BG-Mamma

Здраве => Деца с увреждания и хронични заболявания => Темата е започната от: mari_eta в пт, 11 авг 2017, 07:04Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в пт, 11 авг 2017, 07:04
Добре дошли в новата тема! Нека ни е на късмет и я изпълним само с добри новини!

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/58Zl/35402497_be265a6b)

(https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png)

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/58Zl/35402497_8921e5f8)
 
(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/58Zl/35402497_9440967f)  

ДЕЦА С ОЧНИ ПРОБЛЕМИ


 Специалистите, на които ние се доверяваме:

гр. София

д-р Алек Топов, Болница "Токуда" - http://www.tokudabolnica.bg/
д-р Иван Константинов, Очна клиника "Ден" - http://www.eyeclinic-den.com/
д-р Росица Лолова, МБАЛ "Св. Анна" - http://www.sveta-anna.eu/
д-р Галя Димитрова, Детската очна клиника на Александровска болница. Частен кабинет - ул." Пенчо Славейков" 33, тел. 415-4919
д-р Илиян Шандурков, Клиника "Академик Пашев" - http://sobalpashev.com/bg/home
д-р Виолета Чернодринска, Специализирана очна клиника "Визус" - http://www.visusbg.com/

гр. Варна

д-р Светла Николова - Детски Очен Център "Изгрев", ул. "Балчик" №5, 052/828186; 0887 883 690; http://www.facebook.com/ochencentarizgrev
доц. Контрова - ул. "Иван Аксаков" №1, тел.052/608 053 Проблемите на нашите деца:

mari_eta - Хиперметропия и езотропия. Лекуващ лекар д-р Светла Николова, гр. Варна

~Ина~ - Работна диагноза-Ретинопатия на недоносеното/ROP/; Фактическа- Персистиращо първично стъкловидно тяло/PHPV/. Следствена диагноза на дясното-освен горните две,вече и с кератопатия завършена фаза,склерокорнеа. Ляво око-афакия,амблиопия. Лекуващи лекари: проф. Клеменс (Германия), д-р Константинов (Очна клиника "Ден") и д-р Шандурков (Клиника "Академик Пашев")

happy mama - Миопия и астигматизъм. Лекуващ лекар като малка д-р Петкова , сега - д-р Шишкова, гр. Пловдив.

Небесна - Далекогледство и страбизъм. Лекуващ лекар д-р Алек Топов, Болница "Токуда".

SvetlaK - Вродена птоза на клепачите.

danielad - Висока миопия и висок астегматизъм. Лекуващ лекар д-р Виолета Чернодринска (Специализирана очна клиника "Визус"). Не е доволна от д-р Димитрова, Болница "Токуда".

МИШЕЛ - Преден увеит и синехии- ляво око, далекогледство и астигматизъм. Лекуващи лекари д-р Чернодринска -лекуващ и наблюдаващ, консултации с доц. Алексиева, д-р Константинов ("Ден"),  д-р Димитрова ("Токуда"), д-р Маринова и д-р Кемилев.

Шънди - Хипоплазия на зрителните нерви (ONH). Лекуващи лекари д-р Константинов и д-р Чернинкова.

*Diamond* - Опериран за Epiretinal Membrane. Лекуващи лекари проф. Кампик (Мюнхен, Германия) и д-р Филева (Клиника "Св. Петка").

Неврит на зрителния нерв и увреждане на ретината. Лекуващи лекари д-р С. Николова, доц. Контрова и доц. Митов (гр. Варна).

carpe diem - Кератоувеит на ляво око, вероятно от херпесен характер след прекарана варицела. Усложнения - неврит на очния нерв, с тежко увреждане на ретината, вторична глаукома. Лекуващи  лекари д-р Светла Николова (Очна болница -Варна) и д-р Драганов, извършил операцията за вторичната глаукома. Последствия от заболяването - 20% зрение на ляво око вследствие на безвъзвратно увреден зрителен нерв. В момента синът ми е на 18 г., две години след острия стадий на неврита и трабекулектомията (операция за глаукома) е в ремисия, с нормализирано налягане на окото и поддържащо лечение с кортизонови капки.

Октопод с рокля - Далекогледство (+8 на лявото и +7 на дясното око). Лекуващ лекар д-р Лолова (МБАЛ "Св. Анна") Алтернатива на лепенките за оклузия от M’eye Patch - http://meyepatch.co.uk/ 1, 2, 3, 4, 5.


(https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png) Откъде пазаруваме:
Kids Optics - http://www.kidoptics.com/ - гр. София
Joy Optics - http://joyoptics.com/ - гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пловдив, гр. Хасково, гр. Враца, гр. Стара Загора
Solelil - гр. Стара Загора, бул. "М. Методи Кусев" №43 на ъгъла с ул. "Васил Левски", тел. 0893 480 701

предишна тема (http://www.bg-mamma.com/?topic=789186)


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: - Radost - в пт, 11 авг 2017, 09:43
Благодаря за новата тема :)

Имам два въпроса, ако можете да споделите, защото радостта ми за подобреното зрение на детето трая доста кратко.

Ходихме на преглед при Петя Василева. Тя изписа да се капе сутрин и вечер по една капка атропин, за пет дни. Детето обаче започна да повръща всеки ден по веднъж обилно, а през останалото време има позиви за повръщане. Попитах друга офталмоложка, тя каза, че е възможно повръщането да е заради атропина.И всъщност Василева каза, че го капем, за да разкъса евентуално вторично перде(детето се роди с ьвустранна катаракта и го оперираха през месец май). Това ми се стори повече от апсурдно. Как мислите? И мнения за атропина, как е подействал при вашите деца?

Има ли детенце, на което след вграждане на леща, след операция на катаракта, изкуствената леща да е направила срастване и зеницата да изглежда като деформирана, а не с правилна, кръгла форма? И всъщност на какво въобще може да се дължи това? Естествено, че попитах лекаря, който оперира малкия и казах, че зеницата постоянно е така-безформена. Отговорът беше, че е от светлината в момента?!?!?  Аз ли не съм нормална, или детските офталмолози си правят шеги със здравето на моето дете?

Благодаря


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: niko в пт, 11 авг 2017, 12:13
За Атропина , може би не го поставяте правилно. Трябва да затискате очният канал, за да не попада в организма.
Поне при нас така стана. Не  ни бяха обяснили тази подробност и детето стана червен като домат и гореше. Може и при вас това повръщане да е реакция.


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Мaksy в пт, 11 авг 2017, 13:42
Благодаря за новата тема. :hug: :hug: Дано в темата да няма нови попълнения( деца с очни проблеми), а всички останали потребители бързо да я напуснем.

На малката слагах капки Атропин преди седмица, не ми казаха нищо друго само да се старая да не попадне в нослето или устата, че се съпротивява много докато капнех в окото. Не сме имали проблеми като повръщане или нещо подобно.


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: - Radost - в сб, 12 авг 2017, 09:52
Благодаря,момичета :) Опитвах се да затискам слъзния канал,даже двете с баба му,но как да стане това упражнение,като той изпада в истерия и не спира да върти глава.Явно не успяхме да се справим...


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: magnet_for_happiness в сб, 12 авг 2017, 11:06
Радост, бих завела детето на друг лекар. Д-р Топов , д-р Константинов въпреки , че не го харесвам особено. Преди операцията зеницата с правилна форма ли беше?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: - Radost - в сб, 12 авг 2017, 21:50
Магнет,да,с правилна форма беше.Д-р Топов ми отказва преглед-не преглеждал деца вече.Или ако да,детето трябва да говори.Записах час при неговата колежка Димитрова в Токуда.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Мaksy в сб, 12 авг 2017, 23:10
Водих миналата година голямата си дъщеря при д-р Димитрова от Токуда, останах с добри впечатления от нея. Сега съм в голямо чудене дали да не зведа и малкра за второ мнение, но ме е страх от противоречиви мнения. Доц. Чернодринска ни иска отно на преглед през месец Ноември, толкова далеч ми се струва във времето.


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: CoffeCup в нд, 13 авг 2017, 11:47
Здравейте и от нас в новата тема, за която благодаря.
Лекувахме мързеливо око на сина ни, успешно до тук, макар че през последните 2 години резултата плаваше - между 80 и 100% зрителна острота на болното око.
До тук, когато "връщаше", леко, много леко пипваха диоптъра, и нещата се стабилизираха. Последният път, резултатът беше около 100-те процента, и му оставиха същите очила. Казаха ни да се явим на контрола след 8 месеца, което предстои на 23-ти. По този повод, ми е малко притеснено (ако пак има регрес, например); ще ви следя.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: jeniqa в ср, 16 авг 2017, 22:04
Записвам се със свито сърце.
Дъщеря ми е на 9 години и й предстои операция на страбизъм в края на следващия месец при д-р Цонев в клиника Вижън. Някой в темата дали е минавал през такава операция? Какво мога да очаквам? Знам, че се води лека процедура и пр., но все пак искам да чуя мнения от преминали през това изпитание.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: BGM451693FM в вт, 22 авг 2017, 10:51
Записвам се със свито сърце.
Дъщеря ми е на 9 години и й предстои операция на страбизъм в края на следващия месец при д-р Цонев в клиника Вижън. Някой в темата дали е минавал през такава операция? Какво мога да очаквам? Знам, че се води лека процедура и пр., но все пак искам да чуя мнения от преминали през това изпитание.

Здравей.Ние минахме през това февруари месец. Операцията е наистина лека,води се козметична. Аз лично не знам да има някакви усложнения от такава операция. Ние отидохме сутринта и на обяд си бяхме вкъщи.Марля след това не се носи,единствено се слагат  2 вида капки по схема. Няма нищо страшно,всичко ще мине бързо :hugs:
Ние ще имаме още една такава операция след време,понеже изкривяването беше много голямо и не стана само с една .


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: jeniqa в вт, 12 сеп 2017, 20:55
Момичета, пак съм аз, в отчаян вопъл да ми дадете надежда, въпреки че знам, че 100% гаранция няма и няма кой да ми даде.   :cry:
Ако изследванията на детето са добри - кардиограма, преглед при педиатър, направихме и тестове при алерголог /всички са отрицателни/, анестезиологът е с опит...какви рискове има при операция на страбизъм?


