Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 50

  • 81 158
  • 771
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 6 346
Надявам се, че линкът, който ще сложа по-долу, няма да бъде изтрит. Става въпрос за дългоочакваната книга на Сара Балантайн, която ще бъде от огромна полза за всички, които страдат от автоимунни заболявания (и за техните близки), но и за всички, които се борят с хронични здравословни проблеми или дори само се интересуват от влиянието на начина на хранене и начина на живот върху здравето и възможните отрицателни последици - и как да обърнем тенденции в своя полза. Вече може да бъде поръчана с отстъпка тук: http://ns.vdahnovenia.bg/knigi/zdrave/avtoimunen-paleo-protokol- … organizma-si.html

# 691
  • Мнения: 4 328
О,Шоки,сърдечни благодарности!:hibiscus:

# 692
  • Мнения: 47 897
Поръчах и аз, но...ако издават готварската й книга, няма да я взема. Повечето рецепти не са адаптирани за нас и няма да стане. Кокос, бадеми, банани за готвене и яйца до припадък...чела съм доста из блоговете...

# 693
  • Мнения: 6 346
Да, рецептите често не са много подходящи за нас. Не знам дали се предвижда и готварската, май по-скоро не.

# 694
  • Мнения: 10 174
Избягването на солта е една от най-големите грешки в храненето на съвременния човек. Ето тук (http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2017/11/normal-0-false-false … -en-us-zh-cn.html) резюме на книгата на Джеймс Диниколантонио за солта, която е написана след задълбочено проучване на темата и на всички налични данни от публикации.
Тази книга май още я няма в превод? Искам да я дам на хора, които не са учили английски език.

# 695
  • Мнения: 6 346
Така е, не е преведена, а и не съм чула някой да е проявил интерес да я издаде у нас. Но може да се появи след време. Аз точно затова направих резюмето на български - за да бъде налична поне основната информация от книгата.

# 696
  • Мнения: 725
А този блог, който се отваря на кого е, понеже се зачетох и видях много полезни и интересни неща?

# 697
  • Мнения: 6 346
Блогът е мой. Статиите са почти изцяло преводи (не само мои), но някои съм ги писала сама, тази за солта например.

# 698
  • Мнения: 725
Браво, поздравления!
Освен за солта, много полезни неща за храненето научих.
Като човек, който никога досега не се вълнувал от храна, режими и т.н. , тези материали ми се сториха много интересни и поучителни.

# 699
  • Мнения: 10 174
Нямам търпение да прочета цялата книга, много ми е любопитно всичко написано в нея. Например това, че солта има минимално влияние върху хипертониците - с очите си видях по двама човека в семейството ми, че не е вярно. При почти напълно безсолна диета кръвното им налягане се нормализира и спряха лекарствата. Друга промяна в диетата им нямаше, захар не употребяваха и преди спирането на солта, не обичат сладко. Иска ми се да си изградя някакво мнение за себе си и затова информацията от книгата ще ми е много ценна.

# 700
  • Мнения: 751
Надявам се, че линкът, който ще сложа по-долу, няма да бъде изтрит. Става въпрос за дългоочакваната книга на Сара Балантайн, която ще бъде от огромна полза за всички, които страдат от автоимунни заболявания (и за техните близки), но и за всички, които се борят с хронични здравословни проблеми или дори само се интересуват от влиянието на начина на хранене и начина на живот върху здравето и възможните отрицателни последици - и как да обърнем тенденции в своя полза. Вече може да бъде поръчана с отстъпка тук: http://ns.vdahnovenia.bg/knigi/zdrave/avtoimunen-paleo-protokol- … organizma-si.html

Благодаря за линка, и полезната информация. Отдавна чаках публикуването на книгата, и се радвам, че скоро време ще бъде моя, и ще мога да я прочета.

# 701
  • Мнения: 6 346
Е, за солта, както и за всичко друго, вероятно е индивидуално - някои хора са крайно чувствителни към нея. Но от друга страна явно е установено, че тези, които са чувствителни към солта, обикновено страдат от метаболитен синдром и когато се коригира той, т.е. когато се регулира инсулинът, солта престава да влияе на кръвното. Но зависи, разбира се.

А трябва и да се внимава приемът на сол да не спадне прекалено много, защото и това си има последици. Четох покрай тази книга (не там, а някъде в Интернет), че ако приемът на натрий е под 3 грама на ден, рискът за сърдечно-съдови проблеми е многократно повишен, а ако приемът е над 7 грама на ден, тогава рискът не е дори двойно повишен, т.е. прекалено ниският прием на натрий е далеч по-опасен от прекалено високия.

# 702
  • Мнения: 10 174
Да, много ми е интересно да проуча това. И аз знам, че нисък натрий е много опасно, заради натриево-калиевия баланс. Ако натрият падне много, калият ще се повиши, а ако се повиши много, това е безкрайно опасно за сърцето, което на практика ще спре при висок калий. Интересно ми е, обаче, дали в книгата коментират защо натрият да е синтетичен, а не получен чрез храната, има зеленчуци много богати на натрий и се усвоява добре, изпробвано.

# 703
  • Мнения: 6 346
Е, никой не говори за синтетичен, а за натрий от солта. Но въпросът е, че ако не се соли храната, няма как да се набавят тези 3 грама натрий на ден, които са здравословният минимум. Затова съветът на автора е храната да се соли на вкус - това по принцип, а ако се ограничават въглехидратите или ако човек спортува, или ако се потиш много, или при хипофункция, или при т. нар. надбъбречна умора да се соли повече, дори може да се приема сол като хранителна добавка - или разтворена във вода (пак на вкус, предполагам), или както прави самият Диниколантонио - той направо слага щипка сол на езика си и после пие вода (преди или след тренировка примерно).

# 704
  • Мнения: 10 174
Аз не съм убедена какво точно е усвояването на натрия от солта и как се проявява. Примерно, не разбирам защо човек, който има богата на сол диета, е с нисък натрий в кръвта, за сметка на това може да се похвали с хипертония, задържане на вода и отоци. И за сравнение - човек, който е с безсолна диета, но пък с богати на натрий храни, е с много стабилен натрий в кръвта и без оплаквания. Може да има нещо ценно в книгата, което да ме насочи. 

Общи условия

Активация на акаунт