WAYA – истинският път към регулирано храносмилане

  • 14 950
  • 164
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4
Значението на витамин D
Приблизително 30% от всички възрастни и деца имат недостиг на витамин D.
Ненапразно наричат витамин D „слънчевия витамин“. Той се генерира в кожата ни при излагане на слънчева светлина. Освен това, той присъства и в някои храни като месо, мазни риби, обогатено мляко и сокове. Въпреки това, само чрез храната не можем да си набавим достатъчно количество витамин D.

Витамин D през зимата
Витамин D се произвежда в кожата ни под въздействието на UVB лъчите. Проникването на UVB лъчите се намалява при лоши метеорологични условия, когато прилагаме SPF слънцезащитни продукти и при хора с по-тъмна кожа. Например меланинът в кожата на хора с по-тъмен тен има същия ефект върху абсорбцията на UVB лъчите като SPF 15 слънцезащитен крем, когато се прилага върху лица с по-светла кожа. И в двата случая абсорбцията на UVB се намалява с 99%.

Доброто генериране на витамин D зависи от ъгъла на падане на слънчевите лъчи. Колкото по-високо е слънцето, толкова повече UVB лъчи се абсорбират. През зимата слънцето е ниско, така че абсорбцията на UVB лъчите и следователно синтезът на витамин D намалява.

Независимо от сезона, с повишен риск от недостиг на витамин D са бебетата и малките деца, възрастните хора, при които се намалява способността за синтез на витамин D, хората с наднормено тегло, бременните жени, както и всички, които целенасочено избягват излагането на слънчева светлина. Отдавна е известно, че витамин D допринася за здравината на костите, както и за здравето като цяло.

Доказани ползи от витамин D
Ролята на витамин D в тялото все още не е напълно обяснена. Въпреки това, за някои от тези процеси имаме солидни доказателства и можем категорично да твърдим, че витамин D допринася за подобряване на здравето.

- Витамин D допринася за нормалната концентрация/използване на калций и фосфор
- Витамин D допринася за необходимите нива на калций в кръвта
- Витамин D допринася за здрави кости
- Витамин D допринася за мускулната функция
- Витамин D допринася за поддържането на здрави зъби
- Витамин D допринася за функционирането на имунната система
- Витамин D играе роля в клетъчното делене

Здрави кости
Една от най-важните роли на витамин D е запазването на адекватна серумна концентрация на калций и фосфор чрез увеличаване на абсорбцията им от червата, както и растежа на костите и правилното функциониране на паратиреоидния хормон, за да се поддържат нивата на калция в кръвта. Дефицитът на витамин D променя метаболизма на минералите, което води до ниска костна минерална плътност и увеличава риска от загуба на костна маса или фрактури. Рахита или меките кости, дължащи се на недостиг на витамин D при деца, е рядко заболяване в развития свят от средата на 20-и век поради витамин D хранителни добавки.

Имунна система
Витамин D играе важна роля в нормалното функциониране на имунната система, което беше потвърдено и от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Различни проучвания показват връзката между дефицита на витамин D и честотата на респираторните инфекции и грипа.

Препоръчителната дневна доза са 400 IU (международни единици) витамин D на ден за деца до 1-годишна възраст, което е равно на 10 μg. Тийнейджърите обаче трябва да получават 400 до 1000 IU/ден. Препоръчва се също така използваният витамин D да е в маслени суспензии, тъй като това премахва необходимостта от използването на добавки, които оказват влияние върху стабилността и могат да причинят алергични реакции.
Може да прочетете повече за източниците на витамин D в статията ТУК.



Капките WAYA® D3 са единствените капки с пробиотик Lactobacillus rhamnosus GG и витамин D3 в маслена суспензия, поради което вероятността от поява на колики при новородени и кърмачета е минимална.

Включете се в нашата дискусия и спечелете награди!
Споделете до 04.03. като коментар в темата кои са най-важните хранителни източници на витамин D.
Десет от вас ще спечелят на томболен принцип чадър от Медис Фарма. Победителите ще бъдат обявени в настоящата тема на 06.03.

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 11:09 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 547
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 2
  • Мнения: 5 668
Хранителни източници на витамин D са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

# 3
  • Мнения: 28 868
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 4
  • Мнения: 710
Витамин D има най-вече в мазни риби като сьомга и риба тон, както и в рибеното масло, месо, мляко, маргарин, черен дроб, жълтъка на яйцата и други.

