Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
675-689 от 771 отговора


Мнения: 163
Здравейте, и аз да се присъединя към клуба с Хашимото.

Проблемите ми тръгнаха от една тъпа болка в стомаха, гастрото ми ми назначи изследвания на щитовидната жлеза и то тсх и МАТ светнаха като коледни лампички. Днес след УЗ диагнозата беше потвърдена и ми изписаха Еутирокс 50мкг. Честно да ви кажа още не съм го озъзнала малко, защото основно сухата кожа и прочие, които уж са симтоми, за мен са били цял живот нещо нормално. Питането ми е задължително ли ИР и Хашимото вървят ръка за ръка? Питам, защото ендото каза, че ще пусне ИР само защото имам семейна обремененост откъм захарен диабет, иначе не били свързани.
Цитирай

София

Мнения: 797
Хашимото и ИР не вървят задължително заедно, но често се случва. Разбалансираните нива на щитовидните хормони причиняват куп разнообразни щети в целия организъм. Ето, нощното будуване, както и Мон каза, може да се получи и при неоптимална доза. По-конкретно е симптом на висок FT3, който може да е висок и при по-ниска, и при по-висока от нужното доза. И затова е добре да се пускат контролни изследвания на TSH, FT3 и FT4, и да се коригира дозата.

Относно ИР и хипогликемиите, понеже преди време ми се случваха понякога (точно, ако съм пропуснала хранене), миналата седмица пусках кръвна захар и инсулин на гладно. Резултатът е 4.84 захарта и 3.06 инсулинът. Успокоих се, че нямам ИР. С Хаши съм от години. Но диетата е много важна, най-вече да се внимава с въглехидратите и захарта. И да се храним редовно. Действително скоро не ми се е случвало да ми прималява или да притрепервам.

ПП: Този сайт ми беше полезен в изчисленията за ИР - https://www.thebloodcode.com/calculators/
Цитирай


Мнения: 163
Хашимото и ИР не вървят задължително заедно, но често се случва. Разбалансираните нива на щитовидните хормони причиняват куп разнообразни щети в целия организъм. Ето, нощното будуване, както и Мон каза, може да се получи и при неоптимална доза. По-конкретно е симптом на висок FT3, който може да е висок и при по-ниска, и при по-висока от нужното доза. И затова е добре да се пускат контролни изследвания на TSH, FT3 и FT4, и да се коригира дозата.

Относно ИР и хипогликемиите, понеже преди време ми се случваха понякога (точно, ако съм пропуснала хранене), миналата седмица пусках кръвна захар и инсулин на гладно. Резултатът е 4.84 захарта и 3.06 инсулинът. Успокоих се, че нямам ИР. С Хаши съм от години. Но диетата е много важна, най-вече да се внимава с въглехидратите и захарта. И да се храним редовно. Действително скоро не ми се е случвало да ми прималява или да притрепервам.

ПП: Този сайт ми беше полезен в изчисленията за ИР - https://www.thebloodcode.com/calculators/

Ти донякъде ми засегна другия въпрос. Ендото каза, че нямало конкретна диета, която да контролира хашимотото, нямало смисъл да пазя диети, а същевременно ми обяснява как дебелеенето е симптом. Има ли диета, която да ограничи надебеляването при Хашимото?
Цитирай

София

Мнения: 797
Как да няма диета, има. Но то не е спазване на диета, а по-скоро хранителен режим, начин на живот. И не е за отслабване, а за здрави черва (и впоследствие цялостно оздравяване на организма, включително нормализиране на тегло). Прочети за АИП и НВ-ВМ хранене. Wink
Цитирай


Мнения: 70
Моля Ви за коментар на следните резултати:
Hgb  111g/l                        120-160
MCV  76,2 fl                        82,0-96,0
Fe   4,97 micromol/l           6,00 - 26,0
Фертин   10,80 microg/l    13,00-150,00
Фолат в серум   8,32 nmol/l   10,4 - 42,4
Витамин В12   270,60 pmol/l      141-489
Витамин D total  37,34 nmol/l     50-120

Моля при възможност да помогнете с идеи за добавки и дозировка, които могат да се приемат. Мисля, че опита, който имате и това, че споделяте е прекрасно. Благодаря на всички.
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 160
Здравейте,  не знам дали съм за тази тема, но не ми се пуска друга.
С диабет тип 2 съм открит преди година и няколко месеца. Кръвната ми захар беше 12,43. Тогава ми направиха профил за да разберат дали е от стрес или от преди това - от преди това е. По съвет на доцентката в лабораторията минах на диета и за месец я свалих на 10,1, препоръча ми да продължа с диетата но...  Отидох на ендокринолог, изписа ми Метфогамма по 1 на ден, изследвания не ми пусна никакви. В последствие разбрах, че е трябвало, затова я смених. Отидох при друг ендокринолог, понеже този януари кръвната ми захар беше 13,28 и много се стреснах. Каза да пия Метфогаммата 3 пъти по 1, пусна ми и изследвания, да мина на диета и след месец да се върна пак.
Изследванията са:
креатинин 70 - (44-80)
общ холестерол 5,01 - (3,5-5,20)
триглицериди 1,95 - (0-1,70)
cortisol 472,7 - (171-536)
TSH 2,44 - (0,27-4,2)

