Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 3

  • 67 360
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: X
Не съм яла мед досега.

Последна редакция: чт, 17 май 2018, 05:40 от Анонимен

# 346
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 719
ГТ = гликемичен товар. Малко по-рано пуснах статия за ГИ и ГТ.

# 347
  • Мнения: 31 556
Не съм я видяла. Мерси, ще я чета.

# 348
  • Пловдив
  • Мнения: 1 564

Огромно значение има консумирането на различните въглехидрати. Тънкия момент е до какви стойности се повишава и това зависи от консумираната храна /въглехидрат/.
От всички ще скочи. Просто от бавните на организма се дава шанс да се справят с високата КЗ.
Затова и хората с ИР изключват бързите въглехидрати.

Динята за мен не е бърз въглехидрат.
Няма да водя пак спора за плодовете. Crossing Arms
И за мен логиката е такава, а вероятно и за диетолозите. В болницата ми дадоха малка брошурка и там на всяко хранене има бавен въглехидрат. Разбира се, не изключвам изцяло възможността и те да бъркат...
Аз съм била на режим протеини и зеленчуци, сваля се, но после много бързо се качва, ако не се продължи по същия начин. Затова сега ми се иска да пробвам със Зоната и просто да се науча за постоянно да се храня така. Гледам, че Марта Вачкова невероятни резултати има, а тя 30 години се бори безуспешно с килограмите.

# 349
  • Мнения: X
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Вие сериозно ли мислите, че каквото и да хапнете, инсулинът ще остане нисък? Та той трябва да се покачи, за да смъкне захарта. Ако не се покачи, ще се покачи тя.

Скрит текст:
Дори при ядене на протеини и мазнини, инсулинът се покачва и така и трябва. Е, не колкото при 2те лъжици захар, но определено не е нисък. И  е важно да спадне бързо (на втория час), а не да остане нисък.
Кой твърди това?
Аз поне не съм.....
Да, и КЗ, и инсулин се повишават СЛЕД всяко хранене.То това си е част от нормалното функциониране на тялото...
Тънкият момент е до какви стойности се повишава.
Едно е след дадена храна КЗ/инсулин да се повишат минимално, колкото да се обработи храната и да се нахранят клетките, и съвсем друго е и двете да хвръкнат до тавана.
Най-малко повишение има при мазнините, следвани от протеините.Като писах назад, че докато мазнините са почти на 100% безопасни, то ако се прекали с протеина, то той не се усвоява целия и част от него се преобразува в глюкоза, т.е., пак се стига до високи нива на КЗ/инсулин.

Не искам въпроса ми да изглежда заяждане, но наистина ми е интересно да разбера кой си е мерил инсулина след всяко хранене за да разбере колко се повишава?

Май никой.
Аз само веднъж го направих с една торта.
Решила съм да правя и с други неща експерименти.

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Добре ми се отразяват. Но аз и не съм яла много овесени ядки.
До скоро слагах 3 лъжици, сега една.
Нито преди, нито сега имам проблем. Засищат ме до обедната почивка.
Те са бавен въглехидрат. Но пак в ограничено количество и бавните трябва да се взимат.
Но съм сита и заради суровите семена. На мен вече суровите семена са ми повече. Овеса ми е за цвят  Laughing
Но ми се е налагало само овесени ядки да ям. Пак ме държат сита за дълго.
До организъм си е. На теб едно ще ти влияе, на мен друго.
Пробвай.

Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Не съм Елора, но понеже съм с ИР и съм и любител на овесени ядки (пък и следя темичката от доста време, макар и до сега да не пишех).
Целите, непреработени овесени ядки имат нисък до среден гликемичен индекс и това ги прави ок при ИР. В случай, че се чудиш дали нещо е подходящо между другото, бих те посъветвала да погледнеш за гликемичния му индекс и гликемичния му товар (glycemic index и glycemic load), колкото по-малко, толкова по-добре.

Статия на Любомир Иванов за гликемичния индекс на храните
Голяма база данни на английски език за гликемичния индекс и товар на храните

И дори при въглехидратите с нисък и среден индекс е важно да не се прекалява.


А преработените? Предполагам, че в магазина са преработени.
Откъде се взимат непреработени овесени ядки?  newsm78

Скрит текст:
При ИР, а и не само, е особено важно КЗ, респективно инсулина, да се държат ниски.
А това става с консумиране на храни, които не влияят върху тях, или вилянието е минимално.Такива храни са протеини и мазнини.Като най-добри са мазнините.
Прекалени количества протеин, които тялото не може да усвои, също се трансформират в глюкоза, за да се съхранят за бъдещо ползване.
Дали една храна повишава бавно или бързо КЗ, няма особено значение, щом в крайна сметка КЗ, респективно инсулина се повишават много.И няма никакво значение дали това става за 15 минути или за час и половина.За хората с ИР не е полезно и препоръчително.
И още:2 филийки пълнозърнест хляб повишават КЗ по-бързо и повече от 2 ч л захар.


Защо?
Ами, не знам....така пише д-р Дейвис в "Пшеницата-маскираният убиец".
Предвид други неща, които е писал и съм доказала с личен опит върху себе си, че са верни, съм склонна да му вярвам и за това.Той се занимава с изследвания, проучвания, така че едва ли е написано за пълнеж на страници.
В някои източници пълнозърнестия хляб има по-висок ГИ от захарта, предполагам затова.
фруктоза -22
кристална захар (сукроза)-65
пълнозърнест хляб-69/71/79 (срещала съм тези три стойности, идея нямам коя е вярна)

Но както писах, според мен ГИ при ИР не е важен.Всяка храна, която повишава КЗ, без значение дали бързо или бавно, би трябвало да се избягва.Защото дали КЗ, респективно инсулина, ще се повишат за 10 минути или за 1,5 часа, все е вредно, щом достигат високи стойности.
Каква е разликата, ако изядеш топка сладолед и след 15 минути КЗ/инсулина са в "небето" и да изядеш купа овесени ядки и след 1,5 часа КЗ/инсулина пак са в небето?
След 15 минути по-вредни ли са отколкото след 1,5 часа?

Според скромното ми, непрофесионално мнение, високите КЗ/инсулин са си вредни и след 15 минути, и след 1,5 часа.
Затова аз лично, гледам като цяло да ги държа ниски.Т.е., избягвам храните, които ги повишават, без значение бързо или бавно.

Аз пък не съм съгласна.
ГИ е важен но донякъде. Много по-важно е какво се яде. Писала съм. ГИ на динята е двойно примерно от спагетите. Ама аз ако седна да ям спагети всеки ден, щото било с ниско ГИ, след месец, ще мрънкам, че ставам пак свиня.
Ама с динята няма този проблем. Слабея си с нея.
Освен това всеки човек с ИР реагира различно на определена храна.
Аз ако изям 2 лъжици захар на гладно, ще озверея от глад бързо.
А хляба ще ме засити.

Има огромно значение, че се покачва плавно КЗ. Това дава шанс на инсулина да си свърши работата.
Скрит текст:
Иначе съм решила аз експеримент да си правя. Да изследвам КЗ и инсулин след диня, и обилен обяд без хапче.
Даже и мисля и изследване след моята си закуска да направя да видим как са нивата.
Ама кога ще е не знам, но като го направя ще се отчета веднага.
Инсулина така или иначе, си върши работата, сваля КЗ.И според мен е абсолютно без значение дали я сваля след половин час, или след 2 часа....основното е, че и двете се повишават много, а не че това става бързо или бавно.
Разбира се, че можеш да не си съгласна...аз не пиша като последна инстанция, нито да убеждавам някого в нещо.
Не съм лекар, нямам и претенции, че разбирам на 100% как действа тялото.
В случая нямам предвид дали от дадена храна се слабее/дебелее, или дали съм сита или гладна след нея.
А колко се повишават КЗ/инсулин и как това влияе на организма.
Т.е.:Какво значение има дали:
1.когато изям 3 парчета диня и КЗ/инсулин скочат за половин час съответно на 12/240
или
2.когато изям 2 филийки пълнозърнест хляб и КЗ/инсулин скочат за 2 часа на 12/240,
след като е доказано, че високите КЗ/инсулин нанасят поражения на тялото?
(числата са напълно произволни...)
Има ли значение дали високите КЗ/инсулин ще вредят половин час след хранене или 2 часа след хранене?
Та, аз от тази гледна точка разглеждам храните.Избягвам тези, които повишават много КЗ/инсулина, без значение дали това става бързо или плавно.
Целта ми е и КЗ, и инсулина да си стоят ниски постоянно.Така са най-безопасни.И след като овеса, пълнозънестите храни, плодовете ги качват много, пък било то и плавно, ги избягвам.
Наблягам на храни, които имат минимално влияние върху тях-протеини и мазнини.
Защото, според мен, едно е да повиша КЗ до високи стойности веднъж седмично, като хапна например сладолед/ягоди/черен шоколад, и съвсем друго е да вдигам КЗ до висините всеки ден, ядейки овесени ядки/пълнозърнести продукти/плодове....
Да, след лъжичка захар ще съм гладна след половин час, а след филия хляб ще съм гладна след 2 часа.
Ама какво значение има това, ако и след двете КЗ ще е във висините и ще прави поражения?

