Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
615-629 от 771 отговора


Мнения: 2 024
Тсх 3,937 /0,55 - 4, 78/

Фт3 2,60 /2,3 - 4,2/
Фт4 1,16 /0,89 - 1,76/


Цитирай

Бургас

Мнения: 6 164
Да, определено мини на 50 веднага. Честита и лека бременност  Hug
Цитирай


Мнения: 2 024
Благодаря! Успях да си запиша час за днес. Все пак не е толкова зле положението, нали? Попринцип цикъла ми трябва да дойде утре, така че всичко е навреме нали?
Цитирай


Мнения: 2 112
Като отидох при Начев в деня на М с положителен тест и ТСХ 4,6, той каза "УЖАС!". Но, после се поправи и каза, че много добре съм отишла толкова рано. Smile Лошото било само, че тепърва ще нагаждаме дозата. Разбира се, че не е толкова зле положението.
Цитирай


Мнения: 53
Здравейте.

Пуснах си 2 изследвания на Тироидните хормони. Първото е преди 1 седмица. Второто е от днес.
Направиха ми ехограф и казаха, че се вижда изменение на щитовидната жлеза и вероятно се касае за Хашимото.

Резултатите са следните отпреди 1 седмица:
TSH                               1.35     mU/l        0.35 - 4.94   
FT4                              16.91 pmol/l   9.01 - 19.05   
FT3                              4.91   pmol/l   2.62 -5.7   
Anti-Tg /TAT/          430.91 IU/ml   0- 4.11   H
Anti TPO /MAT/                   0.4   IU/ml   0   5.61   
TSH-R-Ab (TSH рецептор антитела)   <0.315   U/l   0   1.75   

Резултатите от днес:
TSH                                1.36   mU/l   0.35   4.94   
Anti-Tg /TAT/                473.28   IU/ml   0   4.11   H
Anti TPO /MAT/                 0.31   IU/ml   0   5.61   

ТАТ ми се е завишил още за през тази една седмица.... Бихте ли ми дали съвет какво да направя, ако сте имали сходни резултати.

Бях на ендокринолог. В понеделник ще анализираме резултатите. Той изиска мнение на хематолог и алерголог.
Нужно ли е да посетя друг специалист?
Какво ще рече това стократно покачване на ТАТ?
Цитирай


Мнения: 2 112
По принцип наличието на антитела се определя като Хашимото. Понякога ТСХ е в норма, но въпреки това Хашимото е на лице. Щом на ехография се вижда изменение и ТАТ е извън реф. стойности, би трябвало да е това.

Аз съм по същия начин с ТАТ 500, МАТ в норма, но ТСХ ми е 4.63.  На ехото жлезата се видя възпалена.
Цитирай


Мнения: 2 024
Като отидох при Начев в деня на М с положителен тест и ТСХ 4,6, той каза "УЖАС!". Но, после се поправи и каза, че много добре съм отишла толкова рано. Smile Лошото било само, че тепърва ще нагаждаме дозата. Разбира се, че не е толкова зле положението.

Благодаря ти! Минах и аз на преглед и каза да почвам 50. Каза да не се притеснявам, че сме навреме и така. Дано да е права.
Цитирай


