Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 771 отговора

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 12 570
Другия аргумент й е че няма неразположения..освен че дори и в най–големите жеги лятото на нея й е студено.

аз го взимах и не ми се махнаха неразположенията. взимах го 2-3 месеца, незнам колко трябва да го взимам, за да има ефект. ако вземех по-висока доза, то ми прилошаваше, треперех и т.н. , т.е. пак не беше добре.
сега не го взимам и от няколко дена студувам здраво, опитвам се да си запазя час за изследвания, но не успявам, телефона все дава заето... Sick

хормоните и TSH са ми в норма, само леко повишени антитела имам, но и много симптоми. обаче понеже резултатите не са лоши и здраво ме отсвирват. #Cussing out
Цитирай


Мнения: 1 203
Не знам какъв съвет дам.Щом за няколко месеца не е повлиял хормона...значи при вас не работи схемата.Нужен е лекар който да вземе проблема ви присърце и да търси причина за неразположенията.Не само по неговата специалност...а някак с общ поглед върху симптомите.Тоест добър диагностик! Ама къде ли да го намерим???
Цитирай

София

Мнения: 797
Ася, хормони в норма не значи хормони на добри нива. А ако не са добри (т.е. каквито са на хората с нормално функционираща жлеза), ще има и оплаквания. А хапчето не отмива проблемите като с магическа пръчица. Ваня е права, че е нужно по-задълбочено диагностициране и дозиране.
Цитирай


Мнения: 5 085
Ася е в Германия, доколкото разбирам, а там положението е доста сложно с изследванията и лекарствата. Не можеш да отидеш да се изследваш по свое желание или когато ти хрумне, нито можеш да купуваш лекарства току-така. Изцяло си зависим от здравната система, за час се чака дълго (освен ако не си на умирачка - тогава се отива в спешното и е възможно и там да чакаш дълго, но това и у нас не е изключено), за изследвания също може да трябва да чакаш понякога с месеци, особено ако е нещо по-сложно. В България имаме това предимство, че можем да си пускаме всякакви изследвания, когато ни скимне, стига да можем да си ги платим, а ето, че и тироксинът се продава без рецепта, въпреки че всъщност трябва да искат рецепта, но е факт, че масово не искат.
Цитирай


Мнения: 14 874
А възможно ли е спиране на Л- тироксинът да се спре след време или наистина е до живот? Ужасно ме притеснява това, че на дъщеря ми не и изписаха нищо. Ще повторим изследванията скоро, този път ще помоля и за F3 и F4, така ли се водят? Не знам защо не ги е пуснала предния път, от вас разбирам за тях
Цитирай


Мнения: 1 203
Разбира се че е възможно.На мен лекар който не е ендокринолог.. но самия той е със неработеща щитовидна жлеза и Хашимото ми изписа хормон само за зимните месеци.За да подпомогне малко жлезата.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 12 570
Ася, хормони в норма не значи хормони на добри нива. А ако не са добри (т.е. каквито са на хората с нормално функционираща жлеза), ще има и оплаквания. А хапчето не отмива проблемите като с магическа пръчица. Ваня е права, че е нужно по-задълбочено диагностициране и дозиране.

ето ги нивата, добри ли са или не?

Скрит текст :


ноември 2017
FT3                   3.23 pg/ml  2.00 - 4.20
FT4                   1.12 ng/dl   0.80 - 1.70
TSH                   1.75 μU/ml    0.35 - 4.50

септември 2017
FT3                   3,17 pg/ml    (2,2 - 5,0)
FT4                   1,14 ng/dl     (0,8 - 1,9)
TSH basal         1,86 mIU/l     (0,4 - 4,0)
TPO-AK             35,40 IU/ml   (1-30)

Cioccolata, точно така  Rolling Eyes
от 3 дена се опитвам да се свържа с лекар, неуспешно.
при ЛЛ получавам бързо час и ми пуска редовно изследвания, ама ето на, последния път не ми пусна антителата, а говорихме, че ще ми ги пусне  Sick
в момента той се ориентира по дозата, която ендото ми предписа на база изследвания септември.
резултатите ноември са след прием на хормон.

за час при ендо чаках  6 месеца!!! #Cussing out
няма да си го причиня пак, затова сега ще ходя при някакъв друг (незнам тази специалност как се нарича на български - nuklear, нуклеарен лекар  Thinking), но и те се занимават с ЩЖ.

въобще и тук е голямо безхаберие... Whistling
Цитирай


Мнения: 2 024
Здравейте. Относно бременността и хашимото, тъй като скоро преминах през това.  След като бебето се роди трябва да се направят метаболитни изследвания 2 пъти. Това са изследвания, които се правят на всички бебета, но при майки с хашимото се повтарят. Също тсх трябва да се следи всеки месец. Когато всичко е под контрол няма проблем да се има една нормална бременност и едно здраво бебе.
Цитирай


Мнения: 2 024
Извинявайте, че пиша двоен коментар, но през телефона ми е невъзможно да пиша по-дълги коментари понеже незнайно защо блокира всичко.
Вчера излезнаха изследванията ми.

Тсх 0,01 (0.35-5.50)
FT 3: 3,70 (2.20 - 4,20)
FT4: 1,50 (0.80 - 1.80)
АНТИТЕЛА АНТИТИРЕОГЛОБУЛИН 35 (негативни под 60)
TPO 412 (негативни под 60)
ТИРЕОГЛОБУЛИН 75,70 (0.00-55.00)
PTH 26.8 (18,5 - 88.0)


VIT D 26 (за него не знам реф стойности в бг, тук се води леко недостатъчно, но не е чак липса, от 29 започва реф стойност за достатъчен вит д)

Притеснява ме лекото завишено ниво на тиреоглобулин. Предполагам, че ще трябва да намаля и еутирокса. Вие какво ще кажете?
« Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 13:10 от Yakamoz »
Цитирай


Мнения: 1 203
Със сигурност трябва да намалите хормона...отишли сте в хипер функция.
Напишете референтните стойности на изследванията за да могат момичетата да се ориентират и да коментират.
Цитирай


Мнения: 2 024
Готово! Пропуснах да кажа, че сега пия 75мг.
Цитирай

София

Мнения: 797
Yakamoz, много е потиснат TSH. Дозата явно е много висока. От кога си на 75? А предишната доза каква е била и какви са били тогава стойностите? Сега са се качили много нивата и на двата щитовидни.. А витамин D е добре да го вдигнеш още малко, над 30 и даже около 50 ng/ml.

Ася, много е неприятна ситуацията с лекарите и изследванията при теб. Съчувствам ти. За първи път се радвам на тукашната свободия, явно за нас си е привилегия в този случай. Потрес.. Резултатите и на двете изследвания са с ниски нива най-вече на фт4. Но на такива стойности обикновено не изписват хормон. А ти си пила няколко месеца все пак. Може би дозата не е била подходяща, не знам. Но, ако си пила повече от нужното, е нормално да усетиш неприятната симптоматика на предозирането. А, ако е била ниска пък, не е била достатъчна за да даде подобрение в оплакванията ти. Септемврийските изследвания са си с по-ниски нива на фт4.. а ноемврийските са правени, докато си била на хормон ли.. или си го спряла известно време преди изследването? Изглеждат малко по-добре нивата от ноември, на каква доза хормон са? Сега пиеш ли? Нацелването на точна доза отнема време и са нужни малко по-чести контроли, а при теб това си е трудно. А е възможно и изобщо да нямаш нужда от хормон или да имаш нужда от наместване на дозата.. не мога да преценя.

А имате ли прадстава колко рано бременността може да окаже влияние на TSH? Аз този месец по-скоро не се надявам (нещо не усмях да измеря О), но се замислих, че това също може да е причина за по-високо TSH, навъпреки хапчетата.
Бързо след забременяване се вдига TSH, но е индивидуално колко точно ще се качи и за колко време. Кога са правени изследванията? (На мен в 6 г.с. TSH ми беше 7.53)
Цитирай


Мнения: 2 024
Преди бях на 50 мг със стойности около 2,75 (0.27-4.2). Може би около 2 месеца е новата доза, но нямам точен спомен.
По колко витамин д трябва да се пие в този случай? (аз ще питам и док естествено)
Ft3 2,67 (2 - 4,40)
Ft4 11,8 (9,3 - 17)
Tat 102 (0 - 115)
Mat 104 (0-34)
Това са предните изследвания от началото на септември.
« Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 13:59 от Yakamoz »
Цитирай


Мнения: 1 203
Резултатите говорят че си предозирана с хормон...ще ти намалят дозата.А тиреоглобулина лекарите пускат по много причини но най–вече за да се ориентират за функционирането на жлезата.Явно лекарят има нещо предвид.Изчакай неговия коментар.

Извинявайте, че пиша двоен коментар, но през телефона ми е невъзможно да пиша по-дълги коментари понеже незнайно защо блокира всичко.
Вчера излезнаха изследванията ми.

Тсх 0,01 (0.35-5.50)
FT 3: 3,70 (2.20 - 4,20)
FT4: 1,50 (0.80 - 1.80)
АНТИТЕЛА АНТИТИРЕОГЛОБУЛИН 35 (негативни под 60)
TPO 412 (негативни под 60)
ТИРЕОГЛОБУЛИН 75,70 (0.00-55.00)
PTH 26.8 (18,5 - 88.0)


VIT D 26 (за него не знам реф стойности в бг, тук се води леко недостатъчно, но не е чак липса, от 29 започва реф стойност за достатъчен вит д)

Притеснява ме лекото завишено ниво на тиреоглобулин. Предполагам, че ще трябва да намаля и еутирокса. Вие какво ще кажете?
Цитирай

София

Мнения: 797
Преди бях на 50 мг със стойности около 2,75. Може би около 2 месеца е новата доза, но нямам точен спомен.
По колко витамин д трябва да се пие в този случай? (аз ще питам и док естествено)
Предполагам, че около 3-4000 IU за D3 ще е добре. Но, ако ще пиеш D3, комбинирай го с К2 (под формата на МК-7). Тиреоглобулинът може да е повишен и от хиперфункцията в момента, от предозирането.. Според мен твоята точна доза е малко над 50, съвсем малко. Не повече от 3-6 mcg.. виж 75 колко голямо увеличение се е оказало.
« Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 16:52 от veseto5775 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 771 отговора