Катък

  • 1 986
  • 7
  •   1
Отговори
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 318
Решила съм да направя катък.

Знам, че млякото се вари на водна баня, за да се сгъсти и се бърка периодично против загаряне, но другите подробности ми се губят. Чета какво има в мрежата, но не попадам на автентичната рецепта. Някъде има сирище, а в детските ми спомени баба слагаше само сол. Не съм сигурна в технологията и не искам да прецакам хубавото домашно овче мляко.

Затова ви моля да давате изпитани рецепти с вкус като от едно време. Благодаря на всички, които ще ми окажат помощ.

# 1
  • Мнения: X
http://pep-4o.blogspot.bg/2015/09/blog-post_29.html Пеп4о е страхотен кулинар и много отзивчива съфорумка. На нейните рецепти може да се има пълно доверие.

# 2
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 318
Благодарско! И тази я видях. Но ми направи впечатление, че се разчита на време, за да се сгъсти. На снимките е като цедено гъсто кисело мляко, има лъскавина. Аз си го спомням с гъстота на сирене маскарпоне, което се постига с извеждане на течността с помощта на памучни фитили, най-често използвахме марлени. Единият край се топваше в подсоленото мляко, а другият - в буркан, където се оттичаше цвикът.

Не предполагах, че се вари цели 4 часа. Рецептата е много полезна и определено ще се възползвам от нея.

# 3
  • Мнения: X
Пипкава работа е катъкът. Но имам някакви спомени, че се прави през август-септември. Или греша...

# 4
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 318
Имаше нещо такова. Не ставаше във всеки сезон. Млякото трябва да е гъсто. На мен в началото на април ще ми донесат около 5-10 литра, отсега ме сърбят ръцете и съм готова да му се въртя дни наред на пета, само да стане хубав.

# 5
  • Мнения: X
Най-добре питай пеп4о нямаха ли тези месеци нещо общо с температурата, при която зрее катъка. Тя винаги отговаря изчерпателно и тук, и в блога.

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Най-добре питай пеп4о нямаха ли тези месеци нещо общо с температурата, при която зрее катъка. Тя винаги отговаря изчерпателно и тук, и в блога.

месеците имат общо с храненето на животното.
тогава млякото е най-гъсто и отнема по-малко време премахването на излишната вода и се получава повече катък.

как се прави - незнам. не съм виждала.
 знам, че на село го правеха края на лятото, когато животните се вкарваха в оборите.

# 7
  • Варна - Монреал-Едмънтън
  • Мнения: 178
http://pep-4o.blogspot.bg/2015/09/blog-post_29.html Пеп4о е страхотен кулинар и много отзивчива съфорумка. На нейните рецепти може да се има пълно доверие.

За катък  - не знам.
За пеп4о - ние с моите приятели и викаме Леля Пепа. Много ми помогна нейния блог  за да се уча на кулинария като се преместих в Канада преди 9 години. Рецептите са много добри.
 

Общи условия

Активация на акаунт