови продукти,които са предвидими.А и за  диабетик е по-комплицирано..

# 4
  • Мнения: 836
Бих Ви посъветвала да се консултирате с лекар. Смятам, че др. Ригов би Ви помогнал много в този случай. Ако прецените, че това е подходящ вариант, можете да ми пишете, за да Ви разкажа за моя опит с него и да прецените дали и за Вас ще е подходящ.

# 5
  • Мнения: 8 929
Лекарите знаят най-добре. Каквото ти казват, това носи.
Баща ми беше в кома преди два месеца и майка ми му носеше крем супи. Лекарите ѝ казваха какви, да има зеленчуци и месо, да са леки. По-добре ти приготвяй нещо, отколкото някакви химии, те и без това го наливат с достатъчно.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Гладкостта на пасираното зависи не толкова от продуктите, колкото от мощността на пасатора. Аз бих заложила на качествен блендер.

# 7
  • София
  • Мнения: 338
Благодаря на всички за отговорите, за начало купих по-качествен пасатор, най-мощния 1000 вата, днес ще пробвам с него.
alina_si, значи не само в тази болница препоръчват носенето на домашна храна.. На мен ми се струва странно, хем не ни пускат при болния, заради стерилността, а в същото време да искат да му забъркваме храни приготвени в къщи.

# 8
  • Мнения: 8 929
Нас ни пускаха всеки ден за 15 минути с придружител от персонала.

# 9
  • София
  • Мнения: 338
savina_33 Точно в пасатора е бил проблема, сега с новия всичко успя да мине през цедката, даже стана по-течно отколкото очаквах. На пасирането му хванах цаката, сега остава и по-разнообразно меню да измисля.

alina_si, в ИСУЛ пускат само два пъти седмично за по 5 минути и то един човек, което ми се струва крайно недостатъчно, все пак има много изследвания които доказват че присъствието и гласа на близки помагат на човек да се събуди по-бързо от комата.

# 10
  • Мнения: 11 308
Дали не е добра идея да се видите с диетолог - ендокринолог, с когото да обсъдите какво да готвите?

# 11
  • София
  • Мнения: 8 348
костният бульон е по-полезен и питателен от просто свареното месо
може и това да имате предвид
кости с костен мозък, разбира се

# 12
  • Мнения: 423
Попитайте и за фрезубин.

# 13
  • Мнения: 15 165
Дали е подходящ за диабетици!

# 14
  • София
  • Мнения: 565
Нещата изглеждат наистина много отговорни във вашата ситуация и мисля, че задължително трябва да се консултирате с лекар: кои храни са разрешени, кои са забранени, има ли конкретни пропорции/ калории или друго, което трябва да се спазва и т.н.

Моят съвет е да питате, ако трябва да си запишете подробно всички тези неща, и вече ако знаете какви продукти могат да се ползват, аз лично поемам ангажимент да ви извадя от няколко книги рецепти за детски крем супи, пюрета и други по-течни храни, които може да приготвяте, овкусявайки като за възрастен човек.


Общи условия

Активация на акаунт