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Perla3 в пт, 15 сеп 2017, 15:54
Здравейте, разпитвах за добър специалист по детски очни болести, препоръчаха ми доц. Контрова във Варна, но не бяха сигурни дали още работи. Ако някои е запознат?


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в пт, 15 сеп 2017, 15:58
За Варна мога да ви препоръчам с две ръце д-р Светла Николова, Детски очен център "Изгрев".


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: BGM451693FM в нд, 17 сеп 2017, 11:39
Доц.Контрова вече почти не преглежда.Препраща пациенти при д-р Филева в очна клиника "Св.Петка".


Титла: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: peteto2006 в пт, 22 сеп 2017, 15:34
Момичета, запишете и нас в темата. Дъщеря ми Зара е на 5г, ние практически от 4 години ходим на очен, но сега се записвам. Та, Зара е на 5, има нистагъм, силна чувствителност към светлина, миопатичен астигматизъм, мързеливо око и екзотропия на д.о. Онзи ден бяхме пак на преглед (д-р Велева - Александровска и Визус) и за първи път можехме да се доверим, че това, което вижда на таблицата реално е това, което вижда (досега все имахме съмнения, че много се притеснява и налучква, въпреки че знае буквите от 2 годишна и вече пише и чете и смята...). За съжаление е с много ниско зрение, защото с очилата си, без да закриваме едното и другото око виждаше едва до 2-ри ред (което аз отдавна си знам де :( ). Пускаме документи за ТЕЛК, имаме някакви съмнения за очен албинизъм и като цяло явно това ще си е завинаги... ;( Закриваме окото всеки ден по 2ч с цел бъдеща операция на страбизма, но явно заради нистагъма не можем да вдигнем повече часовете на ден. Дори и да оперираме, обаче, особени надежди за голямо подобрение няма :( Та, така... Д-р Велева ни каза, че на ТЕЛК ще ни пратят пак в Александровска - някоя от вас знае ли детски очен ТЕЛК за София дали наистина само там пращат (ЛЛ пък се учуди на това, което е казала нашата очна)? Доверие на нашата очна имам на 100%, но да не би аз нещо да не съм разбрала? Защото много предпочитам да си ни пратят пак в Александровска, там поне сме си свикнали и напрежението ще е по-малко...


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Амели в чт, 05 окт 2017, 10:30
Здравейте момичета, днес ви откривам и май ще ви следя занапред. Предстои ми да запиша час за очен преглед на дъщеря ми (на 14 г) и понеже този преглед ще е по-различен от предния се опитвам да намеря малко информация. Положението при нас е следното:
Носи очила от втори клас. Късогледство със сериозен астигматизъм (на едното око градусите са - на другото+, така най-лесно ми го обясни лекарката) До сега не съм разглеждала това положение като проблемно. Следяла съм с притеснение очните прегледи, защото за нас е много важно дали очните дъна ще покажат проблем. Това пък е свързано с търсене на причината за сериозно главоболие преди години, което ме докара до ръба на ужаса, но в крайна сметка откъм неврологична гледна точка на времето заключиха , че става въпрос "само" за мигрена. Остана предупреждението от докторите, че проверката на очните дъна ще покаже евентуално разгръщане на по-сериозен проблем, ако не дай си боже такъв се появи. Всяка година се налага да вземаме нови очила поради простата причина, че диоптрите се качват. На последния преглед обаче, преди 7 месеца, лекарката пожела на следващия преглед (този, който сега предстои) да направим по-сериозни изследвания на ретината. Още тогава подчерта, че не е спешно, защото аз исках ако е важно да не чакаме следващ преглед, а да действаме на момента (тя знае притесненията ни и важността на очните дъна за нас).
 Това което ме притеснява е, че тя каза да си вземем направление за хоспитализация от ЛЛ за изследване на КП 134, МКБ Н35.0  Досега винаги сме били с платен преглед при нея, поради простата причина, че винаги се чака ужасно много за час и така поне малко скъсяваме времето.
Тези неща нищо не ми говорят, макар и разбира се да четох в гугъл. (така и ви открих)
Някой преминал ли е през това изследване, наистина ли се налага хоспитализация? Тежко ли е? Трябва ли да подготвя психически детето за нещо специално? Хоспитализацията дали е задължителна или се изхожда от идеята да ни се спестят разходи? В този ред на мисли, колко би струвало такова изследване, изобщо има ли места където това се прави, без да се попада в болнична обстановка?
Просто не искам да давам повод на детето да се страхува "какво не и е наред", че преди години доста лекари минахме с тази пуста мигрена...предполагам ме разбирате.
Ще съм благодарна да чуя мненията ви.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: йоко в нд, 08 окт 2017, 07:07
Здравейте. Скоро бяхме на преглед при педиатър, който ме попита дали знам, че детето има лек астигматизъм на едното око? Никога не съм подозирала, че има. Сега е на почти 6 г., когато беше на 2., го заведох на преглед при д-р Димитрова, защото очичките му отвреме навреме сълзяха. Прегледа го, направи снимка на очите му с телефона си, предписа капки, но нищо не спомена за астигматизъм. Може ли да препоръчате добър детски офталмолог няма значение градът.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в нд, 08 окт 2017, 09:11
А как педиатърът откри астигматизма на детето? Просто питам :kissing_heart:...
По темата - нашият контролен е в петък, да видим за 1 г има ли промяна. Ще опитам да мина и аз при д-р Николова, че нещо са ми слаби очилата за четене...


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: йоко в нд, 08 окт 2017, 09:29
А как педиатърът откри астигматизма на детето? Просто питам :kissing_heart:...
По темата - нашият контролен е в петък, да видим за 1 г има ли промяна. Ще опитам да мина и аз при д-р Николова, че нещо са ми слаби очилата за четене...
Накара го да гледа настрани с очите без да движи главата и каза, че едното око леко "играе".
Даде ми и направление, така че нищо не пречи да го заведа на преглед, но в града ни няма детски специалисти.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в нд, 08 окт 2017, 13:40
Ох, то ако така се определяш астигматизъм...що се месят като не разбират. Пак като не е изчислила и градусите :stuck_out_tongue_winking_eye: ...Докато не го прегледа офталмолог нищо не е сигурно.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: йоко в нд, 08 окт 2017, 14:07
Ох, то ако така се определяш астигматизъм...що се месят като не разбират. Пак като не е изчислила и градусите :stuck_out_tongue_winking_eye: ...Докато не го прегледа офталмолог нищо не е сигурно.
Необходимо ли да е детски офталмолог?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в нд, 08 окт 2017, 21:44
Колко голямо е детето?
Ако няма детски и обикновеният ще даде обективно мнение.
Макар ние да пътуваме 250 км в едната посока за преглед, но здравето на детето ни е по-важно от км, бензин, време и т.н.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: йоко в нд, 08 окт 2017, 22:04
На 5 г. и 10 м.
Много километри сме изминали заради неговото здраве, в Сърбия отидохме дори- два пъти. Не знам колко болници и лекари обиколихме докато разберем от какво страда (не е очно заболяване).


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в нд, 08 окт 2017, 22:27
Тогава си изберете София или Варна и направете преглед.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: MegieK в вт, 17 окт 2017, 10:01
Здравейте, разпитвах за добър специалист по детски очни болести, препоръчаха ми доц. Контрова във Варна, но не бяха сигурни дали още работи. Ако някои е запознат?

Здравейте!

Доц. Контрова работи все още - прави прегледи, но не оперира. Ако се налана операция - както при нас - препраща към нейни ученички - д-р Филева, д-р Николова и д-р Барбукова. Ние оперирахме нашето дете  (страбизъм) при д-р. Барбукова. Тя работи в Очна болница във Варна. Доволни сме и от доц. Контрова и от д-р Барбукова. И двете са много мили, отзивчиви, внимателни и добри специалисти според мен. Ако имате още въпроси - насреща съм.  :peace: :hug: :bouquet:


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в вт, 17 окт 2017, 19:11
Отчет след прегледа в петък - няма промяна. Ще сменим очилата обаче, защото тези, с които е сега, не са добре - постоянно "смъква" рамката надолу и гледа над тях, станало му е навик. От оптиката при д-р Николова купихме рамка на Квят, тук ще поръчаме стъклата.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: MegieK в ср, 18 окт 2017, 11:07
И нашите очила постоянно се смъкват (с каквито и да бил рамки все са се смъквали), затова купихме едни стопери, които се поставят на дръжките на очилата - силиконови са и сам си определяш колко навърте или навън да ги нагодиш. Не мога в момента да постна снимка от интернет, но в Гугъл ако напишеш  "силиконови стопери за очила" или в оптиката може да се пита директно.  :peace: :bouquet: :bouquet:Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в ср, 18 окт 2017, 16:12
Да, взехме и такива стопери. Ще видим първо без тях. След малко отиваме да поръчваме стъкла и се подготвям психически...оооммммм :stuck_out_tongue_closed_eyes:....


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: peteto2006 в чт, 19 окт 2017, 11:47
Всяка година се налага да вземаме нови очила поради простата причина, че диоптрите се качват. На последния преглед обаче, преди 7 месеца, лекарката пожела на следващия преглед (този, който сега предстои) да направим по-сериозни изследвания на ретината. Още тогава подчерта, че не е спешно, защото аз исках ако е важно да не чакаме следващ преглед, а да действаме на момента (тя знае притесненията ни и важността на очните дъна за нас).
 Това което ме притеснява е, че тя каза да си вземем направление за хоспитализация от ЛЛ за изследване на КП 134, МКБ Н35.0  Досега винаги сме били с платен преглед при нея, поради простата причина, че винаги се чака ужасно много за час и така поне малко скъсяваме времето.
Тези неща нищо не ми говорят, макар и разбира се да четох в гугъл. (така и ви открих)
Ние сме на ТЕЛК комисия на 24 ноември и ни искат епикриза от Детско очно - Александровска (където е нашата лекарка). Тя също каза, че ще изследва ретината (поне при нас машината не била страшна), и ми записа час за 7 ноември и каза да нося талон Н7 и да кажа, че сме за приемане... Тъй, като е много заета не я попитах защо и как, но сега ме обзе лека паника - каква хоспитализация? Явно, за да влезем горе в клиниката и да могат да я изследват трябва да ни водят за приемане... Незнам... Вие минахте ли?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: maria-dobrich в чт, 09 ное 2017, 18:46
Здравейте! Някой може ли да ми каже дали е имал или виждал почерняване на окото. Зеница и ирис не се виждат, на единия преглед го бяха записали като бомбиран ирис. В началото беше петънце, което все повече се увеличаваше и сега е запълнило цялото оченце. Детето е на 9 месеца и през последните 5-6 месеци само си правят експерименти с него. Знаете ли някой добър офталмолог който да се занимава с редки заболявания


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Sabience в нд, 12 ное 2017, 19:57
Здравейте мами имам детенце на 8 години преди 3 години му сложихме очила диагнозата астигматизъм и далекогледство ще пиша как е по рецепта за очилата защотото несъми много ясни Sph +50 Cyl o.d.+1,25 o.s.+0,75 Ax 80' Dp mm 60 и алергия от слънце която протича с мигане та въпроса мие нормално лие цяло лято да сме с мигане ина фларекс капки лекарката казва чее от алергията в момента пак сме с мигане като преди един месец сме  спрели капките мисля да потърся друго лекарско мнение някой ще дадели съвет моля благодаря ви предварително


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: magnet_for_happiness в нд, 12 ное 2017, 20:06
И моя син е с мигане, алергия също. Има моменти на подобрение и после наново. Слагам му хиабак и забак. За малката не ми се разправя вече, щяха да слагат очила, сега пък няма, важното е, че е добре операцията пупу.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: vesseto_ в пн, 05 фев 2018, 22:48
Здравейте!  :hug:

Синът ми е на 4 год. Има далекогледство, кривогледство и мързеливо око ( което лекувахме с оклузия ) . Казаха , че оклузията си е свършила работата и е време за операция.