# 5
  • Мнения: 2 682
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 6
  • Мнения: 220
Най-важните хранителни източници на витамин D са  мазните риби - сьомга, тон, скумрия ; черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки ; кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 7
  • Мнения: 1 421
pибнитe мacлa, ocoбeнo мacлo oт чepeн дpoб нa тpecka, тo ocвeн чe cъдъpжa oмeгa-3 мacтни kиceлини, e мнoгo бoгaтo нa ecтecтвeнo пpoизвeдeн витaмин Д.
Pиби, kaтo capдини, xepингa и coм, koитo ce xpaнят c плaнkтoн ca cpeд нaй-дoбpитe изтoчници нa витaмин Д3, сьомгата, скумрията и рибата тон
Яйцата също са източник, както гъбите печурки и шийтаке

# 8
  • Мнения: 1 799
Имам непоносимост към риба, затова разчитам на черния дроб, яйчните жълтъци, кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал). Макар че около 30 минути на слънце са предостатъчни да си набавим нужното количество, но темата е за хранителните източници.

# 9
  • Мнения: 68 350
Можем да си набавим витамин D , като консумираме следните храни:  рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 10
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 170
Витамин Д се съдържа в гъбите, в пастървата, яйцата, животински черен дроб

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 6 468
"Споделете до 04.03. като коментар в темата кои са най-важните хранителни източници на витамин D." - мазните риби, черния дроб, яйца /жълтъци/, гъби, краве масло и млечни продукти.

# 12
  • Мнения: 21 207
Най-важните хранителни източници на витамин D са :
-мазните риби ( сьомга, тон, скумрия ) ; дъговата пъстърва ;
черният дроб ;
яйчните жълтъци ;
гъбите ;
-млякото.

# 13
  • Мнения: 7 246
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби (сьомга, скумрия ,сардини) черен дроб ,жълтък.

# 14
  • Мнения: 978
Витамин Д може да се приема чрез храна или хранителна добавка, но най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце.
Популярни храни, които съдържат витамин Д:
- Сьомга (особено уловена в дивата природа);
- Скумрия;
- Гъби (особено ако при отглеждане са излагани на ултравиолетова светлина).
Други храни, които съдържат по-малко количество витамин Д или не са толкова популярни в България:
- Масло от черен дроб на треска (високо съдържание на витамин Д);
- Риба тон;
- Сардини, консервирани в масло;
- Черен дроб (телешко или говеждо);
- Яйчни жълтъци;
- Сирене.

# 15
  • Мнения: 5 095
Най-важните хранителни и естествени източници на витамин Д са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 16
  • Мнения: 1 772
Витамин Д се съдържа в мазни риби (тон, сьомга, скумрия),черен дроб, в яйчения жълтък и млечни продукти.

# 17
  • Мнения: 991
Съдържа се в сьомга, скумрия, риба тон, яйчен жълтък, черен дроб.

# 18
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 043
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 19
  • Мнения: 3 481
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък. Също и излагането на слънчева светлина на открити части на тялото.
Аз лично считам, че приемът през зимните месеци е недостатъчен и затова в семейството приемаме витамин Д на таблетки.

# 20
  • Мнения: X
Право в десетката с тази тема...
Изследвах си преди месец витамин Д и се оказах със стойности 16....
Изписаха ми го на капки, а в аптеката въобще нямаше нищо на капсули. За първи път виждам Вашия продукт, и другия месец може би ще го поръчам да пробвам, тъй като и без това ще го пия месеци наред.
Витамин де има в много хранителни продукти, но истински , аз се съмнявам, че това което се предлага е със запазени качества, макар и продуктите на по-високи цени.
Иначе знам само за яйцата, млякото, дроб, риба и сирене. Най-вече СЛЪНЦЕТО. И то от дланите !

# 21
  • Мнения: 1 978
Мазните риби - скумрия, сьомга, риба тон...
Дроб
Жълтъци
Млечни продукти
Гъби
Слънцето

# 22
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Риба, млечни продукти и яйца. Това са продукти, които се хапват всекидневно у дома.

# 23
  • Мнения: 551
Дъгова пъстърва, сардини, гъби, яйца, телешки черен дроб.

# 24
  • София
  • Мнения: 12 298
Сьомга, скумрия, гъби, масло от черен дроб на треска, риба тон, сардини, консервирани в масло; черен дроб (телешко или говеждо), яйчни жълтъци, сирене.

# 25
  • Мнения: 2 290
Старая се да не пропускаме при слънчево време да сме на открито с децата, за да  си набавяме вит Д по естествен път Smile
Иначе, от храните наблягаме на риби: capдини, xepингa и coм, koитo ce xpaнят c плaнkтoн и ca cpeд нaй-дoбpитe изтoчници нa витaмин Д3, сьомга, скумрията и рибата тон.
Яйцата също са източник, както гъбите, но тях все-още не ги предлагам на децата.

# 26
  • София
  • Мнения: 964
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини,гъби, черен дроб и жълтък.

# 27
  • Бургас
  • Мнения: 12 811

Ох,аз имам много заболявания и заради улцерозен колит храната ми е еднообразна-пиле,ориз, картофи.Имах заболяване на щитовидната жлеза,наложи се да я премахнат оперативно.В един момент поради липса на витамин Д развих хиперпаратиреоидизъм и за съжаление зъбите ми се изпочупиха жестоко и се наложи да ги извадят.Сега съм на 35 години,с точно 4 зъба в устата.
Всеки ден приемам витамин Д,за да не започнат да се чупят и костите ми.Моля се да не се случва.
Иначе храните,богати на витамин Д (които за съжаление не мога да консумирам) са:
Мазните риби като риба тон, скумрия,сьомга,пъстърва;
Жълтъците на яйцата;
Черния дроб;
Гъбите;
Мляко и млечни продукти
На детето си давам почти всеки ден от тези храни,само гъби не желае да яде,също така му давам и хранителна добавка с рибено масло всеки ден.

# 28
  • Мнения: 394
Витамин Д се съдържа в гъбите, в пастървата, яйцата, животински черен дроб

# 29
  • у нас
  • Мнения: 5 696
Най-важните хранителни и естествени източници на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, както и хайвера, телешкия дроб, жълтъка, гъбите, млякото и сиренето.

# 30
  • Мнения: 1 427
Витамин D има най-вече в мазни риби като сьомга и риба тон, както и в рибеното масло, месо, мляко, маргарин, черен дроб, жълтъка на яйцата и други.

# 31
  • Варна
  • Мнения: 383
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибата,черния дроб и жълтъците.

# 32
  • Мнения: 20 087
Витамин Д е може би най-трудният за набавяне за организма, най-добрите храни за набавянето му ca:
Рибнитe мacлa, ocoбeнo мacлo oт чepeн дpoб нa тpecka, тo ocвeн чe cъдъpжa oмeгa-3 мacтни kиceлини, e мнoгo бoгaтo нa ecтecтвeнo пpoизвeдeн витaмин Д. Koлkoтo c пoвeчe плakтoн ce xpaни eднa pибa или мopckи бoзaйниk, тoлkoвa пo-гoлeми koличecтвa kaлцифepoл cъдъpжa нeйнoтo мacлo.
 Pиби, kaтo capдини, xepингa и coм, koитo ce xpaнят c плaнkтoн ca cpeд нaй-дoбpитe изтoчници нa витaмин Д3. A зa дa пoддъpжaнe нa cтaбилни нивaтa нa kaлцифepoлa в kpъвния cepyм ce пpeпopъчвa koнcyмaция нa cтyдeнoвoднaтa cьoмгa, ckyмpия и pибa тoн.
Пpecнитe яйцa oт cвoбoдни kokoшkи ca cъщo дoбъp изтoчниk нa витaмин Д3.
Телешки черен дроб.
Ako чoвek избягвa вcичkи живoтинckи xpaнитeлни изтoчници, мoжe дa cи гo нaбaвя oт гъбитe пeчypka и kитaйckaтa гъбa– шийтake.

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 3 150
Витамин Д се съдържа в мазните риби, млечни продукти, яйца, гъби, черен дроб.

# 34
  • Мнения: 879
Много малко храни в природата съдържат витамин D. Най вече в мазната риба (като сьомга, риба тон, скумрия).Рибените масла от черен дроб са сред най-добрите източници.Малки количества от витамин D се намират в говеждо месо черен дроб, сирене, и яйчни жълтъци. Витамин D в тези храни е предимно под формата на витамин D 3 и неговия метаболит 25 (OH) D 3.Някои гъби осигуряват витамин D 2 в променливи количества.Гъби с повишени нива на витамин D 2 от излагане на ултравиолетова светлина при контролирани условия, също съдържат витамин д.

# 35
  • Мнения: 3 541
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибите, като сьомга, риба тон, скумрия, херинга, сардини, но и в рибеното масло, яйцата и черния дроб.

# 36
  • Мнения: 982
Витамин D може да си набавим от мазни риби, хайвер, млечни продукти, яйчен жълтък.

# 37
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 553
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 38
  • Мнения: 2 024
жълтък, черен дроб, риба и хайвер Simple Smile

# 39
  • Мнения: 662
С най високо съдържание на витамин  D храни са маслените риби,яйчните жълтъци,гъбите,кравето масло и млечните продукти.

# 40
  • Мнения: 14 715
Рибата,млякото,дроба,жълтъка са богати на витамин Д.

# 41
  • София
  • Мнения: 13 044
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби (сьомга, скумрия ,сардини) черен дроб, жълтък, млечни продукти.

