Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 557
  • 600
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 1 684
Да попитам за нахута. Дайте идеи за добре сготвен нахут. Никога не ми се получава.  Колко време трябва да се вари. Има ли разлика във вкуса дали е таз годишен или е от миналата. И най- вече какви са ми полезните качества. Ям го само на кълнове и то много рядко. Сварен има ли някакво предимството пред боба.

# 166
  • София
  • Мнения: 5 183
Доста скоро писахме обстойно в темата, опитай с търсачката.
Ще допълня, че конвенционално гледаният нахут е с раундъп,  а познати са видяли с очите си как напръскали седмица преди жътва!
Търсете български био нахут!

# 167
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
   Ще попитам и тук: имам пресни свежи био листа от моркови - как да ги употребя? Нещо да е сготвено, не ба салата.

# 168
  • София
  • Мнения: 5 183
В супа е най-вкусно, може в  манджа на котлон, може в нещо на фурна. Но да са на дъното,  че по-нагоре засъхват и  не стават.
На ситно нарязани - половин до един см. Иначе гадно се дъвчат.
Може да се изсушат за чай през зимата.
Аз толкова трудно отгледах тази година малко моркови,  че ядем всички зелени листа Simple Smile

# 169
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
    Благодаря, Дамиbouquet bouquet bouquet
  Утре ще ги направя на нещо като крокети, за днес приключих с готвенето  ooooh! ooooh! ooooh!. Баница за закуска; пюре от картофи, задушени зеленчуци на тиган (грах, царевица, моркови и селъри), зелена салата с песто и слънчогледови семки; чери домати и попарени броколи - за обяд. За вечеря имам останала една чудна картофено-зелено бобова  Laughing супичка с фиде и ще направя доматена салата с много зелен лук.

# 170
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Може да се изсушат за чай през зимата.


с какво се комбинират?

# 171
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 721
За първи път ядох готвен нахут, когато дойдох в Сицилия. Сега много го обичам и дори го предпочитам пред боба.
Аз накисвам поне за осем часа. После сменям водата, измивам хубаво под течаща вода   и слагам разни подправки - морков, кервиз, лук,домат, джоджен. Готвя в тенджерата под налягане за окол 40 мин.
В каква пръст се гледат морковите? Мисля,че трябва да е песъчлива! Ще ми се да пробвам.

# 172
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

В каква пръст се гледат морковите? Мисля,че трябва да е песъчлива! Ще ми се да пробвам.

според мен става и в по-плътна, поне такава е при свеки и също гледа моркови.
от песичлива се вадят по-лесно  Mr. Green

# 173
  • София
  • Мнения: 5 183
Ася,  листата ор моркови били много полезни като билкова запарка. Но друго не знам.

# 174
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сега се разрових, чат от листа на моркови бил полезен при простата, проблеми с пик. мехур и за прочистване.
аз имам доста моркови, освен да набера младите листа и да ги изсуша...

# 175
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 721
Само за мен работа. Тъкмо имам  проблем с простатата Stuck Out Tongue Winking Eye
Ася, аз все за заради проблеми с ваденето на морковите досега не съм садила.
В една програма за здраве слушах, че за да се усвоят полезните вещества и витамини от морковите, трябвало да ги ядем леко сварени,или попарени?!
Вчера си правих една запарка от джинджифил, семена от див копър, от aанасон и парче лимон. Стана много нежна и приятна на вкус напитка. Днес добавих канела, но не е много удачно. Следобед пък добавих дафинов лист и пак не съм очарована.

# 176
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 793
В една програма за здраве слушах, че за да се усвоят полезните вещества и витамини от морковите, трябвало да ги ядем леко сварени,или попарени?!
За морковите не съм чувала, че е по-добре сварени или попарени. Увеличава им се гликемичния индекс, ако човек има диабет - не трябва да яде варени моркови.
А суровите трябва непременно да са с мазнина - т.е. не просто да ги хрупаш, а напр., в салата. Витамин А е мастноразтворим и не се усвоява без мазнина.

# 177
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 721
Glicosa, вероятно именно това имаше предвид участващият в програмата. Повтарям,че изслушах само малка част от предаването.
Аз много харесвам настъргани моркови на салата,а и тези по корейски.
Благодаря за пояснението!

# 178
  • Мнения: 1 178
В една програма за здраве слушах, че за да се усвоят полезните вещества и витамини от морковите, трябвало да ги ядем леко сварени,или попарени?!
За морковите не съм чувала, че е по-добре сварени или попарени. Увеличава им се гликемичния индекс, ако човек има диабет - не трябва да яде варени моркови.
А суровите трябва непременно да са с мазнина - т.е. не просто да ги хрупаш, а напр., в салата. Витамин А е мастноразтворим и не се усвоява без мазнина.

За да се усвоят мастноразтворимите витамини, зеленчуците трябва да се готвят с мазнина. Само поляти със зехтин, например в салата не е достатъчно за усвояването им.

# 179
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 793
За да се усвоят мастноразтворимите витамини, зеленчуците трябва да се готвят с мазнина. Само поляти със зехтин, например в салата не е достатъчно за усвояването им.
Къде го пише това? Намерих само информация, че мастноразтворимите витамини са устойчиви на термична обработка, за разлика от водноразтворимите. Т.е. може и в двете форми да се консумират, с мазнина, и ще се усвояват.

Общи условия

Активация на акаунт