Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 428
  • 600
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 076
Здравейте 🙂

Побутвам темата, дано се раздвижи. Много ми липсва контакт с хора със сходно мислене, където живеем.

Менюто ни днес:
Овесени ядки с млян лен, сусам, канела, банан, малко соево мляко
Веган супа топчета, остатък от чана масала (индийско къри с нахут)
Макарони от царевица с Болонезе от жълт грах, отгоре хранителна мая; салата спанак, айсберг, кумато домати, преден лук, авокадо

Някой от вас случайно да ползва апликацията daily dozen на д-р Грегър? Бих се радвала да обменим идеи, понеже аз срещам затруднение с покриването на някои точки на почти дневна база.

# 181
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 790
Здравейте 🙂

Побутвам темата, дано се раздвижи. Много ми липсва контакт с хора със сходно мислене, където живеем.

Менюто ни днес:
Овесени ядки с млян лен, сусам, канела, банан, малко соево мляко
Веган супа топчета, остатък от чана масала (индийско къри с нахут)
Макарони от царевица с Болонезе от жълт грах, отгоре хранителна мая; салата спанак, айсберг, кумато домати, преден лук, авокадо

Някой от вас случайно да ползва апликацията daily dozen на д-р Грегър? Бих се радвала да обменим идеи, понеже аз срещам затруднение с покриването на някои точки на почти дневна база.
Подобна закуска правя и аз. Още добавям чиа, лъжица мед, и пшеничени трици (по книгата на д-р Атанас Михайлов "Какво забравят лекарите" - за усвояването на калция). Доста добре засища. Почвам с някакъв плод, и после тази закуска.
Залепила съм си в кухнята списъка на д-р Грегър, вече го знам наизуст, но не се получава да правя всичко. Всеки ден бобови, също кръстоцветни, безкостилкови плодове, като малини, боровинки, ягоди, ами няма как да се  получи. Очевидно не се храня пълноценно и балансирано, но за мен това е непостжимо, ако имаш ангажименти, трудоемко е и не може да го приготвяш и да го изяждаш всеки ден.
Вече споделях преди, че имам чувството че 100% веганство не е режим, който осигурява балансирано и пълноценно хранене. Прекалено много растителни масла, кокосово масло, ядки, омега 6.  Трябва да се пият добавки, което означава че има дисбаланси.
За мен има логика в препоръките за 5% животинска храна, което препоръчва д-р Емилова, и д-р Гайдурков. И двамата са последователи на Лидия Ковачева. Животинската храна може да бъде вегетарианска, като яйца, сирене, кисело мляко, един продукт един път седмично. С периодични разтовавания на плодове. Но за сега спазвам веганско хранене. Като отида при Емилова, ще се консултирам и тогава ще реша.

# 182
  • София
  • Мнения: 5 170
Трици? За усвояване на калция значи.
В личен контакт (платила съм си преглед и идеално помня) д-р Пашкулев или д-р Гайдурков са ми казали, че триците механично блокират усвояването на ценните вещества.
А ето и моя коментар: триците са боклук, не храна. Да си добавям трици ако ям месо и кашкавал с бял хляб. Моето брашно,  предполагам и вашето, (ако въобще печете зърното) е от цяло зърно, ябълките с кори и тн.

# 183
  • Мнения: 11
Здравейте,

Да се включа и аз. Както всички тук знаем, има разлика между веган хранене и здравословно хранене Simple Smile Споделям мнението на други членове тук, че овесени ядки и трици не са храна. Не виждам смисъл в консумирането им. Аз закусвам само и единствено плодове под формата на смути, сокове или просто нарязани в чиния. Тази есен, например, се зареждах от пазара с пресни круши и ябълки и закусвах само това. Привърженик съм на д-р Грегър, гледам да покривам точките в апликацията му, но разбира се, няма как да се случи всеки ден на 100%. Нося си пресен карфиол за снак в офиса, а беритата си ги набавям от смутита Simple Smile)))

Иначе менюто за днес:

Закуската е ясна - плодове за всички ни (имам дете, ученик)
Обяд - Салата сварен нахут, печени червени чушки, печени батати и пресен спанак. Влюбени сме в тази салата!
Вечеря - Гуакамоле, зелена салата с много зеленчуци в нея и гъбена есенна супа с бадемово мляко. Ще сложа и линк към рецептата - уникално вкусна е Simple Smile Растителните млека си ги правя сама.

https://www.gimmesomeoven.com/cozy-autumn-wild-rice-soup/?fbclid … pRE-lEHCqtY8wx7aU

За снак винаги имам в офиса сурови ядки и сурови барчета, както и пресни фурми. Днес съм си взела и лешников тахан с какао и мед.

# 184
  • София
  • Мнения: 5 170
Ааа, аз за овесените "ядки" нищо не съм казвала, само за триците Simple Smile Защото не знам. Моля те да задълбаеш по темата!


Добре дошли на всички пишещи от скоро!

Данилу, къде си? Надявам се вашето семейство се разминахте с природните катаклизми!
(в Сицилия)

# 185
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 684
ЗаCлон,тук съм и чета редовно,но не винаги имам време,или желание за писане.
Благодаря за загрижеността ти! Слава Богу, при нас само много валя,но страшните поражения в различните области на Сицилия  не ни постигнаха.Heart
И аз съм на вегетариански режим. Много хранителни добавки, витамини на хапчета,еми не е за мен. Сега гледам да балансира храненето и да се занимавам с нещо физическо. От месец съм се запалила по йога и се надявам много да не ми мине ентусиазмът!
Обожавам овесена каша за закуска. Слагам и смляни сусам  и лешници и става чудесно.
Радвам сеьче темата Хич не! И макар че повечето неща вече са изписани, постовете ви тук са много зареждащи.
 

Последна редакция: ср, 21 ное 2018, 15:25 от danilu

# 186
  • Мнения: 1 076
Привет 🙂

От вчера:
Закуска: Варена смес от просо, овес и елда с канела, куркума, карамфил, смачкан банан, сушени кайсии
Обяд: бобена чорба
Вечеря: печени “пържени” картофи - сладки и обикновени, салата от спанак и други зарзавати, пак боб

Сложих кимчи да ферментира. За първи път ми е, дано стане.

Днес:
Закуска: овес, лен, сусам, канела, соево кисело мляко, манго и замразени боровинки
Обяд: пролетни рулца на фурна с тофу и азиатски микс зеленчуци
Вечеря: нямам идея 🙂. Може би хумус и салата

El Universo,  защо според теб овесените ядки не са добра храна?
 
Кои суплементи във веганския режим ви смущават?
Доколкото аз съм запозната, единствените реални липси могат да бъдат Б12 и витамин Д. Вкъщи това и взимаме.
Ние около 3.5 години бяхме точно на такива “гъвкава” диета с рядка и ограничена консумация на животински продукти, преди около 2 месеца се решихме да преминем на изцяло веган режим. Поставили сме си срок до Коледа да проследим как се чувстваме.

По списъка на Др Грегър, моите слаби места са зеленолистни, берита, карфиолени. 🙂

# 187
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Закуската ми беше смути от горски плодове с бадемово мляко, 2 с.л. оризов протеин, 1 с.л. мус от кашу, 2 с.л. овесени ядки и 1 с.л. кленов сироп.
За обяд ще си направя пържено-печено месо на основата на пшеничен протеин (за 30 г. никога не ми липсвало месото, но откакто съм на веганско хранене открих тези уникално вкусни "меса" и ги обожавам, освен това се приготвят много бързо и съдържат 70-80% протеини) и зелена салата.
Довечера съм на работа, което значи алкохол и малко солети (засрамено човече).
Добавки приемам отвреме навреме- В12, вит. D, омега 3, желязо, магнезий, хиалуронова киселина, водорасли и др. Те обаче не са свързани с храненето ми. Най-големият ми проблем е с магнезия, а той се съдържа най-много в растителните храни, които са основното ми хранене.

# 188
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 684
Основното  хранене и на мен са ми зеленчуците. Но добавих яйца и малко сирене. От време на време. Не пия никакви добавки,или витамини и се чувствам чудесно.

