Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
705-719 от 771 отговора


Мнения: 5 085
Има състояния, при които се изхвърля много натрий от организма - така е и при хипофункцията, и при надбъбречната умора, а вероятно има и други.
Цитирай


Мнения: 285
Я да попитам аз. Имате ли на моменти усещане все едно минава ток през някой мускул? Макар и за секунда, усещането е мн неприятно. И още нещо. През 5-те дни на МЦ вдигате ли дозата тироксин и ако да, с колко?
Цитирай


Мнения: 1 203
Не съм чела до сега някое момиче да има различна доза по време на цикъла.
Цитирай


Мнения: 327
Здравейте,
Днес пуснах контролни изследвания на хормоните и съм малко изненадана. Честно казано, очаквах, че ще трябва да намаля дозата на Т4 с настъпването на пролетта, а то ТСХ пак расте.
16.03.2018
FT3        3.28      pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4        19.91      pmol/l     12.0-22.0     
TSH        3.96      uIU/ml     0.3 - 4.2
За да не повтарям ситуацията до момента поствам в скрит текст обясненията ми при предишните изследвания, заедно с мнението на Весито за тях.
Скрит текст :
Здравейте,
Явно тия дни всички сме решили да изследваме хормоните Smile
Аз даже малко се позабавих.
Да напомня само - до юни 2017 бях на 5/2 дена 125/100 мкг; от юни до декември - 4 дена 125, 3 – 100 мкг, и след 8.12 – пак по схемата 5/2 дена 125/100 Л-тироксин. От 10.12 някъде пия и Т3 – около 2 до максимум 3 микрограма на ден – режа на 8 таблетката, после отчупвам оттук-оттам още малко, та си мисля, че около 2 пия.
Вижда се, че повишаване на дозата на Т4 е довело до спадане на ТСХ, но не мога да преценя как стоят нещата с Т3. Стойността на ФТ4 е по-ниска сега, но ФТ3 си е все същата. От друга страна, сравнявайки с изследванията от юни месец, при същата доза Л-тироксин, ФТ4 е по-ниско, та сигурно тук тиромелът играе роля. Но не всичко ми е ясно... Молбата ми е пак за помощ в разчитането на последните резултати на фона на това, което пия и евентуални препоръки за дозата на Т3 (Л-тироксина мисля засега да оставя на сегашната доза, поне до следващите изследвания).
Благодаря ви, момичета Flowers Hibiscus

2.06.2017
FT3        3.49       pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4        25.17       pmol/l     12.0-22.0     
TSH        2.83       uIU/ml     0.3 - 4.2     
27.09.2017
FT3        3.09       pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4        21.20       pmol/l     12.0-22.0     
TSH        2.46       uIU/ml     0.3 - 4.2
08.12.2017
FT3        2.98       pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4        21.53       pmol/l     12.0-22.0     
TSH        5.03       uIU/ml     0.3 - 4.2
18.01.2018
FT3        3.02      pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4        19.81      pmol/l     12.0-22.0     
TSH        2.02       uIU/ml     0.3 - 4.2


Лаленце, извинявай за забавянето. Hug Тиромелът определено има влияние. Сама виждаш как и ТСХ, и ФТ4 са по-ниски. Като гледам, май спокойно можеш да си пиеш цяла осминка Т3. Мисля, че повече от 3 mcg биха могли да смъкнат прекалено ТСХ. И, ако искаш пусни контрола по-скоро, за да видиш как се променят нивата.

Иначе, за пореден път се вижда как малки корекции могат да оказват значително влияние върху нивото на ТСХ. Предната доза е била средно 114.28 mcg (4 на 3 дни 125/100) и ТСХ се е качил на 5. Сегашната доза (5 на 2 дни 125/100) е 117.85 mcg, само с малко повече от 3 микрограма разлика, а ТСХ се е смъкнал до 2, с цели три единици. Дори и преди е бил 2.8 най-много на същата доза без Т3.

Сега като гледам предишните ти резултати, и си мисля, че и преди, когато си била само на Т4, дозата е била недостатъчна явно. Защото, ако беше достатъчна, ТСХ щеше да е малко под 2, а не близо до 3. Освен това ФТ4 стои висок и не спада. Би могъл да спадне, ако се увеличи малко дозата на Т4, за да бъде достатъчна да смъкне ТСХ още малко. Когато това стане, ФТ4 ще спадне със сигурност. При мен се случи точно така, утре ще постна резултати си, за да илюстрирам този парадокс (увеличаваш дозата, а нивото спада вместо да се качва).

Тоест, имаш няколко варианта. Можеш да увеличиш малко само Т3 (на 3 mcg). Или да останеш на 2 mcg Т3, но да увеличиш малко Т4. Или пък да увеличиш и двете, малко. Very Happy Каквото и да решиш, пускай скорошна контрола и си следи собствените усещания. Дали се променя нещо - пулс, умора, главоболие или друг твой характерен симптом. А към този момент как се чувстваш?
След изследванията на 18.01 продължих с 5/2 дена 125/100 мкг Л-тироксин, заедно с около 3 мкг Тиромел. Това, което ме притеснява е, че ТСХ се е повишило спрямо 18.01. Иначе ФТ4 не се е променило много, докато ФТ3, макар и много малко, се е повишило. Честно казано, след 2 месеца очаквах малко по-сериозно увеличение на ФТ3. Сега се чудя дали още да увеличавам дозите. Притеснявам се да пия по-големи дози Тиромел, заради евентуални странични ефекти. Освен да пия 2-3 седмици по 125 мкг Л-тироксин всеки ден и пак да ги изследвам, въпреки стреса от изследванията...
Иначе имам час във вторник при ендокринолог, но тя не разглежда цялостната картина, а само ТСХ. Останалите два хормона ми каза, че няма нужда да изследвам и че тя не ги гледа, дори и да си давам парите за тях...
Ще съм ви много благодарна, ако може да ме посъветвате как е най-добре да постъпя.
Цитирай

София

Мнения: 331
Здравейте момичета, и аз днес пуснах контролни и се нуждая от малко помощ. Въпреки че намалих л-тироксина на 100 на ден, тсх ми е още ниско. Чудя се, дали да не минавам направо на 75 на ден или пък ще е много разликата, как мислите? Такова чудо ми се случва за първи път от вече 10 години, от както научих, че съм с хаши и хипо. Hug
FT3   4.28 pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4   21 pmol/l     12.0-22.0     
TSH   0.226 uIU/ml     0.3 - 4.2     
B12   193.3
Vit D  75.87
Glucose 4.67
Insulin 10.07

Скрит текст :
на 05.02.18 г.  при доза 103.25 на ден TSH беше 0.257,  FT3 4.95, FT4 19.87
 на 08.11.17 г. при доза 106.5 на ден TSH беше 0.281,  FT3 5.30, FT4 21.60
на 02.08.17 г.  при доза 100 на ден TSH беше 4.020,  FT3 4.84, FT4 15.95 от тук започна и качването на л-тироксина
Цитирай


Мнения: 285
Здравейте момичета, и аз днес пуснах контролни и се нуждая от малко помощ. Въпреки че намалих л-тироксина на 100 на ден, тсх ми е още ниско. Чудя се, дали да не минавам направо на 75 на ден или пък ще е много разликата, как мислите? Такова чудо ми се случва за първи път от вече 10 години, от както научих, че съм с хаши и хипо. Hug
FT3   4.28 pmol/l     3.2 - 6.8     
FT4   21 pmol/l     12.0-22.0     
TSH   0.226 uIU/ml     0.3 - 4.2     
B12   193.3
Vit D  75.87
Glucose 4.67
Insulin 10.07

Скрит текст :
на 05.02.18 г.  при доза 103.25 на ден TSH беше 0.257,  FT3 4.95, FT4 19.87
 на 08.11.17 г. при доза 106.5 на ден TSH беше 0.281,  FT3 5.30, FT4 21.60
на 02.08.17 г.  при доза 100 на ден TSH беше 4.020,  FT3 4.84, FT4 15.95 от тук започна и качването на л-тироксина

Според мен предишното изследване е било скоро, само месец, но може да свалиш с още четвъртинка таблетка от 25, фактически да стане 94 мг. Директно на 75 мисля, че ще е твърде рязко. Но, ако искаш изчакай поне още месец на тази доза и си пусни само тсх да видиш дали се вдига. Фт4 ти е на горна граница затова и тсх е толкова ниско. Б12 ти е мн ниско, вземи си да пиеш като добавка. По-знаещите, нека също кажат. ☺
Цитирай


Мнения: 1 203
Един месец наистина е малко време..но времето се затопля бързо и жлезата ще работи малко по–добре.На мнение съм че може да се свали още малко дозата.За витамин В12 препоръчвам подезичните метилкобаламин таблетки.
Цитирай

София

Мнения: 797
Фрезия Hug
Ако на 100 мгр ТСХ ти стои 4, то сега на тази доза пак толкова ще стане, но ще са нужни няколко месеца, за да се вдигне ТСХ от нулата. Може да отнеме и 3-4-5 месеца, но за 2 едва ли ще стане. Ако намалиш дозата, ще стане по-бързо. Но трябва да следиш нивата, защото пък с доза под 100 ТСХ може и над 5 да скочи. Според мен, най-добре не пий никаквъв хормон няколко дни, 4-5 примерно. Така един вид рестартираш - ФТ4 ще се смъкне, а ТСХ ще се качи. После може да опиташ пак с доза 100, защото е ясно, че тя не ти е висока. Високи са били 106 и 103. Може да редуваш 100/103 в различни седмични комбинации (103 се получава от 100+3.125, т.е. 1/8 от 25 мгр). Би могла да редуваш 4 дни в седмицата 100, 3 дни 103, най-добре непоследователни. Така средната доза е 101.339 мгр. Но първо ТСХ трябва да се вдигне, затова ти предложих рестарта. Може и седмица да не пиеш хормон, толкова е полуживотът на Т4 (за толкова време половината от хормона се преработва и "изчиства" от тялото ни). В момента имаш превес на ФТ3 спрямо ниското ТСХ. И аз съм така, дозата ми дойде висока и също имах ФТ3 превес, от който пулсът ми се ускори, трудно заспивах, рано се будех и т.н. проблеми със съня. Rolling Eyes

Пп: Сметнах ти НОМА индекс около 2, което е добре, но все пак не съм сигурна дали инсулин 10 не е лош сам по себе си. Дано някой друг се включи по този въпрос. А В12 задължително го вдигай, подезични таблетки, назални капки или инжекции.. вече се намират и хидрокси инжекции. Разгледай темата за В12. Blush
« Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 11:36 от veseto5775 »
Цитирай

София

Мнения: 331
Благодаря много за бързите отговори. Весе ще опитам с рестарта, за това хич не се бях сетила, започвам и пак сериозно б12, напоследък го забравях и пак спадна, а го бях качила. Взимам го на капки. Колкото до нома индекса, да, идеален е, но аз съм си с инсулинова резистентност. И по напред писах, добър нома, но с инсулин над 10 при едно обременяеане с глюкоза ИР може да светне като крушка, поне при мен със сигурност. Както и да е, рестарт и после ще подкарам още месец на 100, няма да го пипам да не стане по-зле, макар че с такава доза съм имала тсх и 1 и 8, а ето че сега и 0.2.
Цитирай


Мнения: 2 112
Момичета, знаете ли как стои въпросът с приема на дуфастон и но-шпа при Хашимото. Пия еутирокс 50мкргр и онзи ден гинеколога ми изписа дуфастон за подкрепа на бременността.
Цитирай

София

Мнения: 797
Здравейте,
Днес пуснах контролни изследвания на хормоните и съм малко изненадана. Честно казано, очаквах, че ще трябва да намаля дозата на Т4 с настъпването на пролетта, а то ТСХ пак расте.
16.03.2018
FT3        3.28      pmol/l     3.2 - 6.8      
FT4        19.91      pmol/l     12.0-22.0      
TSH        3.96      uIU/ml     0.3 - 4.2

... продължих с 5/2 дена 125/100 мкг Л-тироксин, заедно с около 3 мкг Тиромел. Това, което ме притеснява е, че ТСХ се е повишило спрямо 18.01. Иначе ФТ4 не се е променило много, докато ФТ3, макар и много малко, се е повишило. Честно казано, след 2 месеца очаквах малко по-сериозно увеличение на ФТ3. Сега се чудя дали още да увеличавам дозите. Притеснявам се да пия по-големи дози Тиромел, заради евентуални странични ефекти. Освен да пия 2-3 седмици по 125 мкг Л-тироксин всеки ден и пак да ги изследвам, въпреки стреса от изследванията...
Лаленце, не увеличавай Тиромела. Поне за сега. Хубавото е, че той явно не потиска много ТСХ при теб. По-скоро увеличи малко Т4. Както и сама си решила. Но не знам дали чак 125 няма да е много пък. Ако искаш, опитай първо със 121.4 (т.е. 6 дни 125 и 1 ден 100). ФТ4 е високо, но ще спадне дори и реално да увеличиш дозата на Т4 - защото, когато е достатъчна да смъкне ТСХ, и нивото на ФТ4 ще спадне. А ФТ3 се движи с ТСХ, затова леко са се качили и двете. Възможно е да имаш нужда и от още Т3 заради сравнително ниските ти нива на ФТ3, но първо оптимизирай Т4, тъй като на добра доза и конвертирането във ФТ3 е по-добро. Така е, не става бързо установяването на добри дози. Но не се отчайвай, все пак напредваш! Hug
(Сега Тиромелът най-вероятно източва малко ФТ4. Затова, а и заради така или иначе високия ТСХ, е добре да вдигнеш дозата на Т4)

А старият ти цитат ме подсети да споделя резултатите си, бях забравила. Smile
Ето:
06.11.17. (на 14 ден от цикъла):
FT3 - 4.26 (31.35% в реф. гр. 3.20 - 6.80)
FT4 - 20.08 (80.80% в реф. гр. 12 - 22)
TSH - 2.07

Стойностите са на фона на доза 90.625 мгр. Реших да остана на нея. Следващата контрола:

04.12.17 (13 ден от цикъла):
FT3 - 4.79 (45.68% в реф. гр. 3.20 - 6.80)
FT4    - 20.27 (82.70% в реф. гр. 12 - 22)
TSH - 2.0

След като вече два месеца тази доза не смъкна ТСХ под 2 реших да я увелича малко, на 93.75. Но това се оказа много (разликата е само 3 мгр..):

13.01.18 (3 дни преди цикъл):
FT3 - 4.6 (38.89% в реф. гр. 3.20 - 6.80)
FT4 - 18.63 (66.30% в реф. гр. 12 - 22)
TSH - 1.21

Била съм 40 дни на доза 93.75 и ТСХ се е смъкнало толкова много само от 3 мгр увеличение, и то в ПМС, когато ТСХ физиологично е малко завишен. Но важното е, че се вижда и понижение в нивото на ФТ4 въпреки по-високата доза. Това имам предвид, когато казвам на Лаленце да увеличи Т4, за да може ФТ4 парадоксално да се смъкне вместо да се качи.. Просто, когато ТСХ спадне, и ФТ4 спада. Тоест, понякога ФТ4 стои висок и на висока, но недостатъчна доза. Wink Иначе сега пак съм намалила дозата си и гоненицата продължава. Мисля, че колкото повече се доближаваме до оптимална доза, толкова по-силен е ефектът от съвсем малки корекции.

/Междувременно експериментирах за кратко с малка доза Т3 (около 0.50 мгр), но това се оказа голяма грешка. Защото макар, че се почувствах добре от Т3 в началото, след една седмица вече ми дойде в повече и го спрях. Усетих се превъзбудена, отново започнаха проблеми със съня. Направих глупост общо взето, защото нямах нужда от Т3, ФТ3 не ми е нисък. Особено в комбинация с висок ФТ4, който захранва преобразуването в ФТ3 и допълнително ми вдига ненужно нивата. Просто Т3 не е за мен на този етап../

