За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 64 429
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 11 721
Може ли идея как да сготвя св.бон филе?Имаше някаква рецепта за скалопини или се бъркам... newsm78

http://recepti.gotvach.bg/r-46323-Свинско_бон_филе_с_печурки_и_Марсала

http://recepti.gotvach.bg/r-74906-Свинско_бонфиле_с_гъбен_сос_и_глазирани_моркови

# 691
  • Мнения: 14 098
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

Аз установих, че с айрян става по-пухкав и по-вкусен кекса. Предпоследният път сложих 1/2 ч.ч. кисело мляко, а другата половина направих на айрян - 1:1 мляко и вода. Хареса ми повече, отколкото само с прясно мляко, както го правя почти винаги.

# 692
  • Мнения: 2 313
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 6 с.л. олио, 1 пакетче ванилия, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер. Яйцата се разбиват със захарта, добавят се останалите продукти и се разбърква. Изсипва се в намаслена тава или форма за кекс и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути, като се проверява с клечка.
За да е пухкав кекса трябва да е хубаво пресято брашното непосредствено преди ползване, а яйцата и млякото да не са в хладилник поне 1 час преди ползване.

# 693
  • Мнения: 5 133
Скрит текст:
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

Аз установих, че с айрян става по-пухкав и по-вкусен кекса. Предпоследният път сложих 1/2 ч.ч. кисело мляко, а другата половина направих на айрян - 1:1 мляко и вода. Хареса ми повече, отколкото само с прясно мляко, както го правя почти винаги.

Скрит текст:
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 6 с.л. олио, 1 пакетче ванилия, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер. Яйцата се разбиват със захарта, добавят се останалите продукти и се разбърква. Изсипва се в намаслена тава или форма за кекс и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути, като се проверява с клечка.
За да е пухкав кекса трябва да е хубаво пресято брашното непосредствено преди ползване, а яйцата и млякото да не са в хладилник поне 1 час преди ползване.



Не съм се сетила за кисело мляко и айрян в комбинация.
И това не спазвам яйцата и млякото да не са в хладилник поне 1 час преди ползване.
Липсват ми тънкостите при приготвянето на кекс явно. Колкото и да е лесно да се приготви кекс си има важни детайли като всичко.
Благодаря ви, момичета  bouquet

# 694
  • София
  • Мнения: 1 544
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

Препоръчвам тази рецепта: http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_6205.html

С вода е, без мляко. Супер пухкав. Вече многократно изпробвана и винаги с отличен резултат.

 bouquet Благодаря на i_peych   че я сподели.

 

# 695
  • Мнения: 5 133
Скрит текст:
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

Препоръчвам тази рецепта: http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_6205.html

С вода е, без мляко. Супер пухкав. Вече многократно изпробвана и винаги с отличен резултат.

 bouquet Благодаря на i_peych   че я сподели.



Благодаря  bouquet
Изглежда разкошен, но това разбиване на яйцата на твърд сняг няма да мога да го постигна. Не пречи да опитам обаче на ръка...  Peace

# 696
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Скрит текст:
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

Препоръчвам тази рецепта: http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_6205.html

С вода е, без мляко. Супер пухкав. Вече многократно изпробвана и винаги с отличен резултат.

 bouquet Благодаря на i_peych   че я сподели.
Благодаря  bouquet
Изглежда разкошен, но това разбиване на яйцата на твърд сняг няма да мога да го постигна. Не пречи да опитам обаче на ръка...  Peace
Препоръчвам ти този - разбърква се с вилица и става прекрасен! Освен това е и икономичен.

http://old.bg-mamma.com/?topic=464514

Не само темата е 104 стр., което говори само по себе си, но и после всякакви блогове и блогчета започнаха да пускат тази рецепта като ултимативния сладкиш с майонеза. Но този на Сладка Хапка май е най-старата публикация, която поне аз знам.