При вторичния преглед каза, че съм била много здрава, измери ми кръвната захар с апарат и беше 8,7.
Нужно ли е да пускам и други хормони?
В понеделник имам запазен час при трети ендокринолог.
Извинете за дългия пост, но съм се шашнала
Цитирай


Мнения: 5 085
Ясмина, трябва категорична промяна в начина на хранене - тези триглицериди сами по себе си говорят за метаболитен синдром. Диабетът е всъщност краен етап на метаболитния синдром. А захар 8,7 също е висока, няма такова нещо, че си много здрава. Съветът ми е да ограничиш драстично всичко тестено и сладко, картофите, ориза, плодовете. Яж повече зеленчуци и мазнини (но не олио и маргарин, а масло, зехтин, свинска/патешка/пилешка мас). Също е важно на повечето хранения да имаш белтъчини, но не боб или леща (те са много по-въглехидратни, отколкото белтъчинни храни), а месо, яйца, сирене. Кисело мляко също може да ядеш, но нека да е към нещо друго, а не само мляко. Прясното мляко го ограничи, ако пиеш, то е по-въглехидратно.

Не се подвеждай по съветите на ендокринолозите да ядеш пълнозърнест хляб, овесени ядки и плодове - няма да си помогнеш така. Тези храни ги изключи почти напълно. И си купи глюкомер, за да си мериш кръвната захар. Така най-лесно ще видиш кои храни как ти влияят на захарта и ще знаеш да ги избягваш. Захарта се мери преди хранене, после я мериш 1 час след началото на храненето, после още 1 час след това. Дори отначало не е зле да мериш и половин час след началото на храненето, за да проследиш движението. Важно е да поддържаш нормална захар. Това ще стане с драстично ограничаване на храните, които ти казах, и с повечко зеленчуци, месо, яйца, мазнини. Не стой гладна, не пропускай основните хранения (но и не се храни по 5-6 пъти на ден, ако не изпитваш глад). Ако ти пригладнее, хапни сирене или кашкавал, или тахан, или пък ядки. Не налитай на плодове в такива случаи. Освен това махни всякакви сладки напитки - безалкохолни, сокове, смутита и т.н.

Не се бой от наситените мазнини (ще се опитат да те наплашат колко са вредни яйцата, маслото, месото, но лекарите така или иначе са много зле по отношение на храненето, почти не са учили, а малкото, което знаят, е остаряла и опровергана информация).

Има тема във форума за НВ-ВМХ, има и групи във ФБ, където можеш да получиш много полезни съвети.

Що се отнася до други изследвания, е добре да пуснеш пълен липиден панел - не само общ холестерол и триглицериди, а и ХДЛ, ЛДЛ. Също си пусни гликиран хемоглобин. Изследвай и останалите щитовидни хормони (ФТ3 и ФТ4), както и антителата (ТАТ и МАТ).
« Последна редакция: ср, 14 мар 2018, 08:23 от Cioccolata »
Цитирай


Мнения: 2 730
Здравейте,
Не съм с Хашимото, но ми изписаха еутирокс 25 мкг и потеже в тази тема има доста компетентни хора искам да ви попитам дали е задължително да се пие сутрин? Малко ще ми бъде трудно да чакам 30 минути след събуждане, за да пия кафе Crying or Very sad Може ли да го пия вечер, преди лягане, 3-4 часа след лека вечеря?
Цитирай


Мнения: 771
Аз си настройвам двойна аларма един час преди ставане, пия го и си доспивам. Не знам дали е правилно. Ще следя коментарите на опитните момичета. Hug
Цитирай


Мнения: 327
Аз го пия сутрин. Преди ми беше трудно да изчакам половин-един час, но от няколко години вечер си слагам таблетките на нощното шкафче и като се събудя към 4-5 го пия. Не се будя със специална аларма, тъй като няма да мога да заспя пак, така че ако случайно съответната нощ спя непробудно до 7-7.30 (което се случва много рядко), тогава изчаквам половин час все пак.
Иначе в темата съм срещала мнение и за пиене вечер, но не си спомням подробности. Повечето ендокринолози препоръчват приемане сутрин на гладно и по тази причина не съм се интересувала по-подробно за прием преди лягане.
Цитирай

София

Мнения: 797
Здравей, Бледолилава! Би могла да го пиеш и вечер според мен, щом ще е 4 часа след хранене. Защото сутрин е хубаво да се изчака дори повече за кафето, поне час. Има вариант да си навиваш часовник, за да вземеш хормона 1-2 часа преди обичайното ти ставане и така ще можеш да си пиеш кафето спокойно. Някои хора го практикуват безпроблемно. Лично аз, обаче, предпочитам да не си накъсвам съня.

