Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
405-419 от 771 отговора

София - Варна

Мнения: 4 144
НСЧ, а ТСХ колко ти е на тия две изследвания? Едва ли е 0.5-1.5 на първите и примерно 1.90-2.20 на вторите, като си на хормон вече.
Важно е и трите хормона да са в някакъв максимален баланс, когато сме на хормон.
Цитирай


Мнения: 39 518
ТСХ-то ми не е на здрав човек, но за тези не очаквах да са в чак толкова идеални граници. Мислех, че има отклонения при всички или поне в 2 от 3-те.
 
Цитирай

София - Варна

Мнения: 4 144
Те и не са много реални. В смисъл това не е точната дума, но не намирам по-подходяща. Като седиш повечко време на хормон, нивата на фт4 и фт3 падат и стигат до истинските си стойности. Тоест ако например спреш хормона след година на него, фт4 вече няма да ти е 16, ами ще ти е 12 или дори под долна граница.
Не знам дали се разбира какво искам да кажа.
Въпреки че привидно са идеални първите ти фт4 и фт3, пак имаш дисбаланс, защото тсх не е там, където трябва.
Цитирай


Мнения: 3 585
Момичета, дайте мнение и за моите изследвания, моля. Smile

Правени са на 6-ти ден от МЦ, менструалното ми кървене беше приключило преди ден-два. Всъщност, щастлива съм от резултатите, защото за пръв път са толкова близки до оптималните стойности. Даже не очаквах. Smile

TSH   -   2.48   (0.27 - 4.2)
FT4   -   14.9   (9.3 - 17)
FT3   -   2.89   (2 - 4.4)

От няколко месеца насам съм на доза 75 мкг. "L-Тироксин" + 6.25 мкг. "Еутирокс", т.е. общо - 81.25 мкг.

Само за сравнение ще кажа, че преди, като бях само на 75 мкг., TSH ми беше 4.07, а още по-преди това, при прием на 100 мкг. "L-Тироксин", TSH се беше смъкнало до 0.6, демек - бях минала в хипер, без да разбера. Crazy Това беше пролетта на 2017-та. Ето, аз също съм живото доказателство как малки промени в дозата на синтетичния хормон могат да доведат до големи вариации в нивата на хормоните в организма. Така че трябва да се действа изключително прецизно и внимателно! Peace

Сега се чудя дали да не добавя още 6.25 мкг. "Еутирокс", за да смъкна още малко TSH. Вие как мислите? Дали пък няма да ми е много, обаче... Thinking

Ето ги предишните ми изследвания, правени през октомври (на доза само от 75 мкг., както споменах по-горе):

TSH   -   4.07   (0.27 - 4.2)
FT4   -   12.39   (9.3 - 17)
FT3   -   2.59   (2 - 4.4)
Цитирай

София

Мнения: 797
Гърне, 6.25 мгр ми се струва много.. максимум 3.125 според мен. Thinking
Цитирай


Мнения: 39 518
Те и не са много реални. В смисъл това не е точната дума, но не намирам по-подходяща. Като седиш повечко време на хормон, нивата на фт4 и фт3 падат и стигат до истинските си стойности. Тоест ако например спреш хормона след година на него, фт4 вече няма да ти е 16, ами ще ти е 12 или дори под долна граница.
16.2 е стойността, която излезе преди да започна хормона. Т.е. без никаква намеса.
Разбирам какво искаш да кажеш, просто е ново за мен, че може само ТСХ да бяха Smile
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 12 581
и аз днес си получих резултатите.... Rolling Eyes

Скрит текст :
FT3-RIA                    3,25 pg/ml    (2,0 - 4,2pg/ml)
FT4-RIA                    1,08 ng/dl     (0,8 - 1,7ng/dl)
TSH                          2,0 mU/ml     (0,35-4,5)
TPO-AK                    57iU/ml         (<9)
TRAK                        <1,8 iU/l       (<1,8 iU/l )
Thyreoglobulin-AK   8,1iU/ml        (<4iU/ml)
Calcitonin                <2 pg/ml       (<5pg/ml)
Vit.D                        84 pg/ml       (15,2 -90 pg/ml)
vit.B12                     32 ng/dl       (18-91,4 ng/dl)
Calcium                    2,35 mmol/l  (2,2 - 2,65 mmol/l)

жлезата няма изменение.
изписват ми 25мгр. л-тир, след 6 седмици контрола. Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 797
Ася, ти в момента не си на терапия с хормон.. или тези резултати са на фона на някаква доза (37.5 мгр ли беше..)? А вит. Д ти е супер, явно добре го поддържаш. Smile Ама В12 май е нисък -  32 ng/dl е 320 pg/ml.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 12 581
не, нищо не взимах. от утре ще почна пак 25мгр.

и аз си мисля, че е нисък, питах в съседната тема.
аз съм веге, преди време бях на инжекции, но си беше гадно  Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 797
Подезичните таблетки и назалните капки също са вариант. Hands V
Цитирай


Мнения: 5 087
Щом си веге, това обяснява защо мигрената ти е изчезнала от Б-комплекс - растителните храни не са добър източник на Б-витамини, най-добрият източник всъщност е черният дроб, след това са месото и яйцата. Явно си успяла да развиеш остър дефицит на Б-витамини, щом от един най-обикновен Б-комплекс си почувствала толкова голямо подобрение.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 12 581
Щом си веге, това обяснява защо мигрената ти е изчезнала от Б-комплекс - растителните храни не са добър източник на Б-витамини, най-добрият източник всъщност е черният дроб, след това са месото и яйцата. Явно си успяла да развиеш остър дефицит на Б-витамини, щом от един най-обикновен Б-комплекс си почувствала толкова голямо подобрение.

аз и житни не ям и една приятелка ми препоръча да си взема хапчета... Whistling
чудя се, защот никой лекар не ме пита какво ям и едни витамини да ми препоръча.
аз винаги казвам, че съм веге... Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 3 585
Гърне, 6.25 мгр ми се струва много.. максимум 3.125 според мен. Thinking

Ох, и на мен ми се струва множко, ама ми се искаше да не се занимавам с рязане на малки късчета, че ми е много сложно. ooooh! Надявах се вече да почна с половин таблетка "Еутирокс", ама явно няма да стане. И аз си мисля, че ако добавя още 6.25 мкг., TSH ще отиде много надолу.
Цитирай

София

Мнения: 797
Гърне, би могла да редуваш 81.25/87.5 и така ще получиш точно 3.125 увеличение без да режеш повече отколкото към момента Smile
Цитирай


Мнения: 5 087
Ася, за лекарите вегетарианството, а за някои дори и веганството, са прекрасни - здравословни, полезни, чак да не повярваш. А истината е, че такива дефицити могат да настъпят, че свят да ти се завие. Но и обучението на лекарите за храненето по принцип е недостатъчно, а като добавим и това, че боравят с остаряла информация, става страшно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
405-419 от 771 отговора