# 42
  • Мнения: 376
Хранителни източници на витамин D са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите, кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

# 43
  • Мнения: 475
Витамин D има най-вече в мазни риби като сьомга и риба тон, както и в рибеното масло, месо, мляко, маргарин, черен дроб, жълтъка на яйцата и други.

# 44
  • Мнения: 1 705
Най-важните хранителни източници на витамин D са :
-мазните риби ( сьомга, тон, скумрия ) ; дъговата пъстърва ;
черният дроб ;
яйчните жълтъци ;
гъбите ;
-млякото.

# 45
  • Мнения: 556
Витамин Д има предимно в мазните риби, субпродуктите, яйцата

# 46
  • Варна
  • Мнения: 613
сещам се само за рибата

# 47
  • Мнения: X
Природен източник на витамин Д са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини. Също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби. И повече излагане на слънце.

# 48
  • някъде
  • Мнения: 4 955
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби (сьомга, скумрия ,сардини) черен дроб ,жълтък, мляко, сирене.

# 49
  • Мнения: 780
Витамин D има в рибата тон, сьомгата, лесно достъпната на българския пазар скумрия, както и в прясното мляко (важно е то да бъде пълномаслено, за да може мастноразтворимия витамин Д в него да се разтвори в организма).

# 50
  • Мнения: 1 998
Най-важните хранителни източници на витамин D са: дъгова пъстърва, гъби, сардини, яйца,телешки черен дроб.

# 51
  • София
  • Мнения: 663
Хранителни източници на витамин D са мазните риби - сьомга, риба тон, скумрия, черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки, кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 52
  • Мнения: 3 196
Слънцето, месо, мазни риби, рибено масло, пилешки черен дроб, яйца, жълтъй, обогатено мляко и сокове

# 53
  • Мнения: 1 555
Слънцето е важен източник на вит.Д, а от храните - рибите сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, хайвер, както и телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 54
  • Мнения: 603
Витамин Д се съдържа в мазните риби /сьомга, скумрия и др./, черния дроб, яйцата /жълтъците по-специално/, млечните продукти.

# 55
  • Мнения: 423
Сьомга, риба тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 56
  • Мнения: 2 063
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 57
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 687
По-добре мазните риби са богат източник на витамин С - риба тон и сьомга. Има го и в черния дроб и дори сиренето.

# 58
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 416
Естествен източник на витамин Д са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 59
  • Мнения: 5 241
Богати на витамин D са : риба ( като дъговата пъстърва  е един от най-добрите източници), гъбите, яйца,  телешки дроб...

# 60
  • Мнения: 4 555
С най-високо съдържание на витамин D са по-мазните риби, като скумрията, сьомгата, рибата тон, дъговата пъстърва и др., сардини, също така жълтъкът на яйцето, телешки черен дроб, млечните продукти - сирене, прясно и кисело мляко, кашкавал, кравето масло, гъбите, като манатарки, печурки, сушени шийтаке.

# 61
  • Мнения: 937
[Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 62
  • Мнения: 294
яйца и млечни продукти, риба, телешки черен дроб, гъби

# 63
  • София
  • Мнения: 6 109
Естествен източник на витамин Д са по-
 мазните риби, черен дроб, жълтък.

# 64
  • Мнения: 289
С най-високо съдържание на витамин D са мазните риби :сьомга, тон, скумрия;черния дроб, яйчните жълтъци; гъбите :печурки, манатарки; кравето масло и млечните продукти  като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 65
  • Мнения: 3 010
Сьомга, сардини, риба тон, соево мляко, бадемово мляко, тофу, портокалов сок.

# 66
  • Мнения: 604
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 67
  • Мнения: 847
Важен витамин, през лятото е лесно. През есента и зимата вкъщи го приемаме на таблетки, за да е сигурно, че си набавяме необходимата доза.
Иначе се среща в гъбите, рибата, телешки черен дроб, яйца,

# 68
  • София
  • Мнения: 231
Естествен източник на този витамин са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 69
  • Мнения: 989
Най-важните хранителни източници на витамин D са  мазните риби - сьомга, тон, скумрия ; черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки ; кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 70
  • София
  • Мнения: 1 480
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 71
  • На брега на морето
  • Мнения: 614
Източници на витамин Д са млякото и неговите производни, яйцата / жълтък, мазните риби / рибено масло, черен дроб, гъби

# 72
  • Мнения: 311
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга,риба тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 73
  • Мнения: 851
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби, сьомга, скумрия и сардини, черен дроб, гъби и яйца.

# 74
  • Мнения: 2 591

Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните рибите- сьомга, скумрия; черния дроб, жълтъкът  На яйцето и гъбите(за които не знаех).

