Препоръчайте рецепта за гозба с патладжан

  • 7 340
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
обожавам патладжан и редовно готвя:

кьопоолу(имам няколко варианта)
патладжан с нахут
паста със запържен патладжан
патладжан бюрек
имамбайълдъ
грилнат на шайби (става и в тиган), после мариновам със зехтин, чесън, копър и балсамико и ядем към салата
ползвам наситнен на кубчета и запържен патладжан в доста ястия, в които има кайма, т.е. замествам каймата с него (мусака, пълнени чушки, болонезе)

# 16
  • Мнения: 9 052
Има ли разлика при кьопоолу(имам няколко варианта) и имамбайълдъ . Мисля са едно и също?
 

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
има разлика.

кьопоолуто се прави от печен патладжан, който после се прави на пюре.

имам байълдъ (имам книжки с турски рецепти) е пълнен патладжан с доматен сос. в Бг мисля е като манджа тип яхния.
уики по въпроса

# 18
  • Мнения: 9 052
аз винаги съм ги смятала за едно и също.
сега ми се дояде патладжан, а имаме грахова супа ...

# 19
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Моята баба ми правеше имам байалдъ от запържен патладжан на филийки, реди се ред пат, ред лук и моркови (също запържени), после пак ред патладжан и т.н.

Накрая цялото това се запича.

Голяма играчка е, но много го харесвам и така го правя и до ден днешен. Имам баялдъ с разполовени патладжани така и не харесах.

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз я правя с цял патлаждан, нарязан на ветрило, като долната част остава неразрязана,т.е. там където ще лежи патлаждана.
така го запържвам от всички страни и пълня със запържен лук, чесън, моркови. слага се между пластовете, слага се мед (аз слагам меласа), даф. лист, наситнени домати и оставям на слаб огън да къкри.
става и топло и студено за ядене. като престои един ден и става по-вкусно.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Моята баба ми правеше имам байалдъ от запържен патладжан на филийки, реди се ред пат, ред лук и моркови (също запържени), после пак ред патладжан и т.н.

Накрая цялото това се запича.

Голяма играчка е, но много го харесвам и така го правя и до ден днешен. Имам баялдъ с разполовени патладжани така и не харесах.

И моята така го правеше, само слагаше и домати при лука, а сега и аз го правя по същия начин в йена.

Затваряше и в буркани, студено също е много вкусно.

# 22
  • софия
  • Мнения: 4 180
Аз лично правя "ПЪЛНЕН". Както  се приготвят пълнени тиквички-патладжана го режа на две продълговати части,издълбавам вътрешността,но не на цяло.Тази вътрешна част я запържвам със кайма,добавям ориз.Подправки-сол,а чубрика,черен пипер и червен пипер добавям,ако каймата няма никакви подправки.Отгоре слагам  шайби домати-2 или 3 ,колкото са нужни,за да се покрие.Нареждам в тава или плике,добавям вода-до половината на патладжана(а не до горе-защото ще "плувне" Grinning) и пека.

Вчера пробвах тази рецепта и стана страхотна гозбичка. Мисля тези дни да пробвам и от другите  Hug

# 23
  • Вила Великула
  • Мнения: 2 004
Аз към Печени патладжани с фета добавям и нарязан на ситно обелен домат и магданоз.
Става много вкусно.
Кюфтенца от патладжани също стават вкусни.

# 24
  • Сливен
  • Мнения: 4 216
Има още една рецепта,която правя с патладжани. Нарязвам патладжана първо на две големи половини,след това на широки ленти.Реда в плике,заедно с моркови-които са нарязани по същият начин.Заливам с вода-да ги покрие съвсем малко,поръсвам със соли пека.Когато водата се "поизпари","поръсвам" с малко олио,обръщам веднъж и готово.

# 25
  • Мнения: 3 225
Здрвейте, колко много вкусни рецепти от патладжан!
Признавам си, не ми е много познат и използван, но отскоро правя някои неща и се харесват на всички.

Аджапсандал
Скрит текст:
намерих го в руски сайт  http://ochenvkusno.com/ochen-vkusnyj-adzhapsandal/

патладжани - 5 бр. средно големи
чушки - 4-5 бр. различен цвят
лук - 3-4 глави
картофи - 600 г
домати - 3 бр.
дом. пюре 1 с. л.
чесън - 5 скилидки
босилек, магданоз, кориандър, сол, черен пипер на вкус, олио, 2 ч. л. захар

Правя го с шарените патладжани, те не горчат, ако вземете лилави, трябва да ги изкиснете.
Патладжаните и картофите се режат на едро, чушките и доматите се почистват и режат също, лука - на полумесеци.

В голям съд пържим картофите почти до готовност и ги вадим. В същото олио пържим патладжаните ок. 7 мин., добавяме лука докато стане прозрачен, след това и чушките.
Връщаме картофите с половината чесън, бъркаме. Добавяме домати, пюрето, захарта, подправки на вкус, вкл. зелени.
Огънят е силен. Слагаме капак и задушаваме ок. 5 мин. след което добавяме останалия чесън и зеленина. Задушаваме още няколко минути.
Не се добавя вода! Задушават се зеленчуците в собствен сос.
Изключвате котлона и го оставяте под капак за половин час или повече. Вкусен е и студен, и топъл.

Получава се нещо като имамбайълдъ с картофи, чудесна лятна гозба!

И не е трудно, описанието отнема повече време Simple Smile

# 26
  • София
  • Мнения: 6 094
Много обичам патладжани и като основно, и на разядка. Някои от написаните рецепти съм правила, но прочетох и много нови.

Патладжани с топено сирене
1кг патладжани се запържват или запичат с малко мазнина. Запържват се или се задушават 1 глава лук, 1 глава чесън /аз слагам по-малко/, 1кг домати, босилек и/или риган.
В тава се редят домати, патладжан, топено сирене, настърган кашкавал. Залива се с две-три разбити яйца и отгоре се слага 50гр масло /аз слагам по-малко/. Запича се. Понякога добавям и други сирена, които са изостанали в хладилника.

Правя и лазаня като редувам запечен /запържен/ патладжан и кори. Сходно е с гръцката мусака, но не слагам канела и карамфил.

За разядка, освен с майонеза, може да се смеси и с извара + сметана или пък с цедено кисело мляко + зехтин. Като се добавят чесън, магданоз и натрошено сирене, става Kissing Heart

# 27
# 28
# 29
  • Мнения: 574
Патладжаните са любими в къщи. Любимото ни е имамбалдъ.

Общи условия

Активация на акаунт