ИТАЛИАНСКА кухня

  • 103 042
  • 992
  •   1
Отговори
# 390
  • Norge
  • Мнения: 2 311
А аз пред тази салата съм напълно безволева ooooh!
Единствената, която правя с паста, но затова пък я правя в тенджерата, защото иначе не (ми) стига. Blush





# 391
  • MI
  • Мнения: 11 803
Нелка, дай рецепта Simple Smile

# 392
  • Мнения: 896
След като направих супер вкусна паста, да дам отчет и за пицата. Стана пълен провал. От пропорциите кото ми бяха дадени 1,6 кг брашно 1лт вода ми се стори че тестото е много лепкаво и добавих още малко брашно. След втасването се получи нещо като гума, а след изпичането камък Grin Може ли да споделите като консистенция какво трябва да се получи, че аз го направих по-твърдо от тесто за мекици. И горе долу коло големи трябва да са топките за една пица. Аз се опитах от 300 гр. брашно да направя 2 пици, но....

# 393
  • MI
  • Мнения: 11 803
Ваня, тестото за пици е много меко и еластично, почти лепкаво. Ако ти лепне просто слагай по ръцете малко брашно, недей меси докато стане твърдо Simple Smile По-меко от тестото за хляб е, имам предвид този който става на дупки, а не черния плътен. А и нещо във втасването си объркала, кажи точно какво направи за да ти кажем къде е грешката освен в многото брашно.

# 394
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ваня, понеже уикенда правихме, още помня.
Меко, полулепкаво тесто омесихме в робота, след което накрая 10-20 сек на ръка с още 2-3 с.л. брашно. Тестото беше супер меко, но на ръка такова не може да се омеси, по мое лично мнение.

От около 600г брашно направихме 4 пици с диаметър 25-28 см. Самите пици бяха тънки, с по-дебел борд.

Пекохме на камък в газов грил, защото във фурната не се постигат такива Т.

# 395
  • MI
  • Мнения: 11 803
Щом е станало като камък не е и втасало, не е само от многото брашно

# 396
  • Мнения: 10 351
Никога не съм успявала да направя свястна пица от тестото с мая (между другото , не знам какъв опит имате с маята, но аз никога не успях да накарам да ми втаса тесто със жива мая, със сухата ми се получава идеално и то само я смесвам с брашното, не я слагам да бухне), нито от купеното тесто. Затова, колкото и да не е италианско, но правя пицата с едно тесто за питки скуош (в него има и малко масло и прясно мляко), става много крехка и се изпича добре.

# 397
  • Мнения: 896
С маята може също да не се е получило понеже по рецепта е 0,5-2 гр мая на 1 кг. брашно (дозировките бяха написани на плика на брашното), демек около 0,2-0,5 гр мая при 250 гр. брашно (сложих половин кафена лъжичка суха мая). А и в коментарите които четох по темата не се препоръчва много мая и може за това да съм се подвела:#132  
Цитат
Аз си слагам мая, но много, много малко - около 1/6 кубче бирена мая, по рецепта е така. Ако сложите повече, няма да втаса добре, колкото и абсурдно да звучи. Това защото е предвидено много дълго втасване.
Но определено следващия път ще сложа хем повече мая, хем ще оставя тестото за повече от 4 часа да втасва.

# 398
  • Мнения: 10 351
Аз слагам мая колкото пише на пакетчето - ако е за 0,5 кг брашно, на толкова брашно го слагам. Някой път намалявам малко - напр. на 1 кг брашно слагам пакетче и половина мая, но гледам да се придържам към указанията на пакетчето, нямам много опит с маята.

# 399
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Проверих, че пакетчето на Йоткер е 7г, от него правя тесто със 650г брашно. По нашия вкус, така се получават най-добрите печива, не само пица.