# 697
  • Мнения: 5 133
Скрит текст:
Скрит текст:
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

Препоръчвам тази рецепта: http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_6205.html

С вода е, без мляко. Супер пухкав. Вече многократно изпробвана и винаги с отличен резултат.

 bouquet Благодаря на i_peych   че я сподели.
Благодаря  bouquet
Изглежда разкошен, но това разбиване на яйцата на твърд сняг няма да мога да го постигна. Не пречи да опитам обаче на ръка...  Peace
Препоръчвам ти този - разбърква се с вилица и става прекрасен! Освен това е и икономичен.

http://old.bg-mamma.com/?topic=464514

Не само темата е 104 стр., което говори само по себе си, но и после всякакви блогове и блогчета започнаха да пускат тази рецепта като ултимативния сладкиш с майонеза. Но този на Сладка Хапка май е най-старата публикация, която поне аз знам.

И това е чудесен вариант, нищо че не е точно кекс. Само какаото ще пропусна, детето не трябва да яде какао и шоколад. Ще стане бял сладкиш, нали няма да е проблем за вкуса? Много подробности трябва да съобразявам  Peace

# 698
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Търся рецепта за кекс, който да става пухкав и вкусен, но без да се налага да се разбиват яйцата с миксер. И в тази връзка с какво мляко стават по-пухкави кексовете - с прясно или с кисело? Всеки път ползвам различни рецепти и стават различни и кексовете, кога сполучливи, кога не толкова...

Не е кекс, но става бързо, лесно и е много вкусно.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_28.html



# 699
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
И това е чудесен вариант, нищо че не е точно кекс. Само какаото ще пропусна, детето не трябва да яде какао и шоколад. Ще стане бял сладкиш, нали няма да е проблем за вкуса? Много подробности трябва да съобразявам  Peace
Няма причина да не стане, но понеже какаото е много хигроскопично, вместо тези 5 с.л. какао, може да трябва 7-8 с.л. брашно допълнително. Иначе може портокалова коричка за аромат. Simple Smile
Съжалявам, не знаех, че какаото не ти е вариант.

Също на Джемма масления кекс мога да препоръчам. У нас кексове не ядем, но този се хапва, вкл и на мъфини с боровинки съм го правила, например:

http://djemmasvetlana.blogspot.de/2010/01/blog-post_1625.html

# 700
  • Мнения: 5 133
chrissy,  i_peych,  Благодаря ви  bouquet
Какаото за известно време ни е забранено, но се надявам да не е за постоянно.
Благодарна съм, че ми пишеш за тази важна подробност с какво да заместя какаото, че щях да се усетя как нещо липсва, когато започна да го правя. Heart Eyes Hug
Запазвам си и двете рецепти  Hug

# 701
  • София
  • Мнения: 4 713
Искам да попитам всички ,които следят темата и са кулинари В какви съдове готвите .... марка ,покритие,от колко време ги ползвате   и дали сте доволни ?Много ми е важно защото събирам мнения

# 702
  • Плевен
  • Мнения: 602
Имам повече хайвер от шаран. Дали ако го замразя след това ще става за кюфтенца? Някой дали е пробвал, да сподели мнение.  Hug

# 703
  • Пловдив
  • Мнения: 412
Аз моите шарани ги дера. С остър и тънък нож го пъхам между кожата и люспите и лека полека се маха като кожа. Те самите люспи се държат на една тънка ципа. И овкусявам със сол и лимон или лимонтозу. Като се прибера вкъщи ще постна снимки как става шарана.

Благодаря за информацията. Ще чакам снимки. А стои ли с маринатата или директно пържите? В какво овалвате шарана - брашно или царевично брашно?
Аз го оставям да поседи поне няколко часа, но колкото повече стой толкова по-добре. Аз пържа с обикновено брашно.

Шарана в началото.

Тук е вече с махнати люспи.

Така изглеждат самите люспи като са махнати.


chrissy
Обезципяване е терминът.

Mitonela
Става, и стават много хубави кюфтенца. Аз го пържа директно само го овалвам в брашно.

# 704
  • Мнения: 2 818
Drako89, благодаря за подробната информация Simple Smile Весел празник утре Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт