Бързо и здравословно хранене

  • 16 839
  • 83
  •   1
Отговори
  • Мнения: 41
Привет съфорумци, когато написах заглавието ми се стори малко противоречиво. Хем набързо, хем здравословно, а пък ако може и да е вкусно. Сигурен съм, че имате идеи, готов съм да споделя и аз какво си приготвям за хапване по тези критерии.

# 1
  • София
  • Мнения: 18 699
Сподели де.

# 2
  • Мнения: 11 338
Ще ми е много интересно да споделите.

# 3
  • София
  • Мнения: 35 943
А има ли значение дали се качват килограми, от това здравословно хранене?
Сподели някоя рецепта, за да се ориентираме какво имаш предвид.
 

# 4
  • Мнения: X
Привет съфорумци, когато написах заглавието ми се стори малко противоречиво. Хем набързо, хем здравословно, а пък ако може и да е вкусно.
Никак не е противоречиво. Напротив, най-здравословно е да изядеш продуктите с минимална обработка. Една ябълка с парче хубаво сирене или две яйца с хубаво масло и салата са достатъчно бързи, прости, вкусни и здравословни. Чаша кисело мляко е още по-бързо и просто.

# 5
  • Мнения: 41
Правя си хумус. Суров нахут се намира малко трудно(в буркани се намира по-лесно), но като намеря го варя около час и нещо и после на блендера с малко вода, чесън, сусамов тахан, лимонов сок и зехтин. В момента на ядене може да се добавят сушени домати или кьополо, става много вкусно. Проблема е че доста бързо се разваля - за два-три дена и не знам как да предотвратя това.

# 6
  • Мнения: X
Суров нахут се намира изключително лесно и е много по-евтин. Във всеки магазин за насипни ядки се продава. Развалянето се избягва лесно като приготвиш само колкото ще изядеш хумус, а останалия нахут замразиш на порции. Тъкмо няма да си играеш да вариш 5 пъти.

# 7
  • Варна
  • Мнения: 4 108
Аз напоследък се скъсвам да ям салата от свеж спанак, сурови белени семки и сирене, зехтин. Много ми е вкусна.
Понякога сменям бялото сирене с бри, добре че бри-то го има в Била на малки грамажи, иначе ще ме намерят преяла и умряла от пряждане с това сирене Simple Smile

# 8
  • Мнения: 41
А други рецепти с нахут, булгур или лимец например?

# 9
  • Мнения: X
Аз правя един бъркоч с нахут (може и с всякакви други бобови), който много обичаме. Накисваш за една нощ белен слънчоглед. После изцеждаш, добаващ зехтин, сол и пушен пипер и смилаш в блендера. Получава се нещо като майонеза, с която заливаш сварения нахут. Ако обичаш хранителна мая, добавяш и от нея. Тя придава страхотен аромат на пармезан.

Друго лесно с нахут- добавяш му една консерва риба тон, копър, зелен лук и нарязана краставица и готово.

# 10
  • Мнения: 41
Ще го пробвам това, звучи интересно.

# 11
  • Мнения: X
Надявам се да ти хареса. Въпрос на вкус е. Аз, мъжът ми и децата го обожаваме. Майка ми по-скоро би умряла от глад, но не би го хапнала.

# 12
  • Мнения: X
Ами, снощната ни вечеря беше баш по темата...бързо, вкусно и здравословно.
1.Бъркани яйца със сирене и чушка в масло+бекон на тиган+маслини+салата.
Цялата работа стана точно за 10-на минути....

2.риба филе на тиган+зеленчуци на пара.Докато зеленчуците се приготвят в уреда на пара (най-дълго се приготвят картофи-около 20 минути), рибата се прави на тиган в масло.
3.Ризото, всякакви вариации.
4.Моята любима вечеря:вино и сирена, поне 3-4 вида.  Simple Smile