Галя, много ниски стойности като при желязодефицитна анемия. Добре е лекар да изпише железен препарат в каквато дозировка прецени. Витамин С и лактоферин също ще са от полза. Доколкото знам и меласата е богата на желязо. Запаметила съм си един коментар на Денис, който смятам ще ти е полезен:

"Denis, моля те ми препоръчай добавки за вдигане на хемоглобина..

Може да пробвате с хранене, дава добри резултати:
- червени меса
- червено вино
- сокове - червено цвекло, червена чушка, ябълки, портокали, мандарини, грозде
- смокини, банани, ягоди
- яйца, броколи, зеле, карфиол
- какао, меласа
- морски дарове, риба
- Спирулина
- Коластра с Лактоферин
- Лактоферин
- В12+ФК, B6
- Желязо - не винаги ниските нива на желязо, означават дефицит на желязо
- желязото се тълкува с други показатели
- приемът на желязо може да е опасен
"

В твоя случай освен желязото са ниски и другите показатели.. ако искаш разгледай в iHerb има добро органично желязо.

В12 и фолатът също трябва да се вдигат. Има едни подезични комбинирани таблетки, на Jarrow: http://www.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-Methyl-B-12-Methyl-Folat … 00-Lozenges/69333

Ако те не успеят да покачат достатъчно нивата на В12 специално, има много ефективни назални капки: https://alohaexpress.net/product/vitamin-b12-kapki-za-nos-5000-m … g-methylcobalamin

Успех! Hug
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 160
Скрит текст :
Ясмина, трябва категорична промяна в начина на хранене - тези триглицериди сами по себе си говорят за метаболитен синдром. Диабетът е всъщност краен етап на метаболитния синдром. А захар 8,7 също е висока, няма такова нещо, че си много здрава. Съветът ми е да ограничиш драстично всичко тестено и сладко, картофите, ориза, плодовете. Яж повече зеленчуци и мазнини (но не олио и маргарин, а масло, зехтин, свинска/патешка/пилешка мас). Също е важно на повечето хранения да имаш белтъчини, но не боб или леща (те са много по-въглехидратни, отколкото белтъчинни храни), а месо, яйца, сирене. Кисело мляко също може да ядеш, но нека да е към нещо друго, а не само мляко. Прясното мляко го ограничи, ако пиеш, то е по-въглехидратно.

Не се подвеждай по съветите на ендокринолозите да ядеш пълнозърнест хляб, овесени ядки и плодове - няма да си помогнеш така. Тези храни ги изключи почти напълно. И си купи глюкомер, за да си мериш кръвната захар. Така най-лесно ще видиш кои храни как ти влияят на захарта и ще знаеш да ги избягваш. Захарта се мери преди хранене, после я мериш 1 час след началото на храненето, после още 1 час след това. Дори отначало не е зле да мериш и половин час след началото на храненето, за да проследиш движението. Важно е да поддържаш нормална захар. Това ще стане с драстично ограничаване на храните, които ти казах, и с повечко зеленчуци, месо, яйца, мазнини. Не стой гладна, не пропускай основните хранения (но и не се храни по 5-6 пъти на ден, ако не изпитваш глад). Ако ти пригладнее, хапни сирене или кашкавал, или тахан, или пък ядки. Не налитай на плодове в такива случаи. Освен това махни всякакви сладки напитки - безалкохолни, сокове, смутита и т.н.

Не се бой от наситените мазнини (ще се опитат да те наплашат колко са вредни яйцата, маслото, месото, но лекарите така или иначе са много зле по отношение на храненето, почти не са учили, а малкото, което знаят, е остаряла и опровергана информация).

Има тема във форума за НВ-ВМХ, има и групи във ФБ, където можеш да получиш много полезни съвети.

Що се отнася до други изследвания, е добре да пуснеш пълен липиден панел - не само общ холестерол и триглицериди, а и ХДЛ, ЛДЛ. Също си пусни гликиран хемоглобин. Изследвай и останалите щитовидни хормони (ФТ3 и ФТ4), както и антителата (ТАТ и МАТ).

