BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 7 до 18 години => Темата е започната от: Margaritkaa в ср, 14 авг 2019, 00:12Титла: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Margaritkaa в ср, 14 авг 2019, 00:12
Здравейте, момиче съм, на 14години. Имам въпрос за вас. Какви са задълженията на вашето дете? Аз смятам,  че имам доста и поради тази причина често се боря срещу тях. Бих се радвала да споделите как да приема това, че тези задължения не са в голямо количество, а а нормални за всяко дете. Още от сега искам да уточня, че аз нямам проблеми да си върша задълженията, просто след като съм свършила се почва едно търсене на кусури и караница как цял ден си стоя на телефона и само излизам, а дефакто това не е така.
Ето и задълженията ми:
Трябва да чистя вкъщи. Знам, че това е нещо нормално, но просто семейството ми не пази чисто у нас и не прибира след себе си. Говорила съм с родителите ми, че нямам проблем да чистя и подреждам, след като всички заедно пазим чисто, но те, ако случайно се съгласят, го правят за два дена максимум, а после следва старата песен на нов глас.
Пазарувам
Хвърлям боклук
Гладя
Понякога пускам пералня
Пускам мялна
Правя си закуска и обяд

Рядко вечеряме вкъщи, попринцип повечето пъти от седмицата излизаме да ядем на ресторант, но когато вечеряме вкъщи се случва това:
Помагам с приготвянето на вечерята
Когато седнем да вечеряме, постоянно аз трябва да ставам от масата и да нося забравени неща от кухнята. / А те изобщо не са малко /
Раздигам масата
Слагам чиниите в мялната
Почиствам кухнята

Също така имам много задължения, свързани с брат ми, който е на 5.
Взимам го от градината в 17часа и отиваме до 19  да играе на площадката
Къпя го
Обличам го
Всеки ден като излизаме на разходка или седнем на ресторант, аз трябва да го гледам, да тичам след него, да му мия ръцете и да върша всичко, за което се сещате.
Вкъщи аз трябва да си играя с него, защото иначе се смята, че не съм му обръщала внимание.
Трябва да му подреждам стаята, въпреки че той е достатъчно голям да го прави сам.

С една дума аз смятам, че майка ми иска като се прибере да си легне и да си почине, а аз имам време да изляза за два часа с приятелка.
Поради това искам съвет. Как да приема това, че трябва да "слугувам" на родителите ми. Осъзнавам, че те правят много повече за мен, но проблемът е там, че дори и да направя всичко без да съм измърморила, майка ми ще има проблем с мен. Все в нещо ще намери кусур и ще почне да ми го натяква. Много искам да поговорим за това, но когато кажа на майка ми да го направим, тя ми казва, че не иска да говори с мен. И реално ние няма как да говорим върху този толкова голям и измъчващ ме проблем.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: kanesta в ср, 14 авг 2019, 00:21
Докато не поговориш с майка си, всичко е излишно.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 14 авг 2019, 00:39
Такъв е животът, с порастването идват и отговорности, освен права. Дъщеря ми прави горе долу същото, без гледането на брат/сестра.

Но намирам за нормално по-голямото дете да прибира по-малкото, ако родителите са на работа. Това за къпането и обличането звучи доста измислено. Все пак говорим за 5-годишно дете, те се къпят и обличат сами. Също и оправянето на стаята му. Кажи им директно, че тези неща са задължение на брат ти, да се обръщат към него.

Сама пишеш, че повечето неща са понякога, че ядете основно навън и т.н., т.е. не става дума за всекидневно вършене на всичко това. А ако го правиш през пръсти е нормално да ти се направи забележка. И ми се струва, че малко преувеличаваш. От написаното се подразбира, че единствено ти чистиш, не го вярвам.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Margaritkaa в ср, 14 авг 2019, 00:51
Колкото и странно да звучи, да аз къпя брат ми. На мнение съм, че той може да прави всичко това сам, но когато започна да говоря с родителите ми, те ми казват, че е още малък. Прибират се вкъщи, още преди да съм взела брат ми от градина, така че мисля, че преспокойно могат те да го взимат. За обличането наистина не съм се изказала правилно. Аз избирам какво да облече и го карам да се облече, понеже майка ми е пуснала филм на брат ми, за да е по-спокойно вкъщи. По този начин той се е съсредоточил върху филма и не иска да се облича. И от там тръгват нови разправии. Майка ми чисти единствено, когато ме няма вкъщи.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 14 авг 2019, 01:03
Ами достатъчно голям е вече, просто кажи директно - няма да го облека и готово.

За всичко друго, седнете тримата и си разпределете задачите за деня според свободното време. Сега ваканцията ще поемаш повече, нормално е, ако те са по цял ден на работа.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Margaritkaa в ср, 14 авг 2019, 01:12
Благодаря за съветите. Проблемът е, че дори да откажа да направя нещо свързано с брат ми / отказвам само тези неща, понеже съм наясно, че е достатъчно голям / се почват скандали. Как аз трябва да се грижа за него, след като е мой брат, а всъщност тази жена, която е негова майка не прави тези неща. След написаното от Вас ще продължавам да се опитвам да разговарям с майка ми. Надявам се, че някой ден ще се реши да ме изслуша.
Още едно голямо БЛАГОДАРЯ!


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Elunaria в ср, 14 авг 2019, 01:20
А майка ти нещо прави ли вкъщи?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 14 авг 2019, 01:30
Как аз трябва да се грижа за него, след като е мой брат...
Без да повишаваш тон отговори, че тя трябва да се грижи за него, след като е неин син.