# 13
  • София
  • Мнения: 2 298
1. Всякакви салати с добавени сурови семена и таратор/снежанка със сурови орехови ядки
2. Палачинки с пълнозърнесто брашно от лимец и за завиване пълнеж мед/сирене/кашкавал/подсладени с мед плодове/домашен течен шоколад
3. Катма - 1 яйце, 3 супени лъжици кисело мляко, 3 супени лъжици пълнозърнесто брашно от лимец/спелта/камут, сирене, а може и кашкавал настъргани, и на тиган като палачинка
4. Варени елда, лимец, спелта, камут с мед и сурови ядки или с малко масло и сирене. Зърната ги измивам, заливам с вода в мултикукъра на отложен старт, или да са сварени сутринта като стана, или вечерта като се върна от работа, после само слагам добавките
5. Ризото или просто кафяв ориз със зеленчуци
6. Зеленчуци на пара с някакъв сос или на крем супа или на зеленчуково пюре със сирене
7. Риба на пара, грил или уред Airfryer с гарнитура зеленчуци на пара
8. Домашна паста със семолина и яйца на талиатели, сосове няколко - зехтин със задушен чесън и пармезан, със сирена, от сушени домати, с риба на пара или пушена сьомга, с миди. Или лазаня или канелони със спанак и сирене, но е по-бавно от талиателите
9. Разядки  - от извара със сирене, зехтин, червен пипер и чесън; от сварени спаначени коренчета, орехи, зехтин, чесън, лимонов сок и малко сух хляб; същото като предното но със зелен фасул; от наут във всякакви вариации, суров нахут има и във веригите, а при нас и в кварталните магазинчета; пасиран чесън, червен пипер, орехи, зехтин, сол и балсамико. Към разядките  или домашна пърленка на тиган от пълнозърнесто брашно от лимец/спелта/камут или домашен хляб пак от такова брашно
10. Кисело мляко (истинско) с плодове, ядки, семена и мед за подслаждане
11. Гриловани зеленчуци
12. Домашни пастети/терини от риба, зеленчуци и малко по-чисти меса - патешко, пуешко, заешко
13. Домашно крема сирене във всякакви вариации с добавки - билки, зеленчуци, риба на пара, пушена риба, плодове с мед и ядки. Него го правя от прясно мляко, заквасено с кисело и малко мая за сирене, за около час на 40 градуса, после цедя
14. Сандвичи с домашни хлебчета от пълнозърнесто брашно лимец/спелта/камут със сирена и пресни зеленчуци  или сушени домати
15 Домашен сладолед плодов йогурт - малко изцеждам домашно кисело мляко, добавям пасиран плод според сезона, а зимата и замразени малини или боровинки, подслаждам с малко мед ако се налага според сладостта на плодовете и мятам в машината за сладолед

Това на прима виста, сигурно ще се сетя за още.

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 20:17 от nati_nat

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Уреди ка оризовар също са много полезни, не се лъжи по името, много други неща се готвят там и стават бързо Simple Smile

# 15
  • Мнения: 41
Какви са тези уреди, нещо не разбрах

# 16
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Какви са тези уреди, нещо не разбрах
rice cooker, slow cooker и т.н.

# 17
  • Мнения: 41
Какво можеш да си приготвиш с тях

# 18
  • Мнения: X
Първото е за ориз. Второто, слоукукърът е за месо, зеленчуци, варива. Готви ги на бавен огън, при щадяща температура и е много икономичен.

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
С оризовара можеш и сумати неща- паста, варени яйца, на пара, картофи, разни зеленчуци, общо взето всичко, което се вари Simple Smile

# 20
  • Мнения: 12 763
Нарязани тиквички, без да се белят или остъргват и без да се солят, за да си пуснат водата - се запичат във фурната, докато се позачервят. В киселото мляко сол и копър, хайде и туквичките - готово. Без пържене, брашно и простотии.

# 21
  • Мнения: 1 294
Да добавя и аз:
1. Салата от пресни зеленчуци (пробвала съм само зелена с краставици и пресен лук, само краставици и домати или микс от всичко) и боб, грах, нахут или царевица от консерва.
2. Патладжан, тиквичка, гъби, моркови, чушки, картофи, овкусени с малко олио, мащерка, риган, червен и черен пипер върху хартия за печене на фурна.
В момента нямам възможност да пиша повече, но адмирации за темата!!!
За мен здравословно хранене означава разделно хранене с качествени продукти, възможно най - малко термично обработени. Има една книга - Сила за живот, в нея има много ценна информация.
Пожелавам на всички успешен, слънчев и усмихнат ден!

# 22
  • София
  • Мнения: 98
В този сезон салатките при мен са на почит - зелена салата със спанак и ядки!

# 23
  • Мнения: 376
Да ви следя
Много обичам сусамов тахан,разбъркан с мед и масло.

# 24
  • Мнения: X
Сложи му какао- става убиец.

# 25
  • Мнения: 12 726
Потвърждавам за какаото, страхотно става. Само с маслото нещо много мазно ми звучи, ама сигурно ще мирише божествено... трябва да пробвам с малко

# 26
  • Мнения: X
Аз не слагам масло, защото таханът сам по себе си е мазен.

Преди малко направих фъстъчени "шоколадчета". Изпичат се белени фъстъци, с блендера се смилат на фъстъчено масло, добавя се малко кокосово масло и какао колкото ви душа иска. За мен подсладих със стевия, за останалите с мед. Насипах в малки формички и ги изпратих в хладилника.

# 27
  • Мнения: 581

Чия с кисело мляко и ананас. Ананасът е достатъчно сладък и дори не подслаждам допълнително. Много е свежо в топлото време.

# 28
  • Мнения: 2 111
Напоследък се заглеждам в рецептите на Катина от "Какво да ям." Повечето са ѝ супер бързи и има някои наистина много вкусни неща. На външен вид обаче не изглеждат много апетитно, въпреки старанието ми да ги докарам. Но домочадието мушкат и не се оплакват, така че съм доволна.

# 29
  • Мнения: 1 945
Аз се храня предимно с розови домати и сирене и кромид..така нарязани без олио даже . Това ми е ежедневно .
Също -миш маш , нарязвам кромид , чушки запържвам ги леко , после слагам доматите и накрая чупя яйца и малко сирене . Тиквички пържени и оваляни в брашно , тиквички с яйца , печени чушки , зеле със морков и магданоз , спанак със ориз и много подправки . Има едни микс сушени зеленчуци , навсякъде ги слагам .
Благи  неща никога не съм обичала ., освен сладката от ягоди , праскови. Не докосвам торти и кексчета . Хумус обичам, но си го купуваме готов от Кауфланд.
Често правя дроб сърма със агнешки комплект и чорба пак от същото.
Тези храни са ми в топ 1 за здравословно , взимам пример от нашите деди как са се хранили

# 30
  • Мнения: 2 111

Чия с кисело мляко и ананас. Ананасът е достатъчно сладък и дори не подслаждам допълнително. Много е свежо в топлото време.
Как се приготвя това?

# 31
  • Мнения: 1 945
Единствения десерт който правя е
нарязвам ягоди ръся малко захар и слагам кисело млако ..и после в хладилника .
Правила съм го и със череши и мед и кисело мляко   -това обожава малкия
може  зимата да се използва  сладко от смокини .върху млякото..Здравословно и бързо

ще пробвам и с ананас

Последна редакция: ср, 30 май 2018, 20:39 от ***vasilena***

# 32
  • Мнения: 581

Чия с кисело мляко и ананас. Ананасът е достатъчно сладък и дори не подслаждам допълнително. Много е свежо в топлото време.
Смесвам 100гр.чия с 2 кофички кисело мляко. Чията буквално го "изпива", нарязвам на малки кубчета ананас и разбърквам. Съхранявам в хладилник.
По същия начин приготвям и с праскови, но още не им е дошъл сезона, а турските нямат сладост.

# 33
  • Sofia
  • Мнения: 9 716
Салати:
Розов домат с моцарела и песто
Бейби спанак с каквито други зелении имам (вместо оцет слагам лимонов сок)

Супи - всякакви варианти, главно зеленчукови

Ще съм благодарна да споделите рецепти за здравословни палачинки.

# 34
  • Няма такава държава!
  • Мнения: 1 308
Много харесвам тиквички и всякакви рецепти с тях са ми интересни и вкусни. Наскоро открих една рецепта за салата с тях, страхотна е. Суровите тиквички се измиват, може и да не ги белите, и после с белачката за зеленчуци ги нарязвате на тънки ивици, овкусяват се със смес от зехтин, сол и малко мед. Аз добавям и ситно нарязан копър, веднъж комбинирах и с краставици - вкусно се получи.

# 35
  • Мнения: 2 023
Прибави и моркови, репички, чушка, чесън, горчица, сусам или др. семки и става трепач  Heart Eyes
Може и не всичко наведнъж де.
Трицветен крем с кисело мляко- цвят според вкус и наличностите и плодове.
Любимият ни  таратор/краставицата минавам на блендер/

# 36
  • Мнения: X
Салати:
Розов домат с моцарела и песто
Бейби спанак с каквито други зелении имам (вместо оцет слагам лимонов сок)

Супи - всякакви варианти, главно зеленчукови

Ще съм благодарна да споделите рецепти за здравословни палачинки.
[/quote
 За палачинки:
-яйца, трици, вода. За 1 палачинка 1 яйце, 3 лъжици трици и вода на око. Да не е много рядко.
-банан, овесени ядки и прясно мляко

# 37
  • София
  • Мнения: 2 298
Ще съм благодарна да споделите рецепти за здравословни палачинки.

С пълнозърнесто брашно
 от лимец, пропорциите ми са: 2 яйца, 1 ч.чаша прясно мляко, 1 ч.чаша брашно от лимец. Стават 3-4 палачинки, зависи от размерите на тигана и дебелината на палачинките. Млякото частично или изцяло може да се замени с вода.
И са много по-вкусни от палачинките с бяло брашно.

# 38
  • Мнения: 3 729
Много полезна темичка, снощи пробвах салата със сурови тиквички - добавих краставици, моркови, сирене и накиснато кашу. Овкусих със зехтин, сол, оцет от нар и малко кленов сироп. Добре се получи.

Моята рецепта, когато искам нещо бързо, лесно и вкусно:
Намазвам си тавичката със зехтин, накъсвам спанак, натрошавам сирене, поръсвам с нарязан на ситни кубчета домат. Заливам с разбити яйца (подправките слагам в яйцата, за да овкуси добре и навсякъде) и пека 15-20 минути.

Случвало се е и да добавям всякакви зеленчуци - тънки шайбички чушки, гъби, тиквички, праз - и всякакви подправки - черен пипер, чесън, сминдух, та даже и куркума - всякак става вкусно.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 10:54 от Дидичка

# 39
  • На морето!
  • Мнения: 5 756
Закуската ми е като коментираните нагоре храни. Аз накисвам в гореща вода /или кис. мляко/ 1 с.л. чия, 2-3 с.л. трици, 1 с.л. смляно ленено семе, 3 натрошени какаови зърна, щипка канела, малко сурови ядки. Тази смес престоява през нощта, а на сутринта добавям 1 сезонен плод и намачкан банан. Супер питателно, здравословно и бързо.

# 40
  • София
  • Мнения: 98
Много полезна темичка, снощи пробвах салата със сурови тиквички - добавих краставици, моркови, сирене и накиснато кашу. Овкусих със зехтин, сол, оцет от нар и малко кленов сироп. Добре се получи.

Моята рецепта, когато искам нещо бързо, лесно и вкусно:
Намазвам си тавичката със зехтин, накъсвам спанак, натрошавам сирене, поръсвам с нарязан на ситни кубчета домат. Заливам с разбити яйца (подправките слагам в яйцата, за да овкуси добре и навсякъде) и пека 15-20 минути.

Случвало се е и да добавям всякакви зеленчуци - тънки шайбички чушки, гъби, тиквички, праз - и всякакви подправки - черен пипер, чесън, сминдух, та даже и куркума - всякак става вкусно.

Сурови тиквички звучи много интересно! Досега не бях чувала за храна със сурови тиквички

# 41
  • Мнения: X
Много са вкусни суровите тиквички на салата. Особено тези с тъмнозелената кора.

# 42
  • Мнения: 14
Любимата ми бърза и здравословна закуска - фъстъчено масло (да не е допълнително подсладено) и банан.. Сладостта на банана много добре се съчетава с вкуса на фъстъци

# 43
  • Мнения: X
Аз току що похапнах ужасно вкусни шоколадови кексчета без захар и без брашно. 2 добре узрели банана се намачкват, добавят се две яйца, кафена чашка кисело мляко, 2-3- супени лъжици кокосово масло (може да се замени с краве масло или олио), 1 бакпулвер, 5 супени лъжици хубаво пълномаслено какао и 5-6 супени лъжици кокосово брашно. Всичко това се разбърква, разпределя в капсули за кексчета и се пече около 15 минути на 180 градуса. Стават грозни, но убийствено вкусни.

# 44
  • София
  • Мнения: 98
Аз току що похапнах ужасно вкусни шоколадови кексчета без захар и без брашно. 2 добре узрели банана се намачкват, добавят се две яйца, кафена чашка кисело мляко, 2-3- супени лъжици кокосово масло (може да се замени с краве масло или олио), 1 бакпулвер, 5 супени лъжици хубаво пълномаслено какао и 5-6 супени лъжици кокосово брашно. Всичко това се разбърква, разпределя в капсули за кексчета и се пече около 15 минути на 180 градуса. Стават грозни, но убийствено вкусни.

Благодаря за рецептата!

# 45
  • Мнения: X
Надявам се да ти харесат. Сега се сетих на какво най-много наподобяват като вкус и консистенция- на брауни, но с кокосово-бананов аромат. Не ги печи дълго, да не се пресушат. Като стегне отгоре, готово е.

# 46
  • София
  • Мнения: 98
Добре, предвидила съм в някой от следващите дни да изпробвам рецептата, така че ще пиша с резултати!

# 47
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
добре звучат тези кексчета.
не може ли да се пече като брауни?
нямам капсули...

сега лятото здравословно бързо ядене: зеленчуци на кубчета в тигана, като се задушат слагам 2-3 разбити яйца с малко вода и подправки, слагам капака и оставам на слаб огън. настъргвам кашкавал или друго твърдо жълто сирене, посипвам и пак оставям под капак да се разтопи.

# 48
  • Мнения: X
Може да се пече като брауни, да. Аз го слагам в капсули за кексчета, че така ми е по-лесно да ги нося на работа.

# 49
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
изпеках го като брауни.
ще се изяде, но не е моят сладкиш...
моето кокосово брашно не е напълно фино, малко като фин грис е. това ме дразни малко.

браунито с червен боб ми харесва повече  Peace

# 50
  • Мнения: X
Все забравям да пробвам с червения боб. Като купя и отива за нещо солено. Пускам една идея, за която дължа огромна благодарност на един уникален блогър, който пише и тук в кулинарния- Батето. Купувате избрано от вас парче месо- филе, контрафиле, врат, роле бекон. Намазвате го с подправки, каквито харесвате. Завивате го във фолио или хартия за печене. Забравяте го във фурната на 80 градуса (в никакъв случай повече!) за 7 часа (10 за бекона). Вадите, изпращате за една нощ във хладилника. После с благоговение изяждате нещо, което има консистенцията на купешка шунка или бекон, но е от месо. Не е бърза рецепта, но е уникално проста и лесна.

# 51
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
колко е дебело това филе? аз тък съм виждала с дебелина на детска ръчичка и ми се струва, че ще стане супер сухо...

# 52
  • Мнения: X
Да, ако е с дебелина на детска ръчичка, времето е наполовина. Иначе, аз ползвам контрафиле, което е двойно по-дебело. Но на 80 градуса няма голяма опасност да се пресуши нещо. Точно в ниските градуси е тайната на получената консистенция като на купешка шунка.

# 53
  • Мнения: 12 726
А после това пренощуване в хладилника както си е било увито във фурната ли се случва или се разопакова първо? Много ми стана интересно, сигурно ще пробвам някоя мръвка така. Не съм фен на колбасите и през повечето време не ми липсват, но пък звучи много вкусно.

# 54
  • Мнения: X
Задължително опаковано, при това стегнато, за да запази хубава форма. Не че не е вкусно и безформено. "Дзверски вкусно" е блогът, от който съм откраднала рецептата. Там има още десетки мераклийски идеи.

# 55
  • Мнения: 12 726
Благодаря, значи вероятно с хартия за печене ще пробвам, нещо не ми допада идеята да държа храна увита в алуминий за дълго време. Блогът ми е познат, наистина има много добри идеи в него, точно тази не бях мяркала.