# 189
  • Мнения: 11
Wednesday28 Чела съм доста, че овесените ядки съдържат много глутен, с който е добре да не се прекалява, а ако е възможно и да не се приема въобще, най-добре Simple Smile Моята основна идея е, че сутрин тялото има нужда от нещо събуждащо, течно и хидратиращо. Което са плодовете Simple Smile

Имам една питанка сега и аз. Защо доста хора тук взимат добавки?  Това следствие от установени липси ли е или просто така "за всеки случай"? Понеже аз никога не съм взимала каквито и да било добавки, а миналата година личната ми лекарка (която на всяко мое желание да си направя профилактичен преглед ме пита "А вие все още ли не ядете животински продукти?") ми каза по телефона, че всичките ми резултати са перфектни, включително прословутия Б12, желязо, витами Д и т.н. и ми каза, че мога да спра да взимам добавки. На което аз гордо отвърнах, че никога не съм взимала никакви добавки, просто ям растителна храна и то разнообразна Simple Smile

Освен това ставам всеки ден в 5 часа...Днес дори в 4.30, пълна с енергия Simple Smile)))))

# 190
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Има овесени ядки без глутен.
Аз имам някои липси. Проблемът е в усвояването, не толкова в ниския прием (животните, които хората ядат нали пак са на растително хранене- те как си набавят всичко необходимо). Почти на 44 съм и от около година започнах да приемам добавки... смятам, че с годините у всеки се появяват такива нужди.

# 191
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Wednesday28 Чела съм доста, че овесените ядки съдържат много глутен

това абсолютно не е вярно.
овесът съдържа много по-малко глутен, отколкото пшеницата и ръжта.
обикновено овесът, съответно и ов. ядки са замърсени с доволно количество глутен от други зърнени, защото се използват едни и същи машини за вършеене. Peace

# 192
  • Мнения: 1 076
El Universo, ние взимаме само Б12 и Д, вторият само през зимния сезон. Б12 по принцип е проблемен витамин, много чест дефицит в цялата популация, не само сред вегани. Излишъкът от него се изчиства с урината. Ние взимаме максимално натурален под форма на спрей под езика, подсладен с плодове.
Вит. Д взимаме спорадично, на няколко дни като се сетя по 1-2 капки, само есенно-зимния сезон.
Може би е възможно без да се суплементира, но на мен това ми дава известно спокойствие. Особено, предвид че имаме малко дете, гледам да внимавам особено тя да няма липси.
Следя също винаги, когато е възможно, към богатите на желязо храни, да добавям богати на витамин С за максимално усвояване. Но това всеки го знае.
Общо взето, гледам да напасна списъка на Др Грегър към дневния ни режим. Просто намирам, че е балансиран подход към веганството, целящ оптимално и балансирано хранене.

Иначе овесът, както Ася е отбелязала, сам по себе си няма глутен. В процесът на производство се контаминира във висока степен. Има и безглутенов овес от чисти култури по магазините. На мен лично, глутенът в умерени количество, ми понася нормално. Не мога да ям три пъти на ден филии, но ако омеся домашен хлеб от пълнозърнест лимец, се чувствам съвсем добре от 2-3 филии. Овес ям всяка сутрин иначе. Реално това е почти цялата ни консумация на глутен. Рядко ядем други храни с глутен.

# 193
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 790
Трици? За усвояване на калция значи.
В личен контакт (платила съм си преглед и идеално помня) д-р Пашкулев или д-р Гайдурков са ми казали, че триците механично блокират усвояването на ценните вещества.
А ето и моя коментар: триците са боклук, не храна. Да си добавям трици ако ям месо и кашкавал с бял хляб. Моето брашно,  предполагам и вашето, (ако въобще печете зърното) е от цяло зърно, ябълките с кори и тн.

Триците са неразтворими фибри, на български по-точно е да се каже баластни вещества. Имат значение за перисталтиката. Съгласна съм, че се добавят, ако ядеш повече преработена храна, както и в при запек. При хранене, основано на растителна храна (plant-based diet) това обикновено не е нужно.
Д-р Атанас Михайлов е лекар, натуропат и хомеопат, има малко по-различен профил и подход, относно храненето. Тази препоръка, да се добавя лъжица пшеничени трици към мляното сусамено семе, вероятно се основава на проучвания относно усвояването на калция. Възможно е да е заради високото съдържание на магнезий в тях, или заради фитатите. Ако имам възможност да се консултирам с него, ще питам, какво точно.
Това което намерих в интернет, е че триците не са добри за усвояването на другите хранителни вещества, заради фитатите, веществата които осигуряват защитата на растенията от вредители. Намират се предимно в обвивката, или люспата. За това се препоръчва и накисването или покълването на семена и зърнени храни, които премахват фитатите. Така се улеснява и храносмилането. Това вероятно всички го знаят, изкисването на суровите ядки и семена се препоръчва масово от нутриционистите.
Да, ама има едно голямо Но! -  д-р Грегър казва (в българския превод на книгата си, стр. 56-58, "Можем да сме здрави"), че ядките не трябва да се киснат, защото фитатите са нужни за усвояването на калция. Което е още по важно обаче, те са мощен противораков фактор. Той смята, че фитатите трябва да се разглеждат като есенциално хранително вещество, защото участват във важни биохимични процеси в организма. Това се базира също на проучвания. Така че струва си човек да се замисли, дали да изкисва ядките.
Специално въпросът с усвояването на калция е доста сложен, там има много елементи, които участват в процеса, и е възможно пшеничените трици да имат някаква специфична полезна роля.

# 194
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 790
Wednesday28 Чела съм доста, че овесените ядки съдържат много глутен, с който е добре да не се прекалява, а ако е възможно и да не се приема въобще, най-добре Simple Smile Моята основна идея е, че сутрин тялото има нужда от нещо събуждащо, течно и хидратиращо. Което са плодовете Simple Smile

Имам една питанка сега и аз. Защо доста хора тук взимат добавки?  Това следствие от установени липси ли е или просто така "за всеки случай"? Понеже аз никога не съм взимала каквито и да било добавки, а миналата година личната ми лекарка (която на всяко мое желание да си направя профилактичен преглед ме пита "А вие все още ли не ядете животински продукти?") ми каза по телефона, че всичките ми резултати са перфектни, включително прословутия Б12, желязо, витами Д и т.н. и ми каза, че мога да спра да взимам добавки. На което аз гордо отвърнах, че никога не съм взимала никакви добавки, просто ям растителна храна и то разнообразна Simple Smile

Освен това ставам всеки ден в 5 часа...Днес дори в 4.30, пълна с енергия Simple Smile)))))
Има овесени ядки без глутен. Купувам от тях, но глутена не го избягвам напълно, не съм се изследвала, но ако го изключиш напълно, наистина може да развиеш свръхчувствителност. Така че не си струва съвсем да го елиминираш, ако няма реално проблем.
Витамин В12, след като вземам добавки, ми е на средата на препоръчваната стойност. Ама съм чела, че тази стойност била силно занижена, т.е. всъщност имам дефицит. Така че, не знам, не е лошо да го вземам, за да не падам още по-надолу.
Липсва ми магнезий, имам крампи, пия, но той се усвоява лошо. И се получава разстройство от повечето налични на пазара форми. Какви ли видове не опитах, всичките са гола вода. У нас се продават общо взето, не особено добри и качествени добавки.
Имах много ниска стойност на витамин Д  - 18, след добавки и доста печене на слънце лятото, го докарах до 70, което е горе долу средна стойност. Препоръчва се 100. Ама зимата няма как да се пека. Така че пия витамина, и ще го меря към Нова Година, защото може пак да се срути.
Според изследвания, 2/3 от веганите имат понижено ниво на омега 3, което означава повишен риск да развият деменция и други мозъчни дегенеративни заболявания. Звучи доста стряскащо. Препоръчва се омега 3 добавки за балансиране на превеса на омега 6. Това казва гуруто в растителното хранене д-р Майкъл Грегър. Пия Омега 3 на Thogether, веган вариант.
Вземам и Q10, само през зимата. Според д-р Грегър, лятото, като ядеш зелени храни, при въздействието на слънцето се образува Q10. Но неговият синтез се намалява с годините.
Астаксантин също на курсове, един-два пъти в годината, добре е за очите.
Вероятно има значение и ЕГН-то, както се казва. Но дефицити, определено имам.
А за да станеш в 5, сигурно лягаш в 10 вечерта. Чудесен навик. Аз не мога за сега да си го наложа.

Общи условия

Активация на акаунт