Мнения: 291
Последно бях с ТСХ към 4.60, увеличих си дозата, но сега освен обичайното сърцебиене и пулс над 100 ми зачестиха хипогликемичните кризи. Нямам диабет, обичайно кръвната ми захар е 4,20-4,60, в редки случаи стига до 5. Явно по някаква причина пада рязко и ми става зверски лошо. Предпоследния път бях с малкото ми дете в един магазин, едва се прибрах. Обичайно при ендокринни проблеми и недостиг на хормони може да има такива проблеми, това го знам, но какво мога да направя по въпроса все пак...
Тези дни може да посетя и ендокринолога ми, но да питам и тук някой друг има ли подобни проблеми и как се справя?
На мен ми се е случвало така и още преди 15-ина години, тогава нямах Хашимото и проблеми с ТСХ. Просто не обичам сладко, ям рядко такова и като се случи по случайност или нарочно да огранича и въглехидратите или пък да не ям редовно и ми става така. Споделям го в смисъл, че "съм сколнна" към такива проблеми. Обаче през последните години ми се случва въпреки че съм яла добре, което явно е свързано с ендокринните проблеми и неоптималните кортизол, ТСХ и прочие /не съм тесен специалист какво точно не е наред/. Пия хормон, при това все по-големи дози, за няколко години минах от 25 на 75, уж с жлеза без особени изменения. Има хора с отстранена жлеза, които пият по 100 и са ок, аз с налична и привидно здрава такава пия по 75 и пак не съм ок. Не знам и аз, и лекарите къде грешим. Изследвах и дефицити най-различни, попълних липсите. Антителата са ми нормални вече. Какво друго мога да направя, какво пропускам... Писна ми да се мъкна едва-едва с пулс над 100, да съм уморена и да ми коства ужасни усилия да си изведа детето на разходка.
Мон, на няколко пъти и на мен ми се случи това с кр захар. Става ми лошо изведнъж, прежълтявам и се изпотявам зверски. Но вече знам, че като взема нещо бързо въглехидратно - сок, шоколад, след 10 мин нещата се стабилизират. Ако не хапна сладко, дискомфорта остава за неопределено вр, докато организмът сам не се справи. Затова ям веднага. Относно сърцебиенето, когато се случи, пия веднага магнезий и Седатиф под езика. За момента ми действа и бързо отшумява сърцибиенето.
Цитирай


Мнения: 355
Здравейте, момичета, записвам се в темата, от няколко седмици съм тази диагноза, съответно съм много объркана, стресирана от факта, че на 30г се сдобих с доживотна диагноза😊. Ще се опитам да разкажа накратко какво ми е състоянието и ще съм благодарна на всяко мнение и съвет. От доста години съм с усещането за влошаване в здравословното ми състояние, нередовен цикъл, изсъхване на кожата на ръцете и краката, екземи, безпричинна умора, това придружено с някакви непрекъснати кризи за храна, бучене в ушите, причерняване. Изследвали са ме и нищо, хормоните ми са в норма и чувам любимито ми обяснение „от стрес е”. Качих 10кг за 3 месеца. Така докато поредния гинеколог ме пита дали са ми изследвали щитовидната жлеза, прегледа ехографски и видя 11мм възел. След ходене на 3 различни места, на две от които ми казаха едва ли не да си гледам живота и понеже хормоните са в норма нямам нужда от терапия. Последната ендокриноложка ми обърна внимание, правих и изледване на панкреаса - натоварване с глюкоза, оказа се че правя хипогликемии на фона на висок инсулин. Изписа ми лекарства обаче по отношение на храненето почти нищо, само ми каза да се храня 3 пъти на ден без междинни хапвания. Аз я питах за ограничаване от някои храни, бях прочела, че при Хашимото се изключва глутена, но нейния отговор беше, че няма такава доказана връзка и излишно се втелявам. Лекарствата ми са Л-тироксин 100мг, медрол и метфодоаб. Не мога да прикача файловете с изследванията 😑
ТСХ 1.44, FT3 18.03, FT4 6.72, завишен пролактин 565.9(което според ендокриноложката изобщо не е притеснително), анти ТПО 732(0-35), анти Тг под 20, това на фона на висок инсулин и ниска захар, което доколкото разбрах е ИР. Моля за препоръка за ендокринолог във Варна, за да съм сигурна, че са ми ок лекарствата, ще съм благодарна за всякакви съвети и насоки.
Цитирай


Мнения: 28 563
Медрол защо пиеш
Цитирай


Мнения: 355
Добър въпрос... защото ендокриноложката ми го изписа, такава трябвало да бъде терапията. Пък аз не съм в час по темата, но и отдавна не се доверявам сляпо, та затова проучвам въпроса.
Цитирай


Мнения: 53
По принцип наличието на антитела се определя като Хашимото. Понякога ТСХ е в норма, но въпреки това Хашимото е на лице. Щом на ехография се вижда изменение и ТАТ е извън реф. стойности, би трябвало да е това.

Аз съм по същия начин с ТАТ 500, МАТ в норма, но ТСХ ми е 4.63.  На ехото жлезата се видя възпалена.

Благодаря ти, Янна. Пиеш ли някакви лекарства? Регулира ли се тази стойност? Какво следва да направя от тук насетне? Не съм раждала, но ми се иска някой ден да имам бебче. На 32 г. съм.
Часът ми е едва в понеделник и се притеснявам. От днес съм на тази тема и съм доста неука, за което се извинявам Sad
Цитирай

Бургас

Мнения: 6 164
Благодаря! Успях да си запиша час за днес. Все пак не е толкова зле положението, нали? Попринцип цикъла ми трябва да дойде утре, така че всичко е навреме нали?
Всичко е наред, дишай и се успокой. Аз съм била с ТСХ над 6 без да знам. Благодаря на Господ, всичко е наред с детето ми.
Начев ми изкара акъла, само гледаше изследванията и цъкаше с език, не ми се коментира. Д-р Райков от Варна ми помогна много, както и  проф. Йотова. Ще им бъда балгодарна цял живот! Kaкто и на Merelenda, че ми каза за Райков, тогава бях много объркана и нищичко не знаех.
Пий си 50, ако трябва и до 75 ще стигнеш и всичко ще е ок, спокойно.
bongobongo , благодаря за включването! И аз до тези изводи стигнах, вече ям веднага и минава по-бързо. Искам обаче да разбера защо ми се случват тези хипогликемични кризи, мога ли да ги предовратя по някакъв начин... Благодаря ти още веднъж за споделеното иначе  Hug
« Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 02:22 от Мон... »
Цитирай


Мнения: 2 112
По принцип наличието на антитела се определя като Хашимото. Понякога ТСХ е в норма, но въпреки това Хашимото е на лице. Щом на ехография се вижда изменение и ТАТ е извън реф. стойности, би трябвало да е това.

Аз съм по същия начин с ТАТ 500, МАТ в норма, но ТСХ ми е 4.63.  На ехото жлезата се видя възпалена.

Благодаря ти, Янна. Пиеш ли някакви лекарства? Регулира ли се тази стойност? Какво следва да направя от тук насетне? Не съм раждала, но ми се иска някой ден да имам бебче. На 32 г. съм.
Часът ми е едва в понеделник и се притеснявам. От днес съм на тази тема и съм доста неука, за което се извинявам Sad

Спокойно. Пие се синтетичен хормон сутрин на гладно. С него се коригира дефицита, така ТСХ спада. Отнема време докато влезе в норми и се калибрира дозата, но не много - месец, два.. зависи. Като отидеш в понеделник, ендокринологът ще ти обясни и ще ти назначи терапия. След 30-40 дни ще пуснеш пак изследвания, за да се види как се повлияваш. Препоръчва се ТСХ да е под 2 за забременяване и когато бебето е факт, трябва да се видиш пак с ендокринолога, евентуално да ти повиши дозата, защото с бременността се покачва и нуждата от хормони. Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 326
Мон, изненада ме с тези хипогликемични кризи...  Казваш, че не обичаш много сладко, но приемаш ли бавни въглехидрати? И също така спортуваш ли? При спорт гликогена в черния дроб и мускулите се изчерпва по-бързо и тогава трябв да попълваме липсите по-често. Да не би да се движиш много, а да хапваш по-малко? Инсулин пускала ли си?

Аз идвам с въпрос - има ли някоя от вас с повишени НК клетки? Правим опити за бебче от няколко месеца и стигнахме до имунолог заради неуспехите. Оказах се с повишени НК клетки и ембриотоксини, които 100% пречат на забременяването, имунолога нищо не е казал за връзката с Хашимото, но аз четох, че заради високите антитела може и НК клетките да са високи. Направихме вливка Октагам, която трябва да ги блокира и да ни даде прозорец за действие, но се чудя колко често се наблюдава връзка между високи НК клетки и антитела.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
615-629 от 771 отговора