Ох, аман от тоя ГИ. Ще го намеря и ще го убия  Crossing Arms
Хайде карай само на спагети, че го четох Гито им - 46 някъде.
Пробвай така. Яж седмица само диня. Почини си и яж цяла седмица спагети. Може и да се изследваш.
И ела кажи как си.
Ха на бас, че от динята ще отслабнеш, а от спагетите не.
Може и да не е спагети. Хляба също е с по-нисък ГИ от динята.
За мен е абсурдно да се твърди, че 2 лъжици захар са по-полезни и нямало да ми вдигнат така кз и инсулин от хляб или диня.
ИР не се хваща от ядене на диня. А в много случаи от безразборно ядене.
Огромно значение има консумирането на различните въглехидрати. Тънкия момент е до какви стойности се повишава и това зависи от консумираната храна /въглехидрат/.
От всички ще скочи.
Просто от бавните на организма се дава шанс да се справят с високата КЗ.
Затова и хората с ИР изключват бързите въглехидрати.

Скрит текст:
Динята за мен не е бърз въглехидрат.
Няма да водя пак спора за плодовете. Crossing Arms

Аз точно високата КЗ искам да си спестя, а не да я повишавам до "тавана" , пък после да давам шанс на тялото да я сваля.
Приела съм, че високата КЗ ми вреди.И се опитвам да я вдигам минимално, като наблягам на храните, които почти не й влияят.
Защото, според мен, едно е след хранене да скочи до 15 , и съвсем друго, да се вдигне само до 6-7.Във втория случай и инсулина също не се вдига много, просто защото няма нужда от много инсулин, за да се свали КЗ от 6-7 на 4 например....А според мен именно това е целта ми-да държа инсулина нисък.
Динята е основно вода и захар.И доста скоростно изстрелва КЗ нагоре, инсулина и той скача и бързо, и много.
Ами, сори, ама аз не ща да си причинявам това.Не и всеки ден.Не е полезно за Моето здраве.
Ако на някой не му пречи, о.к.
А спагети не ям.Не защото са с нисък ГИ, а защото са направени от боклук-съвременното брашно.
И пак се повтарям, ама...Аз не разглеждам динята и спагетите от гледна точка на отслабване.
А как влияят на КЗ/инсулин.За мен, и двете не са подходящи за често ядене, защото и двете храни изстрелват КЗ нагоре, много.

# 350
  • Мнения: 2 103
Снощи след вечеря също мерих КЗ - голяма купа зелена салата с 2 сварени белтъка, 3 маслини и 4 зонови кюфтета от тиквички, овесени трици, яйца, сирене и кашкавал - на 60 минута 5,3
Днес на гладно - КЗ 5,3
Слез закуската на 60 минута КЗ 5,8, сега измерих и малко преди 120 минута 5,6   - а тя беше 30 гр. суроватъчен изолат, 70 гр. киви, 250 гр. ягоди и 18 бадема. 
Ще изчакам да минат 3те месеца от натоварванего с глюгозата и ще пусна ГХ, КЗ и инслулин на гладно. Поне 3 месеца трябва плътно в зоната, за да се видят реални резултати.
*Дорис*, elitsa_b, christiana_ малко само трябва да почетете информация и знам, че ще ви хареса!

Скрит текст:

На всички препоръчвам зелената част от таблицата за трите макронутриента! Разгледайте я и вижте количествата - за някои храни са нищожни /точно като динята 1/2 чаша от 250 мл./, точно защото бързо влизат в кръвния ток и се бълва инсулин!
http://www.vzonata.com/Tablica.htm
Amour*, съгласна съм, че динята е неблагоприятен въглехидрат!
Въздържайте се от нея, съвсем минимални количества и инсулина скача, както и всякакви пълнозърнести спагети и брашна!

# 351
  • Пловдив
  • Мнения: 1 564
Ровейки се за статии, днес попаднах на интересно проучване за връзката между солта и ИР. И се оказва, че диета с малко сол увеличава HOMA индекса... Много странно, но би трябвало да е достоверно, защото е в научно списание, което е достатъчно качествено за да е включено в Pubmed.
За който е интересно, може да погледне тук https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4230999/pdf/nihms620664.pdf

# 352
  • Мнения: 17 969
Дорис, и аз гледах Марта Вачкова в неделния блок. За мен Зоната е много добра, балансирана и приятна диета..., НО не мога де справя с нейните блокове, чета, омотвам се, трудна ми е. Ако можех да си позволя като нея друг да ми готви и да ми носи вкъщи....ехееее нямаше да се замисля дори.

