BG-Mamma

Образование => Основно образование => Темата е започната от: пенсионирана русалка в сб, 13 яну 2018, 20:24Титла: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в сб, 13 яну 2018, 20:24
                               (https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/3f4l/36117412_a7fe3ae7)

Характерно  е недостатъчно доброто владеене на  правописа и  на граматичната норма на езика ни от децата, а често , за жалост, и от техните родители. Не смятам да задълбавам в причините за това. Едни ще изтъкнат  като основен довод за неграмотността  и незнанието написаните  неразбираемо учебници, лошите учебни програми, недостатъчното време за упражнение и  изучаването на непотребни неща за сметка на истински важните. Други ще изразят мнението, че проблемите се коренят в  недостатъчното четене на книги  и ползването на латиница за общуване между подрастващите  в социалните мрежи. И всеки ще има известно право. Пуснах обаче тази тема не с идеята да се спори страници наред  за тези причини, а за да  положим усилия да си разясним нещата и така да сведем до минимум негативите от непознаването на правописа и нормите на родния ни език.


                                       (https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/3f4l/36117412_6478d4d1)           (https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/3f4l/36117412_5a98b13e)                                  
Децата ни държат НВО по БЕЛ в 4 клас, още веднъж в 7 клас  и матура в края на  гимназиалния курс. От темите по класове става видно колко много грешки има по помагалата за  подготовка за горните формати. Родителите понякога  се чувстват неуверени, гледайки грешния според тях отговор, даден в помагалото за верен. И тогава, за да не подведат неволно  детето, се обръщат към съфорумки с  молба спорният въпрос да бъде разяснен от знаещите. Идеята е тези обяснения да бъдат концентрирани на едно място, а не разпръснати хаотично по темите. Така  ще са по-полезни за всички ни. :peace: Във форума има действащи учители по БЕЛ, има филолози, има добре справящи се с матeриала родители и вярвам, че със знанията си те могат да бъдат много полезни на търсещите помощ.

                                      

Нека си пожелаем децата ни, а защо не и ние  самите успоредно с тях , да сме  добре владеещи родния си език, да сме по -грамотни както по отношение на правопис и пунктуация, така и  като познаване на граматичната норма и термините по БЕ и литература. Предишната тема доказа, че има с какво да допринесе в тази посока.

                                 (https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/3f4l/36117412_c1ff423f)
                                  
                                          Родна реч, омайна, сладка,
                                           що звучи навред край мен;
                                           реч на мама и на татка,
                                           реч, що мълвим всеки ден.

                                           Тя звънти, когато пея,
                                           в радостни игри ехти;
                                           вечер приказки на нея
                                           баба тихо ми реди.

                                           И над книгата унесен,
                                           родна реч ми пак шепти...
                                           Милва като нежна песен,
                                           като утрен звън трепти!Титла: Re: За граматиката родна щом заимаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в сб, 13 яну 2018, 21:04
Цитат
За граматиката родна щом заимаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания

пенсионирана русалка, глагол "заимаш" в смисъл на "започваш на имаш" няма в българския език и едва ли е удачно в езикова тема да бъде използван. (/attachments/images/9o5j8.gif)
Титла: Re: За граматиката родна щом заимаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в сб, 13 яну 2018, 21:20
Така е принципно, но с цел направа на рими са допустими неточности. Изкушавах се дори в името на римата да сложа свойте вместо правилната форма своите, но се въздържах. И все пак- щом е толкова дразнещо, сменям :)


Титла: Re: За граматиката родна щом заимаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в сб, 13 яну 2018, 21:24
Така е принципно, но с цел направа на рими са допустими неточности. И все пак- щом е толкова дразнещо, сменям :)

Е, поетите използват "в" вместо "във", дори когато е неправилно, за да не развалят стихотворната стъпка, или други малки "неточности", но не това е случаят.

Приятна вечер!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: .♥.Петя.♥. в сб, 13 яну 2018, 23:12
Приятно начало на новата тема! В поезията много неща са позволени!

Записвам се да ви следя.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: bobi_bs в нд, 14 яну 2018, 11:29
Искам да си купя учебник за правила за граматически и пунктуациони грешки. Желанието ми е за всяко правило да има поне по един пример. Някои може ли да ми даде предложения.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 14 яну 2018, 11:54
Искам да си купя учебник за правила за граматически и пунктуационни грешки. Желанието ми е за всяко правило да има поне по един пример. Някои може ли да ми даде предложения.

Правила за грешки няма, но разбирам какво търсиш.

Виж тук: https://www.ozone.bg/product/tsyalostna-podgotovka-po-balgarski-ezik-pravila-i-uprazhneniya-po-pravopis-gramatika-i-punktuatsiya-svetlozar-georgiev/#fullContent

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/36119207_dcbaab7e)

Цялocтнa пoдгoтoвĸa пo бългapcĸи eзиĸ: пpaвилa и yпpaжнeния пo пpaвoпиc, гpaмaтиĸa и пyнĸтyaция
Πoмaгaлa  /  Πepceй         Cвeтлoзap Гeopгиeв
Дocтъпнo и яcнo, c пoдxoдящи пpимepи ca излoжeни ocнoвнитe пpaвилa нa пpaвoпиca, гpaмaтиĸaтa и пyнĸтyaциятa нa бългapcĸия eзиĸ, ĸoитo вceĸи гpaмoтeн чoвeĸ тpябвa дa знae. Cпopeд нoвитe пpaвoпиcни нopми.

И още: https://www.book.store.bg/p61033/pravopis-i-punktuacia-na-bylgarskia-ezik-osnovni-pravila.htmlТитла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дама от морето в нд, 14 яну 2018, 13:25
Пенсионирана русалка, адмирации за темата! Неграмотността напоследък е повсеместна и е добре ако има хора, които съзнават, че правят грешки, но искат да се научат как е правилно да се пише. Масово във форумите наблюдавам как се пише неграмотно и ако някой си позволи да направи забележка, всички гракват срещу него. Аз самата често не се сдържам и поправям приятели и познати, макар и с риск да се обидят. Още по-лошото е, когато хора, които имат претенции, че пишат поезия или проза, допускат елементарни правописни грешки. Като начало ще напиша кое мен ме дразни и какви тенденции наблюдавам напоследък. Например, масово се пише "Здравей те!" - с интервал, което е неправилно. Правилното е "Здравейте!" - една дума е. Също глаголите минало време в първо и трето лице мн.ч. масово се цепят: "вървях ме", разхождах ме", "играх те", "живях ме" и др, което е неправилно. Аз си го обяснявам с това, че много хора не правят разлика между глагол и местоимение. Едно е "целуваме", напр. "Ние целуваме децата си", друго е "целува ме", напр. "Той ме целува". Наблюдавам също, че се пише "по-вече", но "по малко". Правилното е "повече" - една дума, защото е наречие, но "по-малко", защото тук имаме сравнителна степен и когато сравняваме, винаги се пише тире: "по-красив", "най-добър". Не съм филолог, просто съм внимавала в часовете по български език преди много години. Сигурно и аз допускам грешки, но не и толкова елементарни, като: "Бади" вместо "Бъди" или "Аз сам", вместо "Аз съм".  Успех и нека пазим родния си език, той е богатство!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 14 яну 2018, 13:31
Също глаголите минало време в първо и трето лице мн.ч. масово се цепят: "вървях ме", разхождах ме", "играх те", "живях ме" и др, което е неправилно.

Малко уточнение: "играхте" не е в трето, а във второ лице. (https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/36084087_f9c57deb)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дама от морето в нд, 14 яну 2018, 13:39
Също глаголите минало време в първо и трето лице мн.ч. масово се цепят: "вървях ме", разхождах ме", "играх те", "живях ме" и др, което е неправилно.

Малко уточнение: "играхте" не е в трето, а във второ лице. (https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/fodM/36119716_b6918606)
Така е, благодаря за поправката, едновременно и готвя, затова се разсеях.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Lira5 в нд, 14 яну 2018, 14:32
Как се образуват бащини имена. Знаете ли хубав сайт с  пояснения. Ама не само да е написано, че с  ОВ, и ЕВ, а с повече примери.
В една друга тема възникна въпрос  как е бащино име от името Матю.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 14 яну 2018, 14:45
Как се образуват бащини имена. Знаете ли хубав сайт с  пояснения. Ама не само да е написано, че с  ОВ, и ЕВ, а с повече примери.
В една друга тема възникна въпрос  как е бащино име от името Матю.

Процедура по регистрация на новородени и получаване на име

За да бъде записано в регистъра на болничното заведение, детето трябва да получи име. Ако то все още няма име (а родителите не могат да стигнат до консенсус), служителят по гражданско състояние също има право да му даде име, което сметне за подходящо. Ако родителите са имали няколко варианти, но не са избрали нито един, лицето по регистрация има право да избере име от коментираните родителски варианти, а ако двойката не е посочила нито едно име, тогава служителят кръщава на детето по свое усмотрение.

Може да се издаде отказ на родителите да впишат избраното от тях име в свидетелството за раждане на детето, ако то е "осмиващо, опозоряващо, обществено неприемливо или несъвместимо с националната чест на българския народ". Бащините и фамилните имена се образуват чрез наставката -ов или -ев и указателно окончание за пола на детето. Изключения са допустими за случаите, в които бащиното име или фамилия не позволяват поставянето на тези окончания или те противоречат на семейната, етническата или религиозната традиция на семейството.


Още за Процедура по регистрация на новородени | Социални грижи Framar.bg от Framar.bg: https://social.framar.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8

Случаят с Матю е сред изключенията и името остава непроменено.

Напр. Иван Матю Петров

Мога да ти дам пример с име на бащата Антонио. Детето беше записано /собственото име/ Антонио /фамилно име/.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Lira5 в нд, 14 яну 2018, 14:56
Как се образуват бащини имена. Знаете ли хубав сайт с  пояснения. Ама не само да е написано, че с  ОВ, и ЕВ, а с повече примери.
В една друга тема възникна въпрос  как е бащино име от името Матю.

Процедура по регистрация на новородени и получаване на име

За да бъде записано в регистъра на болничното заведение, детето трябва да получи име. Ако то все още няма име (а родителите не могат да стигнат до консенсус), служителят по гражданско състояние също има право да му даде име, което сметне за подходящо. Ако родителите са имали няколко варианти, но не са избрали нито един, лицето по регистрация има право да избере име от коментираните родителски варианти, а ако двойката не е посочила нито едно име, тогава служителят кръщава на детето по свое усмотрение.

Може да се издаде отказ на родителите да впишат избраното от тях име в свидетелството за раждане на детето, ако то е "осмиващо, опозоряващо, обществено неприемливо или несъвместимо с националната чест на българския народ". Бащините и фамилните имена се образуват чрез наставката -ов или -ев и указателно окончание за пола на детето. Изключения са допустими за случаите, в които бащиното име или фамилия не позволяват поставянето на тези окончания или те противоречат на семейната, етническата или религиозната традиция на семейството.


Още за Процедура по регистрация на новородени | Социални грижи Framar.bg от Framar.bg: https://social.framar.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8

Случаят с Матю е сред изключенията и остава непроменено.

Напр. Иван Матю Петров

Мога да ти дам пример с име на бащата Антонио. Детето беше записано /собственото име/ Антонио /фамилно име/.
Разбирам, но аз питам по-скоро от лингвистична гледна точка, има ли правило, напр, "ако името завършва на Ю, на О", значи е изключение. Както има правило кога се слага ОВ, кога ЕВ. Зависи ли от последната буква, от ударението...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 14 яну 2018, 15:16

Разбирам, но аз питам по-скоро от лингвистична гледна точка, има ли правило, напр, "ако името завършва на Ю, на О", значи е изключение. Както има правило кога се слага ОВ, кога ЕВ. Зависи ли от последната буква, от ударението...

В момента нямам възможност да потърся "лингвистична гледна точка". Дадох ти реално съществуващ пример с Антонио. Преди не допускаха бащиното име да остане непроменено. Сега е възможно и се случва, когато бащиното име завършва на гласна.

Ако открия нещо тези дни, ще пиша.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в нд, 14 яну 2018, 16:37
От Матю става прекрасно презиме – Матев.
Между другото, в миналото повечето имена, които днес завършват на -ьо, са се изговаряли и изписвали с -ю: Матю (вм. Матьо), Косю, Миню, Желю и т.н.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дама от морето в нд, 14 яну 2018, 17:09

Разбирам, но аз питам по-скоро от лингвистична гледна точка, има ли правило, напр, "ако името завършва на Ю, на О", значи е изключение. Както има правило кога се слага ОВ, кога ЕВ. Зависи ли от последната буква, от ударението...

В момента нямам възможност да потърся "лингвистична гледна точка". Дадох ти реално съществуващ пример с Антонио. Преди не допускаха бащиното име да остане непроменено. Сега е възможно и се случва, когато бащиното име завършва на гласна.

Ако открия нещо тези дни, ще пиша.
Не само, когато завършва на гласна. Имам приятели, бащата е Румен, презимето на сина също е Румен, без промяна, въпреки че би могло да бъде и Руменов.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Manzhelka в нд, 14 яну 2018, 17:16
Искам да си купя учебник за правила за граматически и пунктуациони грешки. Желанието ми е за всяко правило да има поне по един пример. Някои може ли да ми даде предложения.

Препоръчвам тези:
https://bgdlb.ms01.st.msrv.stor.bg/prdimg/40001/pytevoditel-na-punktuacionnia-stopadzhia-milena-vaseva-vesela-mihajlova.webp   - Пътеводител на пунктуационния стопаджия

https://www.book.store.bg/prdimg/41112/pytevoditel-na-pravopisnia-stopadzhia-milena-vaseva-vesela-mihajlova.webp - Пътеводител на правописния стопаджия

https://i1.helikon.bg/products/7817/15/157817/157817_b.jpg?w=263 - Досадните правописни грешки/ Уроците на Веси по български език

https://www.book.store.bg/lstimg/62249/urocite-na-vesi-po-bylgarski-ezik-mychitelnite-punktuacionni-greshki-vesela-krysteva.webp - Уроците на Веси по български език: Мъчителните пунктуационни грешки


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: beljata в нд, 14 яну 2018, 17:17

Разбирам, но аз питам по-скоро от лингвистична гледна точка, има ли правило, напр, "ако името завършва на Ю, на О", значи е изключение. Както има правило кога се слага ОВ, кога ЕВ. Зависи ли от последната буква, от ударението...

В момента нямам възможност да потърся "лингвистична гледна точка". Дадох ти реално съществуващ пример с Антонио. Преди не допускаха бащиното име да остане непроменено. Сега е възможно и се случва, когато бащиното име завършва на гласна.

Ако открия нещо тези дни, ще пиша.

 Не само в такива случаи се допуска изключение. Познавам дете с презиме Марио (което потвърждава горното), но и такова с бащино име Денислав. И това е правилно, според мен. В смисъл, да се допускат изключения не само при баща с име, завършващо на гласен. Защото от Ивайло перфектно се получава Ивайлов, да кажем, но за мен Ясенов, примерно, не звучи добре.

П.П. Писала съм, докато Дама от морето е публикувала...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в нд, 14 яну 2018, 19:34
Проверявам домашно за 4 клас - :( мъка!
Ако аз бях в 4 клас сигурно щях все двойки да имам.
"Невинаги" вече се пишело слято!
И "островръх" вече е "островърх". :( :( :(

Отивам да търся информация, да не ходя такава неграмотна.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: beljata в нд, 14 яну 2018, 19:56
Защо "вече"? За мен винаги са се пишели така... Или поне от 35 години.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 14 яну 2018, 20:28
Проверявам домашно за 4 клас - :( мъка!
Ако аз бях в 4 клас сигурно щях все двойки да имам.
"Невинаги" вече се пишело слято!
И "островръх" вече е "островърх". :( :( :(

Отивам да търся информация, да не ходя такава неграмотна.

Невинаги: https://kaksepishe.com/nevinagi/

За "островърх" има някои нюанси. Ето какво пише Павлина Върбанова:

81.  Павел  |  25.09.2017 в 10:52

Здравей, Павлина!
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85/
Не ми е ясно следното: излиза, че правилната дума е островръх, а в женски и среден род е правилно да напишем островърх, островърха. В мн. ч. правилно е да напишем островърхи. Каква е логиката в м.р – да пишем връх, а във всички останали случаи – върх? За някаква грешка ли става дума?
N.B. Автоматичната коригираща програма ми подчертава островърх (а,о,и).

Благодаря още отсега!

Отговор
82.  Павлина  |  26.09.2017 в 12:44

Здравей,
За женски, среден род и мн.ч. важи правилото за групата ър/ръ в многосричните думи: когато след ър/ръ има една съгласна, се пише ър, а когато има две или повече съгласни – ръ.
За островръх важи правилото, че в едносрични думи обикновено се пише ръ. Това правило е в сила и когато едносричната дума е част от сложна дума.

Отговор
83.  Павел  |  01.10.2017 в 11:06

Да разбирам ли тогава, че е правилно да напишем „островръх зид“, НО „островърхият зид“?

Отговор
84.  Павлина  |  01.10.2017 в 21:45

Да.

Отговор
85.  Павел  |  02.10.2017 в 9:57

Ура!


https://pavlinav.wordpress.com/%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8/


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в нд, 14 яну 2018, 20:32
За кое от двете?  :head_band:

За "невинаги" и "не винаги" - излиза, че за първи път "невинаги (http://redaktoritebg.com/%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8-%D0%B8/)" се появява в речника 2012г.

за "островръх" и "островърх" намирам само първото като правилно https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85
http://secret-world.forumotion.com/t402-topic
Цитат
Редуване на „–ър”/”-ръ” и „–ъл”/”-лъ”

1. Когато думите връх, гръб, гръд са втора основа на прилагателно име в м.р., те не се променят.

м.р. -------- ж.р
островръх – островърха, -о, -и
двугръб – двугърба, -о, -и
тесногръд – тестогръда, -о, -и


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в пн, 15 яну 2018, 00:22
Скрит текст :

Разбирам, но аз питам по-скоро от лингвистична гледна точка, има ли правило, напр, "ако името завършва на Ю, на О", значи е изключение. Както има правило кога се слага ОВ, кога ЕВ. Зависи ли от последната буква, от ударението...

В момента нямам възможност да потърся "лингвистична гледна точка". Дадох ти реално съществуващ пример с Антонио. Преди не допускаха бащиното име да остане непроменено. Сега е възможно и се случва, когато бащиното име завършва на гласна.

Ако открия нещо тези дни, ще пиша.
Не само, когато завършва на гласна. Имам приятели, бащата е Румен, презимето на сина също е Румен, без промяна, въпреки че би могло да бъде и Руменов.

Нещо по темата, публикувано преди 4 години:

Нова мода при записването на новородено - ОВ изчезва от бащиното име

http://www.moreto.net/novini.php?n=240456&c=01


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в вт, 16 яну 2018, 07:59
Здравейте, благодаря за полезната тема. Имам молба за препоръка на помагало по БЕЛ, което да е свързано с преразказите, а не с граматиката. Проблем при моята дъщеря е избягването на повторения, особено при преразказване на пряка реч. Започва се едно "той каза, че, тя му отговори, че...". Това "че" не знам и аз понякога как може да се избегне. Въобще нещо полезно свързано най-вече с трансформиращ преразказ за 7 клас, ако има някой на идея да предложи, много ще съм благодарна.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в вт, 16 яну 2018, 08:53
Здравейте, благодаря за полезната тема. Имам молба за препоръка на помагало по БЕЛ, което да е свързано с преразказите, а не с граматиката. Проблем при моята дъщеря е избягването на повторения, особено при преразказване на пряка реч. Започва се едно "той каза, че, тя му отговори, че...". Това "че" не знам и аз понякога как може да се избегне. Въобще нещо полезно свързано най-вече с трансформиращ преразказ за 7 клас, ако има някой на идея да предложи, много ще съм благодарна.

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/36129224_457ad98f)

https://www.ozone.bg/product/transformirasht-prerazkaz-7-klas-prerazkaz-na-neizuchavan-hudozhestven-tekst-s-didakticheska-zadacha-za-kandidatstvane-sled-7-klas-margarita-georgieva/#fullContent

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/36129224_e7658fc2)

https://www.helikon.bg/124588-%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7.-%D0%9D%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-7-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81.html

Видео урок: Как да направим трансформиращ преразказ?

https://ucha.se/watch/6060/kak-da-napravim-transformirasht-prerazkaz

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/36129224_2fbb2b72)

http://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/3453


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в вт, 16 яну 2018, 18:58
Да види смисъла на изказването и да използва друг активен глагол: вместо каза да стане посъветва, насърчи; вместо попита - полюбопитства, прояви интерес.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в вт, 16 яну 2018, 19:10
И за да го направи - трябва да усети състоянието, чувствата, интонацията на говорещите ...
Из бумагите на мойто видях листче с около, не ги броих, поне 50 глагола, които да се използват. Само да има кой да ги запомни и прилага  :roll:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в вт, 16 яну 2018, 19:21
lorenca,  помня това листче със синоними (не баш синоними, но все пак уместни заместители, с помощта на които се избягват досадните повторения), моите също го имаха. :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в вт, 16 яну 2018, 19:25
Русалка  :mrgreen: ама твоите ги научиха, нали ;-) Никакви шансове при нас.
Не че не се опитва да лавира и разнообразява с деепричастия.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в вт, 16 яну 2018, 20:28
Aaa,  дали са ги научили тогава  или не  - не знам. Знам само за съществуването на листчето. :)
Скрит текст :
На мен  математика ми дай, там винаги знаех какво са научили или не.

Нощен гост, като върнат на детето преразказа в училище/курса/на урока, повторенията са само подчертани или е дадена и поправка (с друг глагол, с друго съществително на мястото на повтарящо се  конкретно местоимение, с друго прилагателно и т.н..)? Ако е второто, във времето  се запомнят  от децата направените от преподавателя корекции. :)Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в вт, 16 яну 2018, 21:21
Нощен гост, като върнат на детето преразказа в училище/курса/на урока, повторенията са само подчертани или е дадена и поправка (с друг глагол, с друго съществително на мястото на повтарящо се  конкретно местоимение, с друго прилагателно и т.н..)? Ако е второто, във времето  се запомнят  от децата направените от преподавателя корекции. :)

Такива са изискванията. Не може някой друг винаги да мисли вместо тях. Как ще се научат? Това ми беше обяснено след като отправих същото предложение. Преди писмената имат час за упражнение. Разделят текста на части, пишат опорни думи и преразказват всяка част по план. Нашите имаха достатъчно упражнения и указания преди писменото изпитване. Сега идея нямам как е. Но едва ли нещата са се променили драстично, предвид факта, че според новата учебна програма часовете за развитие на речта са повече отпреди.

