Знаете ли какво е "младо вино"? Играйте и спечелете Bouquet Nouveau 2017!

  • 14 988
  • 160
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 1 304
Младото вино идва през втората половина на ноември. Точният момент, за да ни извади от есенната сивота и затворените пространства и да ни донесе цвят и очарование, да ни провокира с понякога странни, понякога озадачаващи, но със сигурност интересните винени усещания.
По традиция младото вино е направено така, че да се изпива в рамките на половин, максимум една година. И неизменно важи правилото – колкото по-скоро, толкова по-добре. Защото чарът на младите вина е в свежестта и плодовостта им.
Ароматният профил на тези вина е подчертано плодов (малина, банан, бонбони дропс и цветя), а телата им са изключително леки, свежи и почти без танини. Затова е важно те да се поднасят на правилната температура – 12°- 14° C – и да не бъдат подтискани от тежка и прекалено ароматна храна.

# 121
  • Мнения: 140
Историята за "младото вино" е типична френска история за виното и празника. Истинска приказка.
След войната, през 1951 г., производителите на вина от района на Бургундия, по-специално между градовете Лион и Макон имали страшно много вино, защото годината била добра и топла, а реколтата – изобилна. След като се оказват с наистина огромни количества, помолили френската държава да им позволи да продават вино, което да бутилират на момента. Тогава е било забранено така да се продава вино, било е задължително да се изчака процесът на винификация. Поискали такова разрешение и го получили. Производителите решили, че трябва да изберат под каква форма да го продават и го нарекли божоле нуво, което е и името на региона. Особеността на това вино е, че то се прави от сорта гаме. Основната му характеристика е, че трябва да се пие веднага, най-късно до края на съответната година. Производителите през 50-те години се чудели как да накарат клиентите си да купят младото вино, и съответно да го изпият веднага.
Често казваме, че маркетингът и комуникациите за нищо не служат, обаче тогава са използвали чисто маркетингова стратегия, казвайки си, че за да го продават, трябва да му направят празник. Решили да определят дата, на която да го продават – третия четвъртък на месец ноември.

# 122
  • Мнения: 3 546
Харесвам младото вино. Има силен аромат, леко и свежо. И не се налага да отлежава Simple Smile

# 123
  • Stara Zagora, Bulgaria
  • Мнения: 149
Младите вина  са за незабавна консумация - отлежаването им не подобрява техния вкус.

# 124
  • На морето!
  • Мнения: 5 754
Младото вино е точно това, което обичам- леко, ароматно, свежо и ненатрапчиво сладко и е готово веднага за консумация 😍

# 125
  • Мнения: 579
Младото вино е за бърза консумация, в рамките максимум на една година, почти без танин. Силно изразен плодов аромат и лек, свеж вкус.

# 126
  • Мнения: 116
Младото вино е винаги много свежо, с меки танини и силно изразена плодовост. Цветът му е тъмногранатов, ароматите му са спонтанни и силни, а вкусът му дава усещане за току що отхапан свеж плод, с допълнение от сладки подправки. Задължително се сервира охладено до 14°С. Много любимо ми е!!!

# 127
  • Мнения: 9 481
По традиция във Франция, и както от години вече е на мода в цял свят, третият четвъртък на ноември се празнува новото младо вино Божоле Нуво.

Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на деветнайсети век.
Третият четвъртък на ноември е установен през 1985.
За първи път се празнува извън Франция пре 1982г. Начало на празника дават винопроизводителите от град Божо (Beaujeu).

Le Beaujolais Nouveau est arrive! или It’s Beaujolais Nouveau Time! се анонсира точно в 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември. Празненствата продължават цял ден – в четвъртък във всички магазини за вино, кафета и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира новото божоле.

Това е младо вино, което се консумира от ноември до февруари.
Произвежда се в малук винарски регион на север от Лион.
Гроздоберът му се извършва задължително на ръка, през септември.
Мецерацията на виното божоле е само 4-5 дни, и така се запазва свежият плодов аромат на виното.
В рамките на месец преминава през две ферментации, между реколтата и разливането в бутилките.

Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет.
Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация.
Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост.

# 128
  • Мнения: 72
Младото вино е добре да се консумира в рамките на половин до една година. Изключително лек, плодов, дори и цветен послевкус.

# 129
  • Мнения: 2 755
Чувала съм и съм чела за Божолето и традициите по посрещането му.  Не знаех, че и в България се произвежда младо вино.

# 130
  • Мнения: 86
 "Младото вино" е типична френска история - за виното и празника.
След войната, през 1951 г., производителите на вина от района на Бургундия, по-специално между градовете Лион и Макон имали страшно много вино, защото годината била добра и топла, а реколтата – изобилна. След като се оказват с наистина огромни количества, помолили френската държава да им позволи да продават вино, което да бутилират на момента. Тогава е било забранено така да се продава вино, било е задължително да се изчака процесът на винификация. Поискали такова разрешение и го получили. Производителите решили, че трябва да изберат под каква форма да го продават и го нарекли божоле нуво, което е и името на региона. Особеността на това вино е, че то се прави от сорта "Гаме". Основната му характеристика е, че трябва да се пие веднага, най-късно до края на съответната година. Производителите през 50-те години се чудели как да накарат клиентите си да купят младото вино, и съответно да го изпият веднага. Решили да определят дата, на която да го продават – третия четвъртък на месец ноември.

# 131
  • Мнения: 13
С "Младо вино" се означава току що бутилираното вино, което е добре да бъде изпито в близките месеци. То е неприключило ферментацията си вино, леко сладникаво, газирано, с лек плодов аромат. Винаги съм го предпочитала, може би, заради сладостта!

# 132
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Младото вино е като младия човек - пълен с мечтания и трепети, очаквания и неусетни стъпки по пясъка.

# 133
  • Мнения: 118
Младото вино е изключително леко,свежо и почти без танини.Поднася се при температура 12-14° C с леки храни. Не става въпрос за винена сериозност и ценители, а за празнуване, за събиране с приятели и семейството, за вдигане на тост за нещо ново в живота ни.

# 134
  • Мнения: 36
Младото вино (Божоле нуво) е френски специалитет. Той е специфичен, не е подходящ за стареене като други сортове – каберне. То се прави по специална технология. Гроздето, без да се мачка, се оставя в инертна среда – съд, изпълнен с въглероден двуокис, за да няма въздух, от който се развиват определени микроорганизми. При престояване така около 2-3 седмици, протича една слаба спонтанна ферментация вътре в зърната, която достига до около 1,5% алкохол. Чак тогава гроздето се смачква с преса и се заквасва с дрожди, както се прави с другите вина. И тогава се осъществява същинската ферментация. По тази технология се развива един специфичен силно плодов аромат на виното. Натрапчиво се усещат ягоди, малини, банан, дори може да се каже, че виното мирише на бонбони виолетки или подобни, ароматизирани с плодови аромати. Цветът на младото вино  е виолетов, рубинов, към розов, на вкус тялото е леко, плодово, с приятна киселинност. Появява се на пазара 6-8 седмици, след като е набрано гроздето.
То е младо вино, с по-малко танини, с по-малко екстракция от гроздето, в сравнение с други вина. Божолето се консумира изстудено като бяло вино, между 10 и 13 градуса. По принцип всяко изстудяване прикрива някакви дефекти или грубости във вкуса. Така и божолето, ако се пие на по-висока температура, ще изпъкне още суровият му вкус, доста различната структура, в сравнение с качествено вино, отлежало достатъчно, преди да бъде пуснато на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт