Кутия за обяд, или какво приготвяте на децата за училище? - 6 тема

  • 79 945
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 1 406
Добро утро, днес е на стол моята щерка и утре също, но в понеделник ще избухна с някоя идея Simple Smile
Marsia_K  как ти се запазват прасковите, аз като ги направя така ми покафеняват, а уж съм с керамични ножове...

# 451
  • Мнения: 4 872
Това са нектарини от магазина- една идея по-твърди т.е. нали...знаем купените , че са леко 'пластмасови'... Blush Рязала съм ги с обикновен нож, но предполагам, че ще издържат няколко часа в кутията. Поне вчера нямаше оплакване от сина за нарязаната нектарина. След обяд ще го питам задължително,  дали е била покафеняла. Hug

# 452
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Кутията днес:
МЗ - слива и киви
Обяд - миди по испански; салата със сирена и медно-чеснов дресинг;  шоко-слънчогл. семки, сурурови лешници и кайсиеви ядки




Пращала съм и праскови, и нектарини, режа с обикновен нож, просто затварям бързо, да не са под въздействието на въздуха полодовете и няма оплаквания.

# 453
  • Мнения: 4 298
Салатите не се ли разтичат? Миналата година правих опити и слагах салатата нарязана и отделно едно малко съдче с дресинг за да се овкуси на момента. Самите зеленчуци пускат сок и стояла повяхнала.
В стола ми се струва много скъпо за качеството, което получават. Особено за салатите и основно стремежите са ми как мога да им пращам нещо свежо.
Готвено - пращам тип мусака, запеканка или суфле, палачинка с нещо си. За десерт - плод или плодово желе с малко захар.

Много ми е мъчно като знам колко усилия коства да го измисля, приготвя и накрая да го върнат, щото били забравили или нещо си.
Това е и една от причините да спра да им слагам готвено от края на миналата година.

# 454
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Разтичане... зависи си от съда. Иначе повяхват най-вече зелените салати, ако са овкусени предварително. Аз също предпочитам да дам дресинга отделно, но днешната ни салата не го изисква.  Simple Smile

# 455
  • Berlin
  • Мнения: 11 181
Днес - картофено хлебче с лук, 2 пръчки сирене, чери доматки, мини чушки, бяло грозде и чай,
Утре - хлебче с масло и кашкавал, варено яйце 1бр., 1/2 банан, бяло грозде и чай.

# 456
  • Мнения: 9 468
за днес правих морковени лимецови мъфини + банан /уф/

# 457
  • Мнения: 5 271
Ох, майчета... не знам дали тук му е мястото, но ви чувствам така близки, ще споделя. Големият ми син  от тази есен е студент. Далече, далече. Голям дерт ми е с храненето. Всичко сам си прави, и в университет си носи от вкъщи, ама какво готви, колко разнообразява... не е много ясно. Готвим заедно по фейстайм, но се оказва, че фурната му е някаква ужасно странна смесица между микровълнова и грил. Както и да мъчим, има само горен реотан и на практика няма как да направи картофи с месо, например. Принудихме се  да пробваме да готвим на функция микровълнова. Това лично на мен ми се случва за първи път, у дома тази фурна се ползва само за стопляне. Снощи сложи картофи, наденица, олио, подправки и малко вода и ги пусна. След половин час ми показа едно добре изглеждащо ястие. След още 15 минути ми снима тавата празна - изял всичко. Значи става. Та питам - ако сте готвили на микровълнова, моля за съвет - тази вечер съм обещала да помагам да сготви пиле с ориз. Ще стане ли яденето в тава, ако предварително задуши месото в тенджерка, както аз правя у нас, сложи ориз и вода 3 към 1 , олио ои месото и го пъхне в тази странна фурна?  Или ако знаете начин за готвене в микровълнова или някакви рецепти, споделете моля.

# 458
  • Мнения: 4 872
Днес - картофено хлебче с лук, 2 пръчки сирене, чери доматки, мини чушки, бяло грозде и чай,
Утре - хлебче с масло и кашкавал, варено яйце 1бр., 1/2 банан, бяло грозде и чай.

за днес правих морковени лимецови мъфини + банан /уф/

Ако може рецептите Hands Pray И двете неща звучат много примамливо и ще внесат разнообразие в менюто на моят син.

# 459
  • Мнения: 9 468
аз ги правя на око. много ми харесва рецептата за морковена торта на Купенска и си я модифицирам. сложих /май/ 2 яйца, 100-тина гр кафява захар, към 150 гр брашно, към 160 гр моркови, 60 мл масло, 50 мл портокалов сок, 1/2 ч.л. сода, почти пълна бакпулвер, канела, ванилия, щипка сол, орехи....май е това. капризът ги яде.

# 460
  • Berlin
  • Мнения: 11 181
А моето е купено, нямам рецепта за съжаление.

# 461
  • Мнения: 4 872
А моето е купено, нямам рецепта за съжаление.

От Лидл съм взимала аз , но беше недопечено т.е. чисто тесто вътре. Worried Само миришеше много вкусно.

zenata, благодаря.

# 462
  • Мнения: 5 234
Скрит текст:
Ох, майчета... не знам дали тук му е мястото, но ви чувствам така близки, ще споделя. Големият ми син  от тази есен е студент. Далече, далече. Голям дерт ми е с храненето. Всичко сам си прави, и в университет си носи от вкъщи, ама какво готви, колко разнообразява... не е много ясно. Готвим заедно по фейстайм, но се оказва, че фурната му е някаква ужасно странна смесица между микровълнова и грил. Както и да мъчим, има само горен реотан и на практика няма как да направи картофи с месо, например. Принудихме се  да пробваме да готвим на функция микровълнова. Това лично на мен ми се случва за първи път, у дома тази фурна се ползва само за стопляне. Снощи сложи картофи, наденица, олио, подправки и малко вода и ги пусна. След половин час ми показа едно добре изглеждащо ястие. След още 15 минути ми снима тавата празна - изял всичко. Значи става. Та питам - ако сте готвили на микровълнова, моля за съвет - тази вечер съм обещала да помагам да сготви пиле с ориз. Ще стане ли яденето в тава, ако предварително задуши месото в тенджерка, както аз правя у нас, сложи ориз и вода 3 към 1 , олио ои месото и го пъхне в тази странна фурна?  Или ако знаете начин за готвене в микровълнова или някакви рецепти, споделете моля.
Аз не съм специалист, но да яде само готвено на микровълнова ми се струва нездравословно. Няма ли вариант да се сдобие с нормална фурничка - от хазяите или втора употреба?

# 463
  • Мнения: 4 872
Ще стане ястието, но няма да има вкуса на пиле с ориз на фурна , а на сварен ориз с печено пиле. Но с правилните подправки не мисля, че няма да е вкусно Simple Smile Само не знам , как точно работи тази микровълнова фурна Smirk Вариант е накрая да се запече малко на функция грил Thinking

Пп: Рецепта
Скрит текст:
 Пиле с ориз
             (в микровълнова)

    1 глава лук (нарязан на ситни кубчета)
    1 ч.ч ориз
    1-2 кубчета бульон
    пилешко месо за около 3 порции (бутчета, бяло месо, крилца -според вкуса)
    1-2 лъжици мазнина
    2 1/2 ч.ч. вода


Лука слагаме в йенска тенджера (или друг подходящ съд с капак), добавят се 1-2 с.л. вода и мазнината (аз лично не слагам).Захлупва се и се пуска за 43-4 минути на 100%. Добавят се бульончетата, черен пипер и др. подправки по желание, измития ориз, горещата вода и пилето(сурово). Отново захлупваме и в МВ за 20-25 мин. на 100%, докато оризът поеме водата( по средата разбъркваме). оставаме да почине 5 минутки и е готово за вкусно хапване  :smile1:
 Дано ви хареса. Всеки може да приложи своята рецепта за пиле с ориз, но пропорцията ориз:течност е горе-долу 1:2 1/2

Ако имате грил или конвекция може да запечете за няколко минутки

От тук : http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1321.0

Последна редакция: чт, 27 сеп 2018, 16:05 от Marsia_K

# 464
  • Мнения: 9 468
каква е тази функция "микровълнова"? аз лично не бих готвила в класическа микровълнова, не знам вие за каква говорите.

Общи условия

Активация на акаунт