# 56
  • Мнения: X
Точно с хартия за печене го правя. Увивам стегнато като бонбон.

# 57
  • Няма такава държава!
  • Мнения: 1 308
Още една рецепта с тиквички от мен. Абсолютна импровизация, вчера я направих за първи път и се получи, даже децата /обикновено най-големите ми критици/ си сипаха допълнително.
Продукти: 3 средно големи тиквички, 3 пакета крема сирене от  гр., връзка копър, сол, галета, нарязана шунка.
Приготвяне: Измиваме и нарязваме на лентички тиквичките. Нарязваме копъра на ситно и го смесваме с крема сиренето. Бих добавила и лимонов сок, но нямах. Сол на вкус. Намазваме тиквичката със сместа, слагаме парче шунка и навиваме на руло. С клечка за зъби го забождаме, овалваме в галета и слагаме в тава, намазнена  предварително /аз ползвам зехтин, става по-вкусно/. В галетата предварително бях сложила и няколко щипки червен пипер.
Пече се на 180 градуса, докато омекнат ролцата - около 30 мин.

# 58
  • Пловдив
  • Мнения: 144

Плато от мариновани и гриловани зеленчуци - патладжан, тиквичка, морков, червена чушка. Гостите останаха доволни. Yum . Обмислям същата комбинация да я направя и в буркани, за да имам домашни зеленчуци и зимата. Някой пробвал ли е?

# 59
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
има една рецепта на Пепчо, след като се изпържат патладжаните се топват в топла марината, нареждат се плътно в буркани и после се стерилизират. според мен ще стане и с гриловани зеленчуци. Peace

# 60
  • Мнения: X
Да, аз съм го правила с тиквички. Но е важно да се отчете, че макар и вкусно, променят вкуса си. Не че е по-лош, а става различен от този на пресни гриловани зеленчуци. Тиквичките от маринатата придобиха вкус и консистенция на кисели краставички.

Едни лесни и по-различни пилешки кюфтенца. В блендер смилате едно пилешко филе, добавяте 2 яйца, 3-4 супени лъжици кокосово или краве масло. Отделно смилате 3-4 супени лъжици сурови ядки (аз имах фъстъци). Смесвате ги със смляното месо, добавяте и 2-3 лъжици кокосово брашно, чер пипер и розмарин, след което оформяте малки кюфтенца и печете на хартия във фурната.

# 61
  • София
  • Мнения: 5 721
Предполагам, че кокосовото брашно може да се замени с друго, нали? Не ми харесва твърде тази месно кокосова комбинация, но с бадемово брашно може би ще се получи също добре.

# 62
  • Мнения: X
Мисля, че ще е ОК с бадемово брашно. Слагала съм и обикновена галета вместо кокосово брашно. Междувпрочем, то е различно от кокосовите стърготини и не мирише на кокос.

# 63
  • Мнения: 960
А някой от вас пробвал ли е да приготви брауни с тиквички? Хубаво ли се получава?

# 64
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А някой от вас пробвал ли е да приготви брауни с тиквички? Хубаво ли се получава?


с тиквички не съм правила, но съм правила едно с червено цвекло.
за мен беше ок, детето каза, че изглежда по-добре, отколкото е на вкус  Joy

иначе свеки прави кекс с тиквички и не е лош.

# 65
  • Мнения: 41
Благодаря за идеите, мисля да пробвам някои. Само това със седемте часа във фурната не ми се връзва нещо с темата.

# 66
  • Мнения: X
О, връзва се, защото тези 7 часа са докато спиш. Аз точно мушнах едно контрафиле във фурната и утре като стана, ще го извадя. То е по-големичко и 9-10 часа ще са му ок.

Нещо вкусно, лесно и полезно. Тиквички, изпечени на грил със зехтин и лимонов сок не е нещо ново. Новото е обилното им поръсване с хранителна мая. Придава чуден вкус и аромат на пармезан.

# 67
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
току-що направих здравословен десерт (е не напълно, но нали е десерт)  Crazy

10 сини сливи ги нарязах на парчета и сложих в тенджера с малко вода, само колкото да има малко на дъното.
сварих ги за 5-10мин. добавих малко стевия (ако са добре узрели може и без), карамфилче и после пюрирах.
още докато беше топло добавих 30гр. черен шоколад. моят беше с чили.

