Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 726
  • 600
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Аз си купувам грахов протеин от Зоя и си слагам по 1-2 л. в смутито.

# 91
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
На мен протеините все не ми достигат.даже и като вегетарианец са ми малко.

според мен първо тук трябва да намериш решение и после да се замисляш за веганство. Peace

незнам как организмът ще свикне с по-малко, след като си го изисква.

# 92
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
Provamel е единственото мляко,което купувам и си правя сама кисело. Става страхотно. Домашни ядкови млека,които правя, стават годни само за пиене.
Ресторантите тук предлагат варианти веган,или вегетарианско меню. А и в други страни не съм имала проблеми да се храня веган( Малта, Португалия, Германия). В България не съм имала проблеми.

# 93
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 795
Provamel е единственото мляко,което купувам и си правя сама кисело. Става страхотно. Домашни ядкови млека,които правя, стават годни само за пиене.
Ресторантите тук предлагат варианти веган,или вегетарианско меню. А и в други страни не съм имала проблеми да се храня веган( Малта, Португалия, Германия). В България не съм имала проблеми.
Супер, ще пробвам да си направя, ако може да ми кажете, закваската готова ли е - виждала съм "Болгари", която се продава в биомагазините? Каква е пропорцията? Не става ли рядко? Защото в готовите виждам, че слагат сгъстители - от сорта на гума гуар, царевично нишесте, и т.п. 
Аз купувам соево мляко The bridge, италианско, не виждам причина да не стане и от него.
В Испания малко се озорих, като трябваше да ям навън - бях в Аликанте. Обичат си испанците средиземноморската кухня, рибата и месото се ядат масово. Веганството и вегетарианството сред испанците, изглежда са по-скоро екзотика. В града имаше общо три био магазина, с не особено разнообразен асортимент. Интересно, бях в Прага преди Нова година, и мислех че ще е трудно да намеря вегански заведения, знаейки какви месари са чехите, но открих много приятни ресторантчета с вкусна веган кухня - изглежда, доста от тях имат готвачи южноазиатци.  Чехите доста се интересуват от здравословно хранене, и особено наблягат на безглутеновите продукти - много хора считат, че глутенът е опасен, без да имат цьолиакия. У нас ми се струва, че безглутеновата диета не е толкова популярна.

# 94
  • Мнения: 2 641
Детето ми е на тема крекери и бисквити и оризовки, тоест хрупкави неща, Моля споделете за някакви лесни хрупкави неща от този сорт.

# 95
  • София
  • Мнения: 5 188
Най-хрупкавите крекери за мен са домашните крекери от елда на Ловинг Хът. Домашни, но в професионален дехидратор Sad
Аз накисвах елда, кълцах зеленчуци, смесвах подправки и рецепти, суших във фурната, опитвах и с печене на 150 градуса, но нищо не постигнах и напълно се отказах.
Говоря за сурови крекери.

Забавлявам се напоследък с БОЗА от ПРОСО Simple Smile Най-простото нещо! А детето, което не желаеше просо с години, сега не само бозата, ами и прецедените частици яде, натурално Simple Smile))
Но има проблем, пия боза и си загубих апетита към останалата храна.

# 96
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Може ли рецепта за бозата?  newsm78

# 97
  • Мнения: 9 991
Аз правих портокалов веган кекс. Същия като шоколадовия но без какаото.

# 98
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
Ами аз именно заради тези сгъстители започнах да си правя сама кисело мляко. А и заради цената. Една кофичка спрува около 3 евро. А един литър провамел е около 2,50. Така че...
Не помня първата закваска как я направих. Но сега ползвам тази от предишното бурканче.
Пробвах и с други марки,но това е невероятно. Става гъсто и вкусно.
Ммм,какъв хубав кекс!!!!! Искам! Парченце и рецепта. Да дам ли адрес за пратка:stuck_out_tongue_winking_eye:

# 99
  • Мнения: 9 991
Данилу, рецептата е като за шоколадовия, но без какаото:
Веган шоколадово-портокалов фъч.

1 1/4 чаши брашно;
1 чаена чаша захар;
1/3 чаша неподсладено какао на прах/ION//вместо него, добавяме това количество брашно/;
1 1/2 чаена лъжичка сода за хляб или бакпулвер;
1 чаена чаша портокалов/мандарина сок или фреш.
1 ч.л. екстракт от ванилия;
1/3 чаша олио;
сол, съвсем малко.

Всичко се разбърква заедно и се слага в студена фурна на 220 градуса да се изпече.

Когато се изпече, се залива с глазура или украса пожелание. Аз намазах със сладко от портокали и настъргах шоколад отгоре.

# 100
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
Благодаря:hugs:

# 101
  • София
  • Мнения: 5 188
Савина, рецептата за боза, каквато я правя напоследък, след много проучвания.

Боза от просо ( със закваска)
1 ч ч просо зърно
1 ч ч нерафинирана захар
3 л вода
1/2 до 1 ч ч натурална боза
( НЕ мая, филии хляб и подобни вредни идеи)
Просото се изчиства и накисва за няколко часа / една нощ
Промива се и се сварява до разкашкване, за 20-30 мин.
Охлажда се.
Пасира се хубаво (аз в блендер на 3-4 пъти.
Прецежда се старателно. На ме винаги ми остава твърда фракция Simple Smile
Добавят се захарта и закваската, разбърква се.
На вкус може да се добавя още захар и/или вода
Тук има две въпросителни - дали водата трябва да е преварена и дали трябва да се избягва досега с метал - аз мисля, че да.
За 2-3 денонощия е готова.
Сега вече може допълнително да се разрежда Simple Smile
Наздраве!

ПП пуснала съм специална тема  Търся стара рецепта за БОЗА, там потребителка, живееща в Торонто успява без закваска да направи, но моят опит беше провал.

# 102
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Благодаря. Какво е натурална боза и от къде се взима?  newsm78

# 103
  • Мнения: 9 991
Благодаря. Какво е натурална боза и от къде се взима?  newsm78
Ако живееш в България, ползвай на Хармоника. Същите имат боза от просо и ръж.

# 104
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Благодаря. И от тези продукти какво количество боза излиза? И може ли с обикновена захар?

Общи условия

Активация на акаунт