Ако на 5 деца от клас ще напишат по я по две, я по три приказки на кръст, то на останалите ред по ред трябва да им пишат и съчиненията, и преразказите.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в вт, 16 яну 2018, 21:43
Благодаря за предложените помагала.
Преразказите на дъщеря ми (а подозирам, че и на другите деца от класа) се проверяват доста вяло. Аз намирам и някои други грешки като ги чета след като им ги върнат, което ме кара да си мисля, че са буквално прегледани на много бърз диагонал. Рядко има по някоя дума подчертана и с това се изчерпва проверката :lol:
Както и да е, ще работим по въпроса. Имах и още нещо да питам свързано с глаголните времена в преразказа, но сега не мога да се сетя точно за примера, по-късно като намеря листа пак ще питам.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в вт, 16 яну 2018, 21:48
Рецензия има ли?

На нашите тестове нямаше, но на текстовете пишеха добри и слаби страни на писмената работа.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в вт, 16 яну 2018, 22:21
Аз не говоря толкова за в час, а  предимно за преразказите навън - в школата или при частния учител (ако детето ходи, разбира се ).  Или на пробни. Нереалистично е да се очаква, че учител в училище детайлно ще редактира преразказите на всичките 24-25 деца в клас. Времеемко занятие е това  и да, напразни усилия за някои твърде слаби работи. Какво да редактираш по-напред в преразказ, изобилстващ на  правописни, пунктуационни грешки, с неправилно използвани времена, с неуместно използвани думи, с груби  грешки и  в предаването на съдържанието?  Нямах предвид такива корекции.. То наистина би се превърнало такова нещо в цялостно написване на преразказа от учителя. Друго имах предвид - просто когато един преразказ е относително приличен по останалите критерии, само да се обърне внимание на подобни детайли като повторенията. А това се случва успешно, когато в рамките на няколко реда използваното 2-3 пъти "каза" е не само подчертано, а  заменено примерно с  "допълни", "обясни", "сподели" и т.н алтернативи според текста. Не е болка за умирачка..
Зависи  си  и от учителя в край на краищата.  Виждала съм двете крайности покрай децата си - преразкази , под които няма нищо освен оценка (ако  е била отлична, ОК, ама не това е бил винаги случаят), в самите тях нямаше и помен от каквато и да е  корекция. Какво остава за рецензия под текста.. Каква информация дава такава върната писмена работа? Как детето да  разбере какво е сгрешило и какво следва да промени? Слава богу точно в 7 клас  съм виждала и пълната противоположност - съвестно проверена работа, с нанесени корекции, с рецензия и най-вече с разбивка  по критериите на МОН - едиколко си точки за спазване на времената, толкова за графично оформление, толкова за вярно предаване на съдържанието, толкова за изказ. Значи може, въпрос на желание :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в вт, 16 яну 2018, 22:40
След като всички изисквания са изпълнени и това личи и по оценката, какъв е смисълът да се пише въпросната рецензия?

Задачата е изпълнена в цялост
Отличен (6)

Аз предпочитам детето да бъде насочвано само да търси подходящи синоними и алтернативни изрази, за да избягва повторенията и еднотипния изказ, вместо да му се дават наготово и то просто да ги препише в поправката.

Скрит текст :
Като ученичка съм имала подобни въпроси към учителката си. По време на една консултация ми обясни, че разказвам много увлекателно, но на места не се старая достатъчно и се губи смисълът. Обсъдихме заедно няколко момента и аз разбрах какво точно имаше предвид. Започнах да гледам на преразказите по друг начин -  не просто като нещо, което трябва да се напише, но и да се прочете с очите на човек, който не е запознат със съдържанието на оригиналния текст, и да го разбере. Редактирането ми отнемаше много време и често не довършвах преразказите си в час. Оценките ми бяха Добър, защото текстовете ми бяха непълни, но пък без особени грешки. За поправките имах много време. Случвало се е да отделям по половин почивен ден. Правех си обилни почивки, в които обмислях какво точно и как ще го напиша. После четях текстовете на майка ми. И тя от своя страна се намесваше. Много ме беше яд на нея, защото аз одобрявах това, което правя, а тя си позволяваше да го променя. Яд, не яд - добре ѝ се получаваха нещата и в крайна сметка приемах вмешателството. Така с времето все повече започвах да си харесвам работите.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в вт, 16 яну 2018, 23:38
След като всички изисквания са изпълнени и това личи и по оценката, какъв е смисълът да се пише въпросната рецензия?

Задачата е изпълнена в цялост
Отличен (6)

Аз предпочитам детето да бъде насочвано само да търси подходящи синоними и алтернативни изрази, за да избягва повторенията и еднотипния изказ, вместо да му се дават наготово и то просто да ги препише в поправката.


?!  Ясно написах, че оценката НЕ във всички случаи е била  6. Липсата на каквито и да е поправки и една оценка 4 или 5 каква информация дава на детето, да забравим даже  родителя? Тоест има си абсолютна необходимост и в самия преразказ, и  отдолу да има някакви отметки за това какво не е наред. И 10-20-30  такива писмени работи да предаде детето, шансът да дръпне (при неяснота какво точно греши) граничи с нулевия.

Никъде не съм казала, че предпочитам децата ми да наизустяват нещо. Ако беше така, щях да съм наясно дали някога  са научили коментираното по-горе листче.  Когато обаче  повторената дума е подчертана и е заменена с примерна друга, никой не очаква детето да заменя с тази  друга автоматично в последващи преразкази. Но му е ясно по този начин  в какво  точно се състои грешката. Следващия или по-следващия, или след  n пъти ще се усети при поредното писане на "каза" да направи подмяна - съвсем не е  задължително  това да стане с предложената преди 5 преразказа от учителя дума. Но като в  няколко поредни  работи последният неизменно напомня какво трябва да се промени, лампичката в един момент светва.Просто (поне на база наблюденията над моите деца) се изработва някакъв рефлекс, поглеждат дали не са направили онова, за което предишни пъти са били санкционирани.  А когато не знаят за какво точно са им отнети точки (оценка), какво да им присветне?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 17 яну 2018, 06:53
Като не знаят - питат в часовете за консултиране. Рецензията констатира, в нея не се пишат препоръки, въпреки, че много учители го правят. Точките също не дават насоки и алтернативни варианти, а само посочват степента на справяне по съответния критерий.

Горе споделих нещо лично. Прочете ли го? За ученика текстът може да си е идеален, но за учителя винаги ще има нещо за преработване. Нито яснотата по рецензията, нито точките биха помогнали на детето да се постарае на следващото изпитване и да вдигне левела. Това става само допълнителни упражнения.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в ср, 17 яну 2018, 08:11
Има таблица, в която са нанесени точки за изпълнени изисквания : правилни предаване на съдържанието, спазване на глаголно време и т.н.
За глаголните времена исках да ви попитам следната ситуация- когато се преразказва, някои глаголи не се превръщат в минало време. Например: " Преди да си легне, Били се сетил, че зъбът все още е в джоба му." В този случай се чудех дали трябва да се пише "е в джоба му", или "бил в джоба му". Кога си остава "е" и в кои случаи става "бил"?
Друго, което ми се струва доста объркващо е пунктуацията на сложно смесено изречение. Все обяснявах на моята, че пред "и" не се пише запетая ( не че съм експерт, но каквото помня от училище), сега трябва да и обяснявам този случай, а дали ще го разбере, не знам.
   
Заприпка по острите камъни, които застилаха пътеката, и се упъти към манастира.

или пък този:
Искаше да помоли жената, която срещна, да го поздрави.
 
Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 17 яну 2018, 08:25
От името на неутрален разказвач: Преди да си легне, Били се сеща, че зъбът все още е в джоба му. Основното глаголно време е сегашно. Няма помощни глаголни времена.

От името на Били: Преди да си легна, се сетих, че зъбът е все още в джоба ми. Основно глаголно време  мин. св. вр. ("сетих се"); помощно глаголно време - сегашно ("да си легна" и "е")

Не задълбавай толкова в глаголните времена, че съвсем ще го объркаш и ще губи излишно време за анализ на всеки глагол. Не са учили още всички глаголни времена и наклонения. Важно е да предаде смисъла на текста в сег. или минало време според изискванията на задачата.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в ср, 17 яну 2018, 08:27
Заприпка по острите камъни, които застилаха пътеката, и се упъти към манастира.
Втората запетая отделя подчиненото определително изречение "които застилаха пътеката".
Да, до 5-6 клас учат, че при едно "и" не се пише запетая и настъпва лек проблем при сложните изречения.
При второто изречение същото - сложно съставно с подчинено, което се отделя чрез запетаи.

За времето - ако е "бил" - значи вече го няма.
Времето не на всички глаголи е едно и също. Основното време трябва да е спазено. Другите са съгласувани с него.
Както пише Райчун - най-добре за всички тези пропуски детето да говори с учител да ги разясни ... Не е едно нещо - например някой фразеологизъм да обясниш какво значи. Не трябва механично да мисли кой глагол в кое време да сложи, а просто тече мисълта, както разказваш нещо на някого.

Щом има точки по критериите - в тях пише, когато са по-малко, какво не е постигнато в преразказа.
Сещам се напр., че при една точка по-малко за предаване на съдържанието означава, че е правилно предадено, но лекинко сбито.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в ср, 17 яну 2018, 08:27
Като не знаят - питат в часовете за консултиране. Рецензията констатира, в нея не се пишат препоръки, въпреки, че много учители го правят. Точките също не дават насоки и алтернативни варианти, а само посочват степента на справяне по съответния критерий.

Горе споделих нещо лично. Прочете ли го? За ученика текстът може да си е идеален, но за учителя винаги ще има нещо за преработване. Нито яснотата по рецензията, нито точките биха помогнали на детето да се постарае на следващото изпитване и да вдигне левела. Това става само допълнителни упражнения.

Прочетох го. И? Разбира се, че винаги ще има нещо за поправяне, което не харесва на учителя. Не е необходимо всичко това да е поправено или за него да има километрична рецензия, но поне да е обърнато внимание  на онези грешки, които на изпит гарантирано се санкционират.  Личният ми опит показва, че и рецензията помага - много даже. Разбира се, че трябва системно упражнение, но такова, в което да се преодолеят грешки, за наличието на които знаеш от предходна работа. Какво ниво ще вдигаш иначе посредством писане на  поредица преразкази, които се връщат без  каквато и да е поправка? Та дори и точките са някакъв  ориентир, като видиш два-три пъти как са ти отнели такива заради грозното писане, следващия път ще се постараеш.  Ако и това няма, ще си живееш в заблудата,че някой е длъжен да ти чете йероглифите. Тоест упражнението и поправките/резензиите не са две взаимоизключващи се понятия, те се допълват.

И какви часове за консултация, неслучайно нагоре упоменах, че визирам предимно школи и уроци. В училище няма как да стане коментираното, класовете са големи, учителите предават на много паралелки, времето не стига.  Макар че и в училище има  страхотни учители, които намират начин.Преразкази  обаче се връщат и на пробни. Ако няма поправка на грешките, за какво говорим? За какво е там детето, за оттренирване на едната  стратегия за разпределяне на изпитното време ли? Една аналогия с математиката - столична школа  при връщане на пробни на  външни деца, необучаващи се в нея, дава и листове с всичките 24 решени задачи.  Защо ли? Защото е наясно,че  само  с редуциране  на оценка детето няма как да разбере каква е грешката. Не е от гол ентусиазъм..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в ср, 17 яну 2018, 08:38
Благодаря за разясненията, явно ще е добре и по БЕЛ да я запиша на школа втория срок. Мислех, че сами ще се справим, но май не е точно така.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 17 яну 2018, 08:38
Какво ниво ще вдигаш иначе посредством писане на  поредица преразкази, които се връщат без  каквато и да е поправка?

И какви часове за консултация, неслучайно нагоре упоменах, че визирам предимно школи и уроци. В училище няма как да стане коментираното. Преразкази  обаче се връщат и на пробни. Ако няма поправка на грешките, за какво говорим?
Поправката не я прави рецензента - той констатира. Поправката се прави от ученика. В рецензията няма насоки, а схематично са описани силните и слабите страни на писмената работа. Един човешки разговор с учителя може да помогне много повече на детето от всякакви писаници след писмени работи. Първо, защото трябва да се прочетат, след това да се анализира ученическия текст за слабости и да се сравни отговарят ли тези слабости на точките от таблицата, чак след това да се мисли как ще се променят нещата. Подобен анализ, без учител да поясни какво точно е имал предвид, начислявайки съответните точки, нито дете, нито родител може да направи в нужната пълнота.

Колкото и да не ти се иска, когато има проблем, ще трябва да се общува с учителя. Факт!
Скрит текст :
Това го казвам на основание първоначалните ти изказвания в темата, които са най-показателни за твоето отношение към проблема, защото са спонтанни и искрени. Подобно е отношението на повечето родители - учителя го мързи и затова не пише. После си редактирала, което е разбираемо.

Нима и в школите, и на уроците вече са зациклили и не им дават специални препоръки за подобряване на писмените работи?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в ср, 17 яну 2018, 09:23

Нима и в школите, и на уроците вече са зациклили и не им дават специални препоръки за подобряване на писмените работи?
Щом има  хора, сменящи школите/уроците на децата си, значи имат все пак поводи за недоволство. Това, което съм чела из темите/чувала от близки със седмокласници като доводи за такава смяна, често по средата на годината, касае недостатъчния брой преразкази, липсата на корекции и т.н за БЕЛ и решаването на твърде лесни задачи по мат, които с нищо като трудност не надвишават тези от учебника. Дали са основателни такива оплаквания, никой не може да каже..
Нощен гост, не може да се обобщава, че непременно са нужни уроци/школи. Някои деца, мотивирани да напредват и имащи  наитина добър учител в училище, спокойно се справят и сами. Други нямат този късмет. Няма правило..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_gali в ср, 17 яну 2018, 09:51
Възможно ли е да има име Татйоз? Имам предвид, написано с Й. Всеки път ми изглежда странно, да няма някакви допълнителни правила или изключения?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в ср, 17 яну 2018, 09:56
Имахме съсед, арменец, с това име, беше изписано Татеос.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_gali в ср, 17 яну 2018, 10:00
Ами при нас го изписват категорично всеки път с Й, затова се зачудих.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: tulip01 в ср, 17 яну 2018, 12:13
Благодаря за разясненията, явно ще е добре и по БЕЛ да я запиша на школа втория срок. Мислех, че сами ще се справим, но май не е точно така.

В 6 клас вече масово са записани!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Славей сладкопоен в ср, 17 яну 2018, 12:58
Като прясно преминала през образователната система, давам предложение за избягване на повторения при преразкази и съчинения. След като детето вече знае, че има някои основни глаголи, които се използват при преразказите, нека да опита на един лист да им напише всички синоними , за които се сеща само :
пример: каза  - отговори, попита, зададе въпрос, е заинтригуван от, поинтересува се от, сподели, изрази учудване/изумление/ несъгласие/ възмущение, възнегодува, възмути се, възкликна, помоли, изуми се, изкрещя, изрази мнение, обясни, постави акцент/ подчерта/ наблегна/натърти и т. н .
Надявам се, че идеята ми ще е полезна за някого.
ПС: Темата е супер. 


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 17 яну 2018, 13:14

Щом има  хора, сменящи школите/уроците на децата си, значи имат все пак поводи за недоволство...
Смислени поводи, които показват завидни познания и ясни позиции. Подобни хора рядко биха оставили децата си на някакви учители, а още по-невъзможно ми се вижда да ги лашкат насам-натам по школи и уроци, докато намерят преподавател, отговарящ на критериите им.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в чт, 18 яну 2018, 07:24
"...какви добрини са направили и колко са помагали на другите"

Колко каква част на речта е?

местоимение?

местоименно наречие?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в чт, 18 яну 2018, 17:12
местоименно наречие


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в чт, 18 яну 2018, 18:56
В учебната тетрадка по БЕЛ детето трябваше да извади местоименията и местоименните наречия  и да ги постави в съответните колонки.

Детето е написало колко в колонката "Въпросителни местоименни наречия".Госпожата го е задраскала и го е отнесла към "Въпросителни местоимения".Питах друга преподавателка по БЕЛ- в различните източници било различно определено :shock: :shock: :shock:

В Уики- местоименно наречие/ което е поправено от нашата госпожа/
В Помагалник- препоръчан на децата-таблица-помагало на просвета- местоимение.

А, иди че разбери. newsm78


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в чт, 18 яну 2018, 19:25
Питах друга преподавателка по БЕЛ- в различните източници било различно определено :shock: :shock: :shock:
Това е така.

Но съотнесено към конкретния случай колко пояснява действието. Но има случаи, в които пояснява съществителното име.

Колко са помагали - Много са помагали.
Колко играчки има - Много играчки.

Оттук е и различното тълкуване.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: кехлибаровка в пт, 19 яну 2018, 00:34
Уникални домакини с мъжът ѝ. 
(коментар)  :roll:   
     
 


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пт, 19 яну 2018, 08:21
Неправилно построено изречение;)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mspasov в сб, 27 яну 2018, 23:12
Неправилно построено изречение;)

+ с мъжА й


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: монталбанка в сб, 27 яну 2018, 23:50
Много необходима тема!  :bouquet:
Има ли как да се разбере кои са думите с променен правопис след речника от 2012 година? Може би някакъв списък .....? newsm78


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в нд, 28 яну 2018, 09:24
на този въпрос ми отговориха така:
вземете двата речника (стария и този от 2012) и сравнете.
:(


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 3ори в нд, 28 яну 2018, 09:51
Здравейте, ще си позволя да се запиша в темата с два въпроса :

1. Превърнете подчиненото допълнително изречение в подчинено подложно :

Напоследък все по-често ми говорят, че не трябва да стоя дълго пред компютъра.

2. Кое от изреченията НЕ е сложно съставно с подчинено допълнително :/ обяснете и защо, моля/

а/ Вече бяха решили да се връщат в хижата.
б/ Той почувства, че обича много тези хора.
в/ Никога не узнах къде е неговата грешка.
г/ Лили никога не успява да стигне на време.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в нд, 28 яну 2018, 09:58
Напоследък все по-често се говори, че не трябва да се стои дълго пред компютъра.

В г) има съставно глаголно сказуемо.

Скрит текст :
Двете изречения си приличат по връзката "да", но едното е просто, а другото е сложно съставно.
а/ Вече бяха решили да се връщат в хижата.
г/ Лили никога не успява да стигне на време.
Разделят се на две части. Определя се различен вършител за всяка част ("Аз бях решил/ ти да тръгваш" и "Аз никога не успявам/ ти да стигнеш"). Във второто изречение двете глаголни форми са неделими. Това означава не две, а едно съставно глаголно сказуемо.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 3ори в нд, 28 яну 2018, 10:03
Напоследък все по-често се говори, че не трябва да се стои дълго пред компютъра.

В г) има съставно глаголно сказуемо.


Много благодаря!
За В/ точно това ми каза детето, но на мен ми е блокирал мозъка и ми трябваше убеждаване от страни.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в нд, 28 яну 2018, 10:05
Писала съм за Г), а не за В).

В)  е категорично сл. съставно с подч. допълнително от типа косвен въпрос. Нали задачата е да се намери различно от сложно съставно с подчинено допълнително?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в нд, 28 яну 2018, 12:30
Лични местоимения.Дателен падеж. Едно изречение може да се построи по 3 начина:
Дадоха му книга.
На него дадоха книга./Дадоха книга на него/
На него му дадоха книга.
Може ли да се каже кое е по-правилно? Като се замисли човек, има нюанс в смисъла на изреченията.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в нд, 28 яну 2018, 13:37
За изречението така?
Напоследък все по-често ми е говорено, че не трябва да стоя дълго пред компютъра.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 3ори в нд, 28 яну 2018, 14:11
Писала съм за Г), а не за В).

В)  е категорично сл. съставно с подч. допълнително от типа косвен въпрос. Нали задачата е да се намери различно от сложно съставно с подчинено допълнително?

Ох, да! За г/ става въпрос, ще го редактирам горе! Моя е грешката при писането, извини ме за объркването  :bouquet: И благодаря отново за помощта  :bouquet:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: labrex в пт, 02 фев 2018, 14:10
Да знае някой, ако ЕТ е три имена, например ЕТ Иван Петров Димитров, трябва ли да се слагат в кавички -  ЕТ "Иван Петров Димитров"? Не откривам правило, ще продължа да търся. :bouquet:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в пт, 02 фев 2018, 15:17
Да, когато името на фирмата е изписано на кирилица с обикновен шрифт, се пишат кавички. Когато е изписано с курсив, болд или друг шрифт, както и когато е на латиница, не се поставят кавички.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пт, 16 фев 2018, 22:51
Кой глагол има две представки и една наставка: изпочупвам, преразказах.
Отговорът е първият глагол. Корен "чуп", представки "из", "по", а наставката "ва"?
Трудно ми е да определям  наставките  :oops:
Коренът на "преразказах" "каз" ли е? Тогава "а" какво е? Или е направо "ах" и се води окончание?
Тогава на горния глагол защо "вам" не е окончание?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Mama Ru в сб, 17 фев 2018, 07:10
Из-по-чуп-в-ам
из- и по- са представки, защото стоят пред корена
-чуп- е коренът
-в- е наставка. Наставката стои след корена
-ам е окончание за 1л. ед.ч. - Единствено то е изменяемата част от глагола. Представките, наставките и коренът не се изменят/променят, когато спрягаме глагола. Те са неизменяеми части (постоянна величина)
изпочупвам.           изпочупваме
изпочупваш.           изпочупвате
изпочупва.               изпочупват

Преразказах
пре-  и раз- са представки
-каз- корен. От него се образуват и други думи: разказ, разказвам, показвам, подсказвам...
-ах е окончание за 1л, ед.ч, минало свършено време
преразказ-ах            преразказ-ах-ме
преразказ-а.             преразказ -ах- те
преразказ-а.             преразказ-ах-а


Да попитам и аз, че съм забравила - Апостола или Апостолът на свободата? Имам спомени за Апостола, но не помня обяснението.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Алисса в сб, 17 фев 2018, 07:31
Прякори и прозвища не се членуват с пълен член.