Моля за мнения при кой лекар да  направим операцията ,защото съм объркана.
Лекуващ лекар до момента ни е д-р Лиляна Димитрова от Токуда. Еднократно за мнение сме ходили и
при Чернодринска , както и при д-р Филева и доц. Митов в св. Петка.

Много съм притеснена относно операцията. Всички казват , че е лека и , че без нея не може . Така и не разбрах от всички лекари и прегледи  ,защо в някои случаи оклузията помага и не се стига до операция , а в нашия случай без операция не може. Другото , което ме озадачи последния път е , че при кривогледството се вижда 2 д , а не 3 д образ .

Ще бъда благодарна , ако някой сподели от своя опит .


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: katri в вт, 06 фев 2018, 00:00
   Когато кривогледството е по - голям ъгъл не е само козметичен дефект (както аз си мислех) а води именно до това, че не вижда 3D. Затова трябва операция като се оперират мускулите, а не самото око. Не знам колко са диоптрите и трябва ли корегиране и на това. Не го знаех и затова оперирахме детето чак преди 6 месеца при д-р Оскар в МА. Много сме доволни - единствено той ни обясни подробно.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: vesseto_ в вт, 06 фев 2018, 00:11
   Когато кривогледството е по - голям ъгъл не е само козметичен дефект (както аз си мислех) а води именно до това, че не вижда 3D. Затова трябва операция като се оперират мускулите, а не самото око. Не знам колко са диоптрите и трябва ли корегиране и на това. Не го знаех и затова оперирахме детето чак преди 6 месеца при д-р Оскар в МА. Много сме доволни - единствено той ни обясни подробно.

katri , +3.5 на едното и +2,5 на другото . Направо се стреснах за 3 д виждането. Иначе съм го водила на 3 д кино, но явно не е виждал както трябва.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: katri в вт, 06 фев 2018, 00:38
   Според мен не е голям диоптъра и само за кривогледството ще е операцията, но ще каже специалист. На моето дете не му личеше много, но се оказа голям ъгъл на разлика между двете очи. Уморява се лесно при учене и мозъка още не може да свикне. Ако имаше кой да ми каже всичко това нямаше да го оперирам толкова късно макар че преди д-р Оскар го бях водила при 3 различни специалисти. Операцията наистина е лека, но на мозъка му трябва много време да свикне с 3D - то след това. При нас имам чувството, че чак сега става.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: jeniqa в вт, 06 фев 2018, 11:10
От операцията на дъщеря ми минаха близо 5 месеца и вчера бяхме на преглед, изписаха ѝ очила. Моля за мнения относно оптики.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: baba_vuna в чт, 15 фев 2018, 11:31
   Според мен не е голям диоптъра и само за кривогледството ще е операцията, но ще каже специалист. На моето дете не му личеше много, но се оказа голям ъгъл на разлика между двете очи. Уморява се лесно при учене и мозъка още не може да свикне. Ако имаше кой да ми каже всичко това нямаше да го оперирам толкова късно макар че преди д-р Оскар го бях водила при 3 различни специалисти. Операцията наистина е лека, но на мозъка му трябва много време да свикне с 3D - то след това. При нас имам чувството, че чак сега става.
Здравей Катри!Виждам че сте правили операция при д-р Оскар и на нас ни предстои за кривогледство.Само че се чудя на кой да се доверя-д-р Оскар или на д-р Галя Димитрова...естествено преди това сме ходили на прегледи къде ли не-при Чернодринска,Константинов от Ден,в Австрия...Моля те да споделиш доволна ли си от резултатите след операцията,и кой месец я правихте?Защото според мен детето не трябва да е на училище,за да има време да се възстанови.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: magyg в сб, 24 фев 2018, 14:45
Здравейте!

Имаме здравословни притеснения за бебчето ни на 9 месеца. Бяхме при Чернодринска,заради догадки за глуакома при профирактичен преглед в Софиямед.Тя направи много обстоен преглед и каза,че вероятността е малка,но за 100% сигурност трябва да измерим вътрешно очно налягане,което ,за съжаление, става с упойка. Братът на ММ се консултира и с Димитрова от Токуда,която се оказа негова близка .Тя също потвърди необходимостта от измерване на налягането.Не е хожелала да отидем на преглед с обяснението,че нямало какво по-различно да ни каже.Та,живи и здрави,ще го мерим на 09.03.Дай боже всичко са е наред. Чуденката ми е дали да отидем при Димитрова,която се оказва позната, но не е виждала бебето,или да си отидем при Чернодринска.
Дъщеря ми се оказа с късогледство 0,8. Ще слагаме 3 дни капки Атропин и после пак на преглед.Доки каза,че може да се наложи да сложим очила.Не знам дали резултатите са основателни за очила.Нямам никакъв опит с очни проблеми.
Ще очаквам отзиви и мнения за двете лекарки


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: katri в сб, 24 фев 2018, 17:43
baba_vuna, сега виждам въпроса. Ние сме доволни от доктора - всичко обясни и отношението беше много добро. При нея не сме ходили, така че нищо не мога да кажа. Операцията беше юни. Възстановяването е 10-тина дни физически, но на мозъка му трябва много време да се пренастрои после и е най - добре да е след училище и преди лятото. Успех!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: vesseto_ в пт, 09 мар 2018, 14:07
Привет :)

Аз все още съм  притеснена и в чудене кой да направи операцията на детето ми. Не спирам да търся и чета мнения, да разпитвам . В този ред на мисли попадам на две имена , за които обаче мненията са от преди 10 и повече години . Става дума за акад. Петя Василева и проф. д-р Гугучкова. Ще съм благодарна , ако някой сподели личен опит  :bouquet:Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: veni_sm в ср, 14 мар 2018, 09:41
Здравейте! Откриха на сина ми вродена катаракта.  Той е на 9 г. До сега не сме забелязали никакви симптоми. Открихме случайно. Моля, който е минал през такъв проблем да сподели. Насочете ме към добър специалист за операция в София. Благодаря на всеки, който ще се включи.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: magnet_for_happiness в нд, 18 мар 2018, 15:39
Здравейте! Откриха на сина ми вродена катаракта.  Той е на 9 г. До сега не сме забелязали никакви симптоми. Открихме случайно. Моля, който е минал през такъв проблем да сподели. Насочете ме към добър специалист за операция в София. Благодаря на всеки, който ще се включи.
Здравей, моята дъщеричка беше на 7 месеца, като го разбрахме. Бих те насочила към Токуда, като начало за преглед при д-р Димитрова и дано после да оперира д- р Топов, той оперира моето дете. Интересно как толкова време не сте го открили.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: baba_vuna в ср, 21 мар 2018, 18:15
baba_vuna, сега виждам въпроса. Ние сме доволни от доктора - всичко обясни и отношението беше много добро. При нея не сме ходили, така че нищо не мога да кажа. Операцията беше юни. Възстановяването е 10-тина дни физически, но на мозъка му трябва много време да се пренастрои после и е най - добре да е след училище и преди лятото. Успех!
Здравей Катри,благодаря за отговора!
Притеснява ме,че слънчевите месеци наближават,а аз още не съм решила при кой да се оперираме!Бяхме при Константинов,той каза че няма нужда от операция,докато детето има 100% зрение.А пък Оскар държи на операция,защото с кривенето навън нямала бинокулярно зрение...А като порастне детето пак ли ще трябва да правим операция,като нещата се променят физиологично,особено през пубертета...


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: katri в чт, 22 мар 2018, 10:46
   Не искам аз да убеждавам някого, защото аз самата не съм сигурна къкво трябва да се прави. Това което прочетох е, че при ъгъл на кривене по - голям от 30 градуса не може да се коригира с 1 операция и често се налагат 2. Сега при нас се случва и май пак ще се оперираме през юни, а се надявах да ни се размине. И аз се страхувах точно от пубертета, но детето започна да го боли глава, уморява се много лесно в училище и не може да се справя с всичко. А и си мисля, че колкото повече време минава толкова по - трудно и дълго се настройва мозъка после. Моето дете още не вижда триизмерно. Ако знаех всичко това щях да го оперирам много по - рано (когато го открихме) а нямаше да чакам толкова много. Затова всеки трябва да си вземе решението сам и всеки случай е различен. На моето дете зрението също е 100%.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: baba_vuna в чт, 22 мар 2018, 13:40
  Не искам аз да убеждавам някого, защото аз самата не съм сигурна къкво трябва да се прави. Това което прочетох е, че при ъгъл на кривене по - голям от 30 градуса не може да се коригира с 1 операция и често се налагат 2. Сега при нас се случва и май пак ще се оперираме през юни, а се надявах да ни се размине. И аз се страхувах точно от пубертета, но детето започна да го боли глава, уморява се много лесно в училище и не може да се справя с всичко. А и си мисля, че колкото повече време минава толкова по - трудно и дълго се настройва мозъка после. Моето дете още не вижда триизмерно. Ако знаех всичко това щях да го оперирам много по - рано (когато го открихме) а нямаше да чакам толкова много. Затова всеки трябва да си вземе решението сам и всеки случай е различен. На моето дете зрението също е 100%.
Здравей Катри,
доколкото разбирам пак ви се налага операция,нали така?Моето дете също се уморява в училище.А след операцията,както и преди това,правили ли сте някакви очни упражнения(ортоптични на синоптпфор)?Защото ние правихме,но мисля че крайно недостатъчни-само за една седмица във Визус преди 2 години.
Не искам да ме убеждаваш,аз просто събирам информация,преди да взема решение и се колебая много;)


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: katri в чт, 22 мар 2018, 19:08
Ми точно това, че и аз не знам кое е правилното и се лутам и се питам.... Не сме правили упражнения. Казаха ни само да си гледа и да си събира очите, следейки пръст, на върха на носа. В началото беше идеално, но окото пак започна да бяга. Но при нас ъгъла беше 45градуса и може би затова.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: magnet_for_happiness в пт, 23 мар 2018, 20:03
Бягайте далече от Константинов, заради него дъщеря ми стана с под 1% зрение!на проблемното око, докато светилата чакаха да узрее катарактата!  Това не се чака, но аз се предоверих, факт.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Valka Valka в чт, 05 апр 2018, 16:27
Момичета ,здравейте!
Първо пожелавам на всички дечица да са здрави.
Копирам си поста от друга тема , и моля за съвет
Днес водих дъщеря ми на преглед,защото се оплаква,че в училище понякога и се замъглява,когато гледа дъската.
На къртинките показа 0,6 на дясно и 0,9 на ляво око,а на апарата на дясно sph +0,
75 cyl + 0,00 avg +0,75 s.e +0,75
На ляво sph +0,50 cyl +0,00 avg +0,50 s.e +0,50.ПОС и очни дъна -б.о.
Лекарката ни каза,че няма причина да не вижда добре на картинките и да отидем пак след месец.
Аз естествено се притеснявам,каква може да е причината.Тя е първи клас и е по цял ден на училище.
На очен преглед ходим всяка година профилактично и никога не сме имали проблеми.
Ще съм ви благодарна,ако ме насочите дали да чакам месец или да потърся второ мнение и каква може да е причината.Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Jiema в ср, 11 апр 2018, 14:25
ice cream, аз бих Ви посъветвала да потърсите още едно лекарско мнение. Не съм специалист и не мога да се изкажа относно резултатите от апарата (ако не бъркам има съвсем леко далекогледство, което може би наистина не налага носене на очила).
Но това, което ме притеснява е, че остротата на зрението й  не е 1.0, а съответно 0.6 и 0.9. Очни лекари са ми казвали и че 0.9 е ОК, но не и по-малко. А може и точно тази разлика в силата на двете очи да й причинява дискомфорта. Пак казвам - не съм специалист. Когато голямото ми дете започна да носи очила (на 3,5 г., далекогледство) беше с острота 0.1 и 0.4. Беше и с "мързеливо око". Постигна острота 1.0  за около година и половина. Вашият случай със сигурност не е толкова сериозен - не искам да Ви плаша - но мисля,че си струва да потърсите и друго мнение. Успех !


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Valka Valka в ср, 11 апр 2018, 15:50
Благодаря ти за отговора,Jiema!
Водих я при Светла Николова във Варна ,а тя е една от най-добрите детски в нашия край.Дъщеря ми е на 7 и всяка година съм я водила на профилактичен преглед при същата докторка-никога не е имало проблем.За това,че видя до 6 ред на едното оченце не знам какво да кажа-надявам се просто да не е била достатъчно съсредоточена.
От вчера стои да първи ред в училище и вечерта ми каза,че всичко е било наред,за днес ще видим.
Вариянт е да я закарам при д-р Филева,но като че ли не искам да влизам във "филми". Дъщеря ми ходи и на спорт и то много активно и доста се изморява,може би и това и влияе .


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: iceghost в чт, 12 апр 2018, 15:15
Синът ми имаше изкривяване на очите и ъгълът беше над 80 градуса. Оперира ха го в Александровска при др кемилев и съм много доволна. Сега ходим на контролни прегледи и според него няма да е необходима 2 ра операция., въпреки че ни беше предопределя че е възможна, но всичко зависи от това как мозъка възприема просто промяната. Синът ми беше на 3г и 10 м като го оперираха.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tainah в сб, 19 май 2018, 08:03
Здравейте да се запиша и аз - синът ми Ивайло на 3г и 6 м.има поставена диагноза синдром на Дюан(Дуейн) на лявото око. Ще се радвам да споделям с вас като съмишленици. В търсене съм на специалист, който да не ми съобщава от вратата, че така ще си остане за цял живот. Може да съм прекален оптимист ама да видим..


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: ванвал в сб, 23 юни 2018, 16:32
 Моля за съвет-детето ми беше ударено с прашка в окото -м септември.Лекуваха ни в ИСУЛ-с капки и мехлемчета.Окото е добре.Декември започна едно драскане на клепача-след преглед казаха ,че е нужно оперативно отстраняване на образувание на клепача(получено като реакция от удара).Втори преглед в ИСУЛ-казаха врастната мигла-издърпаха я,нещата се успокоиха.На преглед в АЛЕКСАНДРОВСКА КАЗАХА ,ЧЕ НЯМА НУЖДА ОТ ОПЕРАЦИЯ.В края на м .май пак се получи същото драскане.Вчера ходихме в Александровска,издърпаха нова врастнала мигла,но си има нещо като джобче ли ,капсуловано ли и аз не разбрах и отново казаха оперативно отстраняване.ПРИТЕСНЯВА ме това,че не дадоха гаранция,че няма да рецидивира и че операцията е с пълна упойка -за дете на 11години.Назначиха ни дата за прием 28-юни -притеснявам се от упойката,от самата операция и от това да няма рецидиви ,от всичко.Дали да отида и във Вижън или къде ще ме посъветвате.А нямам и време за мислене.Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: TD03 в пт, 20 юли 2018, 14:00
Здравейте,
разгледах темите назад, но не толкова задълбочено колкото ми се иска ,защото бебка не ме оставя за повече от час.Бих се радвала ако можете да ми дадете мнение и съвет към кого да се обърна.
 :relaxed:
Имам бебенце на 20 дни.Още от втория ден след раждането едното му око започна за събира гурлички в големи количества.В Майчин Дом Варна ни поставиха диагноза конюктивит. Изписаха ни капки (Тобрадекс) и казаха да промивам с физиологичен разтвор .След близо 3 седмици обаче няма никакво подобрение.Вече си мисля,че проблема може да се окаже и по-сериозен затова ми се иска да се консултирам с професионалист.Насочила съм се към д-р Красимира Денева в Света Петка гр.Варна. Доколкото разбирам тя практикува основно с деца.Така ли е?Някой има ли мнение за нея?Тук видях,че сте доволни и от Светла Николова гр.Варна.

Благодаря предварително :blossom:


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в пт, 20 юли 2018, 18:09
Горещо препоръчвама д-р Света Николова!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: баба Яжка в сб, 21 юли 2018, 23:51
И на двете ми деца като бяха бебета едното оче събираше доста секрет. Всичко идваше от запушен слъзен канал и с упорит масаж (педиатърът ще покаже как) всичко се оправи. Иначе и аз капах капки, но ефект нямаше. Сигурно и при вас е същото.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: simpatiuh4e в пн, 23 юли 2018, 09:43
Здравейте,

преди 6 месеца на 9 годишната ми дъщеря открихме късогледство / -1,25 на двете очи/ . Тогава отидохме при д-р Лиляна Димитрова от Токуда. Сложихме очила и детето се чувства добре. Докторката ни каза да отидем на преглед след една година, а като че ли е добре на 6 месеца да се ходи. Вашия опит какъв е защото се колебая дали да чакам или да си запишем час, дали да идем при друг лекар и тн?

Благодаря!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в пн, 23 юли 2018, 18:41
1 година е стандартен период стига да няма нещо необичайно.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в пт, 10 авг 2018, 19:18
Отчет от редовния ни годишен преглед - юхуууу, 0.5 диоптъра надолу, без астигматизъм на едното и с минимален на другото око. Д-р Николова ни иска по-рано на преглед, след 6-8 мес. , защото явно е тенденция намалението заради бурен растеж/ вече е висок над 158 см малко преди 11 - ия си рожден ден / и ще се наложи нова корекция на стъклата. Говорихме и за лещи, че господинчото живо се интересува - няма проблеми, стига сам да се грижи за тях. Ще дойде ден и те няма да му трябват!
Весело лято и само такива добри новини ви желая !


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: - Radost - в сб, 11 авг 2018, 20:57
Прекрасни новини :love: Много се радвам,когато има подобрение на някое детенце :bouquet:


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: ravi в ср, 15 авг 2018, 15:34
Здравейте, къде в София има най-голям избор на рамки за очила за малко дете?
След днешният преглед и моето дете влиза в групата на деца с очила.
Сега остава да му намерим подходящата рамка.

Благодаря.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Milen4enceto в ср, 15 авг 2018, 15:41
Здравейте,присъединявам се и аз към групата.Доста се помъчих да ви изчета всички теми,но успях само тема 5 и 6 целите да прочета ...
на 13.08 бяхме на преглед с моя син (на 3г 2м )в плевен при детски очен специалист.малко пред история ще напиша.Роден е със запушени слъзни канали,правихме масажи по 2 пъти на ден плюс капки ,които пазят от инфекция.Съвета на педиатъра беше да не се бърза със сондаж,т.к с израстването се "отпушват".Воден е при два офталмолога ,но никога не е гледан с някакъв апарат. Та от няколко месеца започна да ни прави впечатление ,че започна да си закривява едното око на моменти ,не постоянно.( окото ,на което се отпуши канала на 9 м) и някак си е по голямо спрямо другото. Та след 2 месеца чакане за час след прегледа се установи късогледство -5.5 на въпросното око,а другото си е добре няма никакви отклонения. Този диоптър излезе след разширяване на зениците с капки 2 пъти през 30 минути.Много внимателно го прегледа с нещо светещо и преди и след разширяване на зениците. категорично изключи Глаукома, и каза ,че най верояно е наследство.... на 10.09 сме отново на преглед за изписване на очила,каза също и мързеливо око, че и упражнения ще правим в къщи.След като изчетох толкова много неща може би става въпрос за закриването на окото за определено време.Просто бях изключително шашната от големия диоптър ,а съответно малката му възраст,бясна съм и на себе си ,че не съм настоявала да го прегледат като бебе,така и така са ни вземали парите...Големината на окото ,каза лекарката,че е свързана с големия диоптър.Пита го по картинките на стената ,когато гледаше с 2 те очи каза и на 1 ви на 2ри ред,но като затворихме здравото око,нищо не можа да каже и се изнерви.Не  попитах дали изобщо вижда с него :( моля да се включат мами,с подобни големи диоптри.Изключително съм притеснена отново от всичко изчетено видях ,че късогледството само се задълбочава с растежа, и има вариант за лазер след 20г и то когато няма промяна в диоптъра за период от 2 г.
Съжалявам за ужасно дългия пост...


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Елинка в ср, 15 авг 2018, 15:54
Здравейте, къде в София има най-голям избор на рамки за очила за малко дете?
След днешният преглед и моето дете влиза в групата на деца с очила.
Сега остава да му намерим подходящата рамка.

Благодаря.

Ние ходихме в kids optic на мария луиза 41.
Ако става въпрос за бебешки рамки, май имаше само един или два вида с два-три цвята-синьо, розово и лилаво. Но то за толкова малко дете няма какво толкова да се избира. Важното е да ги носи. Успех


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Ujasia в ср, 15 авг 2018, 16:04
Здравейте,присъединявам се и аз към групата.Доста се помъчих да ви изчета всички теми,но успях само тема 5 и 6 целите да прочета ...
на 13.08 бяхме на преглед с моя син (на 3г 2м )в плевен при детски очен специалист.малко пред история ще напиша.Роден е със запушени слъзни канали,правихме масажи по 2 пъти на ден плюс капки ,които пазят от инфекция.Съвета на педиатъра беше да не се бърза със сондаж,т.к с израстването се "отпушват".Воден е при два офталмолога ,но никога не е гледан с някакъв апарат. Та от няколко месеца започна да ни прави впечатление ,че започна да си закривява едното око на моменти ,не постоянно.( окото ,на което се отпуши канала на 9 м) и някак си е по голямо спрямо другото. Та след 2 месеца чакане за час след прегледа се установи късогледство -5.5 на въпросното око,а другото си е добре няма никакви отклонения. Този диоптър излезе след разширяване на зениците с капки 2 пъти през 30 минути.Много внимателно го прегледа с нещо светещо и преди и след разширяване на зениците. категорично изключи Глаукома, и каза ,че най верояно е наследство.... на 10.09 сме отново на преглед за изписване на очила,каза също и мързеливо око, че и упражнения ще правим в къщи.След като изчетох толкова много неща може би става въпрос за закриването на окото за определено време.Просто бях изключително шашната от големия диоптър ,а съответно малката му възраст,бясна съм и на себе си ,че не съм настоявала да го прегледат като бебе,така и така са ни вземали парите...Големината на окото ,каза лекарката,че е свързана с големия диоптър.Пита го по картинките на стената ,когато гледаше с 2 те очи каза и на 1 ви на 2ри ред,но като затворихме здравото око,нищо не можа да каже и се изнерви.Не  попитах дали изобщо вижда с него :( моля да се включат мами,с подобни големи диоптри.Изключително съм притеснена отново от всичко изчетено видях ,че късогледството само се задълбочава с растежа, и има вариант за лазер след 20г и то когато няма промяна в диоптъра за период от 2 г.
Съжалявам за ужасно дългия пост...

С късогледството нямам опит. Дъщеря ми е с висок диоптър далекогледство. + 8.50 . Напълно те разбирам какъв шок е било за теб. Ние открихме проблема когато детето беше на 4 г. и не можех да повярвам, че е с + 10.25 диоптъра
Но задължително, задължително отиди някъде за второ мнение, Избери някой от препоръчаните специалисти в първия пост. Ако можеш още тези дни докато са разширени зениците, за да избегнете повторно разширяване.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: ravi в ср, 15 авг 2018, 16:37
Здравейте, къде в София има най-голям избор на рамки за очила за малко дете?
След днешният преглед и моето дете влиза в групата на деца с очила.
Сега остава да му намерим подходящата рамка.

Благодаря.

Ние ходихме в kids optic на мария луиза 41.
Ако става въпрос за бебешки рамки, май имаше само един или два вида с два-три цвята-синьо, розово и лилаво. Но то за толкова малко дете няма какво толкова да се избира. Важното е да ги носи. Успех

Благодаря! Не е бебешка, за малко дете е. Ще погледна къде е този магазин.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Milen4enceto в ср, 15 авг 2018, 18:02
   [/quote] С късогледството нямам опит. Дъщеря ми е с висок диоптър далекогледство. + 8.50 . Напълно те разбирам какъв шок е било за теб. Ние открихме проблема когато детето беше на 4 г. и не можех да повярвам, че е с + 10.25 диоптъра
Но задължително, задължително отиди някъде за второ мнение, Избери някой от препоръчаните специалисти в първия пост. Ако можеш още тези дни докато са разширени зениците, за да избегнете повторно разширяване.
[/quote]


Ujasia ,няма как да запиша час при никой от посочените в кратък срок за съжаление,а зениците бяха за 24 часа разширени... и доколкото разбрах не е желателно ,често разширяване (имам впредвид в кратък период,но може  и аз да не съм разбрала) задължително мисля да направя още 1 консултация,но до тогава ще вземе и очилата за да няма влошаване на състоянието. стоя и си мисля може ли да се сгреши изследване с такъв модерен апарат ?
Благодаря,че все пак се включихте,а вашето дете как свикна с очилата?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Ujasia в ср, 15 авг 2018, 21:45
При толкова висок диоптър децата свикват от раз и сами си ги търсят, защото знаят, че с тях виждат в пъти по-добре.
Когато взехме първите й очила и тя излезе с тях от оптиката, се спря и каза: "Леле, колко е красиво!" А на нас с баща й ни се насълзиха очите.
Та не ги мисли очилата. А и в днешни дни никой не се подиграва на децата с очила.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: charlie в вт, 21 авг 2018, 19:30
И на нас ни предстои очен преглед в четвъртък.Никога досега не съм я водила на очен лекар.Ще видя какво ще каже и дано всичко да е наред.Досега не се е оплаквала да не вижда.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: svetla_nka8305 в чт, 30 авг 2018, 17:24
Здравейте! Искам да се включа и аз в темата с въпрос. Дъщеря ми е на 8 години и всяка година я водя на очен, тъй като аз съм с късогледство от дете и все се притеснявам, че и тя ще отключи нещо. Винаги досега казваха че всичко е наред. Вчера я заведох на преглед отново, че тази година не сме ходили. Тя не вижда последните три реда цифри на таблото. Лекарката изписа капки за разширяване на зениците и чак тогава ще може да каже със сигурност дали има нужда от очила. Това, което ме озадачи и искам да попитам е за капките за разширяване на зениците в къщи. Изписа  унитропик, който да капем 4 дни вечер четири пъти през 20 мин и на петия ден капем и отиваме на преглед веднага. Някой запознат ли е с подобна схема за разширяване на зениците. Много се притеснявам. Благодаря предварително


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в чт, 30 авг 2018, 19:02
Този начин на разширяване на зениците почти не се практикува. Използват се капки за бързо разширяване /2 накапвания в рамките на 30 мин./, зрението се нормализира след 3-4 чАса.
Ако споделите откъде сте ще можем да Ви насочим към добър детски офталмолог.  А може и да погледнете информацията на 1 страница.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: svetla_nka8305 в чт, 30 авг 2018, 22:24
От Видинско сме. Заведох детето на очен във Видин. Вече почнах капките от тази вечер. Голяма мъка ще е няколко дни. Детето плаче че щипе много. Пробвах една капка на себе си, че не повярвах, че чак толкова щипе и пари... е вярвайте ужасно е. Горкото ми дете. Ако знаех, че така действа въпросната лекарка никога не бих си подложила детето на това. А уж я хвалят много. Какво е това... толкова дни да капя капки за разширяване на зениците.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: iceghost в чт, 30 авг 2018, 23:49
Здравейте, на синът ми миналата година се наложи да му разширяват зениците и капехме капки 5 дни по 2 на ден. Имайте предвид, че детето не трябва да гледа и фокусира погледа си на близко докато в с разширени зейници и лошото на този вид  разширяване е, че отнема около 2 седмици да се нормализира зрението.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mari_eta в пт, 31 авг 2018, 09:02
Аз не бих разширявала по този начин и бих си записала час за преглед в София!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: iceghost в пт, 31 авг 2018, 16:17
На сина ми е токуда разширяваха по този начин. Зависи от проблема. При моя син бързо действащите капки не вършеха работа.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: ravi в пн, 10 сеп 2018, 09:52
Моля, ако някой има мобилен телефон на д-р Димитрова от Токуда да ми го напише на ЛС.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Milen4enceto в вт, 11 сеп 2018, 17:16
Здравейте,вчера бяхме пак на преглед за изписване на очила.Изписаха -4 на ляво око а дясното ще е с обикновено стъкло.Лекарката каза ,че затъмняваме дясното око и тогава слагаме очилата.Само в къщи и то отначало за минути т.к е голям диоптъра.
Там като трябваше да казва изображенията на таблото ,когато е със закрито дясно се видя,че му е много минимално зрението на окото и е мързеливо (закривяваше го все на вън).Днес отиваме за очилата.
Друго ме дерзае,моля по компетентните да се изкажат.При първия преглед и разширяването на зениците и когато се установи -5.5 диоптър ,ми каза че са 3 варианта- глаукома , нещо като статично око (не го запомних ,но някакво око) и наследствено.Каза че е огледала очните дъна и че отпадат първите 2 варианта.
Видимо окото с диоптъра е по голямо от другото,като не  е мерено очно налягане отпада ли категорично глаукомата?
Вчера го мериха и с нещо като линия самото око едното ДО е 11мм а другото ЛО 12,5 мисля каза. но какво е що е нищо не ми каза :( ще се побъркам вече.... а малкия е само на 3,5години


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Soul_s в ср, 19 сеп 2018, 22:25
Здравейте да се запиша и аз - синът ми Ивайло на 3г и 6 м.има поставена диагноза синдром на Дюан(Дуейн) на лявото око. Ще се радвам да споделям с вас като съмишленици. В търсене съм на специалист, който да не ми съобщава от вратата, че така ще си остане за цял живот. Може да съм прекален оптимист ама да видим..