Никъде не споменаваш баща ти. Майка ти самотен родител ли е?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Летен залез в ср, 14 авг 2019, 01:55
Тийнейджърите често виждат нещата малко по-различно. Момиче си и според мен майка ти иска да свикнеш с помагането вкъщи, тъй като някой ден ще се изнесеш на квартира, докато учиш, а след това ще се омъжиш. Ако всичко прави тя и от време на време иска помощ, на нищо няма да свикнеш. Всички казват "Аз ще помагам, ако не го правят като задължение в ежедневието". Всъщност не е така, защото всяко младо момиче иска да се поддържа, да обикаля с компания, гадже, а мързелът надделява, особено с днешните социални мрежи и огромната важност, която им се придава. Моята майка никога не ме е карала да върша нещо всеки ден. Макар и да се прибираше в 17:00, почваше да готви и подрежда, а аз излизах /лятната ваканция/, а през учебната година учех и поспивах. Не можех да готвя, нямах елементарни познания в кухнята. Единствено се справях с омлет, пържени филийки, салата и тостери /нещо, което не изисква никаква сложност/. Това изиграва лоша шега на момичетата, защото рядкост са тези, които изявяват желание да се научат, а представи си да попаднеш на тъща, която да реши, че ще живее с теб и мъжа ти. Постоянно ще ти търси кусури, докато не се научиш и ще ти бъде още по-тежко от сега. Няма нищо по-хубаво от трудолюбиво момиче. Да, това са неща доста далеч в бъдещето, но и това ще се случи някой ден, а не са малко тези, които биват учени от тъщи, което е адски неприятно. Все пак, остават ти 4 години и най-вероятно ще се изнесеш на квартира, а тогава цялата работа ще бъде само за теб. Готвенето е важен елемент от живота, тъй като знаеш как стоят нещата с купената храна, а тя не винаги е по бюджета на младите студентки. Едва ли ще ти бъде приятно всеки ден да се храниш с нещо, взето от столова. Според мен майка ти дори и да е крайна понякога, тя също иска да те научи на труд. С брат ти е същото - след време ще бъдеш майка и самичка ще правиш всичко за детето си, а помисли колко натоварващо е гледане на дете, ходене на работа и домакински задължения. Помагай и знай, че го правиш в полза на себе си. Някой ден може би ще благодариш на майка си за тези години! :)


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 14 авг 2019, 02:02
...Момиче си и според мен майка ти иска да свикнеш с помагането вкъщи, тъй като някой ден ще се изнесеш на квартира, докато учиш, а след това ще се омъжиш...
И каква е разликата с това, ако е момче? На момчетата, като се изнесат на квартира кой им чисти и пере?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Летен залез в ср, 14 авг 2019, 02:31
В случаят става въпрос за момиче и говоря за женския пол. Излишно е да се намесват и момчетата. Ясно е, че и двата пола са равностойни и всеки трябва да умее сам да се поддържа. Никога не съм смятала, че жените трябва да правят всичко. Когато живее сама и ако след време мъжът й бъде мързелив и не иска да помага, от любов или нещо друго, най-вероятно ще си затвори очите и отново целият товар ще го носи тя.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Dicewithoutnumbers в ср, 14 авг 2019, 03:19
Единствено с това, че трябва да гледаш брат ти не съм съгласна, да помогнеш, да го занимаеш, да го вземеш от градина понякога - да, ама да го гледаш... Който е искал деца, нали....
За чистенето и домакинстването като цяло - не чакай да ти се казва! Живвеш в тази къща. И се опитай да се стараеш като правиш нещо, а не да кипи безсмислен труд.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Daylily в ср, 14 авг 2019, 03:49
Цитат
С една дума аз смятам, че майка ми иска като се прибере да си легне и да си почине, а аз имам време да изляза за два часа с приятелка.
Поради това искам съвет. Как да приема това, че трябва да "слугувам" на родителите ми.
Без да цитирам цялото писание и без да засягам отговорилите, за мен, темата е поредната цветна пързалка
 :party:


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: deskatta в ср, 14 авг 2019, 08:57
Ако темата не е пързалка, ето моето виждане:
Хвърляне на боклук - да
Пазаруване - да
Гладене - всеки трябва да си глади своите дрехи, брат ти трябва да го глади майка ти
Пускане на пералня - да, особено сега лятото, когато си по-свободна. През деня докато си у вас, пералнята ще изпере
Правенето на обяд и закуска - да. Голяма си и можеш сама да решиш какво ще ядеш и да си го направиш
Сервиране и отсервиране на масата - това трябва брат ти да може също да го прави
Зареждане на миялна - пак може да се включи и брат ти
Къпане на брат ти - не
Обличане на брат ти - не
Вземане от градина на брат ти - не, щом родителите ти се прибират по-рано у вас. Въобще смятам, че не е редно голямото дете да обгрижва малкото. Можеш да си играеш с него, но също не е твое задължение. Дори и майка ти да се опита да те подготви за живота, брат ти ще стане мамино синче.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: -veni- в ср, 14 авг 2019, 11:17
За всичко останало мога да се съглася,но не и за гледането на брат ти.
Нормално е да отидеш да вземеш брат си от детската градина.
Нормално е понякога да го заведеш на някоя площадка.
Обаче къпането,храненето,обличането-това са задължения на майка ти и баща ти.Ако ти сама проявяваш желание да помагаш при тези дейности-да.Но да те карат да ги вършиш насила или да ти втълпяват ,че това са твои задължения-не.

