Ориз Карнароли (Carnaroli,) или така нареченият “Крал на ориза “.
Произход - Pavia, Novara и Verceli, северна Италия.
Това е най-уважаваният и търсен сорт ориз за ризото. За разлика от своя събрат Арборио (Arborio) той е много по-богат на оризово нишесте, по-твърд, с издължено зърно. Понася много по-добре бавната термична обработка при приготвянето на ризото, придава кремообразност и плътност.
Рецепта
Ризото със синьо сирене, бадеми и круша (по желание)
Рецептата е за четири порции
Необходими продукти:
-320гр ориз карнароли
-60гр бадеми
-150 - 200гр синьо сирене
-400гр мляко
-1 глава лук
-50гр масло
-50гр бяло вино
-700 гр зеленчуков бульон
Приготовление:
1 Затоплете бульона предварително
2 В дълбок тиган или тенджера разтопете маслото, добавете лука и го запържете само до омекване
3 Добавете ориза без да го миете предварително (нашият ориз е с гарантирано качество и чистота), защото рискувате да отмиете така нужното оризово нишесте. Бъркайте го 2- 3 мин.
4 Увеличете огъня и добавете бялото вино. Kогато алкохолът се изпари, започнете да добавяте бульона и да разбъквате от време на време
5 В отделен съд сипете млякото, а към него добавете синьото сирене, нарязано на кубчета, и го оставете да се разтопи на слаб огън
6 Почти към края на варенето на ориза (което е около 11 - 15мин.), добавете млякото и сиренето, както и нарязаната на кубчета твърда круша (по желание), разбъркайте добре, добавете сол, ако е необходимо, гарнирайте с едро нарязани бадеми и сервирайте веднага.
Добър апетит!