Тези дни ще пусна и другите хормони.  Излиза, че съм смъкнала КЗ само с диета, понеже от средата на януари до сега съм смъкнала 10кг. Сладко въобще не ям, пия само вода и кафе сутрин, хляб само типов и в малки количества, абе изцяло си промених храненето, почти по описания от теб начин. А плодове си хапвам - по 1 портокал на ден Blush
Благодаря за отговора.
Цитирай

Монтана

Мнения: 1 999
Добър вечер.
В понеделник направих едни бързи изследвания.Правени са в овул.фаза. Знам, че някой на този ден не са показателни.
За ЩЖ са ми контролни, другите ги пуснах по своя инициатива. Водя се с Хашимото/хашитоксикоза/.

Пакет ЩЖ- ТСХ- 1,824uIU/ml /0,35-4,94/, фТ3-2,56pg/ml /1,88-3,18/,фТ4- 0,99ng/dl /0,70-1,48/, ТАТ-74,6IU/ml/реф.стойности по-големи от 40/, МАТ-403IU/ml/реф.стойности по-малки от 35/.

Пакет полови- ФСХ-7,23mIU/ml/2,55-16,69/, ЛХ- 53,34mIU/ml / 7,59-89,08/, Пролактин- 13,18ng/ml/ 5-26/, Естрадиол- 238pg/ml /38-649/, Прогестерон- 0,70ng/ml /1,2-15,9/, Тестостерон-0,67ng/ml / 0,14-0,53/. Изненадата ми тук е тестостерона. Предишният път бях 0,55/ 0,45-2,48.

Желязо- 19 umol/L/6-26/, ЖСК-47,9 umol/L/ 47-77/, Кръвна захар- 5,82, Инсулин- 5uU/ml.

В ПКК обаче два показателя, които са ми със страшно отклонение-
Нigh показатели - Неутрофилни левкоцити %- 90,6%/ про реф.44-76/ и неутрофилни левкоцити бр- 4,79 G/L /реф. 2-7,8/
Low паказатели- Лимфоцити%- 1,4%/реф. 20-40/ и съответно Лимфоцити бр.-0,07G/L /реф.0,6-4,1/.

Ще ми кажете ли мнение за общата картина преди да се добера до ендокриноложката си. Напрегнато ми е, имам егати странните резултати за ЩЖ.И какви са тия неутрофили?!
Цитирай


Мнения: 5 085
Ясмина, ако си си променила храненето, тогава може да се очаква промяна и на захарта, и на теглото, то това е и целта. 8,7 все още е висока, но постепенно ще я нормализираш.

Ивел, а не те ли притеснява високият ЛХ? Ужасно висок е спрямо ФСХ, би трябвало да са горе-долу еднакви.
Цитирай


Мнения: 4 606
Скрит текст :
Добър вечер.
В понеделник направих едни бързи изследвания.Правени са в овул.фаза. Знам, че някой на този ден не са показателни.
За ЩЖ са ми контролни, другите ги пуснах по своя инициатива. Водя се с Хашимото/хашитоксикоза/.

Пакет ЩЖ- ТСХ- 1,824uIU/ml /0,35-4,94/, фТ3-2,56pg/ml /1,88-3,18/,фТ4- 0,99ng/dl /0,70-1,48/, ТАТ-74,6IU/ml/реф.стойности по-големи от 40/, МАТ-403IU/ml/реф.стойности по-малки от 35/.

Пакет полови- ФСХ-7,23mIU/ml/2,55-16,69/, ЛХ- 53,34mIU/ml / 7,59-89,08/, Пролактин- 13,18ng/ml/ 5-26/, Естрадиол- 238pg/ml /38-649/, Прогестерон- 0,70ng/ml /1,2-15,9/, Тестостерон-0,67ng/ml / 0,14-0,53/. Изненадата ми тук е тестостерона. Предишният път бях 0,55/ 0,45-2,48.

Желязо- 19 umol/L/6-26/, ЖСК-47,9 umol/L/ 47-77/, Кръвна захар- 5,82, Инсулин- 5uU/ml.

В ПКК обаче два показателя, които са ми със страшно отклонение-
Нigh показатели - Неутрофилни левкоцити %- 90,6%/ про реф.44-76/ и неутрофилни левкоцити бр- 4,79 G/L /реф. 2-7,8/
Low паказатели- Лимфоцити%- 1,4%/реф. 20-40/ и съответно Лимфоцити бр.-0,07G/L /реф.0,6-4,1/.
Ще ми кажете ли мнение за общата картина преди да се добера до ендокриноложката си. Напрегнато ми е, имам егати странните резултати за ЩЖ.И какви са тия неутрофили?!
Освен ендокринолог, виж се и с хематолог.
Неутрофилни левкоцити се повишават и при бактериална инфекция, но много ниски лимфоцити (не само %) Thinking  За евентуално потвърждаване на бактериална инфекция - CRP. То и личния лекар би трябвало да ти разчете и коментира този резултат на ПКК...
ПП: Сега гледам и висок тестостерон, нисък прогестерон...
« Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 08:55 от peneva_a »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
675-689 от 771 отговора