Здравейте! Дъщеря ми е на 2 г и 9 м и е със същия синдром. Януари месец и е правена операция понеже имаше и кривене на лявото око навътре и позиция на главата около 20 градуса. От месец е и с очила, които не иска да носи постоянно. Ако мога да бъда полезна бих се радвала да обменим информация.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tainah в чт, 20 сеп 2018, 05:05
Здравейте да се запиша и аз - синът ми Ивайло на 3г и 6 м.има поставена диагноза синдром на Дюан(Дуейн) на лявото око. Ще се радвам да споделям с вас като съмишленици. В търсене съм на специалист, който да не ми съобщава от вратата, че така ще си остане за цял живот. Може да съм прекален оптимист ама да видим..

Здравейте! Дъщеря ми е на 2 г и 9 м и е със същия синдром. Януари месец и е правена операция понеже имаше и кривене на лявото око навътре и позиция на главата около 20 градуса. От месец е и с очила, които не иска да носи постоянно. Ако мога да бъда полезна бих се радвала да обменим информация.
Здравейте, ние вече нямаме надежда, че ще се оправи. Всички лекари казват, че така ще си остане. Очила обаче носим и то постоянно, като закриваме за около три часа дясното око. На нас ъгъл накланяне на главата не са ни измервали а виждам, че я накланя. Сигурно, защото са ни отписали като непоправим случай. Вие къде сте се преглеждали?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: CoffeCup в пн, 24 сеп 2018, 00:41
Ние успешно излекувахме мързеливо око. Зрението е добро, далекогледство с малък диоптър. Единственото, което трябва да правим, за да поддържаме нещата така, е да продължи да си носи очилата редовно, което не е проблем, защото вече е свикнал с тях и сам ги търси (на 8 г. е).
Проблемът при моя син е, че дясното око леко криви. Очната дъга е запазена, т.е. това не пречи на зрението, но ни препоръчват операция с, цитирам "козметична цел". Направо ме удиви тая очна операция с козметична цел, още повече, че предупредиха, че са възможни рецидиви след операцията. В началото на октомври имам записан час в клиника Ден за второ мнение и разяснения необходимо ли е да се прави.
Някой да има сходен опит?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tainah в пн, 24 сеп 2018, 06:43
Споделете после дали сте доволни от Ден. Много ми ги препоръчват а сь вече с недоверие


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Елинка в пн, 24 сеп 2018, 10:19
Miriam, за колко години "преборихте" мързеливото око? Освен упражненията с лепенка, нещо друго правихте ли?
Аз като дете не успях да преборя мързеливото око. Сега дъщеря ми също има. Но тя засега без проблем стои с лепенката.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: CoffeCup в пн, 24 сеп 2018, 10:33
Прилагали сме оклузия и е носил очила. Започнахме лечението преди да навърши 4 годинки.
Притеснени сме по отношение на евентуалната операция.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: magnet_for_happiness в пн, 24 сеп 2018, 13:19
Споделете после дали сте доволни от Ден. Много ми ги препоръчват а сь вече с недоверие
Аз не съм доволна от Ден! Забавиха операцията на дъщеря ми с една година, като през това време загуби зрението на проблемното око и след това ми искаха страшна цифра за операция. “Професионалистите”!!!!! Всичко мина след това в Токуда при доктор Топов. Операцията беше по здравна каса, като заплатихме лещата само. Става дума за вродена катаракта, която НЕ се чака да узрее, както направиха онези в Ден и детето ми стана с под 1% зрение, изкриви окото навън, а като отидохме не го кривеше все още. Яд ме е на себе си, че им се доверих! Кракът ми няма да стъпи там! Който не го е страх, да ходи. Аз докато съм жива няма да забравя злодеянието!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: BGM451693FM в пн, 24 сеп 2018, 13:47
Здравейте,вчера бяхме пак на преглед за изписване на очила.Изписаха -4 на ляво око а дясното ще е с обикновено стъкло.Лекарката каза ,че затъмняваме дясното око и тогава слагаме очилата.Само в къщи и то отначало за минути т.к е голям диоптъра.
Там като трябваше да казва изображенията на таблото ,когато е със закрито дясно се видя,че му е много минимално зрението на окото и е мързеливо (закривяваше го все на вън).Днес отиваме за очилата.
Друго ме дерзае,моля по компетентните да се изкажат.При първия преглед и разширяването на зениците и когато се установи -5.5 диоптър ,ми каза че са 3 варианта- глаукома , нещо като статично око (не го запомних ,но някакво око) и наследствено.Каза че е огледала очните дъна и че отпадат първите 2 варианта.
Видимо окото с диоптъра е по голямо от другото,като не  е мерено очно налягане отпада ли категорично глаукомата?
Вчера го мериха и с нещо като линия самото око едното ДО е 11мм а другото ЛО 12,5 мисля каза. но какво е що е нищо не ми каза :( ще се побъркам вече.... а малкия е само на 3,5години

Писала сте ми а сте забранила личните съобщения.Оправете го за да ви отговоря :)


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Milen4enceto в пн, 24 сеп 2018, 14:06
така ли,как да го оправя?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Soul_s в вт, 25 сеп 2018, 22:35
Здравейте да се запиша и аз - синът ми Ивайло на 3г и 6 м.има поставена диагноза синдром на Дюан(Дуейн) на лявото око. Ще се радвам да споделям с вас като съмишленици. В търсене съм на специалист, който да не ми съобщава от вратата, че така ще си остане за цял живот. Може да съм прекален оптимист ама да видим..

Здравейте! Дъщеря ми е на 2 г и 9 м и е със същия синдром. Януари месец и е правена операция понеже имаше и кривене на лявото око навътре и позиция на главата около 20 градуса. От месец е и с очила, които не иска да носи постоянно. Ако мога да бъда полезна бих се радвала да обменим информация.
Здравейте, ние вече нямаме надежда, че ще се оправи. Всички лекари казват, че така ще си остане. Очила обаче носим и то постоянно, като закриваме за около три часа дясното око. На нас ъгъл накланяне на главата не са ни измервали а виждам, че я накланя. Сигурно, защото са ни отписали като непоправим случай. Вие къде сте се преглеждали?

Този синдром по принцип не се лекува, няма лек. Идеята е максимално да се запази бинокулярното зрение, то затова и го имат това компенсаторно положение на главата. Ние също правихме оклузия до преди операцията. Ходихме при доц. Контрова във Варна, тя ни препоръча операция заради кривенето на лявото око. Операцията я правихме при д-р Николова и сега продължаваме да се следим при нея. Доволна съм от ефекта на операцията до момента, само ме притеснява това, че не иска да носи очилата постоянно.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: baba_vuna в чт, 27 сеп 2018, 08:12
Ние успешно излекувахме мързеливо око. Зрението е добро, далекогледство с малък диоптър. Единственото, което трябва да правим, за да поддържаме нещата така, е да продължи да си носи очилата редовно, което не е проблем, защото вече е свикнал с тях и сам ги търси (на 8 г. е).
Проблемът при моя син е, че дясното око леко криви. Очната дъга е запазена, т.е. това не пречи на зрението, но ни препоръчват операция с, цитирам "козметична цел". Направо ме удиви тая очна операция с козметична цел, още повече, че предупредиха, че са възможни рецидиви след операцията. В началото на октомври имам записан час в клиника Ден за второ мнение и разяснения необходимо ли е да се прави.
Някой да има сходен опит?

Здравей Мириам,може ли да споделиш къде ви препоръчаха операция с козметична цел?Защото и при нас проблемът е козметичен-има кривене навън,а зрението си е запазено.Аз обиколих всички добри офталмолози,но ми дадоха различни мнения-някои настояват за операция,а други съветват да оставя нещата така,докато всичко със зрението е наред и няма диоптър или мързеливо око.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: CoffeCup в чт, 27 сеп 2018, 13:11
Препоръката за такава операция е от Вижън. Задължително ще взема още мнения, преди тази стъпка, защото не изключват рецидив - пак да криви след време.
Вие решихте ли се да правите операция след събраните мнения?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: baba_vuna в ср, 03 окт 2018, 13:45
Miriam,ние не сме предприели нищо засега.Изчаквам,наблюдавам я и събирам мнения от различни лекари.След последния преглед имахме препоръка да сложим очила,които да носи само когато е на училище.Но аз реших да не ги слагаме при условие че няма и диоптър дори...


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: CoffeCup в ср, 03 окт 2018, 14:33
Значи вашият случай е друг. При нас очилата са задължителни.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: baba_vuna в ср, 03 окт 2018, 15:13
Да,ние нямаме диоптър само кривене навън и на двете очи.Интересно ми е при вас препоръката за очила за постоянно ли е,с цел да не криви очите?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: CoffeCup в ср, 03 окт 2018, 15:39
По-горе написах, че сме лекували мързеливо око. При това положение се носят очила, дори при малък диоптър като на детето. И са фокусирани по специфичен начин (очилата). Кривенето е на едното око.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: vtri в пн, 15 окт 2018, 16:18
Здравейте. Синът ми е на 11 месеца и поради малко изоставане в двигателното развитие сме посетили доста детски невролози. Единствено проф. Литвиненко изказа съмнение за ДЦП, което останалите отхвърлиха.
Преди почти 3 месеца детето за пръв път изкриви/събра очички (на 8 месеца), след което се случи още 2-3 пъти за 2 месеца - понякога криви само едното (лявото или дясното), понякога и двете силно към носа.
Посетихме д-р Оскар, който каза, че няма проблем с очите. Невролозите пък ни пратиха отново на очен.
От началото на октомври обаче това кривене започна да се случва много често - вече всеки ден, по всяко време, а понякога като започне го прави е по 10-15 пъти един след друг. Много е плашещо.
Много съм притеснена и се чудя към кого да се обърна - друг офталмолог или отново невролог. Четох добри отзиви за доц. Г. Димитрова, но при нея часове се записват чак за декември.
Какво бихте ме посъветвали и каква може да е причината за това изкривяване според вас?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tainah в пн, 15 окт 2018, 16:32
Била съм и при двамата, но за мен по-добрия е д-р Оскар, но това е лично мнение. И двамата са специалисти по страбология. Нямате ли право на вторичен преглед?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: АHИ в вт, 16 окт 2018, 12:53
Здравейте! Дъщеря ми е на 5г и е с доста висок диоптър, +6 и +4 ,освен това е и с мързеливо око. От година носи очила и имаше подобрение, но ми се иска да чуя мнението на още един специалист. Насочила съм се към Галина Димитрова, но ще се радвам да чуя препоръки и за други лекаря, без значение в кой град.
Освен това искам да попитам пациентите на д-р Димитрова, как запазват час за частния й кабинет. Звънях няколко пъти на 415-4919, но никой не ми отговаря.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Ujasia в вт, 16 окт 2018, 13:52
]Аз мога да препоръчам д-р Лолова. Преглежда в Окръжна болница и в кабинет на Фритьоф Нансен.
Дъщеря ми е също с висок диоптър. Открихме го късно, на 4 и половина години ( + 10.50 и + 9.50, и мързеливо око).
Отидохме при д-р Лолова за второ мнение и толкова я харесахме всички, че останахме при нея. Преборихме мързеливото око като закривахме всеки ден здравото за по 2 часа до 7 годишна възраст. От тогава ходим веднъж в годината за проследяване. За 6 години е свалила 2 - 3 диоптъра надолу.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: niko в вт, 16 окт 2018, 13:56
тел.: 02/ 952 36 00 , Гр.София 1431
бул. Пенчо Славейков 18
(вход откъм двора) ГАЛИНА ДИМИТРОВА