# 400
  • MI
  • Мнения: 11 803
Скрит текст:
С маята може също да не се е получило понеже по рецепта е 0,5-2 гр мая на 1 кг. брашно (дозировките бяха написани на плика на брашното), демек около 0,2-0,5 гр мая при 250 гр. брашно (сложих половин кафена лъжичка суха мая). А и в коментарите които четох по темата не се препоръчва много мая и може за това да съм се подвела:#132  
Цитат
Аз си слагам мая, но много, много малко - около 1/6 кубче бирена мая, по рецепта е така. Ако сложите повече, няма да втаса добре, колкото и абсурдно да звучи. Това защото е предвидено много дълго втасване.
Но определено следващия път ще сложа хем повече мая, хем ще оставя тестото за повече от 4 часа да втасва.
С много мая няма да стане добре. Направи нещо като закваска - слагаш маята, много малко захар, половин чаша вода и брашно за да стане като малко по-гъста каша, т.е. не го месиш а просто го забъркваш. Сложи го в изключена фурна и чакай да удвои обема и чак след това замесваш тестото, като добавяш тази закваска. Така няма начин да не стане. После разбираше слагаш вода и брашно като вадиш тези, които си сложила в закваската. Докато правех с бирена мая винаги така процедирах и никога не е имало фал, само трябва малко повече време. Само да добавя, че тестата с много малко мая изсъхват (остаряват) много по-бавно, особено при хляб, питки и тн. се забелязва наистина много разликата. 

# 401
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Нелче, давам  Hug

Паста с пушена сьомга

250г pipe rigate
2 с.л. зехтин
1/2 дл (200мл  Mr. Green)  надробен магданоз
400г пушена сьомга
1 пресен/пролетен лук
1/2 краставица
1-2(3) сварени яйца

Заливка
2 дл (200мл) майонеза + йогурт
1 с.л. хубава горчица
2-3 с.л. нарязан магданоз
сол
чер пипер

----

Свари пастата според указанията. Отцеди добре водата.
Загрей зехтина и добави в него магданоза.
Изсипи към това пастата, размеси добре и остави да се охлади.
Нарежи рибата, краставицата и лука на „пръчици“ (не пиша „жулиен“, защото дължината на „пръчиците“ е малка).
Разрежи яйцата на парченца.
Размеси всичко.

Смеси съставките за дресинга.
Регулирай със сол и пипер според твоя вкус.

----

Моята вариация: Не обичам зехтин и съм го изключила от съставките.
Магданоза съм заменила с копър.
Пастата - с талятелле. Сухите такива ги натрошавам и ги варя така, на парченца.
Майонезата е смесена с йогурт, но без йогуртът да се явява доминиращ.
По желание може да добавиш съвсем малко лимонов сок.
Размесвам всички съставки задно с дресинга в една обща купа, но дресингът може да бъде поднесен и отделно.

# 402
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Нина, ще можеш ли да се ориентираш от тук? Ако не, после ще ударя едно рамо:
https://www.chefstefanobarbato.com/it/pane-di-altamura-pane-pugl … se-fatto-in-casa/
Има и видео, гарантирам че става добре. Но ако решиш да си направиш лиевито мадре ще е с пъти по-добър, а е играчка само първите дни...

Този шеф, на който е рецептата е голям образ, но много добре обяснява. От останалите му рецепти някои ми харесват, други не, но с тестото е просто цар, признала съм го = по-специално за сладки неща и хляб. Simple Smile
Нели,благодаря ти много!Аз чак сега успях да вляза в темата.Ще се ориентирам да.Как се казва хляба който е с много дебела и хрупкава коричка,а когато се разреже,вътре стои на много големи шупли?Ще може ли рецепта за него?

Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 19:27 от Nina_Z

# 403
  • Мнения: 1 545
Нина, хляба с дебела кора и вътре на "дупки" е пане кафоне наполетано, по-назад  съм дала рецептата.

# 404
  • MI
  • Мнения: 11 803
Този от линка също е такъв, тип Алтамура. Различен е от кафоне, не знам кой от двата си яла. Simple Smile Този идвс от Пулия, но е много популярен в цяла Италия, включително в западната част на Кампания основно такъв ядат.

Общи условия

Активация на акаунт