# 75
  • Мнения: 82
Най-важните хранителни източници на витамин D са: яйчните жълтъци; гъбите; млякото; черният дроб; мазните риби (сьомга, тон, скумрия) и дъговата пъстърва.


# 76
  • Мнения: 1 437
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия,  херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък и  гъбите.

# 77
  • Мнения: 382
Освен че се опитвам всеки ден да излизаме с децата навън,витамин Д им набавям ежедневно чрез сиренце,по-рядко рибка и 2-3 пъти седмично яйце,като наблягам на жълтъка.

# 78
  • Сф
  • Мнения: 10 583
Рибата, гъбите, жълтък и черен дроб.

# 79
  • София
  • Мнения: 135
Най-важните хранителни източници на витамин D са  мазните риби - сьомга, тон, скумрия ; черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки ; млечните продукти - кравето масло, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 80
  • При децата ми
  • Мнения: 5 986
Естествен източник на витамин D са рибите, черен дроб, гъбите-печурки, манатарки, жълтък. Млечните продукти също.

# 81
  • Мнения: 221
Мазните риби, гъбите, жълтъкът, черния дроб и млечните.

# 82
  • Мнения: 1 199
Най-важните хранителни източници на витамин D са: гъби, рибни продукти, яйца и телешки черен дроб!

# 83
  • София
  • Мнения: 1 296
Витамин D може да се набави чрез хранителни добавки, чрез продължително излагане на слънчева светлина или чрез правилно хранене. Храни, богати на витамин D са дъгова пъстърва, гъби, сардини, яйца, телешки черен дроб,  сьомгата и херингата.

# 84
  • Мнения: 1 770
Естествени източници на витами Д са:
Излагането на слънчева светлина, рибните масла, сьомга, скумрия, риба тон, пресните яйца, както и гъби печурки и гъби шийтаке.

# 85
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
  • Мнения: 12 662
Витамин D е може би най-трудният за набавяне за организма, а в същото време играе жизненоважна роля за много процеси в тялото ни, както и за цялостното здравословно състояние.  Витамин D може да се набави чрез хранителни добавки, чрез продължително излагане на слънчева светлина или чрез правилно хранене.
Храните, богати на витамин D са  рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

Последна редакция: вт, 20 фев 2018, 14:45 от Захарчето

# 86
  • Мнения: 61
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък, гъби.

# 87
  • Мнения: 1 583
най-богати на Вит.Д са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 88
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 742
Капките WAYA® D3
риба, гъби, яйца

# 89
  • Мнения: 452
Рибите – сьомга,риба тон, скумрия,  херинга.  Също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 90
  • Русе
  • Мнения: 174
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 91
  • Мнения: 170
 Витамин D можем да си набавим  като консумираме  сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 92
  • Мнения: 243
За разлика от останалите витамини, в случая на витамин D набавянето с храна е малко по-трудно, но не и невъзможно. С най-високо съдържание са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

# 93
  • Мнения: 1 380
Много малко храни съдържат витамин D и то не в много високи количества. Среща се предимно в рибните продукти. С най-високо съдържание са шаранът, змиорката, скумрията, морският вълк и бялата риба. За да се снабдим с необходимото количество на витамин D за деня са ни нужни 200 грама шаран или 400 грама бяла риба.

# 94
  • Мнения: 159
Рибено масло, черен дроб, жълтък, сирене, мляко, сьомга

# 95
  • Мнения: 907
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибата, черният дроб и жълтъкът.

# 96
  • Мнения: 429
Млякото е богат източник на витамин D, както и всички млечни продукти, също и сьомгата, скаридите, яйцата, черния дроб.

# 97
  • Мнения: 1 177
Естествен източник на витамин D са рибите - сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 98
  • EU
  • Мнения: 396
Витамин D има най-вече в мазни риби -сьомга, риба тон, както и в рибеното масло, месо, мляко, черен дроб, жълтъка на яйцата, гъби и други. Излагането на слънчева светлина е много важно.

# 99
  • София
  • Мнения: 3 814
Храни, които осигуряват втамин Д са:
 рибено масло;
 мазни риби, като риба тон, скумрия и сьомга;
 черен дроб;
 сирене;
 яйца.

# 100
  • Мнения: 218
Най-важните хранителни източници на витамин D според мен са по-тлъстите риби, рибеното масло, жълтък и черен дроб.

Последна редакция: ср, 21 фев 2018, 08:54 от stelito321

# 101
  • Мнения: 1 569
Най-добрият източник на витамин D е слънцето, жълтъка и рибеното масло.

# 102
  • Мнения: 376
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 103
  • София-Младост
  • Мнения: 23 270
Черен дроб от различни животни, яйца, мляко, риба (калкан, шаран, сьомга и др)

# 104
  • Мнения: 214
Хранителни източници на витамин D са мазните риби, черния дроб, жълтъците на яйцата, някои видове гъби, кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 105
  • Монтана
  • Мнения: 693
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 106
  • Elhovo
  • Мнения: 356
Източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби , черен дроб и жълтък.