Представка, но наставка.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Mama Ru в сб, 17 фев 2018, 07:58
Благодаря. Поправих се.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в сб, 17 фев 2018, 09:19
Благодаря, Ру!
Разбрах, че окончанието го определям от глагола в съответното време, без да променям времето. Това ме объркваше кое е окончание и наставка.
Редактирам се все пак с въпрос.
Наставките са неизменяеми части. В двата глагола "а" не се изменя във всички форми, но принадлежи към окончанието. Защо?
Май ще трябва да купя някакво помагало за 4-ти клас. Детето отсъства дълго, а тези неща съм ги забравила.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Славей сладкопоен в сб, 17 фев 2018, 12:52Да попитам и аз, че съм забравила - Апостола или Апостолът на свободата? Имам спомени за Апостола, но не помня обяснението.

Прякорите винаги са с кратък член - Апостола на свободата, Вълка на Уолстрийт, Петър Моканина, Лоренцо Великолепния, Кралеубиеца  и т. н.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Mama Ru в сб, 17 фев 2018, 13:57
Дъждец, в българския език има три спрежения на глаголите, които се разпознават по гласнасната в 3л.ед.ч
1-во спр.
Чет-а.              Чет-ем
Чет-еш.            Чет-ете
Чет-е.                Чет-ат

2-ро спр.
стро-я.             стро-им
стро-иш.         стро-ите
стро-и.             стро-ят

3-то спр.
рисув-ам.               рисув-аме
рисув-аш.               рисув-ате
рисув-а.                  рисув-ат

Т.е имаме глаголи от 3-то спр. преразказвам и изпочупвам и А е част от окончанието за трето спр.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в сб, 17 фев 2018, 14:13
Огромно благодаря, Ру!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Mama Ru в сб, 17 фев 2018, 14:27
За нищо.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в нд, 04 мар 2018, 12:16
Пак аз с въпрос.
Коя е правилната съкратена форма на числителните редни единадесети, дванадесети и т.н.?
В пример от условието на задача е дадено единайсти. В речник на БАН от 2012 е единайсЕти. Да не би да има промяна от 2012 или в условието на задачата е грешно?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 04 мар 2018, 12:34
Пак аз с въпрос.
Коя е правилната съкратена форма на числителните редни единадесети, дванадесети и т.н.?
В пример от условието на задача е дадено единайсти. В речник на БАН от 2012 е единайсЕти. Да не би да има промяна от 2012 или в условието на задачата е грешно?

Как се пише: единайсети, единадесети или единайсти?
Правилно е да се пише единайсети (също и единайсета, единайсето) или единадесети (също и единадесета, единадесето). Двете форми са дублетни. Препоръчителна е употребата на единайсети. Формата единайсти е неправилна.

Тази година за пръв път преподавам в единайсети/единадесети клас.
Единайсетата/Единадесетата буква в гръцката азбука е λ.

Източник
Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 246.

https://kaksepishe.com/edinayseti/


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в нд, 04 мар 2018, 12:56
Мислех, че става ясно, че първо съм проверила в "Как се пише".


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 04 мар 2018, 13:02
Мислех, че става ясно, че първо съм проверила в "Как се пише".

Оооооо, тогава извинявай много, че ти отговорих!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в нд, 04 мар 2018, 14:24
Не мога да отговоря на въпроса на дъждец, в учебника на детето е дадено правилото за кратка форма единадесет-единайсет, но няма за редните.
Търсейки отговор из нета, попаднах на това (http://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/tsifrite-ot-1-do-4/). :dizzy_face:

Цитат
Числата от 1 до 4, когато означават числителни редни, се изписват по следния начин: 1-ви, 1-ва…; 2-ри, 2-ра..; 3-ти, 3-та…; 4-ти, 4-та. Този начин се запазва и когато това са последните цифри в съставни числителни, напр. 21-ви, 52-ри, 103-ти, 504-ти.

При всички останали числителни след последната цифра чрез малко тире се прибавят само тези букви, които дават информация за род и число, напр. 5-ата (петата), 30-ият (трийсетият), 27-о (двайсет и седмо) и т. н. По тези правила трябва да се напише: 60-ото издание на фестивала; 1-вият по успех ученик.

Обърках се. Нали уж редните числителни се записват с точка след цифрата, не с тире и наставки?
1. клас, 2. клас...

И, без претенции за правилност, 52-ри, 21-ви бих преживяла, но 60-ото....Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Mama Ru в нд, 04 мар 2018, 14:32
Сейнт Добри, така се изписва, когато броиш - първо, второ , трето... / 1. хляб, 2. масло, 3. сирене, 4. мляко или
1. Георги
2. Борис
3. Петър
4. Стефан
Но:
1-ви клас
5-ти клас


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 04 мар 2018, 14:46

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/36377168_b682a19e)

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/36377168_c3e1789e)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в нд, 04 мар 2018, 14:53
Благодаря, Усмивчице.
точно това смятах да пусна и аз. :)
спомням си, че в друга тема го обсъждахме и за единствено правилни бяха обявени 1., 2., 3., а не 1-ви, 2-ри, 3-ти.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: мама Меца в нд, 04 мар 2018, 18:21

1-ви клас, да, но
5-и, а не 5-ти

"...след последната цифра чрез малко тире се прибавят само тези букви, които дават информация за род и число" : 5-а, 5-о, 5-и

/пеТ си съдържа т /

Така го научих покрай седмокласника  :mrgreen:
Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в нд, 25 мар 2018, 17:04
Здравейте, аз пристигам пак с въпрос по литература. Дадох нас дъщеря ми една пробна матура за упражнение и задачата за  преразказ е трансформиращ от името на Ловеца на сънища. Давам първата половина на разказа, защото въпросът ми е свързан с него. Малко ми е труден за осмисляне преразказа, когато е от името на един от участниците, защото трябва да се пропуснат моментите, на които той не е свидетел. В случая трябва ли да се започне преразказа от появата на Ловеца в ресторанта или от самото му начало като се разказва с 1л. ед.ч., например "Аз съм висок, слаб, с дълга прошарена брада..."
Скрит текст :
                         ЛОВЕЦА НА СЪНИЩА
                                          Георги Михалков

Няма никога да забравя Ловеца на сънища. Беше висок, слаб, с дълга прошарена
брада и с коса, която стигаше до раменете му като вълни на езеро.
Появяваше се всяка година на 20 юни, на празника Свети Дух, когато беше съборът
на нашето градче. Носеше два големи стари куфара. Заставаше на площада до люлките и
стрелбището, отваряше куфарите и от тях изваждаше стоката си – слънчеви очила. Имаше
може би над двайсет вида слънчеви очила – мъжки, дамски, детски, различни модели. Цял
ден стоеше под жаркото слънце и продаваше слънчевите очила. До малката маса, на която
беше подредил очилата, слагаше една рамка и на нея окачваше не много голямо овално
огледало. Ловеца на сънища знаеше, че хората обичат да се оглеждат, да се наслаждават на
образа си, и затова много пазеше това свое овално огледало.
Пред стоката му се спираха повече млади жени и момичета. Те избираха слънчеви
очила, оглеждаха се и за Ловеца на сънища това бяха моментите на щастие. Неговото
красноречие разцъфваше като бяла роза. Той намираше най-чудните слова, за да подчертае
красотата и чара на момичето, което си избираше слънчеви очила. Правеше вълшебни
сравнения за очите, косите и лицето му. То можеше да не си купи очила, но си тръгваше
окрилено, като кралица на празника.
Вечерта, когато съборът свършваше,(…) отваряше вратата на ресторанта на баща ми
и с двата куфара в ръце заставаше на прага, висок и сух като топола.

- Ей, Ловецо, тука ли си? – провикваше се баща ми. – А аз мислех, че тази година няма
да дойдеш.
- Как няма да дойда, бай Денчо, - отговаряше Ловеца и белите му като бобови зърна
зъби грейваха на брадясалото му лице. – Събор може да няма, но аз трябва да дойда.
Баща ми веднага лично му донасяше червено свищовско вино с паниран телешки
език и голяма салата с краставици и домати. Това беше любимото ядене на Ловеца и всички
в нашия ресторант „Добра среща“ го знаехме.
(...)
Баща ми сядаше до него на голямата дървена маса и с нескрито любопитство го
питаше:
- Ха, разкажи, Ловецо, къде беше тази година и какви нови сънища сънува?
Ловеца го поглеждаше загадъчно (…) и се приготвяше да разказва. (…) Казваше, че
преспива в различни хотели, в различни стаи и легла и сънува необикновени сънища.
Твърдеше, че сънува сънищата на хората, които преди него са преспали в тези легла и
техните сънища ставаха негови. Чрез тези сънища опозн


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: daniela75 в пн, 26 мар 2018, 11:05
Здравейте,
моля за помощ за следните 3 въпроса:
1. Легендата е:
А) кратко хумористично произведение,осмиващо недостатъците на хората
Б) народно или лично повествователно произведение с фантастично-приказен характер
В) невероятен разказ
Г) старинно народно предание за богове или герои

2. В коя от посочените думи има обеззвучаване на звучна съгласна?
А) безпределен
Б) бездарен
В) сватба
Г) община

3. Колко запетаи са пропуснати в изречението?
Селянинът ревеше пъшкаше молеше се с глас продължителен дрезгав умолителен и висок.
А) 3
Б) 5
В) 2
Г) 4
Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пн, 26 мар 2018, 11:11
Здравейте,
моля за помощ за следните 3 въпроса:
1. Легендата е:
А) кратко хумористично произведение,осмиващо недостатъците на хората
Б) народно или лично повествователно произведение с фантастично-приказен характер
В) невероятен разказ
Г) старинно народно предание за богове или герои

2. В коя от посочените думи има обеззвучаване на звучна съгласна?
А) безпределен
Б) бездарен
В) сватба
Г) об(П)щина

3. Колко запетаи са пропуснати в изречението?
Селянинът ревеше, пъшкаше, молеше се с глас продължителен, дрезгав, умолителен и висок.
А) 3
Б) 5
В) 2
Г) 4
за последното не си залагам главата :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пн, 26 мар 2018, 11:13
1 - Б)
2 - А)
3 - Г)
Селянинът ревеше, пъшкаше, молеше се с глас продължителен, дрезгав, умолителен и висок.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в пн, 26 мар 2018, 11:14
Според мен в "безпределен" има обеззвучаване на звучна гласна пред беззвучна – произнася се "беСпределен". Общината си е община.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: daniela75 в пн, 26 мар 2018, 11:28
Моето дете е дало следните отговори, които според организаторите са грешни:
1. Г
2. А
3. Г

Верните според тях са:
1. Б
2. Г
3. Б


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пн, 26 мар 2018, 11:32
проверих - при тримата колеги "община" звучи като "оПщина"
и аз имах съмнения, че след "глас" трябва да има запетая. :(


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: solnichka в пн, 26 мар 2018, 11:57
Да внеса малко объркване :)

Защо откривам да се говори за обеззвучаване само в края на думата?

Говори се, иначе, за уподобяване (асимилация). Цитирам "Звучните съгласни пред беззвучна съгласна се изговарят като беззвучни."

Ако сложим запетая след глас, някак няма ли "продължителен, дрезгав, умолителен и висок" да се отнесе към селянина, а не към гласа?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пн, 26 мар 2018, 15:38
Колебаех се заради изразите "плаче/реве/моли се с глас".


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пн, 26 мар 2018, 15:54
Вечерта, когато съборът свършваше,(…) отваряше вратата на ресторанта на баща ми
и с двата куфара в ръце заставаше на прага, висок и сух като топола.

След края на събора събрах нещата от сергията в куфара и отидох както обикновено в ресторанта на бай Денчо.

Започваш със сегашно, а случката се предава в минало свършено време.

1 - Б)
2 - А)
3 - Г)
Селянинът ревеше, пъшкаше, молеше се с глас, продължителен, дрезгав, умолителен и висок.
Залагам си главата, че началото на обособената част, съдържаща еднородни определения, е след "глас". Запетаите са 5. Ако вече е питал/-а госпожата, може ли да научим отговора?

Обеззвучаване има и в беЗ(с)пределен. Въпросът не е зададен коректно.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: daniela75 в пн, 26 мар 2018, 16:00
Вечерта, когато съборът свършваше,(…) отваряше вратата на ресторанта на баща ми
и с двата куфара в ръце заставаше на прага, висок и сух като топола.

След края на събора събрах нещата от сергията в куфара и отидох както обикновено в ресторанта на бай Денчо.

Започваш със сегашно, а случката се предава в минало свършено време.

1 - Б)
2 - А)
3 - Г)
Селянинът ревеше, пъшкаше, молеше се с глас, продължителен, дрезгав, умолителен и висок.
Залагам си главата, че началото на обособената част, съдържаща еднородни определения, е след "глас". Запетаите са 5. Ако вече е питал/-а госпожата, може ли да научим отговора?

Обеззвучаване има и в беЗ(с)пределен. Въпросът не е зададен коректно.

Отговорите, които дава  организатова на състезанието са:
1. Легендата е: народно или лично повествователно произведение с фантастично-приказен характер
2. В коя от посочените думи има обеззвучаване на звучна съгласна?     - община
3. Запетаите са 5.

В модула с математиката имаше грешни отговори, така че не съм сигурна доколко това са верните отговори за БЕЛ-а и затова поисках и вашето мнение.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пн, 26 мар 2018, 16:15
Благодаря. Предполагам какво може да са имали предвид, отмятайки община за верен отговор. Точно така ли е зададен въпросът за обеззвучаването?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: daniela75 в пн, 26 мар 2018, 16:46
Благодаря. Предполагам какво може да са имали предвид, отмятайки община за верен отговор. Точно така ли е зададен въпросът за обеззвучаването?

Въпросите са копирани от теста.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пн, 26 мар 2018, 17:02
Коректният въпрос би бил " в корена на коя от посочените думи има..."


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Славей сладкопоен в пн, 26 мар 2018, 18:04
В легендите няма богове, затова на първи въпрос Г е грешно, а Б - вярно.
Преди ,,глас" трябва да има запетая, защото ,,продължителен, дрезгав, умолителен и висок" е обособена част.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_gali в пн, 09 апр 2018, 09:28
Моля за малко помощ. Детето има домашно да напише три подбудителни изречения, с които да изразят болка, радост и изненада. Аз направо блокирах  :oops:
 


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mspasov в пн, 09 апр 2018, 10:39
Моля за малко помощ. Детето има домашно да напише три подбудителни изречения, с които да изразят болка, радост и изненада. Аз направо блокирах  :oops:
 
. Подбудителните изречения не се ли използват при изразяване на забрана, заповед, молба или съвет?
Напр. Излез от стаята! (Заповед)
             Моля те, помогни ми с чантите (молба) и т.н., а при изразяване на болка, радост и т.н. - възклицателни изречения.

Ура, вали сняг (радост)
Я, имам подарък (изненада)
Ох, много ме боли (болка)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_gali в пн, 09 апр 2018, 10:43
И аз така мислех, обаче имам напечатан лист с домашното. Започнах да мисля, че е грешка, но да питам все пак... може да ми се губи нещо.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дама от морето в пн, 09 апр 2018, 14:50
Сещам се за: "Скъпи, зарадвай ме с нов мерцедес за 8-ми март!". Едва ли е удачен пример за ученици, но може нещо от този род. Например: "Митко, зарадвай ме с шестици през новата учебна година!"
За болка: "Глава, спри да ме болиш!". За изненада: "Митко, изненадай ме с шестици". Или: "Миме, изненадай ме довечера с любимото ми ядене!". Дано съм помогнала.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Алисса в вт, 10 апр 2018, 00:06
Между това да подканваш някого да те зарадва/изненада и т.н. и израза на самото чувство - разлика от небето до земята. В този смисъл, не намирам горните примери за коректни.  :peace:

Радост - Хайде, по-скоро да тръгваме към морето!
                 Хайде да пуснем фойерверки за празника!
Болка - Не ми причинявай болка!
               Не ме ритай, боли!

За изненада ми е трудно да измисля нещо в подбудителна форма. Ако се сетя, ще допълвам.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Матилда в вт, 10 апр 2018, 01:33
Според мен е сгрешено условието - трябвало е да бъдат възклицателни.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_gali в ср, 11 апр 2018, 09:28
Според мен е сгрешено условието - трябвало е да бъдат възклицателни.

И аз така мисля, но още нямам отзиви от детето.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Iris04 в ср, 18 апр 2018, 22:28
Кои са правилните отговори на следните два въпроса от тест:

1. Кой от следните глаголи допуска да се запълни мястото на прякото допълнение?
а. вървя    б. ходя    в.тренирам      г. летя

2. Кой от следните глаголи НЕ допуска да се запълни мястото на прякото допълнение?
а. обичам   б. харесвам   в. тичам   г. хвърлям

Питам, защото хем не съм сигурна, хем не знам как да обясня на детето  - пети клас -- какво се иска.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в ср, 18 апр 2018, 22:43
Кои са правилните отговори на следните два въпроса от тест:

1. Кой от следните глаголи допуска да се запълни мястото на прякото допълнение?
а. вървя    б. ходя    в.тренирам      г. летя

2. Кой от следните глаголи НЕ допуска да се запълни мястото на прякото допълнение?
а. обичам   б. харесвам   в. тичам   г. хвърлям

Питам, защото хем не съм сигурна, хем не знам как да обясня на детето  - пети клас -- какво се иска.


За да е пряко допълнението,трябва да отговаря на въпроса какво/кого. В първата задача единствено глаголът  "тренирам" позволява поставянето на пряко допълнение. Например:
Петя тренира лека атлетика. Какво тренира Петя?

Във втората задача три от глаголите позволяват поставяне на пряко допълнение, само един не,  този в подточка в.
Аз обичам сладолед. Какво обичам?
Майката обича много децата си. Кого обича майката?

Иван хареса  за абитуриентския си бал син костюм . Какво хареса Иван?
Марина много харесва новия учител по математика. Кого харесва Мартина?

Детето хвърли топката зад оградата. Какво хвърли детето?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Iris04 в ср, 18 апр 2018, 22:51
Много благодаря за перфектното обяснение. :hibiscus:Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пт, 11 май 2018, 14:27
      Моля за разяснение:

Посетихме много забележителности в Пловдив и Смолян

В Пловдив и Смолян посетихме много забележителности.

В първия случай Пловдив и Смолян са определения, а във втория- обст.пояснения, но как по-разбираемо да го обясня на детето, след като и двете се откриват с един и същ въпрос?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ralicass в пт, 11 май 2018, 15:15
И в двете изречения, които са дадени като пример,  Пловдив и Смолян са обстоятелствени пояснения.
Биха били определения, ако изречението е:
Посетихме забележителностите на Пловдив и Смолян. (= пловдивските и смолянските забележителности) – Чии забележителности?

Посетихме забележителностите в Пловдив и Смолян – Къде посетихме забележителностите? (обстоятелствени пояснения)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пт, 11 май 2018, 16:22
И в двете изречения, които са дадени като пример,  Пловдив и Смолян са обстоятелствени пояснения.Според поправеното в контролното на сина ми- в първото са несъгласувани определения. Според друга учителка по БЕЛ- също.Пояснявали "забележителности" . Но не зная как да обясня на детето разграничителния критерий, защото в двете изречения въпросите са едни и същи.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: beljata в пт, 11 май 2018, 16:36
Не само въпросите, самите изречения са еднакви, само словоредът е променен, а той не би трябвало да влияе на ролята на думите като части на изречението.


И моето мнение е като на ralicass.
Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пт, 11 май 2018, 16:38


И моето мнение е като на ralicass.


Но на две учителки по БЕЛ, абсолютно независими една от друга мнението е обратното. Аз затова се затруднявам да намеря и обясня разликата.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ralicass в пт, 11 май 2018, 16:40


И моето мнение е като на ralicass.


Но на две учителки по БЕЛ, абсолютно независими една от друга мнението е обратното. Аз затова се затруднявам да намеря и обясня разликата.
Попитайте ги за аргументите им.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 11 май 2018, 16:43
Вярното е само обясненото от ralicass.
Един и същи подразбиращ се  подлог "ние "и в двете, едно и също сказуемо "посетихме", еднакво пряко допълнение "забележителности", еднакво обстоятелствено пояснение за място " в Пловдив и Смолян".


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: solnichka в пт, 11 май 2018, 17:00
Ох, оказва се, че има такива животни като несъгласувано и съгласувано определение.

Съгласувано определение:

  Съгласува се по род и число с определяемото (съществително име). Отговаря на въпросите: какъв?, каква?, какво?, какви?, чий?, чия?, чие?, чии?. Подчертава се с една вълнообразна черта.

Несъгласувано определение:

Определение, което не се съгласува по род и число с определяемото (съществително име). Отговаря на въпросите: на какъв?, на каква?, на какво?, на какви? (с варианти на употреба на предлозите- от, с, към, за...), както и вече посочените въпроси без предлози. Подчертава се с една вълнообразна черта, пресечена с трета.


Иначе има разлика, заради словореда, в двете изречния дадени:


В Пловдив и Смолян посетихме много забележителности. (в София правихме нещо друго).

Посетихме много забележителности в Пловдив и Смолян. (основното инфо е, че сме посетили забележителности и казваме къде).

Аз се обърках вече.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 11 май 2018, 17:13
Разбира се, че има съгласувани и несъгласувани определения, но в случая няма нито едно от тях.

Ако напишем изречения от типа:
Посетихме музеите в Смолян. Запознахме се и с историята на Смолян.

В първото имаме  обстоятелствено пояснение за място, във второто - несъгласувано определение. В първия случай питаме  "къде",  във втория - "чия". И е несъгласувано определението, понеже  и историята (ж.р) е  на Смолян, и обликът (м.р) е на Смолян, и населението (ср.р) е на Смолян , и улиците  (мн.ч) са на Смолян.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 11 май 2018, 17:23
И в двете изречения, които са дадени като пример,  Пловдив и Смолян са обстоятелствени пояснения.Според поправеното в контролното на сина ми- в първото са несъгласувани определения. Според друга учителка по БЕЛ- също.Пояснявали "забележителности" . Но не зная как да обясня на детето разграничителния критерий, защото в двете изречения въпросите са едни и същи.
Веднагически ти го обяснявам, както го разбирам аз.

1. Определения са и в двата случая, защото "Смолян и Пловдив" са подчинени на "забележителности".
2. Защото когато махнеш главната дума от словосъчетанието "забележителности в Смолян и в Пловдив", а именно "забележителности", определението спира да функционира. "Посетихме в Смолян и Пловдив." или "В Пловдив и Смолян посетихме.", ако ще си говорим за  обстоятелство, каквото всъщност не е.
3. Предлогът "в" ти е ключов за управлението, съвсем друг въпрос е дали е подходящ.

За да докажа тезата си, давам още един пример със същия предлог.
Посетихме ботаническата градина в Балчик. Посетихме в Балчик.
Разликата е от тука до небето.

Според мен в това изречение има грешка. Езиковото чувство ми нашепва, че трябва да е "Посетихме много забележителности в Смолян и В Пловдив.", но нямам идея защо. Вие сте.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: solnichka в пт, 11 май 2018, 17:36
От примерите в материала, от които копирах дефиниците:

Несъгласувано определение:
Д) чрез пълна форма на лично местоимение с предлог: „Жените около тях проточваха любопитно шии, но се усмихваха недоверчиво.“ (Г. Караславов)

около тях е несъгласувано определение

И виждам аналог с нашия пример:

(Ние) в Пловдив и Смолян посетихме много забележителности.

Предполагам, че това искат да кажат онези учителки по български.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 11 май 2018, 17:47
Ако предположим, че това е обяснението, то как би изглеждало с обърнат словоред  изречението, в което '"в Пловдив и Смолян" е обстоятелствено пояснение за място?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 11 май 2018, 17:56
Дала съм го: В Пловдив и Смолян посетихме. Същата боза.

Ето ти още примери, за да видиш, че глаголът е определящ. Той си вика този, който му трябва. Същото е и със съществителното.

Получихме (грамота) (за представянето) (в състезанието).
Играя (футбол) (с татко) (на стадиона).

Допълненията са грамота, футбол и татко. За да се илюстрира премахването им, съм ги сложила в скоби. Определенията са в червено, а обстоятелственото е в синьо. Режи и виж какво ще стане. Кое без кое не може?
 


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пт, 11 май 2018, 18:31
Вярното е само обясненото от ralicass.
Един и същи подразбиращ се  подлог "ние "и в двете, едно и също сказуемо "посетихме", еднакво пряко допълнение "забележителности", еднакво обстоятелствено пояснение за място " в Пловдив и Смолян".

Не е.
А и контролното точно това е целяло, упражнения върху несъгласувани определения.Няма как две учителки, независимо една от друга да сгрешат.Вътнахме контролното, иначе щях да снимам.Детето ги е отбелязало като обст. пояснения, но не са, според поправеното

Проблемът ми е, че аз не мога да обясня на детето при сходни изречения кск да разграничи несъгл.определения от обст. Пояснения.

Допълвам, от постът на Сърнела ми се изясни практическото разграничение, благодаря!Това, с рязането ще всърши работа.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пт, 11 май 2018, 18:43
За пореден път се питам - защо децата трябва да разграничават такива нюанси.
За да могат да го правят, трябва да разглеждат поне в 1-2-3 учебни часа само несъгласувани определения с много примери. А не в един урок всичко. 

Светкавица, за проверка - ако може да направи прилагателно - значи е несъгласувано определение.

Посетихме много забележителности в Пловдив и Смолян.
Посетихме много пловдивски и смолянски забележителности.

Получихме (грамота) (за представянето) (в състезанието).
Получихме грамота за състезателното представяне.

Не винаги звучи издържано обаче.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пн, 14 май 2018, 08:00
Аз се чудя какво ще последва, след като дойде ред на сложните изречения.Едва ли ще има много часове за упражнения.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ston в пт, 18 май 2018, 12:43
Аз имам само един въпрос. Всички тези сложнотии, за които чета последните страници, ние учили ли сме ги навремето? 73и набор съм, значи 85-86а съм била в 6и клас, 86-87а - в 7и. Само шестици имах и българският ми беше след математиката най-лесния предмет. Сега се пуля тук и имам чувството, че голяма част от нещата сякаш ги чувам за първи път. Отвъд основните части на речта и на изречението, не помня абсолютно нищо и затова започвам да се чудя дали въобще съм ги учила някога.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 18 май 2018, 14:21
Да, учили сме ги. А за езикови ни приемаха с изпит по литература - съчинение разсъждение, а не с езиков тест и въпросчета по литература от обща култура. За математическите изпитът също беше як. Кандидатстването за елитни училища не беше лъжица за всяка уста.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 18 май 2018, 14:28
 Доколкото си спомням на времето учихме доста синтаксис. Наблюденията ми сега са, че до 7 клас се минава телеграфно през синтактичен анализ на просто изречение, и на практика са неподготвени като ги халоса този на сложното изречение. Обаче пък учат една камара завъртени граматически структури, които ние не сме учили. На практика учат по-сложни, но ненужни и излишно описани неща и си остават по-неграмотни.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 18 май 2018, 14:36
A m b e r, моят син в 5 клас не можеше да прави синтактичен разбор на изречение както трябва. Непрекъснато бъркаше синтаксиса с морфологията и обръщаше повече внимание на смисъла, отколкото на отношенията между думите. Нормално е. До 4 клас са учили основно морфология, още са малки и съзнанието им трудно отделя лексикалното значение на думите от граматичното.

В 7 му се наложи отново да се върне на частите на простото изречение заради сложните съставни и пунктуацията им. Далеч по-бързо си обясни нещата - беше с две години по-голям и умът му беше готов за това предизвикателство.

Граматическите структури не са нито излишни, нито сложни. Въпросът е в кой момент са готови за тях.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пт, 18 май 2018, 14:39
  Обаче пък учат една камара завъртени граматически структури, които ние не сме учили. На практика учат по-сложни, но ненужни и излишно описани неща и си остават по-неграмотни.

И аз такива спомени имам. В тези сложни граматически понятия не сме навлизали. Аз не съм имала проблеми с предмета, а ето, сега ме затрудни това разграничение как едни и същи думи, в зависимост от словореда имат различна роля.

За ЕГ се кандидатстваше / по мое време/ с отговор на литературен въпрос, почти както се кандидатстваше и за университета.На мен ми се получаваше, не бих могла да преценя за моето дете дали е по-добре или по-зле, но определено тестовата система не ми харесва.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 18 май 2018, 14:40
Сърнела, браво на детето ти. Моят опит е далеч не толкова оптимистичен. В 5 клас видях, че учат малко синтаксис. Аз допълнително го занимавах и му давах допълнително упражнения. Обаче всичко се оказа забравено и тази година в 8 клас, учителката им преподава на много висото ниво. Та отново се включих да обяснявам.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ston в пт, 18 май 2018, 16:57
Значи правилни си спомням, че не сме задълбавали в толкова сложни понятия. С граматиката навремето приключихме в 7и клас. Класните бяха отначало преразкази, по-късно отговор на литературен въпрос. Последното беше и на изпита за ЕГ. В 8и клас лично аз учих нещо като история на българския език, а не граматика. По-скоро беше за обща култура, като се почне от глаголицата та до наши дни.
Започва да ми се изправя косата, че ми предстои 6и и 7и клас. За малкия поне ще съм си научила уроците вече. Нямам обаче никакво желание да уча за обстоятелствени пояснения и прочие, но май ще се наложи :(


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: мандаринка в пт, 18 май 2018, 17:07
А, то обстоятелственото пояснение да е проблемът...Аз съм напълно сигурна, че тази година за първи път чух думичките синекдоха, анафора, петифора, литота и тем подобни, които моят седмокласник трябваше да открива в произведенията. Вярно, че съм учила в МГ, но все пак, обстоятелствено пояснение знам какво е и откривам с почти 100% успеваемост, но тези ми дойдоха като гръм от ясно небе...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 18 май 2018, 17:23
А, то обстоятелственото пояснение да е проблемът...Аз съм напълно сигурна, че тази година за първи път чух думичките синекдоха, анафора, петифора, литота и тем подобни, които моят седмокласник трябваше да открива в произведенията. Вярно, че съм учила в МГ, но все пак, обстоятелствено пояснение знам какво е и откривам с почти 100% успеваемост, но тези ми дойдоха като гръм от ясно небе...
Ще да е епифора маркираното, но и вариантът с петифура, гарнирана с мандаринка, хич не е зле :) С най-добро чувство и с усмивка го казвам.
Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пт, 18 май 2018, 18:02
не са много хората, които си спомнят всичко от училище.
особено ако не работят в тази област и "учат" с първо дете.

лично видях колко затруднени бяха някои родители, четейки програмата за деня във втора група на детската градинка.
а тя беше "съставяне на изречения с включване на обстоятелствено пояснение за време и място."
и аз с мила усмивка го казвам

(/attachments/images/4Nhfa.gif)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ston в пт, 18 май 2018, 19:43
Добре, де, на това едно време не му викахме само обстоятелство? Пък то вече беше за време, място. Като отворя учебниците си спомням доста неща като обяснения, но самите имена нещо ми бягат. Или не са ни ги обяснявали по толкова сложен начин. Но пък и тестове не сме правили, да се чудим а) или б) е по-вярното :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: gargamela в нд, 20 май 2018, 13:34
70-ти набор съм и съм ги учила тези неща в училище, но май не всички са със същите термини.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 6tiplio в ср, 30 май 2018, 13:51
Здравейте, искам да попитам знаещите, защо това изречение е с правилна пунктуация?:

Иван, и Петър, и Методи търсеха книгата.

От тестове за 6 клас е....
Изчетох всички правила за запетая пред "и", но не мога да си го изясня.
Дали са го на класно по БЕЛ. Търси се изречение със сгрешена пунктуация, съответно това не е верния отговор...Има друго изречение, което за мен очевидно е сгрешено, но защо това е вярно?
Ако започваше с: "И Иван, и Петър и т.н......" би било правилно..
Помогнете, какво пропускам? :?Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mspasov в ср, 30 май 2018, 15:59
При изброяване, дори пред *и се поставя запетая


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 6tiplio в ср, 30 май 2018, 16:47
Благодаря! Но нали точно при изброяване пред първото "и" не се поставя, а пред всяко следващо се поставя...или тук е по-различно?...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: labrex в ср, 30 май 2018, 16:57
А като еднородни подлози? Също се отделят със запетая.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: vihrogonche в ср, 30 май 2018, 16:58
Здравейте, искам да попитам знаещите, защо това изречение е с правилна пунктуация?:

Иван, и Петър, и Методи търсеха книгата.

От тестове за 6 клас е....
Изчетох всички правила за запетая пред "и", но не мога да си го изясня.
Дали са го на класно по БЕЛ. Търси се изречение със сгрешена пунктуация, съответно това не е верния отговор...Има друго изречение, което за мен очевидно е сгрешено, но защо това е вярно?
Ако започваше с: "И Иван, и Петър и т.н......" би било правилно..
Помогнете, какво пропускам? :?

Лично според мен нищо не пропускаш.

Иван и Петър, и Методи търсеха книгата - така е по-правилно.

Най-добре: "Иван, Петър и Методи..." или "И Иван, и Петър, и Методи..." .


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 6tiplio в ср, 30 май 2018, 17:02
Здравейте, искам да попитам знаещите, защо това изречение е с правилна пунктуация?:

Иван, и Петър, и Методи търсеха книгата.

От тестове за 6 клас е....
Изчетох всички правила за запетая пред "и", но не мога да си го изясня.
Дали са го на класно по БЕЛ. Търси се изречение със сгрешена пунктуация, съответно това не е верния отговор...Има друго изречение, което за мен очевидно е сгрешено, но защо това е вярно?
Ако започваше с: "И Иван, и Петър и т.н......" би било правилно..
Помогнете, какво пропускам? :?

Лично според мен нищо не пропускаш.

Иван и Петър, и Методи търсеха книгата - така е по-правилно.

Най-добре: "Иван, Петър и Методи..." или "И Иван, и Петър, и Методи..." .
Благодаря! И аз така смятам, но все пак са отнети точки и се води грешка, та искам до обясня на детето.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в ср, 04 юли 2018, 01:19

Върза ми се мозъкът на фльонга с тези обстоятелствени...  :crazyeyes:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Фран в пт, 21 сеп 2018, 08:56
Как е правилно да се напише "български" в този случай?
С малка или голяма буква?

Цитат

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/lUll/9a240ad6.jpg)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в пт, 21 сеп 2018, 09:07
Как е правилно да се напише "български" в този случай?
С малка или голяма буква?

Цитат

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/a13dc2e6.jpg)

С малка.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 21 сеп 2018, 09:08
Началната буква е главна, ако изписваме имена на административни единици, на разни учреждения, агенции и  институции - например Български автомобилен съюз, Българска академия на науките, Българско национално радио

Началната буква е малка, ако с прилагателното, образувано от географското название,в случая България, не се означава  институция, организация , учреждение и т.н като горните, тоест тук вече пишем български език,  трънски диалект,  български традиции и обичаи и т.н

Но не гарантирам, че съм права в частта с обясненията. :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пт, 21 сеп 2018, 09:10
А "тетрадка" на етикета  с малка или голяма буква трябва да е?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Фран в пт, 21 сеп 2018, 09:11
Питането е на една дама от петокласната тема.

Според мен е с главна, защото Български език в случая е предмет.


А "тетрадка" на етикета  с малка или голяма буква трябва да е?

Според мен с голяма.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в пт, 21 сеп 2018, 09:16
А "тетрадка" на етикета  с малка или голяма буква трябва да е?

С главна.

Питането е на една дама от петокласната тема.

Според мен е с главна, защото Български език в случая е предмет.Не, не е така.

Предмет Български език и литература или предмет български език и литература

При назоваване на учебни предмети - малка буква.

Правило: Ако има уточняваща дума /предмет, факултет/, се пише с малка
буква.

 Ако няма - също се пише с малка буква.

Например: Националното външно оценяване по математика .

Обаче - специалност „ Българска филология”.


Източник: Официален правописен речник на българския език 2012

https://www.sofrony.net/confer/5/Rukova.pdf


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в пт, 21 сеп 2018, 09:48
А "тетрадка" на етикета  с малка или голяма буква трябва да е?

С главна.Защо? Понеже е по-важна или понеже е по-тежка?
И моля да не се впускаме в "заглавие е" - не е заглавие, това е надпис, като цяло съдържа по-скоро елементи от адресирането, не от текст+заглавие. Това е етикет. Не заглавие. Нито пък е изречение, би следвало да завършва - задължително - с терминиращ знак.
Така че - защо тетрадка с главна буква!?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пт, 21 сеп 2018, 09:52
Явно аз имам проблем с термините. Надпис е наистина. Табелата на аптека също не е заглавие, а надпис и е с главна буква.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: solnichka в пт, 21 сеп 2018, 10:17
Хм, хм...
Тук "български език" не е ли име на учебния предмет и като такова да трябва да се изпише с главна буква?

Специалност "Българска филология" с главна, но учебен предмет "български език" с малка :rolling_eyes:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 21 сеп 2018, 10:18
На етикета може да се гледа като на поле в таблица, а в такова (сещам се за миналогодишния спор в НВО за  баба/Баба Илийца, отбелязано в таблица) според речника на БАН се почва с главна буква, оттам и Тетрадка.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в пт, 21 сеп 2018, 12:09
На същото мнение като Русалка съм: и тетрадка, и предметът с главна буква, но учителката е изразила мнение с червен химикал. Би следвало и да обясни!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 21 сеп 2018, 12:34
Шарлот, не ни съвападат напълно мненията, за мен Тетрадка е с главна буква, български език с малка. За тетрадката обясних по-горе защо смятам така.
А за другото:
Относителни прилагателни, завършващи на" ски" или "шки", произлизащи от географски имена, се пишат различно, понякога с главна, понякога с малка  буква. Видях го преди малко в свитък по БЕЛ на голямата ми девойка за ДЗИ. С главна буква се пишат, когато са използвани в смисъла на собствени имена като Варненска област (областта , прилежаща на град Варна), Дунавска равнина (равнината, прилежаща на р.Дунав),  Охридско езеро , Тракийска низина, Рило-Родопски масив, Искърско дефиле и т.н.
С малка буква се пишат другите  - като френска кухня,  арабска азбука, английска поезия, китайска коприна, български автор, испански език..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mspasov в пт, 21 сеп 2018, 14:20
Относно надписването:

Тетрадка по български език и литература.

Това е всъщност изречение, което надписваме на етикетите - следователно винаги съм надписвала Тетрадка с главна буква. ( 😆 ) .

А български език в случая се пише с малка дума, защото няма друга уточняваща дума. Като предмет се изписва с малка, а като специалност с главна.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в пт, 21 сеп 2018, 15:21
Имената на учебните предмети се изписват с малка буква (също като имената на месеците и дните от седмицата, които масово се грешат и то от грамотни хора, по аналогия с английския език).
Тетрадка е заглавна дума, логично е да бъде с главна.
По същия начин пишем с главна буква, когато адресираме: Получател, Подател- думи, които очевидно иначе са с малка буква.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в пт, 21 сеп 2018, 15:28
На етикета може да се гледа като на поле в таблица, а в такова (сещам се за миналогодишния спор в НВО за  баба/Баба Илийца, отбелязано в таблица) според речника на БАН се почва с главна буква, оттам и Тетрадка.Защо пък да се гледа като поле в таблица? Защо да не се гледа като, примерно, каруца в обор?
Извинявай (не се заяждам с теб лично), ама логика никаква в това няма.
Единственото, на което бих го оприличила, е етикет - и наподобява, навярно, на адрес на пощенска пратка, който е по същество също именно етикет. И определено не се надписва като Писмо или Сметка - примерно... или, да речем, Картичка...

 newsm78

Едно време телеграмите имаха надпис или Телеграма, или ТГЕЛЕГРАМА.
Обаче... де да знам, това беше във времето, в което предметите бяха с главна буква и вувахме (пр. приветствувам, по аналогия с, примерно, общувам), та знам ли колко езикови промени сме претърпели от тогава...

Отново - mspasov - надписът НЕ е изречение. Ако беше, щеше да е крайно неграмотно написано и още в 1ви клас щеше да получи забележка (чети по-нагоре).


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mspasov в пт, 21 сеп 2018, 15:37
Не, естествено, че не е.
Просто по прост начин исках да покажа, че тетрадката е главна дума.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пт, 21 сеп 2018, 16:34
(сещам се за миналогодишния спор в НВО за  баба/Баба Илийца, отбелязано в таблица)


 Там ставаше въпрос за други правила- повечето деца бяха написали грешно "Баба Илийца" вместо баба Илийца. Когато нарицателното е неизменна част от собственото, в смисъл станало е част от името- главна буква. В останалите случаи- малка.
Затова: Баба Марта, Баба Яга, но баба Илийца


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 21 сеп 2018, 18:53
Светкавица, пропуснала си явно част от драмата.Да, баба Илийца се пише с малка буква, в това няма спор, но..Според правилата на БАН вкарването на текст в клетка от таблица започва  с главна буква.Отговорите тогава се нанасяха в таблица. Та баба Илийца  може и Баба Илийца да стане при конкретните обстоятелства..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в пт, 21 сеп 2018, 21:12
Светкавица, пропуснала си явно част от драмата.

Драмата си я спомням много добре.
Деца, които бяха написали Баба Илийца бяха санкционирани и имаше недоволство. Тогава не помня точно кой, но зам министър пред журналисти от една от най-гледаните ТВ  заяви, че не е достатъчно само да се свърже герой с реплика, а да се изпише правилно баба Илийца, защото баба не било част от името, както в случаите, в които нарицателното става такова.И точно тези примери даде- баба Илийца, но Баба Яга, Баба Марта

А за набор 2003 драмата беше три/Три във възможно най-тъпия въпрос за броя на сказуемите.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в пт, 21 сеп 2018, 22:07
Не, естествено, че не е.
Просто по прост начин исках да покажа, че тетрадката е главна дума.


Благодаря, но простият начин, уви, не е убедителен. Не съм убедена, че следва да е с главна буква - по-вероятно е да не трябва (не съм сигурна в това, но ми се струва логично).


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в пт, 21 сеп 2018, 22:18
Как е правилно да се напише "български" в този случай?
С малка или голяма буква?

Цитат

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Stu1/d54cd23c.jpg)

Тетрадка
по български езика
на..
уч. от...

Така ги надписвам аз. Защо- защото така видях в интернет, когато се чудех как трябва да се надписват етикетите. На нито една родителска среща не са ни обяснявали, нито в първи клас, нито по-нагоре. Занимавали са ни с всякакви безсмислени глупости, но едно толкова просто, но необходимо нещо не ни е казвано. По-важното  в случая е, че е видно по вида на тетрадката, че детето( или майката, или и двете заедно) са се постарали тетрадката да изглежда добре, а някоя учителка е решила, че е нужно да им покаже по един невъзпитан начин колко са неграмотни. Въпрос на култура и възпитание. Представям си, ако това е тетрадка на ученик в начален етап и другите му съученици са видели "поправката" какъв обект на присмех може да се окаже детето.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в пт, 21 сеп 2018, 22:35

Е, в случая целта е, навярно, възпитателна. Да приучи детето към прагматизъм. Защо да си играе да надписва красиво - та Тетрадка, та Български, като може просто да надраска някъде мат, лит, бълг, ист, ЧП? Що да се 'аби - че да го порицават публично, при това трайно (щото тетрадките обикновено не се ползват само за един ден)?
А още по-просто - една тетрадка, вътре се пише всичко безразборно, хем раницата по-лека ще стане.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: кокоми в сб, 22 сеп 2018, 15:55
Аз съм майката с етикета!  :lol: И тук да ви благодаря за мненията, момичета! Моята цел беше да измеря 7 пъти преди да изрежа...Възможно е главната буква за предмет в училище вече да е остаряла.  Хубаво е, когато човек сбърка, да се коригира, а е твърде вероятно и двете с госпожата да сме сбъркали.    :D  Исках, ако детето ми сметне, че корекцията не е правилна, или досега са го учили по друг начин, да умее да се аргументира добре! А най-хубавото е, че намерих тази тема!  :peace:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в нд, 23 сеп 2018, 08:16
Светкавица, извини ме, но не дочиташ написаното.Не съм казала, че си пропуснала драмата, а част от нея.Ясно е, че се пише Баба Яга, но баба Илийца в стандартните случаи. Но тогава родителите на деца, написали баба Яга с главна буква, зададоха основателния въпрос как написването с малка според едното правило не противоречи на правилото на БАН запълването на поленце в таблица да започва с главна, в стил като при старт на ново изречение, в което бабата пак ще е с главна.Все пак местата за попълване на липсваща информация бяха именно в таблица, затова споменах случая.
За Тетрадка не споря, Кати, нямам обяснението защо е с главна, по усет или по навик винаги съм го писала така. За езика с малка преписах по -нагоре обяснение от помагало за ДЗИ.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: кативики в нд, 23 сеп 2018, 13:20
Здравейте,
имам нужда от помощ на следния въпрос в тест :

Коя от изброените думи може да образува омонимна двойка
а/ омразен
б/ревностен
в/радостен
г/любовен

Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ЗЛОДЕИДА в нд, 23 сеп 2018, 16:42
Упражнение за 4ти клас. Аз не го разбирам и не мога да обясня на дъщеря си как да го направи. Моля помогнете.
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/rMXl/uU9sT.jpg)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дидева в нд, 23 сеп 2018, 16:51
За първото упражнение  мисля, че в първата таблица става дума за звук, дума , изречение и текст. Във втората са обратно - текст, изречение, дума и звук.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в нд, 23 сеп 2018, 16:56
2 упражнение;
стол  - 4б, 4 зв.
ябълка  - 6б, 7зв.
джип - 4б, 3зв.
пощальон - 8б, 8зв.
дюля - 4б, 4зв.
къща - 4б, 5 зв.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ЗЛОДЕИДА в нд, 23 сеп 2018, 16:59
Много ви благодаря. Разбрах го, сега ще го обясня и на дъщеря ми. Блокирах днес от домашни. Елементарно било ама...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: beljata в нд, 23 сеп 2018, 17:01
Съответно отстрани трябва да се попълни "няколко думи, свързани по смисъл" и "няколко изречения, свързани по смисъл".
Обикновено под "звуков модел" се разбира такъв с квадратчета, равни по брой на броя на звуковете в думата и оцветени в синьо за съгласните и червено - за гласните звукове.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в нд, 23 сеп 2018, 17:09
Белята, това се разбира при малките, 1 или  максимум 2 клас. Нагоре знанията  обаче се задълбочават, децата разбират кога Ю и Я са два звука и  кога един, колко звука са ДЖ и  ДЗ, защо ь не се брои за звук, Щ колко звука е  и т.н.
В синьо и червено по-големите деца не работят.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: beljata в нд, 23 сеп 2018, 17:23
Ако трябва да сме точни, тези неща децата ги разбират именно в първи (при въвеждането на съответните букви) и затвърдяват знанията във втори клас.
А фактът, че в помагалото има такова упражнение, ме кара да смятам, че това е начален преговор във втори клас. Ако е така, то написаното от мен е точно на място.
Нека ме поправи майката, ако греша.

П.П. Ооо, четвърти клас... Тогава не е зададена коректно задачата. Можеха да напишат "Запиши броя на буквите и звуковете..."


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в нд, 23 сеп 2018, 17:34
Майката  е написала, че детето е 4 клас.
 А в 1 клас детето не вярвам да знае, че в дюля имаме 4 букви и 4 звука въпреки наличието на буквите Ю и Я, понеже последните са съответно след съгласни и имат по един звук, а не примерно като в ютия, където буквите пак са 4, но звуковете вече са 6.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ЗЛОДЕИДА в нд, 23 сеп 2018, 17:35
Детето е загубило тренинг. Каъо обясних само започна да се сеща и каза, че условията били подвеждащи


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в нд, 23 сеп 2018, 17:36
Светкавица, извини ме, но не дочиташ написаното.Не съм казала, че си пропуснала драмата, а част от нея.
Скрит текст :
Ясно е, че се пише Баба Яга, но баба Илийца в стандартните случаи. Но тогава родителите на деца, написали баба Яга с главна буква, зададоха основателния въпрос как написването с малка според едното правило не противоречи на правилото на БАН запълването на поленце в таблица да започва с главна, в стил като при старт на ново изречение, в което бабата пак ще е с главна.Все пак местата за попълване на липсваща информация бяха именно в таблица, затова споменах случая.
За Тетрадка не споря, Кати, нямам обяснението защо е с главна, по усет или по навик винаги съм го писала така. За езика с малка преписах по -нагоре обяснение от помагало за ДЗИ.

Това, за таблицата наистина съм пропуснала, а може и различен репортаж да съм гледала.

Ако наистина е следвало да попълват таблица децата, а не просто да изписват в ред, тогава защо бяха санкционирани при изписване на Баба Илийца?От това се породи недоволството и затова зам. министъра излезе да обяснява за нарицателното като част от собствено име.

Т.е, не е следвало да се санкционират децата?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: beljata в нд, 23 сеп 2018, 17:42
Допълних поста си веднага, бях пропуснала написаното за класа. Няма нищо странно и в четвърти клас да се търси звуков модел. В крайна сметка това е преговор. А броенето на букви и звукове обичайно наричаме звуков анализ.

При въвеждането на букви ю и я се разясняват на децата различните случаи, при които те са съответно белег на един или два звука. Доколко това е разбираемо за тях, е отделен въпрос, но е така. Също се обясняват особеностите за дж и дз, както и за щ и ь. Няма как да се правят правилни звукови модели, без да са въведени тези знания. А звукови модели в първи клас - бол. Пък дюля и ютия са сред най-често ползваните думички за "моделиране" на думи с ю и я.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в нд, 23 сеп 2018, 17:50
Не зная, Светкавица, дали е трябвало да ги санкционират или не (на практика им отнеха точките без да вземат предвид правилото за попълване на таблица), просто споделих, че и това с голямото Б си имаше своята логика в конкретния случай.МОН-човци, както винаги, не бяха домислили нещата, но пък не върви и на всички да признаят отговора за верен, понеже все пак следва да се знае, че в общия случай баба Илийца е с малка буква. В противен случай щяха да намажат баш незнаещите, тъй като едва ли сред всички явили се е имало много деца, които да знаят и двете правила и съответно да напишат главно Б. Написали са го с главна, защото не са знаели, че принципно е с малка, а не защото за заорали в дълбочина и до таблици.....
А всичко това беше споменато от мен  най-вече във връзка с въпроса за надписване на  етикета.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в нд, 23 сеп 2018, 20:18
Добре де, последно таблица с главна начална буква ли се попълва? Защо тогава не са признали главното "Баба"?
Направо се отчайвам, като чета в какво се задълбава на НВО.
Тази година пак имаше някаква недомислица в начина на изразяване, която миналата година е била призната за вярна, а тази не.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в пн, 24 сеп 2018, 00:16
Светкавица, извини ме, но не дочиташ написаното.Не съм казала, че си пропуснала драмата, а част от нея.Ясно е, че се пише Баба Яга, но баба Илийца в стандартните случаи. Но тогава родителите на деца, написали баба Яга с главна буква, зададоха основателния въпрос как написването с малка според едното правило не противоречи на правилото на БАН запълването на поленце в таблица да започва с главна, в стил като при старт на ново изречение, в което бабата пак ще е с главна.Все пак местата за попълване на липсваща информация бяха именно в таблица, затова споменах случая.
За Тетрадка не споря, Кати, нямам обяснението защо е с главна, по усет или по навик винаги съм го писала така. За езика с малка преписах по -нагоре обяснение от помагало за ДЗИ.


Аз знам защо - понеже си от нас, дето лепяхме етикетчета с Кале върху хартия и тогава така се етикираше, без обяснения Защо.
Но пък и никой не си позволяваше да поправя с червено етикетите, дори и да не са направени добре, най-много да кажат на детето да си оправи / смени подвързиите и да ги етикира... еди-как си.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в пн, 24 сеп 2018, 10:04
Здравейте,
имам нужда от помощ на следния въпрос в тест :

Коя от изброените думи може да образува омонимна двойка
а/ омразен
б/ревностен
в/радостен
г/любовен

Сигурни ли сте, че няма грешка в условието?  По - вероятно е да се търси паронимна двойка (ревностен - радостен). Макар че и тези думи не отговарят напълно на определението за пароним.

Относно надписването на етикета - тетрадка е с главна буква, защото е начало на заглавие. Предметът се изписва с малка буква, независимо дали има уточняваща дума, като предмет или факултет, преди него. Но специалност "Българска филология", се изписва с главна. Това е правилото.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в пн, 24 сеп 2018, 15:03

Относно надписването на етикета - тетрадка е с главна буква, защото е начало на заглавие. Предметът се изписва с малка буква, независимо дали има уточняваща дума, като предмет или факултет, преди него. Но специалност "Българска филология", се изписва с главна. Това е правилото.
Прочети по-назад. Ще разбереш защо грешиш.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в пн, 24 сеп 2018, 15:47
Не съм съгласна, KatieABV, и се аргументирам:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/ahJC/XW0o3.jpg)
Тетрадка по български език е надпис. Този надпис може да е изписан на етикет, на корицата, на страница, ред и т.н. Дава представа  за съдържанието на текста. Дали притежателят на тетрадка/тефтер/бележник ще го озаглави, е въпрос на избор. Ако няма заглавие, е просто книжно тяло, съдържащо текст.
 В противен случай и Ученически бележник трябва да е с малка буква.

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/ahJC/VAbJg.jpg)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в вт, 25 сеп 2018, 01:21

Може да е свързано с каквото си иска, ама трябва да завършва с терминиращ знак. Точка, удивителна, въпросителна, многоточие.... няма как да има изречение, което не завършва с терминиращ знак. Не е изречение. Поне това учеха сина ми в 1ви клас. И аз същото учех навремето, когато аз бях в 1ви клас... Т.е. Тетредка... каквото и да следва, без някъде да има знак, терминиращ изречението, просто не е изречение. Съответно не може да започва с главна буква по причина начало на изречение. Не че не може да има друго основание за главна буква - може и да има, но не може да е това, начало на изречение.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в вт, 25 сеп 2018, 01:23

Може да е свързано с каквото си иска, ама трябва да завършва с терминиращ знак. Точка, удивителна, въпросителна, многоточие.... няма как да има изречение, което не завършва с терминиращ знак. Не е изречение. Поне това учеха сина ми в 1ви клас. И аз същото учех навремето, когато аз бях в 1ви клас... Т.е. Тетредка... каквото и да следва, без някъде да има знак, терминиращ изречението, просто не е изречение. Съответно не може да започва с главна буква по причина начало на изречение. Не че не може да има друго основание за главна буква - може и да има, но не може да е това, начало на изречение.


Не е зле да го повториш още стотина пъти, белким стане истина.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в вт, 25 сеп 2018, 01:34

Ако смяташ, че не е истина, дай, моля, конкретен цитат, потвърждаващ, че в определени (и кои) случаи изречение може да не бъде терминирано. Не се изживявам като филолог, но такова чудо досега не съм виждала. Така че ако го има - моля, уточни източника на информацията. Ще бъда благодарна да науча нещо ново. И да започна да не употребявам знаци когато е излишно... или грешно.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в вт, 25 сеп 2018, 01:38
Писах, писаха и други потребителки. Ти, ако искаш, пиши "тетрадка" с малка буква и "български език" с главна, само не пускай постове с едно и също съдържание, защото е доста досадно да се отваря темата заради нечия графомания и желание за водене на безсмислен спор. (//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/tqrCI.gif)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в вт, 25 сеп 2018, 01:44

Не видях източник - нито преди, нито в този пост. Ако имаш конкретна информация, сподели - ще обогати всички. Ако нямаш - ами, може би по-добре пропусни.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в вт, 25 сеп 2018, 08:05
KatiABV, не е зле малко да посмекчиш тона, говориш като от последна инстанция, на която никой няма право да възрази.  Дамата не само е обяснила, а е приложила и снимки, предполагам при това от помагало/учебник за студенти, тъй като информацията в него (предвид виждащата се номерация) е поднесена доста детайлно за ученици. В приложеното се вижда, че конкретно за случаите с главна буква са упоменати видове документи  - тоест се пише  Заявление, Молба,  Характеристика, Диплома, Грамота, Тетрадка, Ученически бележник, Сборник, Учебна тетрадка. Контурна карта, Атлас и т.н, независимо от това,  че после  няма същинско изречение, завършаващо със знак..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в вт, 25 сеп 2018, 08:45
Първата снимка е от
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/ahJC/GKyBc.jpg)
Изданието е от 2002 г.
Втората снимка е от
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/ahJC/JiuU6.jpg)
Изданието е от 2011 г.

Не съм филолог или учител, но професията ми е свързана с много писане и желанието ми да научавам и затвърждавам нови знания ме доведе тук, в тази тема.  Признавам си, че упражнението със звуците не го разбирах. Не помня какво сме учили в началното училище и ми беше полезна информацията.
Понякога ми се е случвало да не съм сигурна как се пише някоя дума или слага ли се запетая. Затова съм си купила тези помощници за бърза справка.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в вт, 25 сеп 2018, 09:58
Първия речник го забрави – не е актуален.
Норма е само речникът на БАН и само последното издание.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в вт, 25 сеп 2018, 10:03
Първия речник го забрави – не е актуален.
Норма е само речникът на БАН и само последното издание.
Първият речник е на БАН, но те нямат собствено издателство. Да, знам, че има нов, но не съм го купувала. Бях попаднала на статия, че не са чак толкова много промените. Но може да си го купя, ще следя за промоции, че цената му не е никак ниска.
Помагалото също е на БАН.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в вт, 25 сеп 2018, 10:11
О, аз не те агитирам да си го купуваш. Просто уточнявам кой диктува правилата на играта в момента.  :lol:
За справки може да се ползва и онлайн речникът на Института по български език: http://ibl.bas.bg/rbe/.
Обаче! Ако има някакви различия между онлайн речника и книжния, то важи само това, което пише в книжния. Специално съм питала и това ми беше отговорено. Каквото пише в Официалния речник, това е. До следващото издание.

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/EE8l/0d445d16.jpg)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в вт, 25 сеп 2018, 10:35
Благодаря, Как' Сийке, онлайн речника не го знаех!Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в вт, 25 сеп 2018, 14:31
KatiABV, не е зле малко да посмекчиш тона, говориш като от последна инстанция, на която никой няма право да възрази.  Дамата не само е обяснила, а е приложила и снимки, предполагам при това от помагало/учебник за студенти, тъй като информацията в него (предвид виждащата се номерация) е поднесена доста детайлно за ученици. В приложеното се вижда, че конкретно за случаите с главна буква са упоменати видове документи  - тоест се пише  Заявление, Молба,  Характеристика, Диплома, Грамота, Тетрадка, Ученически бележник, Сборник, Учебна тетрадка. Контурна карта, Атлас и т.н, независимо от това,  че после  няма същинско изречение, завършаващо със знак..


Ок, аз просто не видях "тетрадка". Може да го е имало по-нататък, аз не разбрах и откъде е снимката. А молба / заявление някак не ми идат по същия начин - те са като заглавие на документа, не като етикет.
С други думи, в една празна тетрадка няма никакъв текст, нито едно изречение, нито една точка или каквото и да било друго. В документът, макар да е прекъснат текстът, има.
И не става дума за
И не, не се имам за лингвист. Не съм такъв. Търся логика. Напълно възможно е да греша. Лично аз съм убедена, че "Тетрадка" на тетрадката се пише с главна буква - но само и единствено понеже така я помня от своето си детство. Никога досега не съм се и замисляла по въпроса "защо". И като се замислих... не мога а намеря неопровержимо основание.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в вт, 25 сеп 2018, 14:48
О, аз не те агитирам да си го купуваш. Просто уточнявам кой диктува правилата на играта в момента.  :lol:
За справки може да се ползва и онлайн речникът на Института по български език: http://ibl.bas.bg/rbe/.
Обаче! Ако има някакви различия между онлайн речника и книжния, то важи само това, което пише в книжния. Специално съм питала и това ми беше отговорено. Каквото пише в Официалния речник, това е. До следващото издание.

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/XhPl/f549de83.jpg)

нали наскоро се коментира "отдава" и "удава", та веднага проверих отдавам и всички варианти на удава .
познайте... :anguished:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ralicass в вт, 25 сеп 2018, 16:33

нали наскоро се коментира "отдава" и "удава", та веднага проверих отдавам и всички варианти на удава .
познайте... :anguished:

Какво за тях? Това са две различни думи с различно значение.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: katiABV в вт, 25 сеп 2018, 17:29

Хе-хе.
Няма я думата в "официалния" онлайн речник просто...  :roll:

Този е по-малко официален, но пък май по-пълен. https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в вт, 25 сеп 2018, 20:01

нали наскоро се коментира "отдава" и "удава", та веднага проверих отдавам и всички варианти на удава .
познайте... :anguished:

Какво за тях? Това са две различни думи с различно значение.

в друга тема ми нашокаа канчето с цитати от авторитетни източници (разбирай БАН), че вече са дублети и са аПЦЕлУтно заменяеми.

що бейлис отиде докато преглътна, че аз се удавам на мъжа си...:trollface:
а изразът "удава се под наем" още не съм го почвала...

май не било БАН
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057317.msg37355130#msg37355130

и "ученето му се ОТдава"... вярвам, но за майката имам съмнения.
Излишни са ти съмненията.
https://kaksepishe.com/otdava-udava/

Ура! Неграмотността вече е регламентирана като дублет.
/имаше едно емотконче на умираща мишка./


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в вт, 25 сеп 2018, 20:08
В правописната тема ставаше въпрос за:

Как се пише: отдава ми се или удава ми се?

И двата глагола, както и съответните глаголи от свършен вид отдаде ми се и удаде ми се могат да се употребяват с едно от следните три значения:

1. Успявам, съумявам да извърша нещо.
 
Отдаде/Удаде ни се да снижим съдържанието на въглеводород в центъра на града до единици.
Отдаде/Удаде ни се да освободим пленниците и да им върнем съкровището.

2. Справям се лесно, усвоявам нещо с лекота.
 
Учението просто му се отдава/удава.
Еднакво добре му се отдават/удават както хуманитарните, така и точните науки.
 
3. В съчетание с възможност, шанс, случай и др. – получавам възможност.
 
Ако ни се отдаде/удаде възможност за А група – атакуваме.
Като ми се отдаде/удаде случай, ще го похваля пред генерала.


Източници
Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 443, 631.
Речник на българския език: отдава ми се, удава ми се

https://kaksepishe.com/otdava-udava/


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в вт, 25 сеп 2018, 21:05
Аз никога не съм използвала "удава ми се". Чувала съм я, но мислех, че е грешка, диалектна  дума.
Много е интересна другата тема, но малко ми става мъчно ... Каква неграмотност цари сред народа.
Заради бебето членувам в една група за захранване във Фейсбук. Почти няма пост или коментар без груби грешки.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в вт, 25 сеп 2018, 21:12
Синоними са в определени случаи.
Но “отдава” носи непряко допълнение, има предлог.
При мъжа и наема не става :)
Удава ми се мъжът ми = лесен ми е, слушка ме :joy:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в вт, 25 сеп 2018, 22:58
Синоними са в определени случаи.


Има различни групи синоними. Посочени са случаите, когато са.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: cherenlebed в вт, 16 окт 2018, 10:18
Малко връщам темата, но питах в  https://kaksepishe.com. Та правилно било: Тетрадка по български език. Тетрадка е с голяма буква, защото е в  в абсолютното начало, а предметите се пишат с малка.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в вт, 16 окт 2018, 17:26
Малко връщам темата, но питах в  https://kaksepishe.com. Та правилно било: Тетрадка по български език. Тетрадка е с голяма буква, защото е в  в абсолютното начало, а предметите се пишат с малка.

Не е било, а все още е, както писах в началото, още при задаването на въпроса. (//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/1Vn3o.gif)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: hrrisss в ср, 17 окт 2018, 16:56
Здравейте ,

В пети клас кои или всички видове причастия се изучават?

Благодаря


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в ср, 17 окт 2018, 22:57
Минали деятелни.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: sesksta в вт, 23 окт 2018, 16:03
Въпрос за 5 клас по БЕЛ -и литература-преговор на първите 7 урока и ще има тест- от къде мога да взема такива примерни тестове за попълване?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: pepeblue в чт, 25 окт 2018, 15:01
Здравейте,
не е съвсем по темата, но за мен се оказа полезно, затова го споделям:

Как да пишем Ѝ
„Дадоха и кутия бонбони“
Лесен начин да изпишем ѝ на клавиатурата – така, както го изисква българската граматика:
Shift + ь
На фонетична клавитура: shift + x (там, където е ь).
На БДС клавиатура: shift + a (там, където е ь).
За да напишем главна буква Ѝ, натиснете Caps Lock, след което въведете горната комбинация.
На някои клавиатури буквата може да се изпише и с отделен клавиш, който се намира между Z и Shift.

Източник:www.obekti.bgТитла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в чт, 25 окт 2018, 15:13
Ако някой знае как се пише от клавиатурата на телефона, ще съм благодарна. Аз използвам  "й", а не е правилно.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: pepeblue в чт, 25 окт 2018, 15:23
Ако някой знае как се пише от клавиатурата на телефона, ще съм благодарна. Аз използвам  "й", а не е правилно.

тук е описано подробно за различните операционно системи, включително Android и IOS:

https://technology.bg/palno-rakovodstvo-za-vavejdane-na-simvola-i/


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Фран в чт, 25 окт 2018, 15:24
Ако някой знае как се пише от клавиатурата на телефона, ще съм благодарна. Аз използвам  "й", а не е правилно.

Задържаш гласната върху която искаш да е ударението.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Black Hole в чт, 25 окт 2018, 15:27
При мен обаче не се получава. Пробвах с всички гласни. С Андроид е телефонът ми. :(
Успях! Изтеглих си Gboard и премахнах клавиатурата на Samsung. Тя е била проблемът.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: M_I_A в пт, 26 окт 2018, 20:36
В изреченията:
"На пътя се срещнаха две луксозни лимузини." и "Три дни и три нощи изминаха откак той се скита." Числителните какво се явяват? Определения, обстоятелствени пояснения...?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 26 окт 2018, 20:40
Определения


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в сб, 27 окт 2018, 20:18
В изреченията:
"На пътя се срещнаха две луксозни лимузини." и "Три дни и три нощи изминаха откак той се скита."
Привет "Литера", питаха ме същото. Според мен - определения.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в сб, 27 окт 2018, 21:02
В изреченията:
"На пътя се срещнаха две луксозни лимузини." и "Три дни и три нощи изминаха откак той се скита."
Привет "Литера", питаха ме същото. Според мен - определения.


според
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/XhPl/pWu1M.jpg)
22. страница
Цитат
определение за поредност
кой/коя/кои поред?

много добре обяснено. има и примери.
ще е полезно не само за петокласника :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: vihrogonche в сб, 03 ное 2018, 23:31
Проба: Химикалката ѝ се счупи.
Стана! Сега остава да автоматизирам новото си умение.
Благодаря за информацията за "ѝ"-то на пепеблу.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 6tiplio в чт, 06 дек 2018, 10:59
Здравейте, седмокласни вълнения ме тресат и имам следния въпрос от един ПИ:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/7uLT/MaYnO.jpg)
Защо подточка В не е верният отговор? Като верен е дадена подточка Б.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Спливитет в чт, 06 дек 2018, 16:14
Здравейте, седмокласни вълнения ме тресат и имам следния въпрос от един ПИ:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/7uLT/MaYnO.jpg)
Защо подточка В не е верният отговор? Като верен е дадена подточка Б.
Във В подточка има съставно именно сказуемо: "станала любимата кукла"


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 6tiplio в чт, 06 дек 2018, 16:46
Сърдечно благодаря, намерихме информация и уж го научихме. :blush: Макар, че основното определение, което се дава е, че се образува с глагола „съм”..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Лукреция в нд, 06 яну 2019, 11:05
 Къде мога да намеря текстове да диктовка за първи клас? Благодаря предварително за отговорите!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в нд, 06 яну 2019, 11:34
Къде мога да намеря текстове да диктовка за първи клас? Благодаря предварително за отговорите!

В интернет ли?

Текстове онлайн:

https://www.slideshare.net/ivalenavelikova/ss-29843048

https://mravkite.weebly.com/104110591050104210401056-1063104810581040105310501040/18

https://es.calameo.com/read/001120937f1693eff47ef

На хартиен носител:

http://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/5635

С търсачката на Гугъл ще откриеш още.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Фран в нд, 06 яну 2019, 12:02
Ползвала съм диктовки от "Тренировъчни упражнения и диктовки по български език" на издателство Слово.
По-скоро съм купувала книжките и сме правили няколко диктовки, защото не ми се е налагало много да работя вкъщи с децата. Началните учители си свършиха работата и с трите ми деца.
Скрит текст :
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/lUll/KnBLr.jpg)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в ср, 09 яну 2019, 07:13
Идвам от една друга тема :)
Главни :) или малки букви при "софийски", "плевенски", "добрички"?

Запомнила съм лични и географски имена - с главна буква, производните им - с малка, но сега се разколебах.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в ср, 09 яну 2019, 07:43
Зависи от случая. Например пишем „софийски улици“, но „Софийско поле“, „софийски транспорт“, но „Софийска опера“. И т.н.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в ср, 09 яну 2019, 08:27
Софийски поле е като Тракийска равнина - географско име. имената са с главни букви.
за Софийската опера и Софийският университет пак така - имена. но не би трябвало да важи за всичко софийско или добричко, че за Добрич ставаше дума в другата тема.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в ср, 09 яну 2019, 08:37
Е, Как' Сийка това каза ;)
Харесва добричките младежи :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в ср, 09 яну 2019, 08:39
там се спореше дали е "добрички зоопарк" или "Добрички зоопарк".
а аз, като знам колко промени претърпя пръвуписттъ, реших, че може и в граматиката да има изменения някакви...
та си попитах. :) :) :)
Благодаря.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: jeniqa в пн, 14 яну 2019, 22:57
Здравейте, моля за анализ на думата "работнички". Аз мисля, че е "работ" - корен, "ничк" - настава, "и" - окончание.
Имам известни съмнения, обаче, и затова моля за помощ.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в вт, 15 яну 2019, 11:16
-нич- и -к- са отделни наставки


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в вт, 15 яну 2019, 11:25
И е окончание.
За наставките залагам на н, ич, к.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Алисса в вт, 15 яну 2019, 17:21
Трима грамотни възрастни с 3 различни отговора. Много показателно. Така и не успях да проумея за чий  ***  са им на децата подобни безполезни безумия.  :?
Ама, нали едни хора там се налага да симулират, че вършат важна работа, та да вземат едни пари...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Славей сладкопоен в вт, 15 яну 2019, 17:49
Работ - корен
ничк - наставка
и - окончание

Не съм сигурна.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в вт, 15 яну 2019, 18:00
Трима грамотни възрастни с 3 различни отговора. Много показателно. Така и не успях да проумея за чий  ***  са им на децата подобни безполезни безумия.  :?
Ама, нали едни хора там се налага да симулират, че вършат важна работа, та да вземат едни пари...
И аз това се питам  - заради един пиклив правопис струва ли си да измъчваш децата с морфемен разбор. Защо не ги оставят да си пишат, както им идва отвърте.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в вт, 15 яну 2019, 18:10
Наставките са словообразувателни морфеми, т.е. променят смисъла на думата:
Работ- ник
работ- лив
работ-ещ
работ-ил-ниц-а

Съвсем различни думи, макар че са сродни, т.е. с общ корен.
Всяка наставка внася своя смисъл в думата:
Работ-нич-к-...-а е едно,
Работ-нич-е-ск...-и е друго.

Окончанието пък е формообразувателна морфема- ако морфемата се променя като променим рода или числото, значи е окончание.

Нищо им няма на децата, няма как да си научиш езика, без да можеш да го разглобиш на части. За правописа е много важно.

За пунктуацията пък е важен синтактичният разбор...мъъъъъка :ill:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: B.L.A.Z.E в вт, 15 яну 2019, 18:15
работ - корен
нич - наставка
к - наставка
и - окончание

Според синковеца.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: jeniqa в вт, 15 яну 2019, 21:43
работ - корен
нич - наставка
к - наставка
и - окончание

Според синковеца.
Аз се колебаех между това и другото ми предположение.
Дъщеря ми смята, че наставката е една. Госпожата не е проверила днес домашното, а пък тя не е питала конкретно за тази думи, та ще разберем /евентуално/ по-нататък как е правилното. Дано госпожата знае :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в сб, 02 фев 2019, 13:34
-Кой път да поема оттук-попита Алиса, чудейки се.
При превръщане на пряката реч в непряка, трябва ли да се употреби възвратно местоимение. Абстрахираме се от оригиналния текст и дали познаваме ситуацията.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в сб, 02 фев 2019, 13:42
-Кой път да поема оттук-попита Алиса, чудейки се.
При превръщане на пряката реч в непряка, трябва ли да се употреби възвратно местоимение. Абстрахираме се от оригиналния текст и дали познаваме ситуацията.
„Чудейки се” предполага да трансформираме така „Алиса се зачуди кой път да поеме оттук” :rolling_eyes:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в сб, 02 фев 2019, 13:49
Моят син е написал:"Алиса СЕ запита, кой път да поеме, чудейки се. Първото местоимение е задраскано от проверител. Но са дадени две точки, като няма яснота 2 от 2 или 2 от 3.Малко вероятно е да са3, защото няма нито един отговор с 3 т. Коя е по-прецизната транс формация?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 02 фев 2019, 14:18
От оригиналният текст се разбира, че Алиса се чуди кой е пътя и пита някого, а не себе си. Затова учителката е задраскала първото местоимение. Аз бих го трансформирала така: Чудейки се, Алиса попита кой път да поеме. Или :Алиса попита кой път да поеме чудейки се.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в сб, 02 фев 2019, 15:04
Алиса се чудеше по кой път да поеме.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 02 фев 2019, 15:13
Тя се чуди и пита някого.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в сб, 02 фев 2019, 15:15
Моят син е написал:"Алиса СЕ запита, кой път да поеме, чудейки се.
Детето е дало  вярна трансформация


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в сб, 02 фев 2019, 15:20
Само това ли е задачата- да трансформират само този откъс? В него не става ясно дали пита някого и кого, така че и според мен отговорът на детето може да се приеме за верен.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 3ори в сб, 02 фев 2019, 15:26
От оригиналният текст се разбира, че Алиса се чуди кой е пътя и пита някого, а не себе си. Затова учителката е задраскала първото местоимение. Аз бих го трансформирала така: Чудейки се, Алиса попита кой път да поеме. Или :Алиса попита кой път да поеме чудейки се.

Моята дъщеря каза, че така трябва да е, според това, което са ги учили миналата година.

п.п. Макар, че има логика и в думите на  Елиас, но се предполага, че детето е чело книгата и знае, че въпросът е зададен от Алиса към котарака / в 4-5 клас се дава за лятно четене, ако правилно помня/.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 02 фев 2019, 15:28
Едва ли е било само 1 изречение. Понеже Светкавица предизвика спор по въпроса, нека даде още 1-2 изречения, че да се разбере пита ли някого или пита себе си.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дидева в сб, 02 фев 2019, 15:37
Едно изречение е. Няма друг текст. Такава задача през последните години винаги присъства в НВО за седми клас и на пробните изпити.
Преобразувайте пряката реч в изречението в непряка, като се съобразите с правилата за пунктуационно оформяне и запазите основното глаголно време.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в сб, 02 фев 2019, 15:45
Едно изречение е. Няма друг текст. Такава задача през последните години винаги присъства в НВО за седми клас и на пробните изпити.
Преобразувайте пряката реч в изречението в непряка, като се съобразите с правилата за пунктуационно оформяне и запазите основното глаголно време.
Щом не се очаква да цитирам по памет, бих трансформирала така: Чудейки се, Алиса попита кой път да поеме оттук.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в сб, 02 фев 2019, 17:07
Чудейки се, Алиса попита кой път да поеме оттук.
И аз съм за това преобразуване.
Попита - пита някой друг, не себе си.
В изречението на детето липсва “оттук”.

Светкавица, мисля, че този въпрос се оценява с 3 точки.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в сб, 02 фев 2019, 17:17
Само едно изречение е. Аз зная кого е попитала, но от това, "чудейки СЕ", наистина може четящият да остане с впечатление, че тя СЕ пита. Не зная колко точки се присъждат, на детето са присъдени2. Но не са толкова важни точките, а правилната трансформация. Не са една и две ситуациите, при които Алиса е сама и си разсъждава на глас. След като не е посочено в самото изречение кого конкретно е попитала, защо да няма възврътно местоимение. Иначе, хубав въпрос, хареса ми.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 02 фев 2019, 17:43
Предполагаме, че не сме чели книгата. Дават ни само едно изречение. Не знаем Алиса сама ли е или не. При тези предпоставки от изречението се разбира, че пита някого.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в сб, 02 фев 2019, 17:57
Според мен щом глаголът е попита, би трябвало да се отнася за друг човек. Иначе трябваше да е "се запита".


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в сб, 02 фев 2019, 19:10
"Чудейки се," е тази част от изречението, която малко внася колебание.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в сб, 02 фев 2019, 23:57
"Чудейки се," е тази част от изречението, която малко внася колебание.
Едновременно пита и се чуди :)
Ако не се чудеше, щеше да е решила накъде да поеме. Ех, тази Алис(а) (песента) :joy:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в нд, 03 фев 2019, 00:22
Пита, защото се чуди. :blush:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в нд, 03 фев 2019, 00:51
Щом пита, е ясно, че се чуди.
Направо си е тавтология :joy:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в нд, 03 фев 2019, 05:50
В недоуменията си за преразказа купих едно помагало ( сега не мога да цитирам, защото къщата още спи- само аз чучулигам), в което се твърдеше, че при трансформиране на пряка реч се гони смисълът, а не буквалното пресъздаване на всички думи. Ако е така, Дъждец е права, а и с двете сказуемни форми звучи много тромаво.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в нд, 03 фев 2019, 07:25
Жалко само, че не разбрах дали се санкционира или не използването на възвратното местоимение. Така и не разбрах дали с 2 или 3 точки се оценява, ама това не е за тази тема! Благодаря на всички за включвонето! В наборната тема въпросът увисна и се подмина.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в нд, 03 фев 2019, 08:12
Възможно е да се санкционира. Ако въпросът е зададен към друг събеседник е едно. Ако Алиса си говори сама - друго.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в нд, 03 фев 2019, 09:41
И аз да се включа с въпрос.
В учебника за 6-ти клас намерих следното:
''С кое местоимение е правилно да допълниш изреченията? който или когото?
Покажи ми някой, __________ да може това.''

Няколко страници по-натам пък пише следното:
Скрит текст :
''Неопределителното местоимение някой има падежни форми.
>именителен падеж - в място на подлог:
Някой извика.
> винителен падеж - в място на пряко допълнение:
Те повикаха някого.
Замяната на формата някого с формата някой е граматична грешка.
Правилно - Видях някого.
Неправилно - Видях някой.''
В такъв случай не е ли грешно да се напише Покажи ми някой или аз нещо не разбирам?Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в нд, 03 фев 2019, 09:46
Би трябвало да е „някого“, но в разговорната реч обикновено се използва „някой“.
И на мен ми е любопитно каква е официалната позиция по въпроса – може вече да не държат на падежите при местоименията и някой ден съвсем да отпаднат.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в нд, 03 фев 2019, 10:03
Да и аз мисля, че трябва да е някого, но ми стана странно в учебник да допускат граматична грешка. И то точно в упражнение за местоименията. :thinking: Тук явно не става въпрос за разговорна реч.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в нд, 03 фев 2019, 10:22
Когато изпълнява служба на подлог, се използва формата някой.

Марина очакваше някой най-сетне да откликне на нейната молба.
https://kaksepishe.com/nyakoy-nyakogo/ (https://kaksepishe.com/nyakoy-nyakogo/)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в нд, 03 фев 2019, 10:36
Да, но в горното изречение Покажи ми някой, който да може това. - някой е пряко допълнение (подлогът е ти, а който е подлог на подчиненото. Не виждам как може да се напише някой в този случай, ако искаме да спазваме правилата, както се очаква в едно упражнение.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в нд, 03 фев 2019, 12:15
Подлогът е “този, който да може”.

Марина търси някого.
Някой най-сетне да откликне.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в нд, 03 фев 2019, 12:21
Марина очакваше някой най-сетне да откликне на нейната молба.
Аз го разбирам така: Марина очаква нещо и нещото е ''някой най-сетне да откликне на нейната молба''. Тук трябва да си е някой, защото е подлогът на да откликне.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в нд, 03 фев 2019, 12:29
Би било така,ако нямаше който/когото,за които местоимения е въпросът.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в нд, 03 фев 2019, 16:38
Според мен е сложно изречение. Първото е "Марина очакваше". Второто е "някой да откликне на нейната молба". Във второто просто изречение някой изпълнява ролята на подлог. Изреченията са свързани безсъюзно. Архаичното звучение би било: Марина очакваше /щото/ някой да откликне на молбата й. В съвременния език подобна връзка отпада, но структурата на изреченията остава. Ако Марина очаква някого смисълът е друг - тя чака напр. в дома си да дойде поканен гост.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в чт, 14 фев 2019, 21:57
пренасям въпроса си от една друга тема. изчетох каквото намерих в интернет и видях и двата варианта, и двата обосновани. :)

Скрит текст :
Това е като моите жЪлъди/жЕлади ...:stuck_out_tongue_winking_eye:

Месечино...пращай ТМ за един бадън от 10л минерале, бъкваш го на котлона и ти си човека...

:trollface::trollface: нали си чувала вица:

- Ама моля ви! Гълъб се пише с две "Ъ"!
- Добре, ще го поправя -  "Гъълаб".

Иуда и Иисус са верно, но
защо си мисля, че правилното е "да отморят", а не "да СЕ отморят"?

както да починат, да поспят, да поработят... (по-рядко ;) )
Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в пт, 15 фев 2019, 06:06
Глаголът е възвратен. "Да СЕ отморят". Описва състояние, към което не може да се добави допълнение. Друго е " да починат от дългия път".....


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 15 фев 2019, 07:22
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/Отмарям/
И двете : )


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Naneto в нд, 17 фев 2019, 12:50
Да попитам и тук, въпреки че не е по темата: Търся препоръка за учител за частни уроци по БЕЛ за матурата след 7 клас за София? Може ли да ме препоръчате такъв?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 25 фев 2019, 17:41
Защо според вас смятат следното изречение за сложно:
Изследванията на етимологията на думата "сватба" навеждат към значения като "съхраняващ себе си" или "започващ себе си отначало".

А изречението по-долу е просто, но не знам как да обясня на детето защо. Ограденото със запетаи е характеристика на жената, но сигурно си има конкретно название? Дъщеря ми е сбъркала причастието в случая със сказуемо и го е определила като сложно изречение.
За родопската жена, живяла живота си без празници, халището е празник.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в пн, 25 фев 2019, 18:06
"Живяла живота си без празници" е обособена част.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: viara_iv в пн, 25 фев 2019, 18:08
Според сина ми, седмокласник, изречението е просто, защото има обособена част, тази между двете запетаи, и изречението може да съществува и без нея.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 25 фев 2019, 18:31
Благодаря много! Не са учили още обособена част, но уж разбра.

А първото изречение не е ли също просто? Не знам защо според отговорите е сложно.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в пн, 25 фев 2019, 18:45
Според мен е просто.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 3ори в пн, 25 фев 2019, 19:03
В първото изречение съюзът "или" навява на сложно съчинено изречение според мен, без да си залагам главата  :grinning:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в пн, 25 фев 2019, 19:23
Уловката е в цитирането на деепричастия, които са към сказуемната група, но въпреки това - тъй като са цитирани, според мен, не изпълняват сказуемна функция.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пт, 05 апр 2019, 13:17
В кое изречение е непрякото допълнение:
Художникът направи изложба от нови картини.
Набрахме цветя от поляната в края на гората.
По радиото съобщиха последните новини за деня.
Бързият влак за София тръгна със закъснение.

"На гората", "от картини" несъгл. опр. ли са?Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 05 апр 2019, 13:20
Непряко допълнение има в три изречения - изложба, цветя,  новини..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 05 апр 2019, 13:26
Непряко допълнение има в три изречения - изложба, цветя,  новини..
Не са ли преки допълнения тези думи


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пт, 05 апр 2019, 13:31
Художникът направи изложба от нови картини.
от нови картини

В другите може да станат преки допълнения.
Набрахме полски цветя.
Съобщиха последните днешни новини.

Запомнила съм примера
 Облякох роклята на мама -> Облякох мамината рокля. :hugs:
Щом можеш да преобразуваш е пряко допълнение. Нищо, че има предлог.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 05 апр 2019, 13:34
Сори,  имала съм предвид преки,  а съм написала непреки..
Но какво е тогава, Лоренца,  "със закъснение"..Въпросът е "С какво", тоест точно питане за непряко допълнение.
Стол от дърво - дървен стол, група от ученици - ученическа група. Изложба от картини,  картинна изложба,  тоест става по-скоро дума за несъгласувано определение.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пт, 05 апр 2019, 14:01
От нови картини не е ли несъгласувано определение?
Само едно непряко допълнение трябва да има.
Единственото, което ми прилича малко на такова, е със закъснение.
Но детето твърди, че е обстоятелствено пояснение. Но пък не върви въпросът кога към него. Кога тръгна влакът?- Със закъснение. Не звучи или?
Въпросът как е за начин и според мен също не става. Затова мисля, че със закъснение трябва да е.

Също края на гората моля да ми потвърдите дали на гората е определение? Горист край? Оф!!!!!!
Математиката е толкова по-лесна.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пт, 05 апр 2019, 14:05
"със закъснение" не е ли обстоятелствено пояснение, как пристигна.
"Изложба от картини,  картинна изложба" - да, може новокартинна изложба :)
"за София" на прима виста не се сещам какъв му е случаят...
Що ги тормозят така децата :anguished:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 05 апр 2019, 14:12
и за мен "със закъснение" е обстоятелствено пояснение, защото пояснява действието, а не се извършва върху него.
Много са размити границите на тези отношения и се чудя какво постигат с усложняването на тези примери.Пощуряли са тез даскаля . Ако видя утре приятелката си -гимназиален учител по БЕЛ ще и метна въпроса. Ако сравним с език с падежи, какъвто е руския - винителен падеж отговаря на допълнението в българския. Със закъснение е творителен падеж, и може да сe намери с въпроса - "каким способом". Тоест - Как


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 05 апр 2019, 14:22
И според мен,  Дъждец,  си е "със закъснение". С какво дойде? Това че задаваме въпроса как е дошъл,  не го прави верен. Понеже на как е дошъл  трябва да се отговаря с начин - бързо, бавно, неочаквано..Макар че от друга страна  с прецизност означава прецизно,  с точност означава точно...Но пък "със закъснение" не може да се преобразува така. Иначе "на гората" си е несъгласувано определение като при края на града, центъра на селото,  кмета на общината..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 05 апр 2019, 14:33
Eто това открих, което потвърждава, че "със закъснение" е обстоятелствено пояснение.
"Чрез предлог сказуемото се свързва и с различни обстоятелства, когато те са изразени със съществително име: пътува с кораб, ходи на тренировки, пристигна въпреки закъснението, говори без запъване, полъхва от планината.""
От тук https://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/synt2.html


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 05 апр 2019, 14:38
 По радиото ви е непрякото допълнение.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 05 апр 2019, 14:41
По радиото ви е непрякото допълнение.
С какъв въпрос. "По какво"" ли. Съмнявам се


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 05 апр 2019, 14:44
Да, по какво? Съмнявайте се, не мога да ви спра :D

Защо са ви въпроси, които често подвеждат? Следете за отношенията между думите.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 05 апр 2019, 14:48
Следете за отношенията между думите.
 При допълнението сказуемото извършва действие върху или с допълнението. Какво действие се извършва в случая, който предлагаш


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в пт, 05 апр 2019, 14:54
Следете за отношенията между думите.
 При допълнението сказуемото извършва действие върху или с допълнението. Какво действие се извършва в случая, който предлагаш
Помисли, вместо да се заяждаш.

Ние предаваме по радиото. Предаваме си е действие като всяко друго.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в пт, 05 апр 2019, 15:29
В кое изречение е непрякото допълнение:
По радиото съобщиха последните новини за деня.
Аз "по радиото" го възприемам като обстоятелствено пояснение (за начин или пък за място :thinking:), защото "Те съобщиха последните новини за деня по радиото/по телевизията."
Непрякото допълнение означава предмет, който непряко или косвено се засяга от глаголното действие. По какъв начин радиото е засегнато от глаголното действие "съобщиха"?
Нещо не ми звучи като непряко допълнение.
Обстоятелственото пояснение пояснява сказуемото и показва при какви обстоятелства се осъществява действието "съобщиха" - по радиото, по телевизията, в социалните мрежи, на площада...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ston в пт, 05 апр 2019, 15:48
Няма да се включа в дискусията, стана все едно се обсъждат фундаментални философски въпроси. Всеки си има доводи. Не проумявам обаче защо мъчат така децата. Какво ли ще загубят, ако не могат да разчепкат детайлно едно сложно изречение? Според мен нищо, ама нас кой ли ни пита...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в пт, 05 апр 2019, 15:54
Помисли, вместо да се заяждаш.

Ние предаваме по радиото. Предаваме си е действие като всяко друго.
Вяра, не се заяждам и мисля. Не съм казала, че не си права, но обяснението ти не е достатъчно да се убедя или още по-малко да го обясня на детето си, ако някой му натресе такава задача.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пт, 05 апр 2019, 16:35
И аз мисля, че по радиото трябва да е обстоятелствено пояснение, но не съм сигурна.

Да ви питам тези глупости с такива подробности влизат ли в НВО? Да знам дали си струва изобщо да им обръщаме специално внимание.

Като проверят домашното, ще докладвам отговора.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 05 апр 2019, 17:38
Дъждец,  дали е "по радиото" или не - това не знам,  но тъкмо една от девойките ми ми обясни с доста разумен довод казаното от дъщеря ти специално за предлога с/със..Почивам със семейството - тук примерно става дума за непряко допълнение,  понеже семейството е паралелен извършител,  тоест и аз, и то едновременно почиваме. Или танцувам с красавица, тоест и аз,  и тя танцуваме.. Или децата спорят с родителите си. В горните изречения става дума за непреки допълнения. Но със закъснение,  с отвращение, със злоба,  с погнуса,  със задоволство,  с наметало,  с учудване,  с рокля, с палто и т.н са обстоятелствени пояснения.

Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в пт, 05 апр 2019, 17:45
Но със закъснение,  с отвращение, със злоба,  с погнуса,  със задоволство,  с наметало,  с учудване,  с рокля, с палто и т.н са обстоятелствени пояснения.


От изброените само със закъснение, с отвращение, със злоба, с погнуса, със задоволство, с учудване са обстоятелствени пояснения за начин.

Танцувам с наметало, с рокля, с палто - не.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пт, 05 апр 2019, 17:55
Да, последните примери са непряко допълнение.
"Като непряко допълнение в изречението се изразява другият деятел."
Аз и семейството почиваме.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пт, 05 апр 2019, 18:06
   Smileys, няма да задълбавам в причините защо една 12-класничка, дъщеря ми,  се занимава с неща за 5-6 клас,  само ще кажа,  че по доброволческа програма помага на чужденец,  което я кара да чете тук и там,  за да не подведе детето. Та  в отговор на забележката ти ми показа това:
https://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/synt7.html
Там само примерът е с каска, не с цитираната от нея рокля,   та аз поне го разбирам като оборудвана с каска,  облечена с рокля, обута с обувки. Понеже аз и роклята не танцуваме заедно,  нито аз и каската работим заедно на строежа, нито аз и обувките правим туристически преход.. Интересно ми къде е истината.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в пт, 05 апр 2019, 18:15
  Smileys, няма да задълбавам в причините защо една 12-класничка, дъщеря ми,  се занимава с неща за 5-6 клас,  само ще кажа,  че по доброволческа програма помага на чужденец,  което я кара да чете тук и там,  за да не подведе детето. Та  в отговор на забележката ти ми показа това:
https://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/synt7.html
Там само примерът е с каска, не с цитираната от нея рокля,   та аз поне го разбирам като оборудвана с каска,  облечена с рокля, обута с обувки. Понеже аз и роклята не танцуваме заедно,  нито аз и каската работим заедно на строежа, нито аз и обувките правим туристически преход.. Интересно ми къде е истината.

Нямам представа в кой клас е дъщеря ти, а и това няма нищо общо с темата. (//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/Pg7Ml.gif) Надникнах, видях твоя пост и написах моя.

Нямам време да чета всичко от линка ти, ама мернах грешки в материала. (//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K32l/QpU8i.gif) Сигурно имаш предвид това:

Цитат
Като непряко допълнение в изречението се изразява другият деятел: спортувам с приятели – аз и приятелите ми спортуваме, работя с брат си – аз и брат ми работим, пеем с хор – ние и хорът пеем.Именно функцията различава това непряко допълнение отобстоятелствени пояснение, с които формално съвпадат: спортувам с приятели – спортувам с увлечение (*аз и увлечението спортуваме), работя с брат си – работя с каска (*аз и каската работим ).

За мен обяснението е нелепо, а правописът - потресаващ. Нито увлечението спортува, нито каската работи.

Не искам да споря с никого. Изразих мнение.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ston в пт, 05 апр 2019, 19:03
От обясненията в посочения цитат аз разбирам, че " с приятели" и " с брат ми" са непреки допълнения, а точно "с каска" и "с увлечение" са обтоятелствени пояснения.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 3ори в пт, 05 апр 2019, 22:25
И аз мисля, че по радиото трябва да е обстоятелствено пояснение, но не съм сигурна.

Да ви питам тези глупости с такива подробности влизат ли в НВО? Да знам дали си струва изобщо да им обръщаме специално внимание.

Като проверят домашното, ще докладвам отговора.

В книжките с пробни тестове има въпроси за допълнения, обстоятелствени пояснения и сие, но на матурите до сега мисля, че не са давали такива въпроси. На матурите се чепкат повече сложите изречения с подчинените им обстоятелствени, допълнителни и т.н. както и преобразуването на сложно с подчинено определително в просто изречение, например, и обратното. Затова е добре да се усвои максимално добре материалът, до колкото е възможно, разбира се.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дидева в пт, 05 апр 2019, 22:30
Тазгодишните седмокласници са по новата учебна програма. Видовете подчинени изречения отидоха в осми клас, та какво ще има на НВО зависи от това какво се учи в пети, шести и седми клас.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в сб, 06 апр 2019, 05:55
Масово школите са в стария калъп. Преподават на децата тропи и изразни средства, видове сложни изречения и фразеологизми. Възможно е НВО да се окаже голяма изненада заради невъзможността/ нежеланието да се напусне руслото. Не съм спокойна с уповаването на познатото и липсата на прогностичност.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в сб, 06 апр 2019, 07:21
Тазгодишните седмокласници са по новата учебна програма. Видовете подчинени изречения отидоха в осми клас, та какво ще има на НВО зависи от това какво се учи в пети, шести и седми клас.

Видовете подчинени изречения си стоят в материала за седми клас. Не вярвам само в учебника на моето дете да е такаНо ще питам в седмокласната тема. В обхвата на темите за НВО влизат съчинително и подчинително свързване, сложно съчинено, сложно съставно и сложно смесено
Вероятно няма да има въпроси за видовете подчинени изречения, но в училище се изучават

За тропите-уж не се учат, ама току се коментират приэвсяко лит произведение, пак в училище. А за тезата май няма как да се получи завършеност без тах, поне основните.

Какъвто и да е материалът, винаги може да се пробута нещо от засукано, по-засукано


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в сб, 06 апр 2019, 09:02
Smileys,  споменатото от мен има всъщност общо с темата. Много от писалите тук знаят,  че девойката е 12 клас, което автоматично означава,  че всичко учено в 5-6 най-вероятно й е тотално изветряло и не следва да е особено надеждно  казаното от нея. Та затова уточних,  че има причина за солидно припомняне.  Вярно ли е или не казаното от нея,  не мога да кажа, но поне се аргументира тя и с примери,  и с линк. Докато ти влезе,  постанови,  че едикое си не е обстоятелствено пояснение и толкова..Грешки имало в материала от линка и сие. Това не направи поста ти по-информативен..


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в сб, 06 апр 2019, 09:23
Smileys,  споменатото от мен има всъщност общо с темата. Много от писалите тук знаят,  че девойката е 12 клас, което автоматично означава,  че всичко учено в 5-6 най-вероятно й е тотално изветряло и не следва да е особено надеждно  казаното от нея. Та затова уточних,  че има причина за солидно припомняне.  Вярно ли е или не казаното от нея,  не мога да кажа, но поне се аргументира тя и с примери,  и с линк. Докато ти влезе,  постанови,  че едикое си не е обстоятелствено пояснение и толкова..Грешки имало в материала от линка и сие. Това не направи поста ти по-информативен..


Добре. Не съм постановявала нищо. Извинявай за включването.

Усмихнат ден!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в сб, 06 апр 2019, 09:37
 Коя съм аз, че да ми се извиняваш... Отбелязах само,  че се заяде кое е по темата или не е,  а на по-същественото ми питане в края на поста къде е истината за разликата между непряко допълнение и обстоятелствено пояснение,  зададени с предлога С,   не даде отговор. Някак си е логично като кажеш убедено,  че нещо не е така, както е написал друг,  да поясниш и защо не е..  Само толкова. Хубав ден и на теб :)

В тази връзка - остава си актуално питането ми.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: A m b e r в нд, 07 апр 2019, 19:04
 Както обещах , питах приятелката си гимназиална учителка по БЕЛ  за непрякото допълнение. lorenca e права - "От нови картини"


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: pepeblue в пн, 08 апр 2019, 15:31
Може ли да помогнете (става въпрос за 4 клас - започнаха преговор) с верния отговор на следното:
Най-малката единица на езика е:
а) дума
б) изречение
в) звук


Детето писало звук, поправено е на дума и на мен ми е трудно да обясня защо.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в пн, 08 апр 2019, 17:53
Ами звукът "а" например го има във всички езици/мисля/. Тогава що за единица в българския език, например е "а" . И ако изговаря само а, а, то не е език. Ама го обясних.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: pepeblue в пн, 08 апр 2019, 18:11
Ами звукът "а" например го има във всички езици/мисля/. Тогава що за единица в българския език, например е "а" . И ако изговаря само а, а, то не е език. Ама го обясних.
т.е. случайна съвкупност от звуци не винаги е смислена реч, по-скоро животинско "говорене", може и да ми свърши работа това обяснение, благодаря за помощта!

п.п. попитали учителката защо и отговорът бил - защото така пише в отговорите и показала лист:disappointed_relieved:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: pepeblue в пн, 08 апр 2019, 19:21
добре е било да напишат “ смислова единица”, заради разни философчета като моето, дето започва да разсъждава в посока - каква ще да е тази дума,  в която няма звукове . . .


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 08 апр 2019, 19:26
Според дъщеря ми е най-малката част на речта е звук, след това морфема, после дума, изречение, текст.

По нашия казус се оказа, че според нашата учителка по БЕЛ няма непряко допълнение в изреченията. Казала е, пе най-близо до непр. доп. е "със закъснение", но повече било обстоят.пояснение за начин-как.
Скрит текст :
Домашните при нас се дават за целия випуск и явно въпросното не е съставено от учителката.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в пн, 08 апр 2019, 19:27
Най-малката ЗНАЧЕЩА единица в езика е морфемата, те май не са запознати с понятието морфема.
Според мен въпросът е не много коректно зададен, но тук сигурно трябва да се разграничат понятията език и реч- звукът е елемент на речта, не на езика.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: wiwi в пн, 08 апр 2019, 21:19
В начален етап учат, че езикът е изграден от звукове - думи - изречения - текст, а най-малката значеща единица е думата. И според мен не е коректно зададен въпросът, щом отговорът е дума.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в вт, 09 апр 2019, 16:45
Както обещах , питах приятелката си гимназиална учителка по БЕЛ  за непрякото допълнение. lorenca e права - "От нови картини"
Питай и прогимназиална учителка, за да свериш. Гимназиалните са забравили фундаментални неща, защото имат основно литература. Българският за матура е практически и подобни разбори не им трябват.

Изразът „изложба от нови картини” е разширено допълнение. Изложба е допълнението, а нови картини е разширението (пояснението), което в частност е несъгласувано определение.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в вт, 09 апр 2019, 18:28
И за мен "от нови картини" е несъгласувано определение.

 "Художникът направи изложба от нови картини." Каква изложба?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ston в ср, 10 апр 2019, 12:03
Добре де, щом дори гимназиалните учители по БЕЛ  са забравили уж основни неща, аз продължавам да не проумявам за чий им са на нашите деца. И аз започвам да се чувствам все едно никога не съм учила българска граматика. Нямам спомени за толкова завързани неща, уроците по български все лесни ми се струваха.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 10 апр 2019, 12:16
Добре де, щом дори гимназиалните учители по БЕЛ  са забравили уж основни неща, аз продължавам да не проумявам за чий им са на нашите деца. И аз започвам да се чувствам все едно никога не съм учила българска граматика. Нямам спомени за толкова завързани неща, уроците по български все лесни ми се струваха.
За какво ще ми потрябва в живота е въпрос с неудобен отговор. Ще се опитам по любезния начин.

Голяма част от наученото се забравя. Остава един верен усет, който е незаменим. Ти го имаш, учила си го. Защо да лишаваме децата? А, да, на първо място, за да им е лесно и да не си затормозяват мозъците с нещо, което така или иначе ще забравят.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: ston в ср, 10 апр 2019, 13:32
Вяра, до голяма степен съм съгласна с теб. Общо взето същите аргументи изтъквам при разговори с децата вкъщи, когато ме попитат "ама това защо ми е". Обаче вътрешно и аз се чудя това, особено по български. Те учат, не, зубрят, един куп правила.  Решават един куп тестове, където по-често търсят уловките или по-правилния отговор, а голяма част просто си играят на тото. Реално не правят в училище никакви смислени практически упражнения, които да ги научат как аджеба да прилагат всички тези правила така, че да напишат грамотно един смислен текст без  фрапиращи грешки.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 10 апр 2019, 13:41
Вяра, до голяма степен съм съгласна с теб. Общо взето същите аргументи изтъквам при разговори с децата вкъщи, когато ме попитат "ама това защо ми е". Обаче вътрешно и аз се чудя това, особено по български. Те учат, не, зубрят, един куп правила.  Решават един куп тестове, където по-често търсят уловките или по-правилния отговор, а голяма част просто си играят на тото. Реално не правят в училище никакви смислени практически упражнения, които да ги научат как аджеба да прилагат всички тези правила така, че да напишат грамотно един смислен текст без  фрапиращи грешки.
Не знам защо не пишат. Спомням си, че и по наше време писането не беше най-приятното занимание. Ако за живота ще им е нужно някакво елементарно приложение на езиковите правила в неформални основно устни текстове, нямам нищо против подобни умения да остават на заден план. За съжаление родителите имат устойчива визия за бъдещето на наследниците: хем да не са общи работници, хем да им е лесно, ама ако може да е доходно и перспективно. Ами няма още такъв филм!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в ср, 10 апр 2019, 14:58
Във връзка с по-горните постове, искам да изкажа/ за кой ли път/ недоволството си от тестовото изпитване. Отбелязват там някакъв отговор, къде със знания, къде по метода на изключването, къде на тото. Когато реша да изпитам моя внук/ 3 клас/ той казва "питай ме".Не искам да питам, искам да разказва. Болшинството  децат нямат език, изказ. Беден им е речникът.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Светкавица в ср, 10 апр 2019, 15:28
   Аз ако имам една власт, със закон ще го забраня това тестово изпитване в училище.
Нищо, че е световно използвано.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в ср, 10 апр 2019, 15:45
Болшинството  децат нямат език, изказ. Беден им е речникът.

Не четат книги.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в ср, 10 апр 2019, 15:56
И не пишат.
А богат речников запас и добър изказ не се формират със слагане на "тикчета" и рисуване на стрелки в учебната тетрадка по четене(!).

вяра, късно те видях. :)
не пишат, защото на учителките им е по-лесно да дадат тест, децата кротко да слагат чавки и да свързват частите на изречението със стрелки или да слагат номера кое след кое е.
няма нужда да се мъчат да почетат или, недай Боже, да помислят за да поставят оценка.
само сравняват с верните отговори от листчето и готово.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в ср, 10 апр 2019, 16:20
Аз съм завършила преди демокрацията и не знаех що е тест. Изпитваха ни по n на брой пъти. Някой път и писмено. Как са успявали учителите тогава, а сега не могат!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 10 апр 2019, 16:21
И не пишат.
А богат речников запас и добър изказ не се формират със слагане на "тикчета" и рисуване на стрелки в учебната тетрадка по четене(!).

вяра, късно те видях. :)
не пишат, защото на учителките им е по-лесно да дадат тест, децата кротко да слагат чавки и да свързват частите на изречението със стрелки или да слагат номера кое след кое е.
няма нужда да се мъчат да почетат или, недай Боже, да помислят за да поставят оценка.
само сравняват с верните отговори от листчето и готово.
Не пишете свободни съчинения. Когато моето беше ученик, обсъждахме на родителска среща точно това. След ен броя задачи за писане в час, анализ на грешки и упражнения за синонимни замени домашните на определен брой ученици липсваха. Не може да стане свише. В час са с госпожата и ако не са активни, тя е длъжна да се съобрази с моментното им състояние, а не да ги натиска, както правеха навремето с нас. Вече и двойки не се пишат. Да слушат и да си записват, все нещо ще остане като отправна точка за допълнителна самостоятелна работа. Лошо е, че точно тя се подминава, защото често съвременните родители я неглижират с думите: и аз учител ли да стана сега. Няма угодя.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в ср, 10 апр 2019, 16:21
W, не си сама, нито в годините на завършване, нито в мнението.
"не искат" е по-точната формулировка. ;)

вяра, детето е в 5 клас. мислиш ли, че си измислям?
гледала съм тетрадките му от първи клас и знам.
не записваха. правеха част от упражненията в учебната тетрадка и част (много малка) от помагалата.
някои до 3 клас не знаеха как да хванат химикалката.
вчера видях около 20 годишно момиче, което и на тази възраст не знаеше.

не всички учители и всички училища са така, но моят опит е такъв.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 10 апр 2019, 16:40
О, това ли било? Съгласна съм, че има правилен начин за захват и стойка за писане, както и определен порядък при изписване на букви. За съжаление според съвременните родители всичко това само затормозява детето, което не стига че пише, но трябвало и да му се разчете. Прекаляват с изискванията си тези учители! 


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в ср, 10 апр 2019, 16:45
Размазахме темата, но децата вече и не говорят: Здр., КС, КП.... Чатът измести нашите нескончаеми разговори ( не, че не ме майтапеха в къщи, цитирайки: "и той..., а тя...хи, хи, хи...якооо!" И все пак на жаргон и с междуметия, приказвахме. Нашите губят словесност!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в ср, 10 апр 2019, 16:50
Размазахме темата, но децата вече и не говорят: Здр., КС, КП.... Чатът измести нашите нескончаеми разговори ( не, че не ме майтапеха в къщи, цитирайки: "и той..., а тя...хи, хи, хи...якооо!" И все пак на жаргон и с междуметия, приказвахме. Нашите губят словесност!
Точно от това време е и лафът „какво правиш, нищо ли” :D

Нямат подходящ модел. Бабите четяха и разказваха приказки. Сега дъх не им остава - бачкане до откат.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в ср, 10 апр 2019, 16:53
"Не ме попита как съм! - Е, как си? - Абе, не питай!"


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 11 май 2019, 09:09
Имаме спор:
Подсещам те, че да не се сетиш вечерта.
Подсещам те, за да не се сетиш вечерта.
Кое е  правилно?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в сб, 11 май 2019, 09:47
За мен изречението няма никаква логика и в двата варианта.
Как подсещаш някого, за да не се сети?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 11 май 2019, 09:57
Посъкратих изречението и се загуби смисъла.
Подсещам те да си напишеш домашната, че да не се сетиш в понеделник вечерта.
Подсещам те да си напишеш домашната, за да не се сетиш в понеделник вечерта.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в сб, 11 май 2019, 10:07
Според мен "че" като противопоставите Лем съюз. За да е съчинителен, а смисълът е да се преодолее нежелана последица ( противопоставяне).


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 11 май 2019, 10:26
Сега пък аз не разбрах -" като противопоставите Лем съюз". Признавам си, че не знам какво е Лем съюз.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Шарлот в сб, 11 май 2019, 10:57
Оффф! С телефон съм и той своеволничи: противопоставителен е думичката за разлика от съчинителите съюзи.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в сб, 11 май 2019, 11:32
За мен с Че е разговорно, съответно неправилно.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в сб, 11 май 2019, 13:19
Според мен "че" като противопоставите Лем съюз. За да е съчинителен, а смисълът е да се преодолее нежелана последица ( противопоставяне).
"За да" не е съчинителен съюз, а подчинителен.
И за мен с "че" е разговорно.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в сб, 11 май 2019, 14:03
Ставай, че ще се караме!
Ставай, за да не се караме!
И двете, мисля, са верни. Само в смисъла има нюанс.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: solnichka в пн, 13 май 2019, 12:24
Според мен си стават съвсем различни изречения с че и за да, като в зависимост от съдържанието единият вариант може да си загуби смисъла.

Ставай, че ще се караме!
Ставай, за да не се караме!


Първото може да значи: стани, за да не се караме, докато си легнал. :laughing:
Второто очевидно значи: ако не станеш, ще се скараме.

В този смисъл първото ми звучи неправилно, защото едва ли това иска да каже говорещия.


Подсещам те, че да не се сетиш вечерта.
Подсещам те, за да не се сетиш вечерта.


Подсещам те, че да не (стане така да) се сетиш  (чак) вечерта.

И второто бих редактирала:
Подсещам те, за да не се сетиш (чак) вечерта.

Иначе в зависимост от продължението, може първото да е по-правилно. Примерно:

Подсещам те, (че) да не се сетиш вечерта да направиш еди-какво си.   (а не бива, да го правиш)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 13 май 2019, 13:08
Заменете прякото и непрякото допълнение с лични местоимения.
Ние изпратихме подаръци на децата.