За пране -да,можеш да пуснеш пералня.
За гладене-да,но твоите дрехи.Не абсолютно всичко.
Чистене-да,да пуснеш прахосмукачка например,да  измиеш прозорците на стаята си,да избършеш прах.
За да  станеш самостоятелна-тоест да се научиш да се грижиш сама за себе си.
Готвене-да,считам готвенето за много полезно умение.
Добре е човек да може да си приготвя сам поне няколко елементарни ястия.

Познавам и други майки,които се опитват да прехвърлят грижите за по-малкото дете на голямото.Ами не е редно.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Dicewithoutnumbers в ср, 14 авг 2019, 13:53
Сега е лято, едва ли се скъсва от учене. И да учи - една пералня да пусне, понеже вижда коша пълен, или да разтовари мияната, няма да й навредят на ученето.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Elunaria в ср, 14 авг 2019, 14:01
И на мен ми се струва прекалено. Мен никой не ме е учил да готвя, никой не го е очаквал от мен и все пак... мога да сготвя всяко основно ястие. За по-сложни манджи - има интернет, отваряш, четеш, готвиш. Не е ядрена физика. За чистенето е същата работа - просто премахваш боклуците и нечистотията, и така докато стане чисто навсякъде. Отново няма нищо сложно, което да трябва да се учи и практикува с години.

Образованието и ученето на нещо, с което някой ден ще си изкарва прехраната, това иска време и това би трябвало да е основното й занимание в момента. Който създава семейство и деца, да си ги гледа. Някой ден, като има свой дом и нейно семейство, ще си домакинства на него. Разбирам да поема някои елементарни неща вкъщи, но лично аз, от този разказ, оставам с впечатлението, че майка й не пипва нищо.
То като пуснеш пералня, приготвиш храна, измиеш чиниите, оправиш прането и боклука и за завършек, гледаш и малкото дете... какво друго остава за правене?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Dicewithoutnumbers в ср, 14 авг 2019, 14:10
Съгласна съм, Elunaria, че който си има деца - да си ги гледа!
Но и авторката не пише задълженията да пречат на образованието.
Ако майка й съвсем не пипва - не е редно, нали всички са ползватели.
Ако пък това положение е само за лятото, а пък девойката не е завършила добре предходната година, някак си го разбирам.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Пак тя в ср, 14 авг 2019, 14:39
Пързалка или не, да си кажа мнението. Задълженията на моята дъщеря са да си подрежда нейната стая и да изхвърля боклука. Отскоро има желание да се учи да готви, та се включва и в това. Пазарува малко неща, за които предварително съм ѝ казала. Не смятам, че е нейно задължение да гледа сестра си, още по-малко да я обслужва. Те не че в ДГ биха и я дали. Не искаха да я дават на батко ѝ, който беше на 17, какво остава на по-малко дете.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Elunaria в ср, 14 авг 2019, 15:15
Никъде не пише, че не е завършила добре учебната година, но дори да е така... аз на мястото на майка й, ще я натискам да учи, а не да ми готви и да си играе с брат си. Wtf, момиче на 14 години, да си играе с 5 годишно?? Ами да си играят родителите му, или пък още по-добре - да намерят дечица на неговата възраст, с които да си играе.

Имах съученичка, приятелка, с която бяхме близки, тя все не можеше да излезе с нас, защото имала да готви, чисти, гледа малкото, или пък да учи... ако й остане свободно време. Родителите й ми бяха много неприятни тогава. Имах чувството, че я използват.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Dicewithoutnumbers в ср, 14 авг 2019, 15:43
А, за детето съм съгласна. И аз не бих прехвърлила по-малкото на по-голямото.
Иначе, защо точно е този "терор" можем само да предполагаме.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Тарталета в ср, 14 авг 2019, 20:41
Сори, не го намирам за правилно, нито за възпитателно, напротив- майката му е намерила цаката. Аз ако съм на 14- годишното момиче, ще обявя тотален бойкот, докато родителите не се осъзнаят, че в момента на това дете времето му е да излиза с приятели, да чете, да слуша музика, да спи повече, да дреме на компютъра, да релаксира с любимо занимание, каквото и да е. Не да отглежда брат си!


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: AK 47 в чт, 15 авг 2019, 12:35
Аз като човек отгледала брат си съм го правела същото.. Майка ми постоянно работеше, за да може да ни издържа ( самотен родител е ) На 13 години вършех цялата работа вкъщи, дори и готвех, а мама се прибираше грохнала от работа.. Гушкаше ни и заспивахме!  Сега той е едно прекрасно момче на 15 години което ми помага с всичко което му кажа и е достатъчно оправен да живее и сам!


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Ели-Мели в пт, 16 авг 2019, 15:47
Пързалка или не, обаче тази майка ми звучи като да не иска да си гледа децата и е намерила лесното, филмче за малкия, да не мрънка, а каката да прислугва. Освен това ядат само вечер навън, а тя прави закуска и обяд, което не е малко. Хубаво е децата да се учат на отговорности, но това си е чиста експлоатация за мен. Авторката май каза „ родителите ми”, което значи, че явно има и баща.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Дъждец в сб, 17 авг 2019, 02:07
Не знам за другото, но ок ли е 14 годишна девойка да къпе петгодишно момче? Мен това не ми се струва нормално, ама знам ли.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Летен залез в сб, 17 авг 2019, 04:24
Няма нищо лошо в това да го изкъпе, кака му се пада. Четох, че бил достатъчно голям, за да се изкъпе сам. Не мисля така, защото на 5 години нито коса ще измие както трябва, нито тяло. Да не говорим колко са палави децата и се хлъзгат в банята, падат.. Аз не бих оставила детето си на 5 години да се изкъпе само. Да пробва с миене на коса и тяло, да, но напълно само - не.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: deskatta в сб, 17 авг 2019, 11:13
Има противоплъзгащи постелки за баня. Имахме такава, когато дъщеря ми беше на 5. Нищо му няма да се изкъпе само. Момче е, колко коса ще има и надали се мие косата всеки ден.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Tаис в нд, 18 авг 2019, 11:44
Сори, не го намирам за правилно, нито за възпитателно, напротив- майката му е намерила цаката. Аз ако съм на 14- годишното момиче, ще обявя тотален бойкот, докато родителите не се осъзнаят, че в момента на това дете времето му е да излиза с приятели, да чете, да слуша музика, да спи повече, да дреме на компютъра, да релаксира с любимо занимание, каквото и да е. Не да отглежда брат си!
Абсолютно същото мисля и аз. Майката е намерила на хляба мекото, което е направо грозно. Като не можеш да се оправиш с две деца, не правиш второ. Съвсем просто е. И аз бих обявила бойкот по отношение на гледането на брат ми.

А това, че била момиче и трябвало да се научи направо ми изправи косата. Значи който има момиче да го учи да бъде домашна помощница и чистачка, щото нали, бъдещето с някой търтей ще й е такова. Ай сиктир.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Не се сърди, човече в нд, 18 авг 2019, 11:55
Няма нищо лошо в това да го изкъпе, кака му се пада. Четох, че бил достатъчно голям, за да се изкъпе сам. Не мисля така, защото на 5 години нито коса ще измие както трябва, нито тяло. Да не говорим колко са палави децата и се хлъзгат в банята, падат.. Аз не бих оставила детето си на 5 години да се изкъпе само. Да пробва с миене на коса и тяло, да, но напълно само - не.
Нагоре още по-палави стават. Което не прави къпането от кака му по-нормално.
Достатъчно голям е на 5 да се къпе сам.

Като не можеш да се оправиш с две деца, не правиш второ. Съвсем просто е. И аз бих обявила бойкот по отношение на гледането на брат ми.
И ако остане по една или друга причина самотна майка, да го върне ли?
Иначе съм съгласна с бойкота, като изкючим само прибирането от градина. Ако майката е на работа до по-късно намирам за нормално по-голямото дете да го прави.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Tаис в нд, 18 авг 2019, 12:00
Тя пише "родители". Пише също, че родителите й се прибират преди тя да вземе детето от градина.

При самотен родител - щото може да е баща, не майка, всеки от семейството се натоварва с повече отговорности, за да компенсира липсващия, тва е ясно. Когато баща ми почина и майка ми остана сама с тийн, демек мен, и двете трябваше да си преподредим програмата.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Elunaria в нд, 18 авг 2019, 12:05
Баща има, не знам защо изведнъж се оказа, че няма. Многократно пише за родители, в множествено число. А и хора в затруднено положение, не ходят да вечерят в ресторанти всяка вечер, както пише тя. Та и затруднено положение нямат.
Пише, и че те са си вече вкъщи, когато тя трябва да ходи да го прибира и разхожда, за да си играе.Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: --Gal-- в нд, 18 авг 2019, 12:29
Отворих темата от любопитство, че ми излезе най-горе...
Ама какви са тези глупости? Да се учела? Тъщата? Мъжът? Вие в кой век и катун живеете?
На 32 съм, готвя, чистя, гледам си котката, никое гадже не се е оплакало от манджите или хигиената вкъщи, даже като не сме живели заедно, са предпочитали да са у моята квартира, защото е несравнимо по-чисто и по-подредено (да се чете като натвърдек). Родителите ми не са ме оставяли да върша сама основните домакински задължения чистене, готвене, гладене, миене, пране - поделяне е имало, помощ е имало, но мангасарско пълно прислужване от-до като описаното - никога. А да ставам втора майка на брат ми - абсурд.
И аз като Елунария да питам - девойката като приключи със задълженията си, нещо за мама остава ли да свърши, освен да си събуе токчетата и вдигне уморените крака на облегалката на дивана - против вени?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Не се сърди, човече в нд, 18 авг 2019, 12:34
Да, прави сте, сега видях, че е писала в множествено число. В такъв случай проблемът явно е другаде, защото говори само и единствено са майка си, никъде не споменава баща си. Нещо с нея са се сдърпали и темата се е родила, украсена и крайна. Явно са се оправили, щом не се появи повече :)


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Nedinka в нд, 18 авг 2019, 14:44
Много се вързахте на думите на някаква тийн-ка, че чак три страници изписахте. От поста й излиза, че всичко у дома тя върши - само дето пари не изкарва, но може просто да е пропуснала да го напише. Съмнявам се, че и една трета от това е вярно.

До авторката - ако аз си тя бях майка, достъпът до интернет щеше да бъде ограничен до моето присъствие и щеше да имаш телефон с копченца, без игри. Освен това за ваканцията щеше да имаш за четене по 50 страници и по математика 10 задачи за решаване на ден. Така че винаги внимавай какво си пожелаваш и от какво се оплакваш.😜


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Elunaria в нд, 18 авг 2019, 14:51
Аз съм сигурна, че има жени, които могат да докарат децата си до черна омраза към тях, докато си вярват, че са "много добри майки", или, че "правят най-доброто за тях".

Както писах и по-рано, аз имах такава приятелка навремето. Всичко това, може да е вярно на 100%.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Как' Сийка в нд, 18 авг 2019, 14:53

Пише, и че те са си вече вкъщи, когато тя трябва да ходи да го прибира и разхожда, за да си играе.