# 107
  • София
  • Мнения: 3 001
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък. Също така пълномасленото мляко, сирене /Сиренето Рикота съдържа пет пъти повече витамин D, отколкото всеки друг вид сирене/, гъби и др.

# 108
  • София
  • Мнения: 561
Хранителните източници на вит. D са: мазните риби, млечните продукти, яйцата - жълтъка по-точно, дроб и др.

# 109
  • Мнения: 160
Мазни риби, като сьомга и скумрия, черен дроб, жълтък, сирене

# 110
  • Пловдив
  • Мнения: 1 307
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби (сьомга, скумрия, сардини) черен дроб, гъби, жълтък.

# 111
  • Мнения: 579
Най-важните източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 112
  • Мнения: 43
Естествени хранителни източници на вит.D са риба(дъгова пъстърва), жълтъци, телешки черен дроб, гъби.

# 113
# 114
  • Мнения: 1 932
Витамин Д се съдържа най-много в сьомгата, риба тон и скумрията, черния дроб, някои гъби, млечните продукти и яйчения жълтък.

# 115
  • Мнения: 116
Хранителни източници на витамин D са:
- рибеното масло,
-мазните риби като сьомга, скумрия и сардини,
-черен дроб
-жълтък.

# 116
  • Мнения: 590
Хранителни източници на витамин D са мазните риби, черен дроб, яйчен жълтък, гъбите- печурки, манатарки, кравето масло и млечните продукти.

# 117
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 691
 Хранителни източници на витамин D са мазните риби, черен дроб, яйчен жълтък, гъбите и др.

# 118
  • Мнения: 1 283
Гъби, мазни риби, яйца, черен дроб.

# 119
  • София
  • Мнения: 869
Естествен източник на витамин D са тлъстите риби, дроб, жълтък и слънцето.

# 120
  • София
  • Мнения: 922
Жълтъкът на яйцето, мазните видове риби, гъби, някои млечни продукти и слънчевите лъчи. Това са източници на витамин Д.

# 121
  • Мнения: 164
Източници на витамин Д са-слънчевите лъчи,по-мазните риби,жълтък,млечни продукти

# 122
  • Мнения: 4 097
Витамин D има най-вече в мазни риби като сьомга, както и в рибеното масло, черен дроб, жълтъка на яйцата, слънчевите лъчи, сирене, мляко.

# 123
  • Мнения: 703
Хранителни източници на витамин D са рибеното масло, сьомга, скумрия, сардини, черен дроб и жълтък. Също така пълномасленото мляко, сирене и гъби.

# 124
  • Бургас
  • Мнения: 2 040
Хранителни източници на витамин D са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

# 125
  • Мнения: 2 725
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 126
  • Мнения: 423
По принцип вит. Д се синтезира най- добре от ултравиолетовите лъчи, но тук се отнася за хранителни вещества. Това са: мазни риби, като скумрия и сьомга, яйчен жълтък, говежди черен дроб, гъби, краве масло, мляко, тофу, както и различни хранителни добваки

# 127
  • Мнения: 642
Ами според мен Витамин D може да се приема чрез храна или хранителна добавка, но най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце.
Има и храни, които съдържат витамин D: Сьомга , Скумрия,Гъби, Масло от черен дроб на треска , Риба тон,Сардини, консервирани в масло,Черен дроб (телешко или говеждо), Яйчни жълтъци,Сирене.

# 128
  • Мнения: 1 146
С високо съдържание на витамин Д са следните храни: Мазни риби (риба тон, скумрия, роба тон и др.), яйца (жълтъците), черен дроб, някои видове гъби (печурка, шийтаке и др.), краве мляко и производните му млечни продукти и т.н.

# 129
  • Мнения: 311
 източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 130
  • Мнения: 468
Естествен източник на този витамин са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 131
  • Мнения: 1 255
 Източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 132
  • Мнения: 14 000
Витамин Д се съдържа в рибеното масло, яйцата, млякото, гъбите.

# 133
  • Мнения: 2 633
Най -важния източник от който можем да синтезираме Вит Д е слънцето. Но в зимните месеци витамина е в недостиг , затова трябва да си го набавим с хранителни добавки, храни или синтетични витамини. Например в рибата е добър източник на вид Д и трябва да присъства на трапезата ни поне 2 пъти в седмицата.

# 134
  • София
  • Мнения: 2 090
Витамин D можем да приемаме като хранителна добавка, да  си набавим  като консумираме риба – сьомга, тон, скумрия..., а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 135
  • Мнения: 130
Много малко храни съдържат витамин D и то не в много високи количества. Среща се предимно в рибните продукти. С най-високо съдържание са шаранът, змиорката, скумрията, морският вълк и бялата риба.Храна богата на Витамин Д Рибено масло (скумрия сьомга, сок от портокал, соя.

# 136
  • Мнения: 475
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби (сьомга, скумрия ,сардини) черен дроб ,жълтък.

# 137
  • Монтана
  • Мнения: 530
Само ограничен брой хранителни продукта съдържат жизненоважни количества витамин D. Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 138
  • Плевен
  • Мнения: 599
Най-добрите източници на витамин  Д са мазните риби - скумрия, сьомга, сардини, също така дроб, жълтък и др.

# 139
  • Мнения: 39 041
- Сьомга, Скумрия,
- Гъби
- Масло от черен дроб на треска
- Черен телешки или говежди дроб
- Яйчни жълтъци;
- Сирена.

# 140
  • Димитровград
  • Мнения: 1 735
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 141
  • София
  • Мнения: 480
Най-важните хранителни източници на витамин D са  мазните риби - сьомга, тон, скумрия ; черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки ; кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 142
  • Варна
  • Мнения: 1 240
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло и мазните риби като риба тон, скумрия и сьомга; също така черен дроб, сирене, мляко, яйца .... Simple Smile

# 143
  • Мнения: 1 795
С най-високо съдържание на витамин D са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб,  жълтъци, гъбите (печурки, манатарки), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

# 144
  • Мнения: 4
Защо се нуждаем от пробиотици за допълнение към антибиотиците?

Всяко антибиотично лечение сериозно нарушава баланса между полезни и вредни бактерии в нашите черва, което скоро може да доведе до нови здравословни проблеми. Най-често срещаните странични ефекти от прием на антибиотици са храносмилателните проблеми.

Общността на всички микроорганизми в нашите стомаси и черва се нарича чревна микробиота. Микробиотата извършва изключително полезна работа за и вместо нас, тъй като помага за разграждане на консумираната храна, защитава ни от вредни вещества и патогени и насърчава нашите клетки да възстановяват и поддържат здрава чревна стена. Микробиотата също така влияе на развитието и функционирането на имунната система и поради това е от съществена важност за нашето здраве.



Здравата микробиота поддържа добър баланс между добрите и вредните бактерии. Здравата микробиота успешно противодейства на опасни външни фактори, които могат да произтичат от най-различни вредни влияния като небалансирана диета, стрес, инфекции, пътуване или прием на антибиотици.

Когато вредните влияния се увеличат твърде много (напр. антибиотично лечение), стабилността на микробиотата е нарушена и не може бързо да се възстанови до нормалното си състояние без помощ. При такива случаи е необходима помощ във вид на пробиотици. Пробиотиците помагат за поддържане на баланс и добро храносмилане.

Диария при антибиотично лечение
Най-честите неблагоприятни странични ефекти при прием на антибиотици включват храносмилателни проблеми като диария, подуване, гадене и болки в корема. Антибиотиците не правят разлика между добрите и лошите бактерии, поради което е възможно полезните да бъдат унищожени заедно с вредните бактерии в червата.
Антибиотичната диария може да възникне незабавно след започване на лечението или дори до осем седмици след края на приема на антибиотик. Диарията възниква при всеки трети приемащ антибиотици.

Можете да балансирате чревната си микробиота с пробиотични добавки
Пробиотиците са живи микроорганизми, особено млечнокисели бактерии, които, ако бъдат приети в достатъчно количество, работят благоприятно за здравето на приемащия. Те се откриват във ферментирали хранителни продукти като кефир и кисело мляко, но също така можем да ги закупим като диетични добавки. Най-добре известният и препоръчителен начин на ползване на пробиотици е свързан с храносмилателни проблеми като диария или синдром на раздразненото черво.

Пробиотичните бактерии в стомашно-чревния тракт се конкурират с вредни бактерии, разграждат хранителни вещества, стимулират стомашно-чревните функции и помагат за засилване на природния имунитет. Погрешно е да смятаме, че един вид пробиотични бактерии има всички изброени по-горе положителни ефекти, тъй като тези бактерии се различават една от друга. Някои са по-ефективни за отстраняване на вредни бактерии, а други работят по-добре за засилване на стомашно-чревните функции и/или регулацията на имунната система. Пробиотиците могат да оказват ефективна подкрепа на чревната микробиота, но само ако са внимателно избрани, изследвани и изпитани.

Кои пробиотици да изберем?
До момента са проучени множество пробиотични щамове, но за лечение на храносмилателни проблеми най-често използваме бактерии от родовете Lactobacillus и Bifidobacterium, както и гъбите Saccharomyces boulardii. Всеки щам има свои собствени показатели, поради което ефектът на конкретен пробиотичен щам не може да бъде обобщен за всеки вид пробиотици.

По-конкретно за предотвратяване на диария, произтичаща от ползване на антибиотици, щамът Lactobacillus rhamnosus GG се е утвърдил като най-значим при клиничните изследвания. Ползването на пробиотици може да допринесе за по-бързо възстановяване след бактериална инфекция, но преди всичко помага за избягване на неприятни храносмилателни проблеми и засилва лечебния процес с антибиотиците. Препоръчително е да започнете прием на пробиотици от самото начало на антибиотичното лечение и да продължите поне до края на лечението. Антибиотиците могат да засегнат пробиотиците неблагоприятно, поради което за оптимални резултати е най-добре да приемате пробиотиците поне два часа след прием на антибиотик.

Правилната и безопасна употреба на антибиотици допринася за по-добър резултат от лечението, по-рядко ползване на антибиотици и намален риск от резистентност на микроорганизми към антибиотици. В допълнение към това е добре едновременно да се приемат безопасни и ефективни пробиотици още от първия ден на антибиотичното лечение. Продуктите Waya® съдържат най-добре изпитаните, микрокапсулирани пробиотични култури на Lactobacillus rhamnosus GG.

Пробиотиците Waya®  - Правилният път до редовното храносмилане

# 145
  • варна
  • Мнения: 193
Набавяме си витамин D , като  консумираме риба – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини. Телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.

# 146
  • София
  • Мнения: 515
Най добрия начин за добиване на витамин Д са слънчевите лъчи, но също така си го набавяме и чрез храни, като риба тон, сьомга, черен дроб, жълтъци

# 147
  • Мнения: 427
Най-важни са риба, жълтък и черен дроб, и не на последно място слънчевите лъчи.

# 148
  • Мнения: 8
На първо място слънцето и след това храни, като риба, жълтък, черен дроб.

# 149
  • Мнения: 7
Винаги слънцето. След него нареждам храни като черен дроб, риба, гъби,жълтък и др.

# 150
  • София
  • Мнения: 1 522
Естествени източници на витамин D са:

риба (сьомга, тон, скумрия)
черен дроб
жълтък
гъбите (печурки и манатарки)
млечните продукти (прясно и кисело мляко, краве масло, сирене и кашкавал)

# 151
  • Мнения: 2 110
Витамин Д си набавяме чрез храни като месо, риба, мляко и млечни произведения, сокове.

# 152
  • Мнения: 630
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 153
  • София
  • Мнения: 569
 С най-високо съдържание са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).

# 154
  • Мнения: 9 467
Хранителни източници на витамин D са  мазните риби - сьомга, тон, скумрия ; черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки ; кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 155
  • добрич
  • Мнения: 339
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

# 156
  • Мнения: 65
Най-важните източници на витамин D  са рибеното масло, мазните риби, черен дроб, жълтък, млечни продукти и не на последно място слънцето!:smile:

# 157
  • София
  • Мнения: 820
Здравейте!
Най-важните хранителни източници на витамин D са - яйца, телешки черен дроб, дъгова пъстърва, сардини, гъби, сом и др.

# 158
  • Мнения: 148
В черен дроб,яйца,червено месо и мазна риба.

# 159
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
  • Мнения: 1 326
Източници на витамин Д, които обичаме в къщи: сьомга, черен дроб, яйца.

# 160
  • София
  • Мнения: 117
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби, черен дроб и жълтък.

# 161
  • Sliven, Bulgaria
  • Мнения: 235
Най-важните хранителни източници на витамин D са  мазните риби - сьомга, тон, скумрия ; черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки ; кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

# 162
  • Мнения: 828
Естествен източник на витамин D са рибите:
- сьомга, тон, скумрия, сардини,както и  хайвер;
Други популярни храни са :
 -телешки дроб, мляко, сирене, жълтък и гъби.

# 163
  • Мнения: 261
Най-важните хранителни източници на витамин Д са рибеното масло, черен дроб, жълтък, мазни риби, млякото, сокове, месо и други.

# 164
  • Мнения: 1 538
Изтеглени са късметлиите, които печелят чадър от Медис Фарма. Това са:

Савина1
mama na sisko
ShikeR
NikoStorm
poems
wistfully
Jeini
ali4ka87
дарито_87
titi1981


Честито!

Очакваме печелившите да се свържат с нас до 13 март на e-mail: igra@bg-mamma.com като напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (имена, адрес и телефон за контакт).

Общи условия

Активация на акаунт