детето не го хареса, леко киселее от сливите, но аз едвам се спирам да не го изям наведнъж Crazy

# 68
  • Мнения: 3 729
Все забравям да пробвам с червения боб. Като купя и отива за нещо солено. Пускам една идея, за която дължа огромна благодарност на един уникален блогър, който пише и тук в кулинарния- Батето. Купувате избрано от вас парче месо- филе, контрафиле, врат, роле бекон. Намазвате го с подправки, каквито харесвате. Завивате го във фолио или хартия за печене. Забравяте го във фурната на 80 градуса (в никакъв случай повече!) за 7 часа (10 за бекона). Вадите, изпращате за една нощ във хладилника. После с благоговение изяждате нещо, което има консистенцията на купешка шунка или бекон, но е от месо. Не е бърза рецепта, но е уникално проста и лесна.

Уиш, а освен подправките трябва ли му мазнина? Награбих днес едно месо, а не съм съвсем сигурна как да го направя.

# 69
  • Мнения: X
Не, няма нужда от мазнина. То си има собствена. Ако искаш, влез в блога на Батето- Дзверски вкусно и потърси там рецептата за сочен свински врат. Има и други рецепти за шунки, филета, луканки- свят да ти се завие.

# 70
  • Мнения: 3 729
Благодаря, и там ще погледна.
Като извадя от фурната, направо в хладилника ли да слагам или първо да изстине на стайна температура?

# 71
  • Мнения: X
Аз го оставям за половин час на стайна температура. Батето го охлажда шоково в ледена вода. И после- в хладилника. Понеже различното по дебелина месо изисква различно време за приготвяне, на първо време се ориентирай като стиснеш парчето в ръка. Ако е меко и поддава, значи не е готово. Трябва да започне да се усеща стегнато. След няколко опита ще си изградиш рутина.

# 72
  • Мнения: 3 729
Благодаря ти много! Flowers Bouquet
Доста дебеличко ми е парчето, свинско каре към 2 кг. Омазах с подправки и засега го оставих в хладилника. Към 12ч. ще го сложа във фурната на 75 градуса и сутринта в 8 ще видя какво е станало. Няма много варианти - или ние ще мляскаме доволно, или кучето. Grinning

# 73
  • Мнения: X
Не зная каква ти е фурната, но на моята за 2 килограма контрафиле отиват 12 часа.

# 74
  • Мнения: 3 729
Значи все пак няма да му бая до 12, а ще го сложа веднага. А да включвам ли вентилатор?

# 75
  • Мнения: X
Аз не включвам. Между другото, контрафилето е изключително добър избор за начинаещ с тази рецепта, защото е крехко и става лесно. Най-много да го пресушиш, но пак не е лошо, а следващия път ще знаеш да намалиш времето.

# 76
  • Мнения: 3 729
Благодаря ти много.
С месо имам много малък опит, ама толкова изкусително си го описала, че нямаше как да не пробвам! Smile

# 77
  • Мнения: X
Аз съм прасе лакомо и затова всичко описвам изкусително. Успех и сладко да си хапнете!

# 78
  • Мнения: X
Правя си хумус. Суров нахут се намира малко трудно(в буркани се намира по-лесно), но като намеря го варя около час и нещо и после на блендера с малко вода, чесън, сусамов тахан, лимонов сок и зехтин. В момента на ядене може да се добавят сушени домати или кьополо, става много вкусно. Проблема е че доста бързо се разваля - за два-три дена и не знам как да предотвратя това.

Като го изядеш веднага 😆

# 79
  • Мнения: 154
От скоро съм запалена по здравословните рецепти, та ето една изпробвана, по-различна салата с дресинг, която на мен и приятеля ми ни е много вкусна и често си я правим вкъщи.

Продукти за салатата:
1. 1,5 чаша пшеница - около 250 гр. някъде
2. 1 краставица
3. 3 домата
4. Половин лук
5. Магданоз
6. Сол

Продукти за дресинга:
1. 3/4 йогурт - около 200 гр.
2. 1/2 лимон
3. 2 ч.л. зехтин
4. 1 ч.л. черен пипер
5. Копър
6. Магданоз

Приготвяне:
Първо изплаквам пшеницата и я поставям в тенджера, като заливам с вода така, че да я покрие. Почвам да варя и когато водата кипне, покривам тенджерата и оставям за около 25 минути. През това време нарязвам краставицата и я посолявам, нарязвам и доматите (тях не ги посолявам, но ако желаете, го направете).
За дресинга - в купата, в която ще е салатата, изсипвам йогурта и изстисквам лимона, прибавям зехтина, пипера, копъра и магданоза и след това разбърквам. Когато пшеницата е готова, я прибавям в купата, след това краставицата, домата и лука и разбърквам. Може да се добави и сирене, ако желаете.