Може на хората това да им е единственото време за интимности и секс на спокойствие. То иначе с тези две деца едва ли имат много възможности да останат насаме... :mrgreen:


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: --Gal-- в нд, 18 авг 2019, 14:53
Като гледам част от коментарите, в някои домове се процедира така - всичко се тропосва на голямото дете, че трябва да се научи за в големия живот. Кой го е видял, кой го правил, кой го приветства...


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Elunaria в нд, 18 авг 2019, 14:55
Може, но това пак, не е проблем на децата. "Децата" не са и бебета, едното вече може да прави секс и да забременява, ако трябва да сме честни.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Welt в нд, 18 авг 2019, 14:57
Докато четях коментара на Летен залез се задавих с кафето.

Цитат
Това изиграва лоша шега на момичетата, защото рядкост са тези, които изявяват желание да се научат, а представи си да попаднеш на тъща, която да реши, че ще живее с теб и мъжа ти. Постоянно ще ти търси кусури, докато не се научиш и ще ти бъде още по-тежко от сега. Няма нищо по-хубаво от трудолюбиво момиче.

Нито смятам, че е от особена ражност една студентка да върти сложни манджи, нито разбирам защо ще и пречи да се храни в столова, ако и сега всяка вечер са навън. Според мен една 14-годишна точно това трябва да може да си прави: пържени картофки, хапки, сандвичи и салати. И аз това можех и все ми казваха, че някой ден ще оставя Мъжа си гладен. А на мен на 12, 13, 14, акълът ми беше толкова далеч от този Мъж с главно М, че няма накъде. Все едно ей сега да почна да се уча да сменям памперси, понеже след пет-десет години може би ще имам дете.
Нединка, твоите деца наистина ли през ваканцията решават по десет задачи на ден, четат по 50 сраници  и нямат достъп до интернет или си пишеш, колкото да се намираш на работа? Предполагам, че ти през отпуската ходиш до офиса, че да не губиш тренинг.
Никога не съм имала ангажименти като да реша десет задачи, да прочета 50 страници, да изчистя банята, да сготвя и още 20 неща в списък. Като преценя, че трябва да се изчисти - чистя, като излизам - взимам боклука с мен, един ден ми се чете цял ден, но на следващия може да не ми се отваря книга. Така беше като бях на 14, така е и сега, когато даже живея с Мъжа. Той пък не се е гътнал от глад, макар че на 14 аз не можех да въртя манджи.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Nedinka в нд, 18 авг 2019, 15:33
Welt, разбира се, че не е вярно това за моето дете. То чете по 70 страници на ден и решава по 20 задачи, но само защото сега ще бъде втори клас. На 14 години ще чете по 400 страници + 100 задачи дневно. 😉

Аз съм зла майка, признавам си!


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: AK 47 в нд, 18 авг 2019, 15:53
Някак не мога да повярвам, че дете за втори клас чете и смята толкова.. Похвално е до една степен, защото българските деца затъпяха доста, но вашето е прекалено! Та тя е още малка, ако сега не играе с децата, кога?! На 14 вече ще е късно!


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: InaV в нд, 18 авг 2019, 16:00
Освен това за ваканцията щеше да имаш за четене по 50 страници и по математика 10 задачи за решаване на ден. Така че винаги внимавай какво си пожелаваш и от какво се оплакваш.😜
Майко, ти ли си? :smiles:


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Nedinka в нд, 18 авг 2019, 16:38
Освен това за ваканцията щеше да имаш за четене по 50 страници и по математика 10 задачи за решаване на ден. Така че винаги внимавай какво си пожелаваш и от какво се оплакваш.😜
Майко, ти ли си? :smiles:

Вероятно не съм ти майка, но със сигурност сме сестри 🤣Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: MockingBird13 в нд, 18 авг 2019, 18:37
Това изиграва лоша шега на момичетата, защото рядкост са тези, които изявяват желание да се научат, а представи си да попаднеш на тъща, която да реши, че ще живее с теб и мъжа ти. Постоянно ще ти търси кусури, докато не се научиш и ще ти бъде още по-тежко от сега. Няма нищо по-хубаво от трудолюбиво момиче.
Добре дошли в 18-ти век😘


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 18 авг 2019, 19:11
Това изиграва лоша шега на момичетата, защото рядкост са тези, които изявяват желание да се научат, а представи си да попаднеш на тъща, която да реши, че ще живее с теб и мъжа ти. Постоянно ще ти търси кусури, докато не се научиш и ще ти бъде още по-тежко от сега. Няма нищо по-хубаво от трудолюбиво момиче.
Добре дошли в 18-ти век😘
То, някоя девойка позволи да и живее тъщата (по-скоро свекървата) в къщата, пиши я бегала работата... пък нека може да готви, да чисти и да ближе обувки и задници...


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Не се сърди, човече в нд, 18 авг 2019, 19:27
Няма нищо по-хубаво от трудолюбиво момиче.
Няма нищо по-хубаво от момиче с достойнство. Момиче, което не би приело да живее със свекърва, а още по-малко ще позволи да се меси в семейните им отношения. И момиче, което ще си избере мъж, който не е мамино момченце и няма да ѝ се налага да бъде многофункционален робот, а ще си споделят отговорностите.
Но за тази цел са нужни родители или родител, който да възпита у нея самочувствие. Не такъв, който я използва за безплатен персонал. Иначе като нищо ще се превърне в такъв и на свекървата.

