Джинджифилът - как и за какво го използвате?

  • 14 297
  • 81
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 10 766
Пускам тази тема, защото ми се иска в нея да споделим опит, идеи и най-вече рецепти за тази подправка, билка и суперхрана.  Hug

# 1
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Аз се записвам само с това, че част от обелено малко коренче нарязвам на тънки, буквално прозрачни филийки и добавям на тиквена крем супа, понякога оставям да поври минутка-2 с джинджифила да пусне още повече вкус, защото иначе вкусът е само ако случиш резенче.

Чувала съм и за чай от джинджифил, но нито знам колко се слага, нито колко се вари, нито дали накрая става за пиене.

# 2
  • Мнения: 442
Здравей! Ние сме го използвали вкъщи за подсилване на имунитет и при настинки, в комбинация с мед и лимон. Настъргва се джинджифил в тази смес и се приема по някоя лъжичка през деня. Нямам точно съотношение между продуктите, правя го на око.
Иначе съм чувала, че се отслабва с чай от джинджифил, но нямам лични наблюдения.

# 3
  • Майничка
  • Мнения: 12 483
Зимата ми е задължителна подправка на крем супи. Забъркваме и мед с лимонов сок и настъргано коренче като имуностимулант. И на чай го пием, но не отслабваме. Laughing
Иначе - топъл дресинг на зелени салати /затоплен мед, зехтин, черен пипер, джинджифил и чесън на прах/.
Добавям го в паеля с пилешко или морски дарове, също и в пилешки или агнешки късчета, мариновани в кисело мляко, червен пипер, джинджифил и чесън. Пилешки пържоли също мариновам с джинджифил и чесън.
Слагам в меденки, медени блатове или медена заливка на сладкиши.

# 4
  • Мнения: 39 041
Кръцкам го суров през зимата и влагам в чай. Само толкова за употребата от мен, но се записвам да следя вашите идеи.

# 5
  • София
  • Мнения: 2 515
Джинджифил  ( ако ви харесва като  вкус) се кълца на ситно с чесъна и лука, когато се прави ястие от сорта на яхния. Просто се запържва заедно с лука и чесъна е началото, но не се слага много, едно две резенчета. Чай за кашлица - резени лимон и джинджифил се варят заедно и се пият, помага много, на 100%. И температура съм сваляла със същата смес, но с много много джинджифил вътре, да люти. Пресече 39 градуса температура веднага.

# 6
  • Мнения: 3 747
Много обичам джинджифил. Мога да го сложа на почти всичко. За зимата е идеален за чай - малко коренче джинджифил се нарязва на ситно, залива се с гореща вода, подправя се с мед и лимон - супер чай става. Другото е нарязан на малки парчета и смесен с малко мед директно се дъвче - пак за имунитет. В манджи го слагам настърган на най-ситното на рендето.

# 7
  • София
  • Мнения: 10 766
Радвам се, че вече има включили се в темата. Определено ще има нови неща за научаване. Искам да попитам, някой правил ли си е фреш с добавено парченце джинджифил (имам предвид изцеден)?

# 8
  • Майничка
  • Мнения: 12 483
... Искам да попитам, някой правил ли си е фреш с добавено парченце джинджифил (имам предвид изцеден)?
Не съм правила, но навън често си поръчвам с добавка джинджифил.

# 9
  • Мнения: 5 095
Много ми хареса темата  bouquet
Отскоро купувам джинджифил и го варя на чай. Пробвала съм да го слагам в ястия, но го усещат и се мръщят. На мен лютивината му не ми пречи и му се наслаждавам. Варя парченце, нарязано на ситно във вода и всичко е на око - и парченцето и водата, че и времето за варене. Има ли точна рецепта за чай от джинджифил? Срещам различни варианти...вари се, запарва се, кой начин е най-добър?

# 10
  • Мнения: 5 819
   Чувала съм, че джинджифилът е доста полезен и наистина е мощен имуностимулант. Вкусът му не ми допада заради лютивата му, а аз мразя лютиво. Но съм склонна да пробвам във вид на чай или забъркан с мед и лимон. Чела съм, че се използва и за често уриниране.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 147
Записвам се и аз да следя темата, защото много го обичам, но за сега не съм готвила с него, пия го само на чай. Много помага за болно гърло, като освен комбинацията с мед и лимон съм си добавяла и липа, парчета ябълка или дюля, и се е получавал много приятен чай.

# 12
  • Мнения: 234
Аз го използвам,когато правя кекс с моркови,много добре се съчетават канела,джинджифил и кардемум (не знам дали така се пише на бг)

# 13
  • София
  • Мнения: 10 766
Аз го използвам,когато правя кекс с моркови,много добре се съчетават канела,джинджифил и кардемум (не знам дали така се пише на бг)

И аз правя подобен кекс по тази рецепта.

# 14
  • Мнения: 10 610
Купувал съм чай от джинджифил от чужбина - според мненията на семейството много помагал при настинки. А къде предлагат джинджифилови курабийки и джинджифилова бира ? За курабийките по-може да се намери рецепта, ама бирата къде я има  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт