Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

  • 90 161
  • 685
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 5 405
Разбира се, че щях! Blush
Слагай й 3-4 пъти прясно мляко, колкото да я покрие, изхвърляй го като се сгъсти (примерно за 48 часа, нека не са 24) и в зависимост колко гъбка имаш, й сипи повече мляко след тия 4 пъти. Simple Smile По принцип е доста издръжлива, мойта е стояла 2 седмици в едно и също мляко, после я третирах както казах по-горе, даже може и директно да съм сложила ново мляко за кефир, не помня, но най-много веднъж да съм сложила и хвърлила мляко. Simple Smile
Стояла е и само във вода доста време (месец и повече) и после по същия начин я "съживявам". Simple Smile
Момичета, не я отписвайте толкова бързо, корава е гъбката, не се предава лесно. 😀

# 316
  • Мнения: 28 459
Разбира се, че щях! Blush
Слагай й 3-4 пъти прясно мляко, колкото да я покрие, изхвърляй го като се сгъсти (примерно за 48 часа, нека не са 24) и в зависимост колко гъбка имаш, й сипи повече мляко след тия 4 пъти. Simple Smile По принцип е доста издръжлива, мойта е стояла 2 седмици в едно и също мляко, после я третирах както казах по-горе, даже може и директно да съм сложила ново мляко за кефир, не помня, но най-много веднъж да съм сложила и хвърлила мляко. Simple Smile
Стояла е и само във вода доста време (месец и повече) и после по същия начин я "съживявам". Simple Smile
Момичета, не я отписвайте толкова бързо, корава е гъбката, не се предава лесно. 😀
Да и аз виждам, че зрънцата които успях да отделя от пожълтелите сега си правят кефирче, ще го изхвърля още един два пъти и почвам да я пия! Благодаря ти! Hug

# 317
  • София
  • Мнения: 6 254
Аз си пазя шишенца и кутийки от витамини и добавки и в тях пращам кефир по Еконт.

# 318
  • Мнения: 1 381
 Пак имам въпросче Flushed.. гъбката ми от 2 3 дни е някак лигава.. на какво се дължи това и защо става така?

# 319
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 263
Измии я добре със студена вода дръж я на студено Simple Smile

# 320
  • USA
  • Мнения: 675
Здравейте!
Правя си кефир от 5-6 месеца, но зърната се смаляват и не се увеличават като количество, досега трябваше да се удвоят. Успешно си го правя, но ме е страх да не го изгубя. И преди съм правила, но не съм имала такъв проблем. Цедката ми е от неръждаема стомана, не пластмасова, но пак може да се ползва. Та не е това причината.

С една пълна чаена лъжица правя около 240 мл. Понеже не е достатъчно кисело, въпреки че вкъщи е топло- 24 градуса през деня и около 20 през нощта, понякога го държа 48 часа. Мислите ли, че с нещо от изброените греша? Благодаря!

# 321
  • Мнения: 2 600
Не знам, но стоманата пак си е метал.
 

# 322
  • София
  • Мнения: 5 547
И аз знам че не трябва да се докосват до нищо метално,така пише и в сайтовете. Моята я цедя в пластмасова цедка, струват 1 лв.

# 323
  • София
  • Мнения: 6 254
И аз не разбърквам с метална лъжица, цедката ми също е изцяло пластмасова.

# 324
  • Мнения: 1 015
Във връзка с цеденето. На мене това ми е най-досадното занимание. Цедките, които намирам сас с малки дупки и е мъка. От друга страна, понякога трудно различавам топченцатата с мазнина от откъснали се парченца от гъбата (нещо не ме вдъхновява идеята да изям някое, макар че едва ли ще ме отвори).
Та, мисля си да пробвам да поставя гъбата в тензух и се чудя дали ще успее по този начин достатъчно ефективно да контактува с млякото и да го закваси.

# 325
  • USA
  • Мнения: 675
Благодаря ви! Точно от сайт, който продава и има доста информация в него, пише, че няма проблем да е от неръждаема стомана. Вчера си поръчах пластмасова цедка поне да знам, че не е това причината.

# 326
  • Мнения: 28 459
Аз я цедя в пластмасова цедка, която не е точно цедка, а е приспособление за изсипване на течност от буркани с грах, боб, има три ръбчета с които се захваща за съда, дупките са големи и кефирчето се прецежда за минути!Но съм я купила преди много години, не я намирам никъде сега, дори изображение в нета няма!

# 327
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 263
И моята цедка е по-скоро пластмасова решетка с доста широки дупки Simple Smile

# 328
  • Мнения: 5 405
Аз ползвам пластмасова цедка, сравнително дребна, и разбърквам смело с пластмасова лъжица, за да се цеди по-бързо, хич не ми дреме малки ли са дупчиците какви са. Вече я ползвам две години, нищо й няма (от разбъркването в цедката), ако това ви притеснява. Simple Smile

# 329
  • София
  • Мнения: 6 254
И аз разбърквам с пластмасова лъжичка и наливам вода, за да се прецеди хубаво подквасеното мляко.

Общи условия

Активация на акаунт