Става бързо и засища, така че лично аз не готвя нищо друго, когато решим да вечеряме такава салата. Simple Smile

Добър апетит. Simple Smile

# 80
  • София
  • Мнения: 35 943
Kazmii
Рецептата е интересна, но едно предложение от мен. Wink
Пшеницата, може да я накиснеш за 24 часа във вода, като водата сменяш 1-2 пъти. Много по-здравословно е.
Преди време бях фен на накиснатите семена и ядки и специално пшеница /Камут, Спелта, Лимец,  Фаро и т.н. - тези видове / идеално се получаваше чрез накисване / освобождават се полезни ензими, които подпомагат смилането, запазват се и полезните елементи - витамини и т.н./ и е ...  вкусна.

# 81
  • Мнения: 154
Kazmii
Рецептата е интересна, но едно предложение от мен. Wink
Пшеницата, може да я накиснеш за 24 часа във вода, като водата сменяш 1-2 пъти. Много по-здравословно е.
Преди време бях фен на накиснатите семена и ядки и специално пшеница /Камут, Спелта, Лимец,  Фаро и т.н. - тези видове / идеално се получаваше чрез накисване / освобождават се полезни ензими, които подпомагат смилането, запазват се и полезните елементи - витамини и т.н./ и е ...  вкусна.

Благодаря! Relaxed Следващия път, като си я правя, ще накисна пшеницата от предишната вечер.
Откъде купуваш Фаро? Навсякъде търся и не мога да намеря. Thinking

# 82
  • София
  • Мнения: 35 943
Скрит текст:
Kazmii
Рецептата е интересна, но едно предложение от мен. Wink
Пшеницата, може да я накиснеш за 24 часа във вода, като водата сменяш 1-2 пъти. Много по-здравословно е.
Преди време бях фен на накиснатите семена и ядки и специално пшеница /Камут, Спелта, Лимец,  Фаро и т.н. - тези видове / идеално се получаваше чрез накисване / освобождават се полезни ензими, които подпомагат смилането, запазват се и полезните елементи - витамини и т.н./ и е ...  вкусна.

Благодаря! Relaxed Следващия път, като си я правя, ще накисна пшеницата от предишната вечер.
Откъде купуваш Фаро? Навсякъде търся и не мога да намеря. Thinking
Oт един американски сайт /iHerb.com/ -  има тема. Предлагат се различни видове пшеница и други много интересни семена - пробвала съм почти всичко. От пшеницата, най-много харесвах Камут - най-едри зърна, по-мека /за разлика от Лимеца напр./ и много вкусна, но от сайта, в БГ не съм попадала на толкова хубава.
Ето  Organic Farro

# 83
  • Мнения: 41
От скоро съм запалена по здравословните рецепти, та ето една изпробвана, по-различна салата с дресинг, която на мен и приятеля ми ни е много вкусна и често си я правим вкъщи.

Продукти за салатата:
1. 1,5 чаша пшеница - около 250 гр. някъде
2. 1 краставица
3. 3 домата
4. Половин лук
5. Магданоз
6. Сол

Продукти за дресинга:
1. 3/4 йогурт - около 200 гр.
2. 1/2 лимон
3. 2 ч.л. зехтин
4. 1 ч.л. черен пипер
5. Копър
6. Магданоз

Приготвяне:
Първо изплаквам пшеницата и я поставям в тенджера, като заливам с вода така, че да я покрие. Почвам да варя и когато водата кипне, покривам тенджерата и оставям за около 25 минути. През това време нарязвам краставицата и я посолявам, нарязвам и доматите (тях не ги посолявам, но ако желаете, го направете).
За дресинга - в купата, в която ще е салатата, изсипвам йогурта и изстисквам лимона, прибавям зехтина, пипера, копъра и магданоза и след това разбърквам. Когато пшеницата е готова, я прибавям в купата, след това краставицата, домата и лука и разбърквам. Може да се добави и сирене, ако желаете.

Става бързо и засища, така че лично аз не готвя нищо друго, когато решим да вечеряме такава салата. Simple Smile

Добър апетит. Simple Smile

Това ще го пробвам задължително, мерси.

Общи условия

Активация на акаунт