Дъщеря ми е записала: Ние им ги изпратихме. Защо 'им' е грешно? Правилният отговор е 'Ние изпратихме подаръци на тях'.
Обсъждано било в клас, ама е бляла.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пн, 13 май 2019, 13:38
Вероятно защото в условието не се иска употребата на кратките форми на местоименията  като му, й,  им.. Но това обяснява само частта с "на тях". Защо обаче подаръците като пряко допълнение  не са сменени с местоимение  - нямам идея.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пн, 13 май 2019, 13:42
solnichka,
Смисълът на първото изречение "Ставай, че ще се караме!"
Аз го разбирам като - ставай, ще се караме  :)

Ако трябва да играе смисъл на "Ставай, за да не се караме", трябва и в него да има "да не се караме".
"Ставай, че да не се караме".
Но не ми е ок с ЧЕ.
Покрай обучението на децата, установих, че когато генерираме неправилно изречение, често се чудим кое, как, защо, къде запетая и т.н.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 13 май 2019, 13:44
Объркала съм при преписването. Отговорът е 'Ние ги изпратихме на тях.".
Благодаря, Русалка!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пн, 13 май 2019, 13:56
И да не се беше объркала при преписа,  пак нещо не е наред,  понеже едното местоимение  в дадения като верен отговор е в пълната си форма,  другото - в кратката. От условието не се разбира еднозначно как да отговори човек,  има  няколко варианта.
Ние им ги изпратихме.
Ние им изпратихме тях.
Ние ги изпратихме на тях.
Тях изпратихме на тях.
Да,  последното не звучи добре,  но все пак от гледна точка на граматика е също вярно.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в пн, 13 май 2019, 18:14
solnichka,
Смисълът на първото изречение "Ставай, че ще се караме!"
Аз го разбирам като - ставай, ще се караме  :)

Ако трябва да играе смисъл на "Ставай, за да не се караме", трябва и в него да има "да не се караме".
"Ставай, че да не се караме".
Но не ми е ок с ЧЕ.
Покрай обучението на децата, установих, че когато генерираме неправилно изречение, често се чудим кое, как, защо, къде запетая и т.н.


Ставай, че ще се караме/ако не станеш/.
Това е смисълът на изречението. Това в скобите се подразбира, но наистина може и да се разбере и : "Стани, че ще се караме/предстои да се караме, та да не си легнал, а прав/".:stuck_out_tongue_winking_eye:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 13 май 2019, 19:31
Усещам как ще берем ядове с този български :joy:
Защо в следното изречение няма съставно сказуемо:
Искаш ли да станеш и да се поразходиш малко?Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в пн, 13 май 2019, 19:40
Защото не е изпълнено условието за съставно глаголно сказуемо. Трябва да определя предният глагол начало,  продължение,  край, възможност и необходимост,  тоест примерно:
Започвам да пея,  продължавам да решавам задачи, спирам да ям тестено, мога да плувам,  не бива да вдигам тежко.  


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: lorenca в пн, 13 май 2019, 19:53
Дъждец, спомням си за "искам", че не образува съставно глаголно сказуемо.

Ето едно уни обяснение :) 3/4 от термините нищо не ми говорят  :x
"Специално трябва да се обърне внимание, че модалният глагол искам не образува съставно глаголно сказуемо, а собствен предикативен център. Субектът на модалния глагол искам може да бъде различен от субекта на друг глагол, който изразява обекта на волеизявата. Изречението Учените искат да разгадаят всички големи загадки на природата е сложно изречение с две предикативни ядра. Независимо, че в това изречение подлогът на главното и на подчиненото изречение е един и същ – учените, то не е поради изискването за хомосубектност. Напълно граматични са изречения като: Тя иска аз да отговоря; Те искат ние да ги последваме; Вие искате групата да се събере отново; Ти искаш ли тоя да се яви на прослушването?"


И другото е, че с "мога" става съставно.

"Съставно глаголно сказуемо
Съставно глаголно сказуемо е сказуемо, образувано от два глагола,  единият от които е:

модален глагол трябва, мога/ може;
фазов глагол започвам, продължавам, свършвам (и техните синоними)."
https://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/synt5.html


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пн, 13 май 2019, 20:11
изгубих се още на "субектът на модалния глагол", на "волеизявата" и "предикативните ядра", а "хомосубектността" ме доуби.

в кой клас се изискват тези знания?
:) по-добре не ми казвайте. нямам толкова бейлис.Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 13 май 2019, 20:27
Благодаря ви!
Дъщеря ми каза това за модалния глагол и явно затова се е оплела.
Добри, запаси се с Бейлис, защото е в пети клас това :joy:
Без термините слава богу 8)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пн, 13 май 2019, 20:58
като гледам накъде е тръгнало... ще се пропия.
явно ще пиша в темата скоро. :) последно бяха взели допълнение и още минавам между капките.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в вт, 14 май 2019, 08:18
Не се пропивайте. Съставни сказуеми се учат в 7 клас вече. Подозирам, че някои примери в учебниците не са прецизирани и се кара по старата програма, в която още в 5 трябваше да ги знаят. Няма как да се изпълни качествено упражнението, ако се прескочат детайли. Нищо чудно да са им го обяснили набързо с уговорката, че това ще се учи подробно в 7 клас.

Най-лесният начин за проверка е да промените лицето на подлога.

Искам да играя. Искам ти да играеш. - 2 сказуеми
Мога да играя. Мога ти да играеш. - 1 сказуемо от вида съставно глаголноТитла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в пт, 17 май 2019, 20:06
Здравейте, ще помоля за малко помощ.
7. В кое от изреченията е допусната граматична грешка?
А) Сребърните и златните бижута ще бъдат изложени на тази витрина.
Б) Знаех, че упоритият и старателен младеж ще постигне добри резултати


Защо в първото изречение са членувани и двете определения, а във второто само първото? Имаше някаква подробност май, но не помня точно.
 И още един въпрос
Момичето закъснявало и цялото (му/ѝ) семейство било разтревожено.- как да разбера, кое е вярното? Както и при тяхната/своята и др.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в пт, 17 май 2019, 20:26
https://kaksepishe.com/svoy-si/


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пт, 17 май 2019, 20:29
много съм любопитна, но ще изкажа бабешко мнение :)
Скрит текст :
според мен бижутата са два вида (те) и затова и двата вида са членувани, а младежът е един и е едновременно упорит и старателен. :)
ако бяха двама - един упорит и един старателен, щяха да са членувани и двамата.
момичето=тя, значи нейното семейство=семейството ѝ
:trollface:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: нощен гост в пт, 17 май 2019, 21:00
много съм любопитна, но ще изкажа бабешко мнение :)

момичето=тя, значи нейното семейство=семейството ѝ[/spoiler]
:trollface:
И аз така си мислех, но се оказва, че верният отговор е му :D

Как' Сийка, мерси.

И още един въпрос от матурите не ми е ясен- дадено е стихотворението "Спи градът" и въпрос към него- 39. В свитъка за свободните отговори със СВОИ ДУМИ посочете два примера,
чрез които в стихотворението се разкрива противопоставянето между миналото и
настоящето.
 

Какво по-точно се иска в задачата?
Извинявам се, че въпросът не е граматичен, но го мисля вече цял ден, пък и в отговорите няма пример.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дидева в пт, 17 май 2019, 21:03
момичето е то, а не тя.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в пт, 17 май 2019, 21:08


И още един въпрос от матурите не ми е ясен- дадено е стихотворението "Спи градът" и въпрос към него- 39. В свитъка за свободните отговори със СВОИ ДУМИ посочете два примера,
чрез които в стихотворението се разкрива противопоставянето между миналото и
настоящето.
 

Какво по-точно се иска в задачата?
Извинявам се, че въпросът не е граматичен, но го мисля вече цял ден, пък и в отговорите няма пример.

Да посочи два примера на противопоставяне между миналото и настоящето.

Виж тук: https://debelyanov.alle.bg/%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%81%D0%BF%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82/

Ще откриеш това, което ти трябва.

Допълвам:

Точно това, което търсиш:

39. В свитъка за свободните отговори със СВОИ ДУМИ посочете два примера, чрез които в стихотворението се разкрива противопоставянето между миналото и настоящето.

Възможни отговори - 2 т.:
Миналото е свързано с образа на любимата жена, а в настоящето лирическият аз се чувства самотен и отхвърлен.
В миналото е съществувала възможност за щастие, а в настоящето тази възможност не съществува.
Връщането в миналото се оказва невъзможно, оставането в настоящето е неизбежно.


Отговори и на другите задачи: https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vizhte-vernite-otgovori-ot-maturite-po-bel-6069350


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пт, 17 май 2019, 21:57
:) :) :) вярно, че е то :) :) :)
признавам се за голяма бяла птица - не лебед


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в пт, 17 май 2019, 22:28
Това е една от най-големите трудности при усвояването на българския език за чужденците-средният род. Момичето е в среден род, нищо че е от женски пол (едно момиче, то-момичето). За носителите на езика е автоматизирано умение, но и билингвите го бъркат много, особено тези с майчин турски, в който няма родове.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в сб, 18 май 2019, 18:11
Писателят и разкази са нарицателните.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: sali в сб, 18 май 2019, 19:13
Благодаря, русалке, сетих се в момента на натискане на "публикувай", затова изтрих поста.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mrav4ica в пт, 24 май 2019, 10:20
Честит празник, мили дами!
Радвам се,че открих темата. Детето ми е в първи клас. Но от почти половин година сме извън България. Тъкмо понаучи буквите и се преместихме. Може да пише на родния език,но се притеснявам с времето, наблягайки на езика,който ползва тук, да не започне да пише не като българче, а като чужденче. Ще потърся предложените от Смайлис помагала. И ще знам,че тук мога попитам и да получа помощ.
Хубав ден от мен


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Bonnie ZES в пт, 24 май 2019, 23:22
Хей, тук е темата, в която с много обич и преклонение, ви честитя празника на  българската просвета и култура и на славянската писменост!(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/pIK8/JkOgE.jpg)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: M_I_A в ср, 05 юни 2019, 18:23
Изречението е:
От морето се чуваха ту сирените на преминаващите кораби, ту бръмченето на моторните лодки.
Води се сложно изречение, на което да се направи синтактичен разбор, а не можем да открием второто сказуемо.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: brin de muguet в ср, 05 юни 2019, 18:43
От морето се чуваха ту сирените на преминаващите кораби, ту бръмченето на моторните лодки.
Tова е сложно съчинително изречение. Съчинителната връзка е осъществена чрез съчинителния съюз "ту..., ту...". Тук мисля, че вторият глагол се подразбира. Във второто просто изречение просто е избегнато повторението на "се чуваха/ се чуваше".


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: пенсионирана русалка в ср, 05 юни 2019, 18:45
Това е сложно съчинително разделително и второто сказуемо е подразбиращото се, но скрито заради повторение "се чуваше".


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: M_I_A в ср, 05 юни 2019, 18:49
Благодаря! И аз предположих, че се подразбира второто сказуемо, но щерката се пънеше, че някаога си, някой си отрекъл такава възможност. Но в крайна сметка се съгласи.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в чт, 20 юни 2019, 16:34
Ето го певеца/него/ /певецът - кой е правилният вариант?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Re-Born в чт, 20 юни 2019, 16:36
С кратък член е. :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в чт, 20 юни 2019, 16:42
Благодаря, и аз така знам.

А това изречение правилно ли е изписано?
Лъвът е царят на животните.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в чт, 20 юни 2019, 19:19
Благодаря, и аз така знам.

А това изречение правилно ли е изписано?
Лъвът е царят на животните.

Да.  :)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в чт, 20 юни 2019, 19:23
И може ли да ми обясните кой е подлогът или защо са два или има някакво друго правило, което не знам/не разбирам за двата пълни члена? Мерси.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Как' Сийка в чт, 20 юни 2019, 19:25
Едно време учехме за двуподложни изречения. Не знам как ги наричат сега, а и не ме интересува.  :)

Тук обясняват. (https://pavlinav.wordpress.com/2011/08/05/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8/)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Матилда в чт, 20 юни 2019, 19:26
"е царят"  е съставно именно сказуемо.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: pepeblue в пт, 21 юни 2019, 20:09
от моя учител по литература си спомням едно много просто правило за пълния и краткия член: ако смислово може думата да се замени с “той”, тогава се членува с пълен член, ако се заменя с “него” - членуването е с кратък член. Това правило може и да не е 100% приложимо, но ме е спасявало в повечето случаи.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в пн, 24 юни 2019, 15:34
Да, това е правилото за заместване с той и него. Но това съставно именно сказуемо ....в кой клас се учи?


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Матилда в пн, 24 юни 2019, 16:48
Не си спомням в кой клас...Аз съм филолог, т.е. не помня дали го знам от у-ще, или от университета. Може да  е и с друго име, например "Той е първият", " Той е най-умният"  и пр.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дъждец в пн, 24 юни 2019, 16:49
В пети клас го учиха, но по новата програма може и в шести да е.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: st. Dobri в пн, 24 юни 2019, 18:06
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/XhPl/iQGqh.png)
купих я за синчето, а и за мен за припомняне. :)
според книжлето съставно именно сказуемо се учи в 7 клас.
накратко:
Цитат
...винаги се състои от две части - глагола "съм" +име (същ., прил., числ.) или местоимение и се възприеа като една цялост. много често вместо спомагателния глагол се използват други, с почти същото значение: бъда, бивам, казвам се, ставам, правя, изглеждам и др, наричани полуспомагателни.
запомнете: за да не се колебаете за полуспомагателниа глагол при съставното именно сказуемо, винаги мисляно поставяйте глагола съм към името - ще забележите, че смисълът на изречението почти не се променя:
ти си красива = ти ставаш красива=ти изглеждаш красива=ти се оказа красива=ти остана красива...

:)


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: The Invisible в пн, 24 юни 2019, 18:17
В пети клас в едното помагало  се споменаваше за такова сказуемо
Но може в 6 или 7 да се учи по-подробно


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дама от морето в пн, 24 юни 2019, 23:18
Да, това е правилото за заместване с той и него. Но това съставно именно сказуемо ....в кой клас се учи?

А нас едно време в училище ни учиха да си задаваме въпрос. "Кой?" или "Кого?", пак върши работа. Пълният член не е никакъв проблем ако успееш да посочиш подлога в изречението.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: elleni в пн, 24 юни 2019, 23:33
Скрит текст :
Да, това е правилото за заместване с той и него. Но това съставно именно сказуемо ....в кой клас се учи?

А нас едно време в училище ни учиха да си задаваме въпрос. "Кой?" или "Кого?", пак върши работа. Пълният член не е никакъв проблем ако успееш да посочиш подлога в изречението.

Аз съм го учила по същия начин и съм съгласна с теб, но представа нямаш (а може би всъщност имаш) колко хора не използват правилно кой и кого - Кой чакаш? и подобни далеч не са изключение, а ежедневие. Та заместването с той и него е по-удачно май. 😊


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Дама от морето в пн, 24 юни 2019, 23:38
Скрит текст :
Да, това е правилото за заместване с той и него. Но това съставно именно сказуемо ....в кой клас се учи?

А нас едно време в училище ни учиха да си задаваме въпрос. "Кой?" или "Кого?", пак върши работа. Пълният член не е никакъв проблем ако успееш да посочиш подлога в изречението.

Аз съм го учила по същия начин и съм съгласна с теб, но представа нямаш (а може би всъщност имаш) колко хора не използват правилно кой и кого - Кой чакаш? и подобни далеч не са изключение, а ежедневие. Та заместването с той и него е по-удачно май. 😊
Да, така е, ама пак не могат да се справят. Преди малко пак срещнах тук, в бг мама "вървях ме". Направо се изприщвам от това цепене на глаголите, правят го даже и хора, които като цяло пишат правилно. Явно като гледат как пише масата, са решили, че "повредата е в техния телевизор".


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в пн, 24 юни 2019, 23:40
Преди малко пак срещнах тук, в бг мама "вървях ме". Направо се изприщвам от това цепене на глаголите, правят го даже и хора, които като цяло пишат правилно.

Не. Коректорът на телефоните го прави.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в вт, 25 юни 2019, 07:26
Аз пък настръхвам от екането. ВидимЕ, ходимЕ, пишемЕ. Това се учи в 3 клас! Хайде, обикновени хора да екат е допустимо. Куриозът е, че екат журналисти, министри, депутати и дори хора от МОН.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: звездица в вт, 25 юни 2019, 08:48
Аз пък настръхвам от екането. ВидимЕ, ходимЕ, пишемЕ. Това се учи в 3 клас! Хайде, обикновени хора да екат е допустимо. Куриозът е, че екат журналисти, министри, депутати и дори хора от МОН.
То и учителите “Ме”-кат, масово при това.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: labrex в вт, 25 юни 2019, 09:15
Аз пък настръхвам от екането. ВидимЕ, ходимЕ, пишемЕ. Това се учи в 3 клас! Хайде, обикновени хора да екат е допустимо. Куриозът е, че екат журналисти, министри, депутати и дори хора от МОН.

И аз така, явно са ми го набили яко в съзнанието моите учители, ама направо подскачам, като чуя ББ и всякакви управляващи там да ми екат. Толкова ли няма около тях грамотни хора, пък да им подскажат, не е толкова трудно да се схване. Най-много ме ядоса Даниел Вълчев, някакво интервю по тв, и той ми екна, където не трябва, е, точно пък от него не очаквах. Понякога ме е яд на мен, че се впрягам, даже и сега нямам обяснение защо. Да си екат, мекат......кой каквото ще, няма оправия.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в вт, 25 юни 2019, 09:27
Най-много ме дразни Ваня Кастрева-като заека и замека, говорейки за образование и грамотност.....


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в вт, 25 юни 2019, 10:24
А колко начални учители ежедневно говорят на учениците си неправилно...най-често ги улавям точно с правимЕ, пишемЕ, и после ги учат как не трябва да се мЕ-ка.
Ваня Кастрева и Мария Минчева изобщо не са им местата там, но какво да се прави...


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Rochellka в вт, 25 юни 2019, 11:37
Аз имах една учителка по БЕЛ, която ни обясняваше за екането - как не бивало да се говори по този начин. След като приключи с обясненията, вика: "Хайде, сега да продължимЕ напред". :grinning:
Всъщност, аз мислех, че екането е присъщо само за някои региони, и то западни, но се оказва, че на изток също го правим, само дето не е Екане, а Икане ("прайми", "вземеми" и т.н.), т.е. зависи от диалекта.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в ср, 26 юни 2019, 15:38
Правилно ли е поставена запетайката в изречението -
Скъпо пораснало, дете!
Мерси.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: elleni в ср, 26 юни 2019, 15:45
Правилно ли е поставена запетайката в изречението -
Скъпо пораснало, дете!
Мерси.

Не. “Скъпо пораснало дете, ...”


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в ср, 26 юни 2019, 16:14
Е, не е такова изречението....


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: elleni в ср, 26 юни 2019, 17:39
Е, не е такова изречението....

В смисъл? Възклицателният (липсата му) ли те притеснява? “Скъпо пораснало дете!” тогава. Нали се обръщаш към детето, ти така или иначе не даваш цялото изречение.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в ср, 26 юни 2019, 19:46
Според мен е: Скъпо, пораснало дете!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 в ср, 26 юни 2019, 20:01
Според мен е: Скъпо, пораснало дете!

Може да е така, ако "скъпо" и "пораснало" са синоними, но те не са.

Би трябвало да е "Скъпо пораснало дете!", както писа elleni.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в ср, 26 юни 2019, 21:37
Не е нужно да са синоними. Запетая не се слага когато едното прилагателно е качествено, а другото относително.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Елиас в ср, 26 юни 2019, 23:28
„Скъпо, пораснало дете” би могло да съществува само в смисъл „(Това е) скъпо, пораснало дете”, но звучи малко глупаво 😀 Иначе, ако става въпрос за обръщение, запетайки не трябва да има между никоя от думите, чак след „дете”.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в чт, 27 юни 2019, 10:47
Изречението съм цитирала точно. След него има друго изречение с пожелания към детето.
За мен тази запетая там поставена е грешка и затова се допитах.
Благадаря!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: elleni в чт, 27 юни 2019, 12:41
Да, грешно е поставена запетаята в оригиналното изречение безспорно! :peace:


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: mama_na_nana в чт, 27 юни 2019, 12:50
И това е начален учител с "опит", с много изисквания и самочувствие.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Manzhelka в пн, 01 юли 2019, 15:30
Скъпо и пораснало не се отделят със запетая, защото са качествено различни прилагателни.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: W в ср, 04 сеп 2019, 10:25
Няма подходяща тема,та в тази да си излея възмущението ли, яда ли.. Слушах тази сутрин Георги Тошев по БТВ. И каза нещо от рода на "Новият тренд е,че за да си в добра кондиция..." То бива,то може ама това е прекалено. В 1 изречение 2 думи, за които има български думи или такива,които въпреки,че не са български, са широко употребявани и възприети от век поне. Нужно ли е? Какво демонстрира-че много знае и е над простолюдието? Казах си. Бих го казала и на него, но не ползвам Фейсбук.


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: rita 78 в нд, 15 сеп 2019, 13:18
Здравейте! Бих искала да помоля за малко помощ при синтактичен разбор. Дадени са следните изречения:
1.Замърсяването на въздуха оказва много вредни послествия върху човешкото здраве.
2.Законите регулират взаимоотношенията между хората.
Ще бъда много благодарна, който има възможност да помогне!


Титла: Re: За граматиката родна щом ти имаш колебания, попитай тук и запълни пропуските в своите знания :)
Публикувано от: Вяра в нд, 15 сеп 2019, 14:43
Здравейте! Бих искала да помоля за малко помощ при синтактичен разбор. Дадени са следните изречения:
1.Замърсяването на въздуха оказва много вредни послествия върху човешкото здраве.
2.Законите регулират взаимоотношенията между хората.
Ще бъда много благодарна, който има възможност да помогне!
Замърсяването - подлог
на въздуха - несъгл. определение
оказва - сказуемо
много, вредни - определения
последствия - допълнение
върху... здраве - допълнение
човешкото - определение

Законите - подлог
регулират - сказуемо
отношенията - допълнение
между хората - несъгл. определение