За любителите на салати - тема 2

  • 98 234
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 9 825
По- нагоре сте написали “расол”.
Това за ядене ли е, или спел-чекът се шегува нещо?
Много обичам патладжани, печени или мариновани. Нищо лошо не ми става от тях, но ММ ги избягва, казва че започва да го боли черният дроб.
Едно от любимите ми, нз дали е точно салата, но се води “гриловани зеленчуци”. Включва тиквички, патладжан, моркови, гъби, лук, чушки. Това съчетавам успешно с пресни домати и малко сирене. Може и без сирене, защото избягвам солта.

# 121
  • Мнения: 2 760
Печатна грешка е вероятно и се има предвид "на разсол". Отдавна не бях чувала този израз.

# 122
  • Мнения: 9 825
Значи Пресол - тоест се остава да се само осоли като се слага върху сол ли?

# 123
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Разсол е кисело зеле, саламура за туршия или термично обработено и осолено месо.
Това по нашия край.

# 124
# 125
  • Мнения: 8 880
Под влияние на дълго обсъжданите тук моркови по корейски, днес пекох на фурна моркови, нарязани на дълги ивици, в зехтин и кориандър. Имам и една смес от видове едро млян пипер и чесън, сложих и от нея. Много вкусно се получи.

# 126
  • Пловдив
  • Мнения: 144
Включвам се със салата от айсберг, домашни краставички, царевица, копър, зехтин и бял балсамико! Много свежа и вкусна салатка се получи. Wink

# 127
  • Мнения: 797
По- нагоре сте написали “расол”.

Здравейте. За пояснение расола е армеева чорба. Става за готвене ако не е мухлясал и де слага в капами, при нас в Родопите се слага сока в тенджерата със сърмите. Обожавам кисели сърмички, дори не ги мия.

За салата Айсберг, имам оригиналната рецепта в рецептите.бг. Много е вкусна с домашен дресинг.

И аз съм почитателка на гриловани зеленчуци с чесън и олио, оцет.

Установявам че на ориз с месо много му върви доматена салатка или сока от буркан люти чушки:)
 За да ви изненадам ще споделя че като малки в стар фасул със сестра ми изяждахме по една чиния туршия.

Много харесвам тези салати-торти, които са рендирани на ситно, картоф, краставички, морков, чушка и други и стават за гости. За ордьовър и на всеки остава по едно парче.
 

# 128
  • Мнения: 9 569
Правих си наскоро "алтернативна" зелена салата - краставици, авокадо, бейби грах и варено яйце. Дресинг - по желание. Много е хранителна.

# 129
  • Финландия
  • Мнения: 169
Правя една много бърза картофена салата.
Обелвам картофите и ги нарязвам на много дребни куб4ета. Сварявам ги в подсолена (около 5 6 мин). Измивам със студена вода и ги оставям да се отцедят и поизстинат. Разбърквам с изцедено кисело мляко и подправям със сол, бял смлян пипер и копър. Като поседи  е по вкусна.

# 130
  • Мнения: 959
Момичета отново сте надминали себе си с рецепти за вкусни салатки. Simple Smile Но исках да питам да сте засичали тема за разядки? Аз със салатката вечер си представям разядка с хрупкав хляб и ми се иска да чуя повече идеи.

# 131
  • Мнения: 9 468
в гърция ядох една много хубава салата /по-скоро разядка/ със сирене и люти чушки, мммм.

# 132
  • Мнения: 442
Момичета отново сте надминали себе си с рецепти за вкусни салатки. Simple Smile Но исках да питам да сте засичали тема за разядки? Аз със салатката вечер си представям разядка с хрупкав хляб и ми се иска да чуя повече идеи.

Здравей! Ще ти напиша три рецепти, които са страхотни.

Разядка с риба тон:
- Консерва риба тон в собствен сос ( парченца )
- една кутийка майонеза
- 1 краставица
Робата тон се отцежда добре от соса. Смесва се с майонезата.
Краставицата се реже на малки кубченца и се добавя. Всичко се обърква. Става много вкусно.


Разядка с печени чушки
- печени чушки
- цедено мляко
- майонеза
- сирене
- чесън- настърган или на миниатюрни парченца.
Чушките се обелват и се нарязват на малки парченца. Добавят се цеденото мляко, майонезата, сиренето и чесън на вкус. Няма грамажи, правиш на око и опитваш, както ти харесва.

Разядка с тиквички
- тиквички ( сваряват се, но частта без семките и излиза малко количество, така че и 10 да си вземеш, не са много)
- сирене
- чесън
-майонеза
- по желание копър ( аз не съм слагала)

Тиквичките се обелват, изрязва се само местата част без семките. Сваряват се и се отцеждат максимално от водата. Смесва се с останалите съставки отново на око. Получава се голяма вкусотия.

И трите са много вкусни. Правих ги в петък, всички останаха много доволни.

Най- лесна и бърза е разядката с риба тон.

# 133
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Разядки и аз обичам.

Първата ми (напоследък любима) е супер проста. Цедено мляко / пасирана извара / сладкарска извара от Лидл + малко сол, сиренце и лютеница.

Другото което правя е: Печен патладжан, печена пиперка, чесън, сол, магданоз и майьонеза  и/ или заквасена сметана. Всичко на око заедно в чопъра влиза и го меля докато ми хареса консистенцията.

# 134
  • Мнения: 2 320
Майонезата почти навсякъде може да се смени с кисело мляко или с котидж сирене за по-нискокалоричен, но също толкова кремест вариант. Simple Smile
Моята версия на разядка с риба тон:
Отцедена риба тон от консерва
2 варени яйца
2-3-4 кисели краставички
Буквално 1-2 с.л. майонеза - за спойка
Ако има нужда от още спойка - кисело мляко
подправено със сол, чесън, черен пипер, пушен червен пипер

Идеално е за мазане на филийки.

Мисля и аз едно такова кьопоолу-подобно да си направя да стои под ръка.

Общи условия

Активация на акаунт