Препоръчайте рецепта за гозба с патладжан

  • 7 327
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 9 052
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.
как го приготвяте?

# 31
  • Мнения: 574
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.
как го приготвяте?
Режа ги на дълги филии. Осолявам ги и ги оставям да се отцедят. После ги пържа леко на тиган и ги нареждам в тавичка. Слагам ред патладжан и плънка със смлени домати с чесън и магданоз и пак син домат. Запичам ги. Вкъщи много ги харесват.

# 32
  • София
  • Мнения: 12 548
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.
как го приготвяте?
Режа ги на дълги филии. Осолявам ги и ги оставям да се отцедят. После ги пържа леко на тиган и ги нареждам в тавичка. Слагам ред патладжан и плънка със смлени домати с чесън и магданоз и пак син домат. Запичам ги. Вкъщи много ги харесват.

Само че това е много далеч от имамбаялдъ.

# 33
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 187
Имамбаялдъ както съм я яла в Турция се прави по следния начин - в зехтин се задушават лук, моркови настъргани, чесън, домати, малко целина подправят се с мащерка и риган. После патладжаните се издълбават, вътрешността нарязва на ситно и се добавя да се запържи с останалите зеленчуци. Патладжаните се посоляват и запържват от двете страни, после се пълнят с зеленчуковата смес, слага им се най-отгоре по резен домат и се слагат във фурна да се запекат, докато останат на мазнина. Аз ги поръсвам и с магданоз накрая.

# 34
  • Мнения: 902
Мъжът на сестра ми е от Косово и ми каза една рецепта с патладжан, която той пък е научил от един бивш колега от някъде из Азия но не помня точно откъде. Обаче рецептата е да си оближеш пръстите.
Нарязват се патлиджаните на колелца, и се запържват в колкото се може малко мазнина (поемат иначе доста), от двете страни. Оставят се на кухненска хартия да се поизцедят от мазнината за 1-2 минути и още както са топли се слага на едно колелце настъргано сирене /кашкавал(тук в Германия аз слагам Гауда )и се покрива с друго колелце колкото се може еднакво по големина, да стане като сандвич от патлиджан със сирене/кашкавал по средата . ПОсле в дълбок тиган се запържват 1-2 глави кромид лук (на вкус, и в зависимост от това колко са големи), 1-2 Лъжици брашно и около 500 мл пасирани домати (сос). поразбърква се докато сосът леко се сгъсти от брашното и се подправя на вкус с кой каквото обича (аз понеже съм див фен на подправки на това място на рецептата издивявам с 2-3 вида трапезна чубрица, дето съм си ги купила като съм си идвала у нас). Хвърля се една шепа кашкавал (същия който е и в патладжаните) настърган в соса и се разбърква докато се поразтопи и разтегли вътре в соса. След което се слагат внимателно сандвичетата от патлиджани в тигана едно до друго, да плуват в соса. Оставя се за около 1-2 Минути на слаб огън да поседи, и се сервира с пресен хляб или багет. Умирам си за тая манджа на часа!

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
преди няколко дена правих капоната.
много е вкусна като престои.
става и студена и топла за ядене

# 36
  • Мадрид / София
  • Мнения: 5 912
Писто от испанската кухня:


Задушавам лук, скилидки чесън нарязани на ситно, чушки, моркови, тиквички и патладжани, нарязани на кубчета. Добавям сол на вкус, може и лютичко, който обича. Като се задушат хубаво добавям пържен доматен сос ( тук в Испания хо продават готов), ако ли нямате заедно със зеленчуците се нарязват и домати близо килограм. Добавям малко захар заради доматите, около кафяна лъжичка. Количествата на зеленчуците са по избор в зависимост какво обичате. Горе-долу са по 1-2 бр средно големи. Само доматите са повече.
Яде се с пържени яйца на очи, като пистото се слага отдолу, като гарнитура или самостоятелно.
За пълнените патладжани: може отгоре да се поръсят с кашкавал/ бешамел и кашкавал преди да се запекат.
За мусаката: на шайби е по-трудоемко и не ми хареса токлова. Втория път ги нарязах на кубчета и ги задуших заедно с лука и морковите, после и каймата и подправките. И когато вече беше готоео задушено всичко, го залях с бешамел и кашкавал и го запекох. Повече ми хареса и по-малко време отнема.
Тукашните патладжани нямат нужда от изкисване, не горчат.
Печени шайби патладжан леко намазани с олио и посолени, се нареждат - шайба патладжан, сирене, патладжан, домат. После пак патладжан, сирене, патладжан, домат.

Последна редакция: нд, 01 апр 2018, 21:18 от Angela61

# 37
  • София
  • Мнения: 10 766
Тези дни пак ми се доядоха патладжани и се сетих за темата. Ето още няколко идеи от мен:

Зелен хайвер

Рибена супа със зеленчуци

Зеленчуци асорти с доматен сос

Свински рулца с патладжан

# 38
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Патладжан с кайма

https://www.facebook.com/watch/?v=1342239145910158

Общи условия

Активация на акаунт