... рестарт и после ще подкарам още месец на 100, няма да го пипам да не стане по-зле, макар че с такава доза съм имала тсх и 1 и 8, а ето че сега и 0.2.
Трябва да е минало достатъчно време на дадена доза, за да се съди по резултатите за ефекта от нея. Ето, сега това ТСХ 0.2 не е показателно за доза 100, защото резултатът все още е под влиянието на старата по-висока доза. Но, ако след рестарта все още не се качва ТСХ до нормални нива дори, ако са минали 1-2 месеца (даже 3), ще трябва да намалиш още. Номерът е да изчакаш достатъчно, за да можеш да прецениш реално дозата. Hug
« Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 19:55 от veseto5775 »
Цитирай


Мнения: 327
Благодаря много, Весе!
Много си мила, както винаги. И много полезни коментари и съвети Flowers Hibiscus
Ще опитам, както казваш 6 дни 125 и 1 ден 100 мкг.
Четох няколко пъти поста ти, за да успея да осмисля всичко. Най-вече факта, че увеличаването на дозата ще доведе до намаление на ФТ4. При мене, както се вижда, нивата на ФТ4 са винаги високи, без тиромел - даже над горна граница. Сега малко понамаляха, но все още далеч от желаното. Иначе това, което споделяш за страничните ефекти на тиромела и аз забелязвам - проблемите със съня са доста изострени, появи се и слабо сърцебиене, все проблеми, които смятах, че съм овладяла с приема на магнезий. Засега не се отказвам все още от тиромела, с идеята да вкарам в приемливи граници хормоните.
Полезно ми беше да прочета и за твоите резултати и борба с хормоните.
Това, което не мога да си обясня, е защо със същата доза и затопляне на времето ТСХ пак се е увеличило. Но засега ще увелича дозата малко и пак ще пускам контролни...
Благодаря още веднъж за вниманието към моите проблеми Flowers Tulip
Цитирай


Мнения: 7 651
Момичета, знаете ли как стои въпросът с приема на дуфастон и но-шпа при Хашимото. Пия еутирокс 50мкргр и онзи ден гинеколога ми изписа дуфастон за подкрепа на бременността.
Няма проблем. Приемай си ги.
Цитирай


Мнения: 3 912
Момичета, чета ви внимателно, но явно нещо не съм разбрала правилно. Какви са оптималните стойности на ft3 и ft4, в средата на реф. стойности ли? Кога спрямо месечния цикъл е най-добре да се направят изследвания на целия пакет за щитовидна жлеза?
Цитирай

София

Мнения: 797
Лаленце, според мен ТСХ се е увеличило просто, защото Т4 не достига. Освен това Т3 работи добре с Т4 и съответно самият прием на Т3 изисква да има достатъчно и от Т4. А тази доза на Т4 е била леко ниска и миналия август (щом тсх е бил 2.8 при 25 фт4), и сега с Т3 (който изисква допълнително Т4) съвсем става ниска.

Не помня дали съм поствала тази статия по въпроса, на мен ми беше много полезна: http://www.tiredthyroid.com/blog/2016/03/06/synergy-between-thyroid-hormones/

Момичета, чета ви внимателно, но явно нещо не съм разбрала правилно. Какви са оптималните стойности на ft3 и ft4, в средата на реф. стойности ли? Кога спрямо месечния цикъл е най-добре да се направят изследвания на целия пакет за щитовидна жлеза?

Оптималните нива са индивидуални. За фт3 се движат около 4.10-5.10 (при граници 3.20-6.80), а за фт4 около 15-16-17 (при граници 12-22, над 18 вече е много предвид факта, че го измерваме сутрин при липса на хормон от 24+ часа, защото ако преди хормона е 18, 4 часа след него сигурно ще е реално над горна граница вече). Но трябва да се гледа общата картина. Не отделните стойности, а комбинацията от нивата и на трите показателя, както и дозата и времето прекарано на тази доза. А изследване може по всяко време на месечния цикъл да се направи, но докато се наместват дози е добре да се прави в една и съща фаза, за да са възможно най-съпоставими резултатите.
« Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 21:57 от veseto5775 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
705-719 от 771 отговора