Това по принцип. В случая темата е пресилена и вероятно реалното е 1/10 от нея.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Dicewithoutnumbers в нд, 18 авг 2019, 19:40
И чистя, и готвя, и децата си гледам, и мъжа си натирих, щот не съм многофункционален робот, както писа Човечето, да се оправям сама с всичко. Тъй че тия умения хич не са рецепта за успешен семеен живот.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Elunaria в нд, 18 авг 2019, 19:45
Нищо общо нямат тези умения със семейният живот. Има двойки, които са си перфектни и щастливи на сандвичи и с чорапи намятани по всички ъгли на стаята, и такива, които живеят в аптека и не могат да се понасят.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: thewishmaster в нд, 18 авг 2019, 22:20

Без да цитирам цялото писание и без да засягам отговорилите, за мен, темата е поредната цветна пързалка
 :party:

Не само за теб. Изказът не е на 14 годишно момиче. Отличната пунктуация, още по-малко.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Sunshinez в пн, 19 авг 2019, 14:51

Без да цитирам цялото писание и без да засягам отговорилите, за мен, темата е поредната цветна пързалка
 :party:

Не само за теб. Изказът не е на 14 годишно момиче. Отличната пунктуация, още по-малко.
На същото мнение съм. Това не е изказ на 14 годишен/а тийн. Но тъй като темата се задълба, да коментирам и аз. Не можеш да учиш по този начин детето си да бъде отговорно. Метода най - вероятно е друг. А коментарите за " един ден свекърва ти....." Хора....вие наистина ли?!??


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Летен залез в пн, 19 авг 2019, 15:01
И аз все говоря, че няма да позволя свекърва да бъде в дома ми, но ако моят ми сервира, че майка му не може да се гледа сама и иска да си я прибере, не знам къде ще остане моята дума. За сега баща му е жив и здрав, все още се гледат и си помагат двамата, скоро планираме да заживеем заедно и ще видим как ще бъде . Все пак, ако моята майка е самотна и болна, не бих я пратила в дом от страна на благодарност за всичките години, през които ме е гледала и обичала, а си спомням колко често бяхме в затруднено положение и не ме е оставила в дом. Затова не бих захвърлила майка си и бих разбрала бъдещия си мъж, ако иска да помогне на майка си или баща си. Не говорех за труда на жената през 18 век, а за това как може би майката на тази девойка не иска да си мръдне пръста и затова прехвърля своето на нея. И на мен не ми харесва да чистя, подреждам и готвя когато съм уморена, но се опитвам да го правя без да се оплаквам и да го прехвърлям на друг. Благодарна съм на майка, че не ми е правила всичко на готово в тийн годините ми. Тогава бях мързел и ми се искаше, но някак си се замислях, че и аз имам някакви задължения поне за моята стая и моите дрехи.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Tаис в пн, 19 авг 2019, 15:11
Ако човек има половинка, не би следвало да чисти, подрежда и готви сам, особено ако е уморен. Партньорът затова е партньор, а не 30-40-50 годишно дете.

Както и да е.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: tonitabrandtner в ср, 21 авг 2019, 19:04
Но намирам за нормално по-голямото дете да прибира по-малкото, ако родителите са на работа. Това за къпането и обличането звучи доста измислено. Все пак говорим за 5-годишно дете, те се къпят и обличат сами. Също и оправянето на стаята му. Кажи им директно, че тези неща са задължение на брат ти, да се обръщат към него.

Преди години имаше подобна тема, пусната обаче от майката. И там на по-голямото дете беше възложена същата задача. А малкото беше на 8 години, ако не бъркам.


На 14 години момичето тази година трябва да е завършило 7 клас, а може и 8 даже. Така че напълно възможно е да се изразява правилно.

Задълженията и на мен ми се струват повечко. На тези години със сестра ми си подреждахме гардеробите, стаята. Пералнята още тогава за нищо я нямах, плюс простиране и прибиране на прането. Хвърлянето на боклука е задължение на всички - обикновено който излиза първи.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: thewishmaster в ср, 21 авг 2019, 22:06

На 14 години момичето тази година трябва да е завършило 7 клас, а може и 8 даже. Така че напълно възможно е да се изразява правилно.
Изобщо не става въпрос за правилен или неправилен изказ, а за изказ на възрастен и на дете. Дъщеря ми завърши седми клас тази година и имам някаква представа от изказа на връстниците ѝ.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: aeoxa в чт, 22 авг 2019, 13:56
Здравейте. Вярвам на темата по две причини. Първо, родителите на майка ми са били абсолютно същите, че и двойно по-лоши, но това не я е превърнало в такъв тип родител и второ, има много грамотни момичета на 14 години и това как пише не е фактор дали темата е фалшива. Комуникацията с родителите в тийнейджърските години е много важна. Мога да ти дам само един съвет - говори с родителите си.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: thewishmaster в чт, 22 авг 2019, 14:12
Ако за трети път напиша, че не е въпрос на грамотност, а на изказ типичен за даден възраст, по-ясно ли ще стане?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: sandream в пт, 23 авг 2019, 20:33
Ако за трети път напиша, че не е въпрос на грамотност, а на изказ типичен за даден възраст, по-ясно ли ще стане?

Е нали пет реда по-горе казваш и за отличната пунктуация. За повечето хора това се свързва с грамотност.
А на някои пък точно изказа ни изглежда като на тинейджърка  :)


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: mamamari в вт, 27 авг 2019, 18:03
Мило момиче ,описала си моето детство.
И на мен на времето не ми се получи това с диалога с тази разлика ,че аз бях съдомиялната и
че не мрънках ,че ми е много ,а исках да пратят и мен на езикова школа например или шофьорски курс , но не.
Това бе причината при първа възможност да започна работа и при първа възможност да напусна дома.
Едно по едно реализирах всичко ,за което мечтаех.
Днес моята тийнейджърка има право на избор или курсове и частни уроци или труд .Избира първото.
Докато е така и докато виждам с какъв хъс работи за бъдещето си ,ще бъда и слугиня и шофьор и спонсор и ако се наложи бавачка.
Вярвам ,че безцелното размотаване е най-лошата услуга ,която може да си причини един млад човек.
 