# 353
  • Мнения: 5 459
 Аз пък снощи вечерях с 200 грама череши. Това е единственият плод на ,който не мога да устоя. Ииии....тази сутрин кантарът мръдна най-после с 400 грама минус. Кръвната ми захар пак е 4.2. Не знам вече на какво да вярвам.

# 354
  • Мнения: 4 042
Шантава работа е това с кантара, и аз вече не знам в какво да вярвам Grinning
От известно време наблюдавам, че всяка вечер, когато пия инозитол, на другия ден съм по-лека. На 2-3 дена го пия и не мога да разбера има ли връзка с него отслабването или не. Ето примерно последните наблюдения - онзи ден бях хапнала 1046 кал, вечерта пих инозитол, сутринта - минус 300 грама. Вчера ядох 809 кал, не пих инозитол, сутринта +200 грама. Физическата активност една и съща, въглехидратите до 30 грама. Не знам какво да мисля просто... Никъде не съм срещала да посочват, че подпомага отслабването, просто го препоръчват като добавка при ИР. Не знам как да разбера има ли връзка или е просто съвпадение?

# 355
  • Мнения: 1 684
mama_na_nana,
Благодаря ти за информацията. Ще разгледам по подробно , междувременно с радвам ,че пишеш и менюто си за деня. Смятам да те следвам седмица , две докато се науча сама как да си изчислявам блоковете.

# 356
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 719
Момичета, на мен ми бяха изписали Иногинол. Той подпомага лечението на метаболитен синдром, СПКЯ и други подобни. За инозитолът пише:
ИНОЗИТОЛ таблетки 500 мг. * 100 GNC

Предназначение:
Инозитол или още известен като витамин от групата В или по-точно инозитол е другото наименование на витамин В8. Той спомага за нормалния пренос на хранителните вещества през клетъчната мембрана, като по този начин допринася и за поддържане на нормална концентрация на холестерол в кръвта, улеснява метаболизма на мастните киселини, предпазва черния дроб.


# 357
  • Мнения: 2 103
elitsa_b, мога да споделям моите менюта, ще се ориентираш.
Скрит текст:
Обядът ми днес беше 3 БПВМ
1 1/2 блок протеин - 3 варени белтъка
1 1/2 блок проетин - 45 гр. сирене
1 блок въгрехидрат - 200 гр. домат
1 блок въглехидрат - 160 гр. варен на пара за 3 минути замразен зелен боб
1 блок въглехидрат - 140 гр. домашно печени червени чушки от камерата на хладилника останали последни запаси
3 блока мазнини - 1 ч.л. зехтин
raja_nikol, ако мога да помогна с нещо - питай! Смятам, че доста добре съм овладяла хормоналното хранене на зоната.
И по този повод като видях, че alinnna е вечеряла само череши, а те за блок са 8 броя си представям каква хормонална буря си е причинила.
Може и 24 броя =около 150 гр. да изяде на хранене, което е 3 блока /но все пак в зоната Бари Сиърс и сътрудниците му препоръчват за жените блоковете от плодове да са не повече от 2-3 за деня/, но задължително към тях е трябвало да прибави и 3 блока протеин /давам няколко примера - 75 гр. вече готово печено пилешко месо или 105 гр. вече готова изпечена скумрия или 150 гр. домашно изцено кисело мляко или 150 гр извара, или 30 гр. суроватъчен изолат/ и задължително мазнини - 1 ч.л. зехтин или 9 маслини или 1/2 авокадо/! И готово - всичко е точно за едно перфектно балансирано хормонално хранене! Simple Smile

Ще споделя и за нахута - изсипвам 300-400 гр. нахут в купа, заливам го добре с вода за 24 часа. Периодично я сменям, накрая изплаквам добре, добре отцеждам и слагам в кутия с капак в хладилника. Отмервам  от нея колкото ми трябва и го варя за минута, колкото да омекне и добавям към салати или за хумус, или за печива. Като когато ще го влагам в печива не го варя предварително, за да избегна още една термична обработка и съответно, да не се покачва ГТ.

Последна редакция: чт, 17 май 2018, 13:21 от mama_na_nana

# 358
  • софия
  • Мнения: 4 180
Момичета, имам една питанка -лекарката ми ми каза, че не бива да пия кафе ако с него няма и храна, тоест като пия кафе трябва успоредно с това и да хапвам нещо. Това наистина ли е така, защото аз съм си свикнала кафето да си го пия без храна с него, а и не хващам логиката защо е необходимо newsm78

# 359
  • София
  • Мнения: 3 285
Това пък за пръв път го чувам. Даде ли ти някакво обяснение?

Общи условия

Активация на акаунт