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: АHИ в вт, 16 окт 2018, 17:06
Ujasia,благодаря!
niko,това е телефонът в Александровска май, там звънях, но евентуално чак за декември мога да запиша час. Затова искам за частния й кабинет, предполагам там няма да е толкова натоварено.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: niko в чт, 18 окт 2018, 14:28
Това е в частният кабинет☺


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: АHИ в пт, 19 окт 2018, 17:18
Това е в частният кабинет☺
Да,успях да се свържа,благодаря! За съжаление и ще записват чак за декември. Благодаря още веднъж!😋


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: niko в пн, 22 окт 2018, 16:33
Ако не ви е спешно изчакайте.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Felicidad в пн, 05 ное 2018, 14:58
Здравейте, следя темата, прочетох доста и от предишните. Искам да се представя, в София сме, моят син е на 5г. и 5м. преди около месец д-р Оскар установи, че детето има далекогледство +3 и +6, както и мързеливо око в следствие на разликата в диоптрите, установи, че зрението на по-слабото око е едва 15% което много ме стресна. (Ще спомена също, че в семейството нямаме друг с тази диагноза, дори всички баби и дядовци са много добро зрение. Не спирам да се чудя защо детето има този проблем...)  Изписа очила +2 +4, както и закриване за по 6 часа дневно на здравото око. Минахме и 4дневен курс, упражнения на апарата в Александровска болница ... (не помня името на апарата)

За сега стриктно спазваме препоръките. Дори детето успява да стои през по-голямата част от деня с очилата. Като цяло добре понася предизвикателството. Играем и доста игри - редим пъзели, игри за памет(от тези с карти по двойки), играе с конструктори, пише, рисува и чете. Старая се да добавям и измислям нови игри, които биха стимулирали работата на слабото око, като низане на герданчета и друга ръчна работа, която изисква прецизност и повече съсредоточаване. От време на време играе и по половин час на две телевизионни игри, които са му любими и се надявам, че голямото желание, както и ендорфините от успешното справяне биха стимулирали мозъка да сработва по-добре с информацията от окото, което си е моя теза дано не навредя.

Бих искала да се допитам до вас и вашият опит относно няколко въпроса, извинявам се, ако ви се сторят глупави, но всяко зрънце информация е ценно за нас:

*Контролния преглед трябваше да е след 2 месеца, но нямаше часове, та се наложи да запишем след 3м. Притеснявам се дали няма да потиснем твърде много по-доброто око, за тези 3 месеца с по 6ч. закриване, тъй като мой познат сподели, че са имали такава ситуация. Можете ли да споделите опит, ако сте били на подобен режим за толкова дълго?

*Поради горното бих искала да получа второ мнение, както и да проведем един междинен преглед, но като гледам много от добрите специалисти са в Александровска и не бих искала да обидя д-р Оскар като отида при негов колега от същата клиника. А в Токуда ми казаха, че вече нямат детска офталмология?!, същевременно  видях че д-р Алек Топов е именно там... имате ли информация какво се случва в Токуда? Чудя се дали да не се доверя ли на д-р Росица Лолова, МБАЛ "Св. Анна" ако има свободен прием?

*Предвид 15те % на слабото око за какъв период мога да очаквам значително подобрение, иска ми се да имаме бързи резултати, но съм се въоръжила с търпение все пак :)

*Искам да споделя с вас една иновация на която попаднах, нямам представа дали се продават в България. Дали някой от вас ги е пробвал? Ето и линка > http://www.optomedica.com/prodotti/senza%20categoria/amblyz-electronic-eye-occluder/

БЛАГОДАРЯ ВИ! 


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Ujasia в пн, 05 ное 2018, 16:54
С две ръце препоръчвам д-р Лолова за второ мнение. За частния й кабинет не се чака.
Ние правихме оклузия по два часа на ден до навършване на 7 години. Мързеливото око беше с 60% зрителна острота. Сега даже с него вижда по-добре.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tainah в пн, 05 ное 2018, 16:57
Вземете си второто мнение за ваше успокоение, но се въоръжете с търпение и вие и детето. Успех!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: petrova3 в нд, 16 дек 2018, 20:21
Здравейте, на детето ми което е на 6г. и половина установиха далекогледствто на едното око и на същото  мързеливо око и лекарката изписа очила на мързеливото око +2 диоптъра , на дясното нищо, понеже е добре и закриване на здравото око за цял ден, само 2 часа на ден без закриване. Вече десети ден изпълняваме всичко стриктно и днес забелязвам че здравото око (закритото) съвсем леко се изкривява, а ние досега на нито едно от очите кривене не сме имали. Шокирах се, има ли някой с подобна ситуация, незнам какво да правя.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: iceghost в нд, 16 дек 2018, 21:16
Здравейте, на детето ми което е на 6г. и половина установиха далекогледствто на едното око и на същото  мързеливо око и лекарката изписа очила на мързеливото око +2 диоптъра , на дясното нищо, понеже е добре и закриване на здравото око за цял ден, само 2 часа на ден без закриване. Вече десети ден изпълняваме всичко стриктно и днес забелязвам че здравото око (закритото) съвсем леко се изкривява, а ние досега на нито едно от очите кривене не сме имали. Шокирах се, има ли някой с подобна ситуация, незнам какво да правя.

Здравейте, синът ми е с кривогледство и закриване окото, което не кривеше. Доктора ни беше обяснил, че кривенето се получава при разлика във възприятието от мозъка. Също така някой път мн бързо се обръщат нещата при децата. Ние закривахме по 6 часа на ден и в един момент се получи така, че се сети размениха очите. По добре да отидете веднага на преглед да се види дали не трябва да се промени по колко време да следите а лепенка.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: kaira01 в вт, 08 яну 2019, 11:39
Привет, детето ми е на 7 години и има страбизъм. Едното око криви нагоре, а другото навън и няма проблем с диоптрите. 3D зрението е нарушено и ни предстои корекция. Интересно ми е как се възстановява способността да комбинира образите след операция. Моля, да споделите опит дали има някакво стимулиране след това - упражнения или друго. Колко време е необходимо (знам, че е индивидуално)? Вие как разбирате дали децата успяват или не?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: iceghost в вт, 08 яну 2019, 12:46
Здравете, мн индивидуално е след колко време ще се възстанови 3д виждането. По принцип очните лекари имат едни карти (мисля, че се нарича стрес тест). На тях има няколко картинки, една се вижда винаги, а др само ако има 3д виждане. Преди операцията синът ми видя само една звезда, а др фигури не.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: АHИ в нд, 27 яну 2019, 20:38
Скрит текст :
Здравейте, на детето ми което е на 6г. и половина установиха далекогледствто на едното око и на същото  мързеливо око и лекарката изписа очила на мързеливото око +2 диоптъра , на дясното нищо, понеже е добре и закриване на здравото око за цял ден, само 2 часа на ден без закриване. Вече десети ден изпълняваме всичко стриктно и днес забелязвам че здравото око (закритото) съвсем леко се изкривява, а ние досега на нито едно от очите кривене не сме имали. Шокирах се, има ли някой с подобна ситуация, незнам какво да правя.
Когато откриха мързеливото око на дъщеря ми, тя не кривеше, само веднъж-два пъти в месеца се случваше, за секунди.Това и беше поводът да отидем на лекар. Около 2 месеца след слагането на очилата и носенето на лепенка по 4ч на ден, 4 дни в седмицата, дъщеря ми започна да криви мързеливото око винаги щом гледа без очила. С очила ли е, няма проблем, но махне ли ги, веднага изкривява. Не знам колко е нормално, споделям само,че и при нас е така.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: gigson58 в пт, 01 фев 2019, 15:41
Здравейте, на дъщеря ми (4,5г.) и откриха далекогледство и астигматизъм и съответно трябват очила.Никой във фамилията не е носил и няма запознати с материята. Ако можете да ме посъветвате какви трябва да са очилата,стъклата и т.н. за едно 4 годишно дете? Аз имам рецептата от очния ,но знам,че имало значение от цена ,марка ,дали да са стъкло или по-безопасните от пластмаса,рамките и те пластмаса или може би гумени и т.н. изобщо всякакви насоки приемам.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tainah в пт, 01 фев 2019, 20:03
Посетете няколко оптики, които предлагат детски рамки и там ще ви посъветват.За мен най-важното беше детето да си ги хареса, защото той ще си ги носи в крайна сметка.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: gigson58 в пт, 01 фев 2019, 22:35
Да това при нас даже е задължително.Тя ако им се израдва ще е много по-лесно.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: didi78a в сб, 23 фев 2019, 15:28
Здравейте,
синът ми е със струпване на капиляри -епителиом, в окото, вследствие на слънчева алергия и неправилно лечение. Може да има и друга причина, но за момента само това ми казват.
Молбата ми е да ми пише някой, който се е с сблъсквал с нещо подобно.
За момента съм се доверила на д-р Здравко Цонев, но виждам, че има противоречиви мнения за него.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mominasylza в вт, 26 фев 2019, 08:43
Здравейте, моето момиче е на 7 г. и вчера ни откриха късогледство - 2 на дясно и - 1,75 ляво око. Днес мисля да потърся и вроро мнение. Доста изчетох по отношение на късогледството, и знам че не се израства, а напротив може да увеличи дииптера. В нашето семейство нямаме късогледсто и хора с очила. Ужасно съм притеснена, тъй като тя е доста палаво дете и доста буйна, вобще не знам как ще ги носи. И откъде пък това късогледство, нямам обеснение? По принцип не седи много у дома, пред тв или телефон, обича да е на вън и да играе с деца. Даже не мога да я прибера. В страшна чуденка съм и даже малко уплашена.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: mominasylza в нд, 03 мар 2019, 10:04
Здравейте, отново. След второ мнение и преглед с компютър, отново потвърдиха - 2 на дясно и - 1,75 на ляво око. В петък ни сложиха капки за разширяване на зеницата. Остановиха - 1,75 дясно и - 1,50 ляво. Та в крайна сметка и изписаха очила - 1,50 за двете очи. Въпросът ми е нормално ли е да я болят очите, след като носи очилата около час? Тя си се харесва доста, но аз се притеснявам че я болят очичките.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: zazu1 в чт, 07 мар 2019, 09:46
Здравейте.
Дали може да дадете отзиви за д-р Невяна Велева (Александровска и Визус)?
Бебчо има проблем с едното око. Сълзи от раждането, а от известно време започна да прави и гурелчета. Дадоха ни направление за очен лекар. Надявам се проблемът не е сериозен, вероятно слъзен канал запушен, но предпочитам да отидем при добър лекар, отколкото да запиша час при някой случаен и да ни загуби времето и направлението.
Първо се бях насочила към д-р Чернодринска, но Александровска ми е доста по-близо и предвид, че надявам се не е сериозен проблемът към момента, не виждам смисъл да ходим при доцент. Може би е по-натоварена и се занимава с по-сложни проблеми.
Благодаря :hibiscus: !


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: kriva_niva в чт, 04 апр 2019, 09:32
Здравейте, майчици!  Имам останали лепенки за очи ОПТИКЛУД. Бих искала да ги подаря на някого, който има нужда от тях. Ето такива са(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/b0P9/nKlrn.jpg)


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Бибит в чт, 04 апр 2019, 09:42
Въпросът ми е нормално ли е да я болят очите, след като носи очилата около час?
Късно виждам твоя пост, но все пак ще отговоря- предполагам, че дъщеря ти вече е свикнала с очилата. Нормално е в началото детето да усеща дискомфорт, на очите им трябва време да се напаснат на новата ситуация. Синът ми започна по малко да слага очилата, като постепенно увеличавахме времето, защото също му се изморяваха очите. Няколко седмици минаха, докато започна да ги носи по цял ден, сега не може без тях.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: farscape в чт, 25 апр 2019, 10:58
Здравейте, признавам не съм чела в темата, още съм съм в шок.
Оказа се, че дъщеря ми е с тежка форма на късогледство, 8 диоптъра с двете очи + астигматизъм.
Тя е едва на 5г. Изпитвам ужасна тревога за детето си. Имам толкова въпроси и дори не мога да ги формулирам.
Знам, че ни чака дълъг и тежък път. Просто исках да се свържа с някой, който се е сблъсквал с това.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Ujasia в чт, 25 апр 2019, 13:19
За шока те разбирам. Изпитахме същото, когато на 4 и половина години установиха далекогледство на дъщеря ми. +10.25 на дясното и +9.75 на лявото. И мързеливо око.
За късогледството не мога да помогна. Но задължително потърсете поне две мнения за лечение и корекция.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Milen4enceto в вт, 18 юни 2019, 15:01
здравейте, ще помоля ако има родители на дечица с вродена глаукома да се свържат с мен на лично.Искам да попитам няколко въпроса.Също и дали имат закупен апарат за мерене на ВОН в домашни условия.Благодаря


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Cvetelina Petrova Ivanova в пт, 05 юли 2019, 15:44
Здравейте да се запиша и аз - синът ми Ивайло на 3г и 6 м.има поставена диагноза синдром на Дюан(Дуейн) на лявото око. Ще се радвам да споделям с вас като съмишленици. В търсене съм на специалист, който да не ми съобщава от вратата, че така ще си остане за цял живот. Може да съм прекален оптимист ама да видим..

Здравейте! Дъщеря ми е на 2 г и 9 м и е със същия синдром. Януари месец и е правена операция понеже имаше и кривене на лявото око навътре и позиция на главата около 20 градуса. От месец е и с очила, които не иска да носи постоянно. Ако мога да бъда полезна бих се радвала да обменим информация.
Здравейте, моята дъщеричка е със същият синдром на лявото оченце. На почти три годинки е и миналият месец при поредният преглед ни казаха, че е време за операция, която всъщност ще й повлияе относно накланянето на главичката, което има(не е постоянно). За градус на наклона никои не е уточнявал, но операцията била задължителна, за да не й се натоварват мускулите на вратлето. Бихте ли споделили как се отрази операцията на Вашето детенце? По същата причина ли я правиха и къде(в коя болница) ? Има ли видимо подобрение след операцията? Ще Ви бъда много благодарна да споделите опита си, изключително притеснена съм!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tina_ в сб, 13 юли 2019, 15:33
Здравейте, момичета! Надявам се да ми помогнете в избора на добър детски очен специалист за второ мнение. Става въпрос за Варна  - доц. Контрова, д-р Филева ("Св.Петка") или д-р Светла Николова ("Изгрев") кой от тях ще ми препоръчате? Колко по-рано трябва да запиша час (искам да е преди първия учебен ден)?


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Soul_s в сб, 13 юли 2019, 23:20
Здравейте! Мога да изкажа мнения относно доц. Контрова и д-р Николова, доволна съм и от двете. Дъщеря ми я водихме от 6 месечна при доц. Контрова, но тъй като тя не прави операции вече ни насочи към д-р Николова и след операцията продължихме да я следим при нея. Докато водехме малката при доц. Контрова веднъж заведохме и сина ми за профилактичен преглед, изключително подробен и обстоен преглед му направи. И двете докторки са спокойни, внимателни и предразполагат децата. При доц. Контрова се налагаше да се обаждаме за записване на час около месец по-рано, прегледа е платен, докато при д-р Николова около 2 седмици и може да се ходи с направление.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tina_ в нд, 14 юли 2019, 22:07
Благодаря Soul_s! Можеш ли да ми дадеш актуални координати може и на лични.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: MegieK в пн, 15 юли 2019, 10:01
Здравейте, момичета! Надявам се да ми помогнете в избора на добър детски очен специалист за второ мнение. Става въпрос за Варна  - доц. Контрова, д-р Филева ("Св.Петка") или д-р Светла Николова ("Изгрев") кой от тях ще ми препоръчате? Колко по-рано трябва да запиша час (искам да е преди първия учебен ден)?

Здравейте Тина,

Искам да споделя, че нашето момче го водим при доц. Контрова също. :hibiscus::hibiscus::hibiscus:::На 6 месеца правим посещения при нея. Много сме доволни, както другите момичета са споделили доц. Контрова е много спокойна и обяснява добре, а също е много добър специалист. За съжаление вече не оперира. Нашето момченце имаше страбизъм. Доц. Контрова ни насочи към д-р Филиева, д-р Светла Николова или д-р Барбукова за операция. Ние си избрахме д-р Барбукова - тя направи операцията. Много сме доволни и от нея - внимателна е и много мила.:heart::heart::heart: От операцията на детенцето ни минаха 4 години. Надявам се за в бъдеще да ходим само на профилактични прегледи и да не се налага повторни оперативни интервенции.
Както Soul_s е писала при доц. Контрова се чака около месец за час / преглед.
Ако мога с нещо да помогла съм насреща!


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: tina_ в пн, 15 юли 2019, 19:58
Ще си запишем час при нея и ще споделя впечатления. Благодаря ти за координатите, MegieK !


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: MegieK в вт, 16 юли 2019, 09:47
Ще си запишем час при нея и ще споделя впечатления. Благодаря ти за координатите, MegieK !

Пожелавам най-благоприятна развръзка!:hibiscus:


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: Atina82 в сб, 03 авг 2019, 09:57
Здравейте. За пръв път пиша тук. Децата ми на 13 г. И на 5 г. Са с кривогледство. Може би е и наследствено, но незнам. Каката я водихме на трима очни лекари през годините и тримата с различни диагнози. Доверихве се на тази, която е "специалист", та изтървахве влака както се казва. От около година и малката криви окото навън и на горе като каката. Решихме да отидем във Варна. Моля за препоръка за добър очен детски лекар. И ако някой е имал такива проблеми оправят ли се с операция или може да  стане по - зле. Извинете за дългия пост. Объркана съм. Благодаря предварително.


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: naslada_99 в нд, 08 сеп 2019, 01:00
Здравейте!
Дъщеря ми е на 16 г., с наследствено късогледство. Аз съм с 4 и половина диоптър, и тя онзи ден чукна 4. При нея оказва голямо влияние и постоянното седене пред компютъра и телефона, очилата и са специално за такива устройства. Очната ми обясни, че е по-вреден телефона, тъй като е по-малък екрана и взирането е по-голямо. Опитвам се да ѝ обясня, че това допълнително уврежда зрението ѝ, ама на, труден пубертет, не ще да разбере :( имаше и съмнения за астигматизъм, но се отхвърлиха, за щастие.
Макар нашите проблеми далеч да не са толкова сериозни , колкото на другите тук, ще се запиша. Пожелавам ви успех и да са здравички децата ! ♥


Титла: Re: Деца с очни проблеми - тема 9
Публикувано от: ALMIRRA в пн, 09 сеп 2019, 10:41
Здравейте .Синът ми на 4 г има астигматизъм на двете очи и не-много голям диоптър за късогледство плюс мързеливо око. Диоптъра не ме притеснява, мързеливото ако с времето ще се оправи, но може ли някой да ми даде инфо дали астигматизма ще има подобрение и дали той като цяло се счита за сериозен проблем. И дали 180% се води голям процент