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Пак тя в ср, 28 авг 2019, 08:51
Оф, как решавате, че момичето ще се размотава безцелно вкъщи, ако не слугува на родителите си?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: mamamari в ср, 28 авг 2019, 11:35
... Още от сега искам да уточня, че аз нямам проблеми да си върша задълженията, просто след като съм свършила се почва едно търсене на кусури и караница как цял ден си стоя на телефона и само излизам, а дефакто това не е така.
Ето и задълженията ми:
Трябва да чистя вкъщи. На мен ми отнема не повече от 1ч дневно като това включва и поддръжка на 1,2 dka двор .
Пазарувам  Вероятно включва близкия магазин и леки  покупки тип хляб и мляко-1/2ч
Хвърлям боклук  Пътем за пазар.
Гладя И аз  отнема ми не повече от 2ч седмично ,което прави  по 17 мин дневно.
Понякога пускам пералня - 5 мин.
Пускам мялна 5 мин.
Правя си закуска и обяд 5-10 мин.

Рядко вечеряме вкъщи, попринцип повечето пъти от седмицата излизаме да ядем на ресторант, но когато вечеряме вкъщи се случва това:
Помагам с приготвянето на вечерята
Когато седнем да вечеряме, постоянно аз трябва да ставам от масата и да нося забравени неща от кухнята. / А те изобщо не са малко / За толкова време слугинаж  да са толкова много забравените неща ...не говори добре
Раздигам масата 5-10 мин
Слагам чиниите в мялната Това вече го писа.
Почиствам кухнята 5-10 мин

Също така имам много задължения, свързани с брат ми, който е на 5.
Взимам го от градината в 17часа и отиваме до 19  да играе на площадката
Къпя го
Обличам го
Всеки ден като излизаме на разходка или седнем на ресторант, аз трябва да го гледам, да тичам след него, да му мия ръцете и да върша всичко, за което се сещате.
Вкъщи аз трябва да си играя с него, защото иначе се смята, че не съм му обръщала внимание.
Трябва да му подреждам стаята, въпреки че той е достатъчно голям да го прави сам.

С една дума аз смятам, че майка ми иска като се прибере да си легне и да си почине, а аз имам време да изляза за два часа с приятелка.
....
Излиза ,че задълженията отнемат не повече от 2ч през деня докато братчето е на градина и около 2ч вечер включва играта с него. Грешка тя НЕ играе с него ,а само го наглежда.
Не одобрявам къпането на братчето ,но за другото не виждам нищо нередно.
Ако желанието на девойката бе да посещава някой курс вместо да наглежда брат си  вечер бих реагирала съвсем различно.
Хора всякакви. Аз съм от тези ,които убедено вярват че трудолюбието ,отговорността, прецизността във всичко  и съобразяването с другите са важни неща ,на които всеки отговорен родител трябва да приучи своето дете като част от подготовката му за живота.
А той живота ни може да се обърне в един миг  на 180 градуса и никой от нищо не е застрахован .
Аз бих била по-спокойна за бъдещето на моето дете ,ако съм го научила ,че никой не му е длъжен, че нищо не му е даденост .
На мен това много ми помогна.Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Пак тя в ср, 28 авг 2019, 11:43
Ако девойката е на 14 се предполага, че тази година е било на ДЗИ. Какви курсове се предполага, че трябва да посещава, особено сега лятото. Пък и въобще задължителни ли са курсовете? На 14 смятам, че все още съм длъжна на децата си, но явно това са моите разбирания. Ако някой иска да възпитава слугиня си е негова работа. Но не съм на принципа или работи, или ходи на курсове, стига да се учи съвестно в училище.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Дъждец в ср, 28 авг 2019, 12:02
Не изчетох всичко, но какъв е тоя обяд и закуска за 5-10мин? Едни яйца и салата отнемат повече.
Или се предполага, че трябва да нагъва само сандвичи? Доста тъпо от страна на родителите, ако е така.
Излиза ,че задълженията отнемат не повече от 2ч през деня докато братчето е на градина и около 2ч вечер включва играта с него.
Тоест 4часа. Това и в учебно време ли? Кога се ходи на училище и кога се учи?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: mamamari в ср, 28 авг 2019, 13:11
Предположих ,че приготвянето на обяда и закуската включва да си стопли и сервира наличното сготвено .Не е споменавала да готви  .
Не вярвам в есенно зимния сезон някой да държи 5 г дете на тъмно и в студа 2ч вечер да играе, но пък кой знае.
На 14 смятам, че все още съм длъжна на децата си, но явно това са моите разбирания.
Колкото майки, толкова разбирания, но ако нарека моята 12-годишна дете ще се възмути и с право.
Тя си е отвоювала право на мнение и на самостоятелност ,но с тези права вървят и съответните отговорности.
Важното е че всеки гледа да е възможно най-добрия родител ...според собствените си разбирания.
 Колкото сме различни ние ,толкова са различни и децата ни. Различни са и мечтите и желанията им.Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Дъждец в ср, 28 авг 2019, 13:14
"Правя си закуска и обяд" определено не означава стоплям си приготвения обяд.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Пак тя в ср, 28 авг 2019, 14:55

