за КОЛЕДНАТА ПУЙКА

  • 8 514
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 394
Знам ,че е рано,но с малкото бебче искам да се подготвя от сега, пък и тук и без това коледното пазаруване започна, тъй че...давайте идеи как се правят най-вкусните коледни пуйки Praynig

# 1
  • Мнения: 645
Печена пуйка с кестени


ПРОДУКТИ:
1 пуйка
500 г кайма
1 пакетче (125) г краве масло
100 г ориз
150 г сушени сини сливи, предврително накиснати за около 1 час във вода
1 голяма кисела ябълка, обелена и нарязана на кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
200 г кестени, опечени, обелени и нарязани на ситно
100 мл олио
1 с.л. ситно нарязана мащерка
1 с.л. чубрица
1 дафинов лист
10-15 зърна черен пипер
3 с.л. брашно
сол на вкус

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете, измийте и отцедете пуйката. Натрийте я с брашно от вътрешната страна. Измийте я отново и я намажете със сол, смлян черен пипер и стрита чубрица.
Задушете в олио ситно нарязания лук, заедно с каймата и почистеният и зимит ориз. Нарежете на ситно сините сливи и ги добавете към сместа. Залейте с 1 ч.ч. вода, добавете черен пипер и сол, даф. лист и мащерката. Варете на умерен огън десетина минути. Прибавете опечените и обелени кестени и нарязаната на ситно яблка. Разбъркайте добре и наапълнете уйката със тази смес и я зашийте.
Поставете в намазана с олио тавичка, облейте с предварително разтопеното краве масло и печете на умерен огън. За да сте сигурни, че пуйката е опечена бучнете с дървена клечка в свивката между бута и тялото.


Пълнена пуйка със сармички


ПРОДУКТИ:
1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
1 голяма кисела зелка
50 г краве масло
50 г шунка, нарязана на ситно
1 глава лук
100 г бекон
1 голяма ябълка
2 с.л. стафиди
2 с.л. коняк
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. вино
2 с.л. олио
3 с.л. олио
1 лимон
3 ч.ч. вода
сол, черен пипер и ким на вкус;

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат.
Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби).
От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.
Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути.
Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове отт компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).

# 2
  • Мнения: 6 243
За да стане пуйката сочна - това важи най-вече за селските пуйки състезателки, а не за онези вносни кокони, я пека увита в листа от кисело зеле. То си пуска сока и я "овлажнява". На слаба фурна. Като се запекат първите листа, ги сменям и т.н. За да се изпече една пуйка ми отива една средно голяма глава зеле и един следобяд. Пускам я по обед на слабо, шетам си и си я наглеждам. За коледната вечеря е готова и си струва времето.

# 3
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 786
Не знам с какво ще я пълня, но вече знам как ще изглежда Wink
Ето един нов начин да приготвите Новогодишната пуйка.

1. Изрежете алуминиево фолио в желаните форми.
2. Сложете пуйката в тавата за печене, внимателно нагласете фолиото (вижте приложението)
3. Опечете съгласно рецептата ви и сервирайте.
4. Вижте лицата на гостите си...


# 4
  • Мнения: 6 029
Ауууу
Бу, направо е супер, от де го извади тва newsm10

# 5
  • Мнения: 1 655
Вие ще ме убиете от смях:) С тея пуйки състезателки и пуйки кокони:)А пуйката на Бу печена на бански ме довърши:)

# 6
  • Мнения: 1 399
- За да се изпече добре пълнената пуйка са необходими час и половина за първите два килограма и по половин час за всяко допълнително тегло. Това е относително разбира се, пиша го само за ориентация.
- Пуйката не са претъпква с пълнеж, защото при печенето той набъбва.
-  Най-подходящата температура за печене е около 180 градуса, а последния половин час - до 220 градуса.
- Пуйката се изважда от хладилника най-малко четири часа преди пълненето й.
- Пълнежа може да се направи от предната вечер и да се съхрани в хладилник.
- За да се запази сочността на месото може да се увие в листа кисело зеле или да се намаже с мазнина и да се покрие с алуминиево фолио, като последния половин час се открива, за да се получи червена корица. Освен това част от пълнежа може да се вкара под кожата й, като внимателно се отлепва, започвайки от шията й. Последното го знам само на теория, майсторските ми способности не стигат до там да го направя. Laughing  Laughing  
  А колкото до рецептата, в нашето семейство сме нещо традиционалисти по отношение на вкуса и си харесваме най-вече пълнена с ориз и дреболии, а отстрани с кисело зеле. Ммм, прияде ми се.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 679
Леле, Бу, разби ме с тази пуйка. Мислех да правя капама тази година на Коледа, обаче с тази пуйка ще обера точките, така че смятам на нея да се спра  Grinning

# 8
  • Мнения: 6 243
тая пуйка голяма мацка бе!
Да я изядеш направо.

# 9
  • Мнения: 3 394
е това ме разби Close-mas:

# 10
  • Мнения: 830
Е , и аз си мисля от изестно време за пуйка , но за новогодишна .
Сеща ли се някой случайно , за една рецепта на Ути за пълнена пуйка ?! Отдавна я беше давал по ТВ ( аз още бях бременна с голямата ..... ) , правих я и стана идеална просто . Помня само че "пиниза " му беше че бялото месо се изтънява наполовина , т.е. , отпрепарира се кожата , реже се горната половина на месото , после кожата се зашива отгоре . Така по=лесно се изпича бялото месо и не става " тричаво " .  А и се освобождава повече място за плънка  . За плънката - пушени гърди ( свински ) , отстраненото бяло месо на дребничко , дреболийки ако има такива птицата , царевица от консерва . А лук и други работи имаше ли .... ? Пусто , като не мога да намеря къде я записах ..... Печеше се увита с фолио .
А днес пък в едно списание видях идеята за плънка - пилешки дробчета и гъши пастет , и гъбки .
Е , казвайте ?

# 11
  • Мнения: 43
Имам една пуйка селска състезателка  Grinning и се чудя трябва ли първо да я сваря малко или как да я приготвя, за да я направя цяла , пълнена на фурна  Thinking

Ако може някоя мама да даде пълна рецепта за пълнена пуйка с кисело зеле ще съм и безкрайно благодарна  Hug

Общи условия

Активация на акаунт