Колкото майки, толкова разбирания, но ако нарека моята 12-годишна дете ще се възмути и с право.
Тя си е отвоювала право на мнение и на самостоятелност ,но с тези права вървят и съответните отговорности.
Важното е че всеки гледа да е възможно най-добрия родител ...според собствените си разбирания.
 Колкото сме различни ние ,толкова са различни и децата ни. Различни са и мечтите и желанията им.
А какво е на 12 години?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Tаис в ср, 28 авг 2019, 15:36

Колкото майки, толкова разбирания, но ако нарека моята 12-годишна дете ще се възмути и с право.
Тя си е отвоювала право на мнение и на самостоятелност ,но с тези права вървят и съответните отговорности.
Важното е че всеки гледа да е възможно най-добрия родител ...според собствените си разбирания.
 Колкото сме различни ние ,толкова са различни и децата ни. Различни са и мечтите и желанията им.
А какво е на 12 години?
Същият въпрос имам и аз. Какви са 12-годишните? Дори не са тийнове още.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: MockingBird13 в ср, 28 авг 2019, 15:43
Виж, ако беше на 13 щеше да е тийнейджър, но на 12 да не е дете...


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: mamamari в ср, 28 авг 2019, 17:41
Дете : ранна детска възраст                  1-3 г.
            предучилищна детска възраст  3-7г.
            училищна детска възраст           7-10г.
Пубертет : според някои източници 10-18 ,но според други ранните признаци може да се наблюдават след 8г възраст.
 Писано е много за физическите и хормоналните промени ,които настъпват, но има и социални, и психологически. Променя се психиката на индивида, променя се поведението му, навиците , интересите, начинът на живот. Променя се начина по който се вижда и се осъзнава.
Детето е станало личност ,а ние като родители сме длъжни да проявим нужното разбиране и уважение и да потърсим по-различен подход за общуване с нашите пораснали вече деца. Подход стъпващ на взаимно уважение ,на доверие и на отговорност.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Тарталета в ср, 28 авг 2019, 22:20
Моите личности, на 9 и 14 години, са си все още деца. Поздравления за майката, възпитала така дъщеря си, че да се обиди, ако на 12 я нарекат дете!


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Olia Nik в ср, 28 авг 2019, 22:33
За мен ще са си деца цял живот и няма да се обидят, ако им кажа така. И съм напълно съгласна, че аз докато се гърбя за комфорта им, те трябва поне като минимум да пуснат пералня, прострат, изчистят СИ /подчертавам/, каката да вземе малката от градина /защото работното ми време не позволява/. Да, всеки тийн мрънка. Това е част от навлизането в света на възрастните.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Welt в ср, 28 авг 2019, 22:41
Какво значи “гърбя се за комфорта им”? За този на децата, които ти си решила, че можеш да имаш или за някакви произволни и намерени някъде?


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Вяра в ср, 28 авг 2019, 23:01
Какво значи “гърбя се за комфорта им”? За този на децата, които ти си решила, че можеш да имаш или за някакви произволни и намерени някъде?
Не говорим ли за времето, в което детството отминава? Какво лошо има в това един тийнейджър да знае къде седи прахосмукачката, как да си пусне пералня и да простре, как да си сготви? Още малко и за секс ще почне да мисли, а не може сам да си опере гащите.


Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
Публикувано от: Дъждец в ср, 28 авг 2019, 23:03
  Моята 12-годишна си е още дете.
  Това не знам какво общо има с факта, че трябва да върши определени дейности вкъщи. Няма да им паднат ръцете на децата, ако помагат. Много ясно, че с порастването слугинажът от страна на родителите следва да намалява.
  Просто както е описано в темата и ако е всеки ден, е прекалено.
  А къпането на брата е вредно за самия брат. Не е зле родителите да се образоват малко. Ако не е пързалка разбира се.


  Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
  Публикувано от: Пак тя в чт, 29 авг 2019, 09:22
  До 16 са малолетни до 18 непълнолетни. На 12 са си деца, независимо за колко големи се имат. Не вярвам на същата тази личност да и позволяват да взема самостоятелни решения, каквито се полагат на възрастни индивиди. Аз не слугувам на децата си, полагам грижи за тях. Да са нахранени, облечени и изучени. Техните задължения са да си поддържат реда в стаята, да изхвърлят боклука и да помагат в приготвянето на вечерята и подреждане на масата. Малкото дете е моя грижа, щом съм преценила да го родя. Ако ми е в тежест има опции. Както казах в ДГ където ходи, не дават децата на непълнолетни. Та дори и да искат, не могат да я вземат.


  Титла: Re: Задълженията на един тинейджър
  Публикувано от: mamamari в чт, 29 авг 2019, 10:44
  Не мога да приравня очакванията си от едно дете към тези от един юноша( справка уикипедия), които са различни пък от това което бих очаквала от един 17-18 годишен .Не е случайно ,че и според закона не бива да бъдат оставяни сами под 12 годишни, на 14 вече разполагат с лична карта и носят повече отговорности ,а на 18 могат да карат кола.
  Всички тези стъпки не стават от днес за утре и не са обвързани само с навършването на определена възраст. За тях според мен трябва  да ги  подготвим като постепенно увеличаваме отговорностите им ,но пък и да им дадем известна свобода във вземането на решения. Всичко това няма как да се случи ,ако не започнем плавно да променяме и начина по който общуваме с тях.
  Без да съдя или още по-малко да критикувам тези които не споделят мнението ми ,но за мен би било направо странно да третирам като невръстно дете юноша/девойка с ръст по-голям от моя. Не знам дали е правилно. Времето ще покаже.